Romania va incheia, anul viitor, exercitiul financiar 2007-2013 cu o rata de absorbtie de 80% a fondurilor europene, iar anul acesta rata de absorbtie va depasi 50%, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Actualul cadru financiar va aduce ca, in acest an, sa avem facturi trimise catre Comisia Europeana de aproximativ 3,5 miliarde euro, deci cel putin cat am avut anul trecut, astfel vom evita acel risc de pierdere automata de fonduri. Primim in 2014 cel putin 3,5 miliarde de euro, cu cel putin 700 milioane de euro mai mult decat am primit ca tara in 2013. Desigur, vom depasi acel procent de 50%. Anul viitor vom inchide actualul cadru financiar pe cel putin 80% din ceea ce a primit Romania in perioada 2007-2013, adica 19,2 miliarde de euro", a spus Teodorovici, la Guvern, potrivit Mediafax.
Acesta a adaugat ca, pentru viitorul exercitiu financiar 2014-2020, primele cereri de proiecte pentru finantare vor fi lansate in lunile octombrie si noiembrie. mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 15:29
Ministrul Afacerilor Europene anunta o strategie radicala pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene: mai putine programe operationale, mai putini angajati in sistem, mai putine autoritati de management si externalizarea catre mediul privat a unor activitati ce reveneau autoritatilor implicate.
Romania a atras, pana la 25 martie doar 12,82% din banii pusi la bataie de UE. Rata de absorbtie dovedeste ca sistemul nu functioneaza tocmai corespunzator, daca ar fi sa comparam cu tari ca Polonia, unde s-au cheltuit peste 80% din alocarile de 58 miliarde de euro.
Procedurile greoaie si lipsa unui personal specializat in acest sistem sunt o parte din motivele pe care le folosim pentru a ne "scuza" incapacitatea de a cheltui fondurile europene.
"Reducerea personalului se va face la nivelul intregului sistem"
Pentru a nu mai ajunge in postura de a da explicatii la Bruxelles pentru problemele din sistem, ministrul de resort, Eugen Teodorovici vrea sa reformeze instituiile implicate in accesare de fonduri europene.
"In primul rand, simplificarea sistemul. Reducerea termenelor de plata dintre momentul achitarii facturii si rambursarea de Comisia Europeana a acelor sume. In plus, va urma o serie de modificari, reduceri de etape si sisteme inutile care fac sa fie foarte complicata procedura in sine. Reducerea personalului se va face la nivelul intregului sistem", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici pentru Business24.
Ministrul... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 07:46
Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune a fost, in luna septembrie, de doar 0,01%, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste un milion de euro, in conditiile in care sunt blocate platile pe principalele cinci programe operationale.
Potrivit statisticii publicate de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), la 30 septembrie, rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.
Platile pe care le face Comisia Europeana sunt intrerupte de la inceputul lunii iulie pentru patru dintre cele cinci programe operationale - transport, mediu, regional si cresterea competitivitatii, in timp ce POSDRU a intrat in procedura de presuspendare de la inceputul lunii august.
Platile pentru POSDRU s-ar putea relua, pentru Romania, in luna decembrie, a declarat
directorul general pentru Angajare, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, Zoltan Kazatsay.
Reluarea platilor pentru POSDRU, posibila in decembrie/a>
In prezent, sunt asteptate pentru luna octombrie deciziile Comisiei privind efectuarea de corectii financiare pentru cele patru programe si respectiv suspendarea sau reluarea platilor pe unele dintre axele celor patru programe.
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, anunta in ianuarie ca... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 13:20
Cresterea economica anuala a Romaniei s-ar putea majora la 3,5% in perioada 2014-2020, daca gradul de absorbtie a fondurilor europene ar atinge 57%, potrivit unei analize CEROPE. Una ipotetica in orice caz, de vreme ce tara noastra a reusit sa atraga doar 7,2% din totalul pus la dispozitie.
Astfel, conform Centrului Roman de Politici Economice - CEROPE, o crestere de 1% din PIB datorita absorbtiei fondurilor europene in perioada 2014-2020 in Romania ar genera o majorare a veniturilor bugetare de 0,82%, releva studiul "Prioritizarea politicilor UE".
Si Lucian Anghel, presedintele BVB, declara in urma cu ceva timp ca un grad de absorbtie de 100% a fondurilor europene ar determina o crestere economica de 4,4%, in timp ce un grad de absorbtie de 0% va mentine cresterea economica in jurul valorii de doua procente.
Toate acestea par insa de domeniul SF-ului, atat timp cat in acest moment Romania nu a reusit sa atraga decat putin peste 7% din intreaga suma pusa la dispozitie de Uniunea Europeana, peste 19 miliarde de dolari, atat pentru fonduri de coeziune, cat si pentru fonduri operationale. In plus, din cauza neaccesarii acestor fonduri, Romania risca sa le piarda in favoarea Greciei.
Accesarea fondurilor europene, mai facila
Pentru a spori gradul de absorbie e acestor sume, guvernul a adoptat in cursul saptamanii trecute o serie de masuri pentru simplificarea procesului de verificare a cererilor de rambursare aferente proiectelor finantate din instrumente... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 18:05
Rata de absorbtie a fondurilor europene poate fi comparata cu o fotografie in miscare. Se pune intrebarea in ce moment trebuie facuta aceasta fotografie pentru a fi relevanta, a declarat ministrul roman al afacerilor europene, Leonard Orban, intr-un interviu publicat marti de cotidianul austriac Wirtschatsblatt.
Intrebat de ce este foarte scazuta rata de absorbtie a fondurilor europene in actuala perioada de finantare (2007-2013) si de ce nu reuseste Romania sa utilizeze aceste fonduri, Leonard Orban a afirmat ca, in actuala perioada de finantare, Romania a utilizat pana in prezent circa 25% din toate fondurile disponibile - deci aproximativ noua miliarde de euro. La nivelul politicii de coeziune, s-a atins un nivel de 9%.
Leonard Orban a oferit spre comparatie procentele inregistrate in septembrie 2011, in momentul in care a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Europene, cand procentul de absorbtie era de 3,7%. "S-a inregistrat prin urmare o anumita crestere. Telul este ca, pana la sfarsitul anului, sa se atinga pragul de absorbtie de 20% al fondurilor structurale si de coeziune", a afirmat Leonard Orban.
Motivele care stau la baza ratei scazute de absorbtie a fondurilor UE in Romania
Intrebat care sunt motivele care stau la baza ratei scazute de absorbtie a fondurilor europene pana in prezent, Leonard Orban a enumerat capacitatea redusa a administratiei, lipsa de experienta a solicitantilor, dar si problemele existente la licitatiile publice, in unele... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 17:28
Consultantul pentru Fonduri Europene Marius Bostan a declarat, la The Money Channel, ca perioada alegerilor este una prielnica pentru ca autoritatile sa-si sporeasca interesul pentru atragerea fondurilor UE, astfel ca absorbtia sa fie peste tinta minimala de 20% propusa pentru 2012 de Leonard Orban.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara in septembrie ca are ca tinta cresterea ratei de absorbtie la minim 20% in ceea ce priveste politica de coeziune pana la sfarsitul anului 2012.
"Cred ca tinta asta de 20% este o tinta minimala propusa de ministrul Orban, avand in vedere ca s-au demarat proiecte de mare anvergura, proiecte care au fost contractate anul trecut si chiar au inceput, chiar unora li s-a definitivat faza de proiectare. Deci, eu zic ca e tangibil, 20% e o tinta tangibila si e, dupa parerea mea, o tinta minimala. Domnia sa (Leonard Orban, n.r) a si spus acest lucru - ca vede o rata a absorbtiei situata intre 20 si 25%", a precizat Bostan
Acesta s-a aratat optimist in ceea ce priveste eforturile autoritatilor locale si judetene pentru a accesa fonduri europene peste tinta de 20% propusa in toamna de Leonard Orban.
"Eu cred ca exista o sansa sa absorbim mai mult. Adica, vazand rapoartele de final de an pe absorbtie, vazand indicatorul de contractare care e foarte mare. Contractele sunt semnate. Eu cred ca orice autoritate publica care gestioneaza, ma refer la autoritati locale, autoritati judetene, au tot interesul ca in aceasta perioada... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 17:33
Rata de absorbtie externa a fondurilor europene a ajuns la 5,5% - 1.066,48 milioane de euro - la 31 decembrie 2011, in crestere de la 3,72% - 715,51 milioane de euro - la sfarsitul lunii noiembrie, anunta Ministerul Afacerilor Europene.
Si nivelul platilor interne catre beneficiari a inregistrat o usoara crestere, de la 13.076 milioane de lei - 14,72% la sfarsitul lunii noiembrie, la 13.605 milioane de lei - 15,08%.
Numarul contractelor semnate pe Programul Operational Sectorial Transport a crescut de la 53 la 55, iar suma lor de la 6.857 milioane de lei la 7.646 milioane de lei.
Pe Programul Operational Sectorial Mediu, platile interne catre beneficiari au crescut de la 16.005 milioane de lei la 16.027 milioane de lei, iar numarul contractelor era de 238 la 31 decembrie 2011, fata de 233 in luna precedenta.
In ceea ce priveste numarul de contracte semnate, Programul Operational Regional si POSDRU au inregistrat cele mai mari cresteri. Pe POR au fost semnate 2.520 de contracte, in valoare de 12.702 milioane de lei, fata de 2.340 de contracte - 12.098 milioane de lei in noiembrie.
Pe POSDRU au fost semnat 2.366 de contracte - 12.474 milioane de lei - fata de 2.139 contracte, in valoare de 12.093 de lei in noiembrie.
Valoarea totala a contractelor semnate pana la sfarsitul lunii decembrie anului trecut se ridica la 54.298 milioane de lei, fata de 52.404 milioane de lei in noiembrie.
Guvernul de la Bucuresti si-a propus ca in 2012 rata de absorbtie a... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 16:52
Fondurile rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana s-au mentinut, la sfarsitul anului trecut, la un nivel redus, de doar 700 milioane euro, astfel ca exista riscul major al pierderii de fonduri daca ritmul de absorbtie nu va fi imbunatatit in acest an, a afirmat joi premierul Emil Boc.
"Este un lucru departe de ceea ce ne dorim cu totii. Daca nu imbunatatim ritmul de absorbtie, exista riscul major sa pierdem fonduri europene, efect care va fi resimtit in 2013. Nu vreau un in stabilirea tintelor trimestriale de absorbtie, ci responsabilitate", a spus Boc.
Conform datelor prezentate de premier, proiectele sprijinite din fonduri structurale si de coeziune, inclusiv cofinantarea nationala, contractate si aflate in implementare au totalizat la finele anului trecut 19,8 miliarde euro (64% din total), iar platile catre beneficiari au insumat 3 miliarde euro (14,85%). Sumele rambursate Romaniei de catre CE raman insa la un nivel scazut, de 700 milioane euro.
Datele anuntate de autoritati la finele anului trecut indicau aceeasi situatie, respectiv ca platile intermediare rambursate de Comisia Europeana pana la 30 noiembrie 2011 insumeaza, pe toate programele operationale, aproximativ 716 milioane de euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbtie de 3,72% din totalul fondurilor alocate Romaniei pentru intervalul 2007-2013.
El a amintit ca Guvernul a impus recent ca autoritatile de management sa fie obligate sa verifice cererile de rambursare de fonduri comunitare... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 14:11
Rata de absorbtie a fondurilor UE pentru agricultura va creste in anii urmatori, ajungand pana la 30-32% in 2011, odata ce fermierii se vor obisnui cu modul in care se poate face acest lucru, informeaza NewsIn."Fondurile europene reprezinta principalul catalizator pentru dezvoltarea agriculturii. (...) Absorbtia fondurilor europene reprezinta o oportunitate in special pentru operatorii mari, in timp ce exploatatiile de subzistenta trebuie mai intai sa-si consolideze prin fuziune suprafetele pentru a avea acces la fondurile UE, la schemele de ajutor de stat, produse bancare si alte oportunitati pe care le ofera economia de piata", a declarat, luni, economistul sef BCR, Lucian Anghel, in cadrul unei conferinte.
Pana la sfarsitul anului, in Romania rata de absorbtie ar putea ajunge la 30-32%, potrivit estimarilor BCR. Platile efectuate pana la finele lunii mai au fost de doua miliarde euro, astfel ca rata de absorbtie este de circa 25% din totalul fondurilor existente pentru 2007-2013.
"Absorbtia ar putea creste ceva mai repede in anii urmatori, odata ce producatorii locali vor deveni mai constienti despre modul in care acest business trebuie facut. Fragmentarea puternica a terenurilor ramane cel mai important obstacol in absorbtia fondurilor europene", se precizeaza in raport.
Tara noastra si-ar putea tripla exporturile, putand asigura necesarul de consum pentru circa patru Romanii, daca ar atinge productivitatea medie la nivel european, a declarat, luni, economistul sef al... mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 14:39