Pe 27 martie 2020, BusinessMark a organizat la Bucuresti editia aniversara a evenimentului "Real Estate & Construction Forum", in cadrul careia s-au abordat cele mai importante aspecte din domeniu.
In cadrul a patru paneluri cu focus pe: retail, industrial & logistics, office, residential, au fost alaturi de noi cei mai importanti jucatori din industrie, care si-au anuntat noile proiecte, au vorbit despre provocarile anului 2020 si au trecut in revista oportunitatile actuale de pe piata din Romania.
PANEL I - FOCUS ON RETAIL
In cadrul panelului, moderat de Mihai Patrulescu, Senior Associate, Investment Services, Colliers International Romania, au fost abordate o serie de subiecte, intre care: evolutia pietei din Romania, avantajele si dezavantajele comertului online si offline, preferintele consumatorilor.
"Cred ca s-a maturizat piata, dar e un moment in care psihologic se schimba dorintele consumatorilor. In general, nivelul de 'happiness' a scazut foarte tare, iar consumatorii nu mai stiu ce vor. Cred ca vom dezvolta proiecte interesante numai punand consumatorii pe primul plan (...) 'Happiness-ul' creaza consum. Frica nu creeaza consum. Anul trecut s-a vorbit cel mai mult de online, dar nu credem in semnul egal intre o vanzare online si cea din mall. Magazinul online creste vanzarea offline", a explicat Costin Blideanu, Head of Leasing Retail Division, AFI EUROPE ROMANIA.
"Asa este, pentru ca trebuie sa te adaptezi consumatorului. Consumatorul este... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 12:42
In ziua de astazi, in momentul in care doriti sa va construiti o casa sau o cladire cu alta destinatie, este extrem de important sa faceti un proiect inteligent, astfel incat costurile de executie sa fie optime si cheltuielile ulterioare cu intretinerea imobilului sa fie cat mai mici.
Un proiect destept nu este nicidecum cel mai ieftin, insa cu siguranta diferenta de pret este insignifianta, daca o raportam la valorile ce se economisesc dupa faza de proiectare. Aici gresesc 99% din beneficiarii din Romania. Nu au imaginea de ansamblu si incep sa faca economie la faza de proiectare unde risca sa primeasca un proiect facut cu minim efort si cu lipsa totala de interes fata de costurile ulterioare ale investitiei.
Exista zeci de siteuri care contin modele de case tip la preturi derizorii, case fara identitate, care se vand din ratiuni pur comerciale.
Ce nu realizeaza insa potentialii cumparatori este faptul ca scenariile de locuire ale fiecarei familii difera cu siguranta, fiecare membru al unei familii avand anumite preferinte.
In plus, dimensiunile loturilor de teren pe care se vor aseza viitoarele case difera, orientarea cardinala ce influenteaza cum intre lumina soarelui in casa nu intotdeauna va avantaja o casa tip etc.
Un proiect inteligent este un proiect unicat, facut in urma unui dialog cu beneficiarul, dialog care sa nasca o tema de proiectare ce va genereza un proiect optim pentru fiecare familie, de la estetica, functiune, iluminare, pana la... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 15:35
"Pretul cel mai scazut" - principalul criteriu folosit atat in achizitiile publice, cat si in cele private - este responsabil pentru calitatea slaba a multora dintre noile constructii.
Sunt deficiente grave de calitate pe toate tipurile de constructii - rezidentiale, comerciale si industriale. Acestea se manifesta pe toate etapele de realizare a constructiei, de la proiectare, la finisare. Atat pentru materiale, cat si pentru servicii. Dezvoltatorii, constructorii, producatorii si prestatorii fac oferte la preturi scazute, de multe ori sub costurile impuse de un nivel minim al calitatii.
Pornind de la aceasta premiza, conferinta "Calitatea in constructii: Ce ascund preturile prea mici? " si-a propus sa dezbata subiecte precum:
Modificari aduse de noua lege a calitatii in constructiiNoutatile din viitoarea strategie de achizitii publiceElementele de crestere a controlului in constructiiNoile cerinte ale dezvoltatorilor privind calitatea constructiilor
Evenimentul se va desfasura pe 18 iunie. Mai multe informatii, pe site-ul arenaconstruct.ro. mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 10:39
Constructorii romani sunt din ce in ce mai interesati de contractarea unor lucrari externe, destinatiile vizate fiind nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia sau Asia Mica, dar si in Serbia si Albania, a declarat, joi seara, Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, la o conferinta de specialitate.
"Riscul major al statului roman in a nu plati lucrari de mult realizate este de a lovi direct in competitivitatea firmelor romanesti facand astfel ca acestea sa nu mai poata fi prezente la lucrarile finantate din fondurile europene din perioada 2014-2020. Noi estimam ca zona europeana, ca si zona americana va fi segmentata de cateva firme, nu multe, poate zece, ori 12, iar celelalte vor trebui sa lucreze pentru acestea. (...)
De asemenea, suntem foarte atenti ca, pe langa banii europeni, sa cream un cadru care sa permita parteneriatul public-privat pentru a atrage acele investitii straine necesare dezvoltarii locale, capital din Orientul Mijlociu, capital din China", a aratat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii - ARACO, potrivit Agerpres.
Conferinta, "Accesul constructorilor si dezvoltatorilor in piata globalizata. Etica si securitatea afacerilor", organizata de Patronatul Societatilor din Constructii, a dezbatut teme complexe pentru prezentul si viitorul acestui domeniu.
"Pe zona constructiilor nu putem vorbi de cresteri in anul 2013. Din pacate, 2013 este rodul proiectelor pregatite... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 09:29
Scaderea investitiilor nete in semestrul I 2013 fata de semestrul I 2012 cu 2,3% apare in exclusivitate din cauza reducerii lucrarilor de constructii noi cu 17%, relativ normala intr-o perioada postcriza, dar aceasta este neconcludenta, intrand in marja de eroare de 3%, precizeaza marti Cristian Socol, consilierul personal al premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, intr-o declaratie pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, au crescut cu 15% in aceeasi perioada, iar la capitolul "Alte cheltuieli" cresterea este de 6%.
"Scaderea este una mica, neconcludenta, intrand in marja de eroare de 3%. Scaderea de lucrari de constructii noi in domeniul privat provine din faptul ca inca exista un stoc important de cladiri pentru care nu se gasesc cumparatori (un efect al crizei).
Pe partea de lucrari de constructii noi in sectorul public, inca din 2012, am spus stop investitiilor ineficiente in cladiri, (...) patinoarelor fara gheata, toaletelor de zeci de mii de euro in scoli fara elevi. (...)
Vaicarelile legate de taierile in cheltuielile de investitii publice sunt total nejustificate, mai ales in contextul in care vorbim de taieri la investitiile cu efecte de multiplicare aproape de zero sau negative. Din 2012 a inceput lupta cu risipa in domeniul investitiilor publice.
S-a stopat acordarea de bani pentru cele 45.000 de proiecte eterogene, multe dintre ele lipsite de o minima fundamentare... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 15:22
In Algeria rasar mugurii capitalismului, iar oportunitatile sunt imense pentru oamenii de afaceri care inteleg ce inseamna tranzitia unui stat de la un regim autoritarist, la economie de piata. "Este ca in Romania anilor '90", admite Florin Bejan, unul dintre cei care exploreaza in prezent piata algeriana.
Omul de afaceri roman a infiintat o societate mixta romano-alegriana - CB Consalg, prin intermediul careia incearca sa acceseze proiecte din cadrul unui ambitios program de dezvoltare al statului algerian, cu buget de sute de miliarde de euro. A obtinut deja, cu ajutorul partenerului sau algerian, fost ministru al Agriculturii, un proiect de infrastructura in valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru care cauta acum constructori din Romania.
Doi constructori din Romania lupta pentru un contract de 1,2 miliarde euro intr-o tara araba
"Acum doi ani am inceput sa cochetez cu Algeria. Eu sunt indragostit de Algeria, e o tara pe care o vad ca Romania anilor 1990. Stiu tot ce se va intampla. Mentalitatea algeriana este cvasifranceza, cu accese de musulmanism, dar mai aproape de abordarea turca, cu multa libertate. Totusi, este foarte bine controlata: armata este foarte puternica, serviciile secrete sunt puternice, coruptia... foarte puternica", a spus Florin Bejan, administratorul CB Consalg, in cadrul unei intalniri la Camera de Comert si Industrie Romania-Algeria.
Fonduri imense din petrol
Spre deosebire de Romania anilor '90, Algeria zace pe un munte de bani,... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 08:15
Doua firme de constructii din Romania se afla in negocieri avansate pentru semnarea unui contract de 1,2 miliarde de euro, intr-un proiect algerian de dezvoltare a infrastructurii. Lucrarile vor incepe cel tarziu in luna august si vor dura circa trei ani.
Aproape 400 de ingineri si muncitori calificati romani vor lucra alaturi de algerieni la construirea a 200 de km de drmuri, tuneluri si cai ferate in statul african. Salariul mediu pentru un muncitor calificat se ridica la circa 1000 de euro.
Proiectul este parte a unui ambitios program algerian de dezvoltare, care dispune de un buget de 220 de miliarde de euro. Aproape jumatate din aceasta suma este dedicata investitiilor in infrastructura. Statul algerian doreste construirea a 2500 de km de drumuri noi si reabilitarea altor 8000 de km, construirea de porturi, aeroporturi, linii feroviare si de tramvai etc.
Contractul, accesibil prin intermediul unui consortiu romano-algerian
Deoarece legea algeriana prevede ca doar companiile cu actionariat majoritar din aceasta tara sa poata incheia contracte cu statul, proiectul de 1,2 miliarde de euro a fost atribuit consortiului CB Consalg, din care face parte o companie algeriana (51%) si noua parteneri din Romania.
"Am convenit sa facem o societate mixta romano-algeriana cu care sa ne desfasuram activitatea acolo. E formata dintr-o societate a unui algerian care se ocupa cu materiale de constructii si parteneri romani, pe baza unor contracte de tip consortiu. In... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 07:18
Statul algerian investeste 220 de miliarde de euro intr-un ambitios program de dezvoltare si doreste implicarea companiilor romanesti. Printre altele, programul prevede construirea de la zero a patru orase, mii de km de cale ferata si autostrazi, aeroporturi si sute de spitale.
"Algeria a suferit in urma anilor grei de terorism, perioada in care tara a cunoscut un regres din punct de vedere social si economic. Acum insa, dupa stabilizare, statul doreste redresarea. Ne propunem sa ducem intreprinzatori in Algeria, iar dupa finalizarea lucrarilor, va fi nevoie de aknowledgement. Romanii sunt foarte iubiti in Algeria, datorita celor 14.000 de persoane care au emigrat in anii '70-'80 si care s-au afirmat mai ales in invatamant", a explicat Nadjet Karabernou Paduret, presedinte CCIR-A.
Beneficii fiscale
Companiile straine care intra pe piata algeriana dispun de o serie de beneficii fiscale, printre care exonerarea de la plata impozitului pe profit pe o perioada intre 2 si 5 ani si exonerarea de la taxa funciara. Taxa pe valoare adaugata se ridica la 17% in Algeria, dar se reduce pentru anumite sectoare la 7%. Taxele vamale se ridica la 3%, impozitul pe dividende la 15%, iar impozitul pe chirii la 7%.
Pe piata algeriana au inceput deja sa isi faca loc multinationalele, precum Phillip Morris, KPMG, BMP Parribas sau Lafarge, insa nu exista suficienti constructori puternici.
Pentru a putea sustine proiectele-gigant pe care le propune statul algerian, cativa oameni... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 07:36
Programele de infrastructura cu fonduri europene si investitiile in agricultura, in special in proiectele de irigatii, constituie un sprijin real pentru piata constructiilor, care ar putea scadea in acest an sub nivelul din 2011, a declarat, duminica, Liviu Neagu, general manager Bergerat Monnoyeur Romania & Moldova.
Bergerat Monnoyeur Romania & Moldova este unul din principalii jucatori pe piata utilajelor pentru constructii din Romania.
Potrivit estimarilor specialistilor, in 2012 piata constructiilor ar putea scedea putin sub nivelul din 2011 in ceea ce priveste afacerilor constructorilor.
"S-au dezvoltat proiectele care au beneficiat de subventiile europene, gen Coridorul 4, proiectele care au fost pe partea de tratare a deseurilor, elemente care au adus vigoare in anumite zone si pentru anumiti constructori.
Din punct de vedere al constructiilor rezidentiale afecteaza mai putin activitatea noastra ca si furnizor de utilaje, distribuitor, dar si acolo este o usoara revigorare in anumite zone, mai ales in zonele cu potential economic deosebit. Din pacate alte investitii mari, majore, nu au fost facute. Sunt unele pe hartie dar sunt intr-un stadiu atat de incipient incat ne temem sa vorbim de ele ca vor fi deschise anul viitor', a spus reprezentantul Bergerat Monnoyeur, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat ca proiecetele de infrastructura cu finantare europeana pot ajuta piata constructiilor, iar Romania poate actiona in acest sens, astfel incat sa... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 17:31