Decizia Standard & Poor's de a inrautati perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, din cauza cresterii deficitului fiscal si a celui de cont curent, ar putea pune presiune suplimentara pe cursul de schimb si pe randamentele obligatiunilor guvernamentale, deoarece in urmatoarele zile s-ar putea observa posibile vanzari de active, a apreciat miercuri divizia de cercetare a UniCredit.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, marti seara, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020, care prevede pentru anul viitor un deficit bugetar de 3,6% si de 3,34% pentru 2021.
Conform analistilor UniCredit, nu sunt anuntate in proiect masuri majore de consolidare fiscala, in pofida asteptarilor pietelor (doar majorarea accizei la tigarete si interzicerea cumulului pensiei cu salariul in sectorul public, fara un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare).
Mai mult, MFP a revizuit de doua ori in cateva zile tintele de deficit pentru 2019 si 2020, ceea ce a provocat incertitudine pe piete, sustin analistii UniCredit.
Tinand cont de calendarul finantarii datoriilor, MFP trebuie sa imprumute pana la finalul anului inca 3,1 miliarde de lei, prin urmare este de asteptat o crestere a randamentelor, a apreciat divizia de cercetare a UniCredit. mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 13:37
Liberalul Florin Citu a precizat, sambata, ca Guvernul va creste taxele (si nu va scadea cheltuielile) daca ratingul Romaniei va ajunge in categoria junk. Motivul? Statul nu se va mai putea imprumuta pentru a finanta deficitul bugetar.
Opinia politicianului de la PNL vine dupa ce Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3".
Insa a anuntat ca perspectiva asociata acestor ratinguri va fi anuntata in doua saptamani, in contextul in care Guvernul a facut apel la decizia luata de cea mai mare agentie de evaluare financiara.
"Spre disperarea lui Dragnea, criza economica este confirmata oficial! Trebuie sa va intrebati de ce este asa disperat Dragnea sa opreasca decizia S&P de a schimba perspectivei de la stabil la negativ. Putea foarte simplu sa spuna, asa cum o face de fiecare data, ca este o consipiratie globala iar agentia de rating este infiltrata de agenti ai multinationalelor, statului paralel etc. Asa cum face cand il critica Comisia Europeana, Parlamentul European, opozitia politica, etc.
Inainte sa va explic, trebuie sa intelegeti un lucru foarte clar. PSD+ALDE sunt cei care guverneaza acum Romania. Tot ce se intampla negativ este responsabilitatea lor. Peste tot in Romania, inclusiv la Bucuresti. Sa nu mai existe dubii. Cei care ii ajuta sa ascunda dezastrul sunt partasi la distrugerea Romaniei", isi incepe pledoaria Florin Citu pe Facebook.
El arata... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 12:55
Coface a pastrat calificativul B privind riscul de tara pentru Romania, ce indica un mediu microeconomic instabil, se arata intr-un raport al companiei.
"In ciuda echilibrului macroeconomic, a reculului in procesul de euro-izare si a indeplinirii criteriilor de convergenta nominala, Romania ramane vulnerabila ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor interne la nivel microeconomic", se arata in document.
Potrivit acestuia, factorii acestor dezechilibre sunt nivelul foarte ridicat al creditului comercial, interdependenta foarte ridicata dintre companii, intreruperea accelerata a activitatii pentru multe societati, comparativ cu cele nou inregistrate si ...citeste mai departe despre "Instabilitatea inca "planeaza" deasupra Romaniei: Care sunt cele mai mari riscuri" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 14:51
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) a avertizat ca ar putea retrograda ratingurile de credit ale Romaniei, Macedoniei, Albaniei si Serbiei daca dificultatile cu care se confrunta Grecia vor afecta sistemele lor bancare.
Creditorii eleni detin "banci de importanta sistemica" in aceste state din sud-estul Europei si exista temeri ca, in eventualitatea in care Atena va iesi din zona euro, institutiile ei financiare vor da faliment, ceea ce va avea un efect de domino asupra subsidiarelor lor, transmite Reuters.
Avertisment pentru bancile grecesti, prezente si in Romania: Mai sunt sau nu protejate?
Daca in urma acestor evolutii guvernele vor trebui sa salveze bancile, vor fi afectate finantele publice si perspectivele de crestere pe termen lung deoarece bancile vor limita creditarea pentru a se mentine pe linia de plutire, apreciaza Standard & Poor's.
"Nu excludem posibilitatea sprijinului guvernelor pentru banci. Daca un astfel de sprijin substantial afecteaza ...citeste mai departe despre "Standard & Poor's ar putea retrograda Romania din cauza riscurilor din alta tara" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 19:07
Standard&Poor's a anuntat ca mentine ratingurile Romaniei la nivel BBB-, ultima treapta recomandata investitiilor, decizia fiind luata datorita scaderii datoriei externe si a deficitului bugetar.
Ratingul pentru imprumuturi in valuta si moneda locala pe termen lung ale Romaniei este mentinut la BBB- cu perspectiva stabila, la fel ca si in cazul Rusiei, Braziliei si Indiei, a anuntat vineri S&P, informeaza Bloomberg.
Agentia anticipeaza ca din acest an pana in 2017 PIB-ul va inregistra o crestere medie de 2,7%, cu o imbunatatire treptata a cererii interne.
In ...citeste mai departe despre "S&P: Ratingul de tara al Romaniei, la limita recomandata investitiilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 17:08
Singura tara din Uniunea Europeana in care a avut loc o ameliorare in general a situatiei in materie de democratie este Romania, unde situatia s-a calmat dupa tentativa de suspendare din functie a presedintelui tarii si dupa tensiunile politice legate de acest fapt in 2012, se arata intr-un raport al Freedom House, dat publicitatii miercuri in Statele Unite.
In raportul institutului american Freedom House, intitulat 'Nations in Transit 2014', au fost evaluate pentru anul 2013 un numar de 29 de tari, dintre care 13 au fost cotate ca avand regimuri democratice, 6 - in tranzitie si 10 - cu regimuri autoritare.
Referitor la tarile membre ale Uniunii Europene, in raport se mentioneaza ca ratingul Ungariei a scazut pentru al saselea an consecutiv si tara aproape ca nu se mai incadreaza in categoria 'democratii consolidate'.
Coruptia s-a agravat in intreaga regiune si in tari precum Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovenia situatia s-a degradat.
De asemenea, presiunile politice si economice a dus la scaderi de rating la categoria 'mass media independente' in Estonia, Lituania si Republica Ceha.
Ratingul in materie de democratie in regiune continua sa scada
In Balcani s-au inregistrat evolutii pozitive in cursul anului 2013, inclusiv aderarea Croatiei la Uniunea Europeana si incheierea unui acord istoric intre Kosovo si Serbia, dar, din cauza guvernarilor disfunctionale, continua sa scada ratingul in materie de democratie in regiune in general.... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:00
Standard & Poor's (S&P), singura dintre marile agentii de rating care inca evalua Romania in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, a imbunatatit, vineri, calificativul suveran al tarii cu o treapta, la "BBB-", in categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila.
"Romania face progrese in reducerea indatorarii externe. In plus, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar sunt in continuare pe drumul cel bun", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Ratingul pentru imprumuturi in valuta si moneda locala pe termen lung al Romaniei a fost revizuit pozitiv de la "BB+", cea mai ridicata treapta din "junk", la "BBB-", ultima treapta din categoria recomandata investitorilor.
Calificativul pentru imprumuturi pe termen scurt a fost urcat de la "B" la "A-3".
Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabila, reflectand un echilibru intre probabilitatea ca programele fiscale si de reforma sa depaseasca asteptarile S&P si posibilitatea reaparitiei unor dezechilibre externe, noteaza agentia de rating.
S&P era singura dintre cele trei mari agentii de rating, incluzand Fitch si Moody's, care evalua Romania cu rating din categoria "junk". mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 10:25
Garanti Bank din Romania ratingul BB+ pentru credite pe termen lung si "b" rating de viabilitate din partea agentiei de rating Fitch, acestea reflectand suportul estimat din partea actionarului turc Turkiye Garanti Bankasi (TGB).
"In evaluarea probabilitatii de sprijin, Fitch ia in considerare angajamentul financiar important si managementul dedicat demonstrat de TGB fata de subsidiara din Romania pana in prezent (...) In acelasi timp, Fitch ia in considerare natura transfrontaliera a relatiei banca mama-subsidiara, cu speranta ca Garanti va functiona cu independenta operationala semnificativa (...)", potrivit Fitch.
Ratingul de viabilitate reflecta dimensiunea redusa a Garanti Bank, sprijinul finciar din partea bancii mama si concentrarea semnficativa a portofoliului corporate.
Abordarea prudenta privind managementul riscului, calitatea satisfacatoare a activelor si pozitia confortabila a capitalului si lichiditatilor au primit rating pozitiv. mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 17:12
Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit ratingul pentru credite pe termen lung, in valuta, al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", Romania revenind astfel in categoria recomandata pentru investitii. Calificativul pentru credite pe termen lung in lei a fost revizuit in urcare de la "BBB-" la "BBB", in timp ce plafonul de tara a fost imbunatatit de la "BBB" la "BBB+".
Ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit in crestere de la "B" la "F3", se arata intr-un comunicat al Fitch preluat de Mediafax.
Prin urmare, Romania are un rating favorabil pentru atragerea investitorilor. O astfel de imbunatatire rating-ului ar fi ajutat Romania sa se imprumute mai ieftin pe pietele externe luna trecuta.
"Imbunatatirea reflecta progresul Romaniei in recuperarea dupa efectele crizei financiare, evidenta intr-o reluare a cresterii economice, rezultate bune in zona exporturilor, reducerea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar.
Pe ansamblu, s-a inregistrat o imbunatatire reala a situatiei de risc a Romaniei, corespunzatoare unei reveniri in categoria recomandata pentru investitii", a afirmat Ed Parker, seful diviziei Fitch pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
Moody's are, de asemenea, pentru Romania rating recomandat pentru investitii, respectiv "Baa3", in timp ce Standard & Poor's este singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor, cu "BB+".
In perioada de criza, cele doua... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 18:09