Romania a devenit prima tara care a blocat exporturile de cereale in timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), o decizie dramatica si care ar putea spori temerile privind aprovizionarea cu alimente la nivel global, se arata intr-o analiza realizata vineri de Bloomberg.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat, joi seara, ca in perioada starii de urgenta se va suspenda exportul pentru mai multe produse agroalimentare, precum grau, orz, ovaz, porumb, orez, faina de grau, soia, ulei de seminte si zahar.
Se estimeaza ca starea de urgenta va dura cel putin pana la mijlocul lunii mai.
Prezent joi seara la postul national de televiziune TVR 1, premierul Ludovic Orban a fost intrebat daca se ia in calcul oprirea exportului la grau si a raspuns: "Da, cel putin la grau, pentru ca in luna martie au fost niste cifre de export neasteptate. S-au exportat sute de mii, aproape 700.000 de tone de grau, din cauza faptului ca a crescut pretul si este o cerere mare. Noi nu ne putem permite sa lipsim Romania de cantitatile de grau necesare pentru asigurarea consumului zilnic pana la recolta".
Totusi, decizia este in mare masura simbolica, apreciaza Bloomberg. Romania, al doilea exportator de grau din UE, a recoltat deja si a vandut mare parte din recolta in acest moment al sezonului agricol. Mai putin de 1% din exporturile UE vor fi afectate, conform estimarilor firmei UkrAgroConsult, care ofera servicii de consultanta pentru sectorul agricol.
Decizia este inca un... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 15:54
Statele Unite intentioneaza sa extinda vanzarile de avioane de lupta F-35 produse de corporatia Lockheed Martin catre cinci noi state, inclusiv Romania, intr-un moment in care aliatii europeni isi consolideaza apararea in fata unei Rusii care se intareste militar, a declarat joi un oficial al Pentagonului.
Intr-o declaratie scrisa, adresata Camerei Reprezentantilor, vice-amiralul Mathias Winter, seful biroului F-35 din cadrul Pentagonului, afirma ca printre "viitorii potentiali clienti in domeniul vanzarilor militare in strainatate se numara Singapore, Grecia, Romania, Spania si Polonia", transmite Reuters.
Alti aliati ai SUA care urmaresc achizitionarea avionului invizibil F-35 sunt Finlanda, Elvetia si Emiratele Arabe Saudite.
Conform declaratiilor oficialului american, SUA vor raspunde tuturor solicitarilor oficiale de informatii despre avionul F-35.
Anul trecut Belgia a anuntat ca a ales F-35 in defavoarea Eurofighter Typhoon pentru a-si innoi flota de avioane F-16, o afacere in valoare de 4 miliarde de euro (4.55 miliarde de dolari).
SUA au lansat in 2018 un nou plan "Buy American" ("Cumparati produse americane"), o strategie care relaxeaza restrictiile cu privire la vanzari si incurajeaza in acelasi timp o implicare sporita a oficialilor SUA in cresterea afacerilor in strainatate pentru industria americana de armament.
Citeste si SUA suspenda livrarea in Turcia de echipamente pentru avioanele F-35 ...citeste mai departe despre "SUA vor sa extinda... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 09:52
ONG-ul Animals International a prezentat un studiu economic in premiera pentru Romania, care arata ca tara noastra ar putea obtine pana la 5311 noi locuri de munca, valoarea adaugata bruta prin crearea acestora fiind estimata la 46,26 milioane de euro anual.
Calculele sunt realizate in cazul scenariului care presupune o incetare a tuturor livrarilor internationale (UE sau non-UE) pentru ovine si bovine in mod etapizat pana in anul 2022.
Organizatia pentru protectia animalelor Animals International a documentat exportul cu bovine vii din Romania. Investigatorii au pornit in Romania si au urmarit animalele pana in Orientul Mijlociu, unde au fost martori ai tratamentului brutal si ai sacrificarii viteilor din Romania. Filmarile au fost realizate in Gaza si Liban.
In luna septembrie, Animals International a publicat filmari realizate in 2018, cu oile exportate.
Conform studiului economic comandat de Animals International, crearea de locuri de munca in sectorul de productie si procesare a carnii si produselor din carne ar avea in mod natural efecte pozitive, generand un consum suplimentar, nevoi de transport si locuire, si astfel, indirect, locuri de munca suplimentare, cu efect asupra finantelor locale si publice centrale.
"Este primul studiu de acest fel realizat pentru Romania care confirma inca o data ca Romania are de castigat doar atunci cand creaza valoare adaugata pentru resursele sale. Prin procesarea superioara a resurselor sale, fie ele animale, lemn,... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 17:28
Multe dintre produsele fabricate in Romania condusa de Nicolae Ceausescu erau recunoscute la vremea respectiva pe plan international. La fel s-a intamplat si cu DAC 120 DE, unele dintre cele mai mari masinarii fabricate vreodata in sud-estul Europei, cunoscute si sub denumirea populara de "camioanele gigant", scriu cei de la Playtech.
Povestea basculantei a inceput in anii '80, cand Nicolae Ceausescu a constatat ca santierele se inmultesc de la o zi la alta si este nevoie de masinarii tot mai mari si mai performante. Astfel, acesta a ordonat inginerilor constructori sa intocmeasca planurile pentru fabricarea unor camioane gigant.
Dupa 10 ani de cercetari si proiecte, a aparut pe piata din Romania camionul botezat DAC 120 DE. Era o masinarie care, asa cum ii spunea si numele, putea transporta o incarcatura de pana la 120 de tone.
Basculanta goala cantarea 90 de tone, fiind proiectata la ICPAT Brasov dupa modelul american Lectra Haul, si construita la uzina mecanica Marsa Sibiu.
Vezi AICI FOTO si afla cat costa camionul produs la Brasov! ...citeste mai departe despre ""Monstrii" lui Ceausescu: Camioanele imense exportate in Australia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2018, ora 11:59
Deficitul comercial al Romaniei a creascut si in 2017.
Astfel, exporturile s-au majorat cu 9,1% fata de anul anterior si au ajuns la 62,64 miliarde de euro, iar importurile au urcat cu sapte procente, cifrandu-se la 67,34 miliarde euro.
Anul trecut deficitul comercial a fost de 12,96 miliarde euro, in crestere cu 30% fata de nivelul inregistrat in 2016 cand a fost 9,97 miliarde euro, arata datele publicate, vineri, de Institutul National de Statistica.
Uniunea Europeana ramane principalul partener comercial al Romaniei. Valoarea schimburilor intra-comunitare anul trecut a fost de 47,48 miliarde euro la export si de 57,28 miliarde euro la import, reprezentand 75,8% din totalul exporturilor si importurilor tarii noastre.
Citeste si:
Mancam tot mai mult din import. Deficitul Romaniei in comertul cu produse agroalimentare s-a dublatFestivalul cresterii prin consum de import: Deficitul comercial in ianuarie 2017, cu 60% mai mare ca anul trecut... citeste mai departe despre "Continuam sa importe mai mult decat exportam. Deficitul comercial a crescut cu o treime" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 10:19
Romania a exportat, in primele patru luni ale acestui an, produse alimentare si animale vii in suma de 1,054 miliarde euro, cu 178,4 milioane euro peste nivelul din perioada similara din 2013, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica,potrivit Agerpres
Importurile de produse alimentare si animale vii s-au cifrat la 1,268 miliarde euro, fiind cu 5,6 milioane euro mai mari fata de cele din perioada ianuarie-aprilie 2013, inregistrandu-se astfel un deficit de 214,3 milioane euro pe acest segment.
In industria alimentara lucrau, la finele lunii aprilie, 156.300 persoane, castigul salarial mediu net fiind de 1.121 lei. mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 12:45
Romania a inregistrat anul trecut un record al exporturilor, care aproape au atins valoarea de 50 miliarde de euro. Insa ce produse trimitem, de fapt, in afara tarii si care sunt companiile cu cele mai mari livrari?
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) remise Ziare.com, industria auto si cea petroliera au inregistrat in 2013 cel mai mare succes.
Domeniul in care Romania a atins maximul istoric in 2013
Domeniul responsabil de cresterea exporturilor
Dupa o scadere usoara in 2012, exporturile au revenit pe crestere in 2013, acesta fiind si principalul factor al ajustarii deficitului comercial de la 5.6% din PIB in 2012 la 2,4% in 2013, in conditiile in care importurile aproape au inregistrat o crestere minora (de +1%), au comentat analistii ING Bank, pentru Ziare.com.
Conform calculelor facute de banca, evolutia pozitiva a exporturilor a fost determinata de categoria masini si echipamente de transport, care au contribuit cu circa 6 puncte procentuale ...citeste mai departe despre "Ce produse exporta, de fapt, Romania - Top 10 companii cu cele mai mari vanzari in afara tarii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 08:45
Romania a importat in primele patru luni din acest an 35.963 de tone de carne de porc, o cantitate de peste sapte ori mai mare decat exporturile realizate in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2013, care au totalizat 4.705,8 tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Valoarea importurilor a depasit 61,2 milioane de euro, in primele patru luni din acest an, fata de cele 9,8 milioane de euro incasate din exporturi, in perioada mentionata, pentru cantitatea de 4.708 tone de carne de porc, proaspata sau refrigerata, scrie Agerpres.
Importurile de carene de porc au provenit cu precadere din tarile UE, in general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria si Danemarca.
Comparativ cu aceeasi perioada din 2012, importurile de carne de porc au crescut cu 16,6 procente, de la 30.831,9 tone la 35.963,9 tone la finele lunii aprilie 2013, iar valoarea acestora s-a majorat cu 15,7%, de la 52,8 milioane de euro, la 61,2 milioane euro. Importurile si exporturile de carne de porc au fost realizate in tarile intra si extracomunitare.
Exporturile autohtone de carne de porc si de porci vii au fost afectate de restrictiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana din cauza evolutiei pestei porcine clasice, insa incepand cu 2014 acestea ar putea fi ridicate in totalitate, pe intreg teritoriul Romaniei, atat pentru comercializarea porcilor vii cat si pentru carne de porc.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 12:49
Romania are peste 4.200 de produse traditionale, insa doar unul ajunge pe mesele elvetienilor, britanicilor sau grecilor: magiunul de Topoloveni.
Pentru recunoasterea internationala este nevoie de investitii in tehnologia de productie, iar fermierii romani fie nu sunt interesati, fie nu au banii necesari.
Totusi, recunoasterea internationala ca produs traditional romanesc vine si cu avantaje, spun reprezentantii Sonimpex, firma care produce magiunul de Topoloveni. Agricultorii pot lua fonduri europene pentru promovare, in conditiile in care ceilalti producatori nu au aceasta facilitate.
Intr-un articol anterior, Business24 prezenta planurile Ministerului Agriculturii de a schimba legislatia care reglementeaza produsele traditionale in Romania. Practic, agricultorii trebuie sa dovedeasca ca reteta pe care o folosesc este veche de cel putin 30 de ani si trebuie sa se inregistreze la ANAF ca persoana fizica autorizata.
Ioan Pop, producator de produse ecologice si traditionale din Satu Mare si membru al Asociatiei Romane pentru Agricultura Durabila, a explicat pentru Business24 care era procedura de inregistare a unui produs traditional pana in acest an:
"Producatorul depune o cerere la Directia Agricola. Primeste un caiet de sarcini in care este descris procesul tehnologic cu ceea ce trebuie respectat la tehnica de producere a produsului. Directia verifica la fata locului daca se respecta caietul de sarcini si apoi caietul se trimite la Ministerul... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 09:24