Romania poate deveni cel mai mare producator de gaze din Uniunea Europeana, iar investitorii au semnale pozitive din partea autoritatilor romane incepand cu luna septembrie, cand au fost demarate discutii pentru modificarea Legii offshore si liberalizarea pietei gazelor, a declarat, luni, Franck Neel, presedintele Federatiei Patronale de Petrom si Gaze (FPPG), in cadrul unei conferinte de profil.
El este si membru al directoratului OMV Petrom, companie care, alaturi de americanii de la ExxonMobil, exploreaza zacamantul de mare adancime Neptun din Marea Neagra.
"Romania are oportunitatea sa devina principalul producator de gaze din UE, ceea ce este o oportunitate imensa, avand in vedere ca exista un declin al productiei de gaze in Europa in general. Acest lucru va aduce bunastare, joburi, taxe, securitate in aprovizionare", a aratat Neel.
Reprezentantul FPPG a sustinut ca acest an a fost unul dificil pentru companiile din sector, avand in vedere efectele OUG 114/2018 si OUG 19/2019.
"In acest an, ca urmare a ordonantelor 114 si 19, vedem un declin al investitiilor in upstream in productia de gaze, am vazut o crestere a preturilor, o crestere a importurilor si o scadere a securitatii in aprovizionare. A fost o situatie foarte dificila pentru industrie, sa corecteze efecte negative ale ordonantei 114", a spus Neel.
Potrivit acestuia, ca urmare a OUG 114/2018 a crescut pretul gazelor pentru industrie, ceea ce a dus la cresterea inflatiei, lucru care se va... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 16:12
Romania este cel mai mare producator de gaze naturale din Europa de Est, cu o productie medie de gaze naturale in ultimii ani de circa 11 miliarde de metri cubi, afirma Federatia Patronala Petrol si Gaze.
"Aniversam astazi, 13 septembrie, Ziua Gazistului Roman. Federatia Patronala Petrol si Gaze, prin companiile membre, transmite un mesaj de multumire tuturor persoanelor care lucreaza in sectorul gazelor naturale si reaminteste cu aceasta ocazie importanta adoptarii politicilor publice menite sa sustina dezvoltarea acestei ramuri. Productia medie de gaze naturale in ultimii ani a fost de circa 11 miliarde de metri cubi, calificand Romania drept cel mai mare producator de gaze naturale din Europa de Est. In contextul actual, remarcam nevoia acuta de incurajare a investitiilor in sector pentru sporirea rolului industriei in dezvoltarea economiei nationale si pentru protectia eficienta a consumatorilor vulnerabili de energie", se spune in comunicat.
Organizatia apreciaza ca dezvoltarea pietei de gaze naturale poate aduce numeroase beneficii pentru oamenii devotati industriei. Conform FPPG, prin stimularea investitiilor in infrastructura esentiala si totodata prin sprijinirea consumului sustenabil de gaze naturale in producerea de energie electrica, gazele naturale din productia interna pot fi utilizate la valoare adaugata marita.
Potrivit Federatiei, gazele naturale reprezinta cel mai important combustibil din economia romaneasca, cu o pondere de 31% din energia... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 16:08
Comisia Europeana a cerut autoritatilor romane un calendar de dereglementare a pretului gazelor de productie interna, pentru a renunta la procedura de infringement impotriva Romaniei, au afirmat, joi, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), intr-o intalnire cu presa.
In urma adoptarii OUG 114/ 2018, Executivul european a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru faptul ca producatorii de gaze trebuie sa aloce cu prioritate gazele catre consumul casnic.
In iulie, Comisia a emis un aviz motivat, iar Romania are termen 26 septembrie pentru a modifica legislatia, altfel dosarul va merge la Curtea Europeana de Justitie, iar Romania risca sa plateasca amenzi incepand cu data de 27 septembrie.
"OUG 114 si OUG 19/ 2019, care o modifica, ar trebui discutate impreuna in Parlament, altfel se va crea confuzie. Comisia Europeana ne-a sugerat sa elaboram un calendar de dereglementare a preturilor pe 18 luni. Eu sper ca acest calendar sa fie cuprins in legile care vor iesi din Parlament in urma modificarii OUG 114 si OUG 19", a declarat Dumitru Chirita, presedintele ANRE.
Potrivit acestuia, in paralel, va trebui elaborata o metodologie de protectie a consumatorilor vulnerabili, respectiv statutul, modul de identificare si finantare.
Comisia de industrii din Camera Deputatilor a votat, marti, respingerea articolelor din OUG 114/2018 care reintroduceau preturile reglementate la energie si gaze.
OUG 114 figura... mai mult
Joi, 29 August 2019, ora 17:43
Romania s-a situat anul trecut pe locul al treilea in Uniunea Europeana in ceea ce priveste productia de gaze naturale, cu 9,5 miliarde de metri cubi, potrivit raportului realizat de compania britanica BP la nivel mondial.
Productia de gaze a Romaniei a fost mai mica cu 3,7% fata de cea din anul 2017.
Principalul producator de gaze din UE ramane Marea Britanie, cu 40,6 miliarde de metri cubi anul trecut, in scadere cu 31,5%. Urmeaza, pe locul doi, Olanda, cu 32,3 miliarde de metri cubi, in scadere cu 16,3%.
La nivel mondial, productia de gaze anul trecut a totalizat 3.867 miliarde de metri cubi, cu 5,2% mai mult decat in 2017.
Pe primul loc in lume au fost Statele Unite ale Americii, cu 831,8 de miliarde de metri cubi, in crestere cu 11,5%.
Pe locul doi la nivel global s-a situat Federatia Rusa, cu 669,5 miliarde de metri cubi, in crestere cu 5,3%, urmata de Iran, cu 239,5 miliarde de metri cubi, cu 8,8% in plus. mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 15:47
Romania are ocazia de a deveni cel mai mare producator de gaze din Uniunea Europeana, avand in vedere zacamintele din Marea Neagra, daca Marea Britanie va parasi spatiul comunitar, a declarat, marti, ministrul Energiei, Anton Anton, in cadrul unei conferinte de profil.
"Pentru Romania, gazul natural este o sansa enorma nu numai azi, iar ceea ce se intampla in ultima vreme si ce se intampla in toata regiunea ne arata ca harta gazelor naturale se rearanjeaza. Discutam deja de noi resurse gasite in Marea Mediterana in apropierea Ciprului, Turciei, Iraelului, Egiptului, ceea ce ne arata ca discutam deja de alta zona potentiala din care sa aducem gaze", a aratat Anton.
Potrivit acestuia, gazele descoperite in Marea Neagra reprezinta o alta zona potentiala de dezvoltare pentru regiunea in care ne aflam.
"Pentru Romania, gazele naturale reprezinta o sansa importanta de dezvoltare a comunitatilor locale, de revitalizare a industriei petrochimice si de dezvoltare a economiei nationale in ansamblul ei si a zonei energetice bazate pe gaze naturale. In Romania, avem mai multe descoperiri, atat onshore, cat si offshore. In ultima vreme, au fost in zona de stiri apocaliptice profeti care spuneau ca mai avem gaze pentru 8 ani, pentru 10 ani si anuntau apocaliptic ca perioada de gaze din Romania s-a terminat. Ei, nu e asa", a sustinut Anton, amintind ca la Caragele s-a descoperit un zacamant care poate alimenta consumul tarii pe o perioada de cinci ani.
Ministrul s-a referit... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 11:55
Guvernul si-a pregatit o intreaga strategie pentru a-i tine in sah, in 2019, pe producatorii de gaze din Romania. Mai intai, le-a redus si le-a plafonat pretul cu care isi pot vinde marfa. Apoi - in cazul in care vreo instanta ar anula aceasta plafonare - cabinetul Dancila a lasat in asteptare un proiect de lege prin care sa-i taxeze pe producatorii pana si pentru banii pe care acestia nu-i incaseaza. In oricare dintre aceste situatii, statul s-ar lauda, populist, ca a luat masuri pentru romani, in vreme ce oamenii ar iesi, de fapt, in pierdere.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, pe 21 decembrie, cabinetul Dancila a plafonat, prin ordonanta de urgenta, pretul la care producatorii romani de gaze isi pot vinde marfa. Cu alte cuvinte, Guvernul a decis ca in urmatorii 3 ani, producatorii - dintre care cei mai mari sunt Romgaz si OMV Petrom - vor mai incasa doar 68 lei pe MWh vandut, nu 90 lei sau chiar mai mult, cum fac acum.
Inca dinainte de adoptarea ordonantei, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, ing. Dumitru Chisalita, a explicat pentru Ziare.com ca aceasta masura i-ar lasa pe producatori fara bani de investitii. Iar asta inseamna ca am pierde cu totii. In plus, plafonarea ar fi in dezavantajul romanilor si din cauza ca acestia ar ajunge sa consume gazul de import - de care Romania are nevoie - la un pret mult mai mare.
In plus - spunea atunci expertul consultat de Ziare.com - plafonarea pretului la gazele romanesti incalca atat legi nationale, cat si... mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2019, ora 08:00
Ideea de competitie si piata libera este una "ideala" pe piata gazelor din Romania, deoarece sunt doar doi producatori si deciziile in cazul unuia se iau la Viena, iar in cazul celuilalt, la DNA, a afirmat, marti, premierul Victor Ponta, la prezentarea activitatii pe 2013 a Consiliului Concurentei.
"Romania a avut curajul de a porni ceea ce inseamna o adevarata reforma structurala in domeniul energiei. Evident ca pericolele sunt foarte mari, pentru ca, pe de-o parte, o piata libera a energiei, iata, cum a fost cazul energiei electrice, a dus la o scadere a preturilor si la servicii de mai buna calitate, dar si cu implicatii negative, iar o alta piata, pe care in aceste zile incercam sa o facem cat mai libera, piata gazelor, ne arata ca nu intotdeauna ceea ce urmarim si atingem ca si scop. Este ideala ideea unei competitii si a unei piete libere, dar, de exemplu, la gaze avem doar doi producatori - e greu sa pastrezi, de fapt, un echilibru cand ai doar doi jucatori - la unul din acesti jucatori deciziile se iau la Viena, la celalalt cred ca se iau la DNA", a spus Ponta.
El a aratat ca este interesat ca reforma din domeniul energiei sa nu afecteze marii consumatori, pentru ca s-ar inregistra repercusiuni negative in domeniile social si bugetar si, de asemenea, ar scadea competitivitatea externa a Romaniei.
"Ceea ce ma intereseaza pe mine si intereseaza societatea romaneasca este ca, in conditii de competitie si concurenta corecta, beneficiarul indirect, si anume... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 15:50
Companiile de ingrasaminte fac profituri foarte mari pe baza pretului extrem de redus la gaze, Romania exportand practic gaze la un pret foarte redus, situatie aberanta, a declarat duminica seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Cand ajustati preturile si le dereglementati dati posibilitatea sa se faca investitii. Romania are nevoie de investitii. E aberant sa dati gaze ieftin la companiile de ingrasaminte. Companiile de ingrasaminte fac profituri foarte mari pe baza pretului extrem de redus la gaze", a afirmat Franks.
Oficialul FMI a reiterat pozitia exprimata anterior, ca legislatia care interzice exporturile de gaze naturale incalca directivele UE si statul "ar putea avea probleme" in aceasta privinta.
"Romania trebuie sa fie mai independenta, sa creasca productia. Acum exista investitori care exploreaza dupa gaze in bazinul Marii Negre, dar trebuie sa existe cadrul legal, sa nu existe bariere. Trebuie sustinute aceste investitii", a aratat seful misiunii FMI in Romania.
Franks noteaza insa ca in Romania nu exista capacitatea fizica de a exporta gaze naturale.
"Nu exista exporturi de gaze si nici nu ma astept sa existe in viitorul apropiat", a spus el.
ExxonMobil Exploration and Production Romania, filiala a grupului american Exxon Mobil, impreuna cu OMV Petrom, companie detinuta in proportie de 51% de grupul austriac OMV, deruleaza lucrari de explorare a zacamintelor de petrol si gaze in Marea Neagra.
Petrom si Exxon au incheiat in 2008 o... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 08:37
GDF SUEZ Energy Romania a majorat de patru ori importurile de gaze naturale, dupa aparitia valului de frig, cantitatea reprezentand 35% din totalul importurilor la nivel national, iar operatiunea a necesitat costuri suplimentare si va duce la o majorare a preturilor, in perioada imediat urmatoare."Pentru a garanta siguranta alimentarii, GDF SUEZ Energy Romania a decis cresterea cantitatii preluate direct din import la o valoare de peste patru ori mai mare decat cantitatea preluata inaintea aparitiei valului de frig, si care reprezinta in acest moment 35% din totalul importului curent al Romaniei.
Toate aceste actiuni de siguranta a livrarilor, traduse prin cresterea cantitatilor din import, al caror pret este de doua ori mai mare decat cel al gazelor din productia interna, vor induce desigur costuri suplimentare, conducand la o crestere a pretului la consumatori in perioada imediat urmatoare", a anuntat compania, raspunzand unei solicitari MEDIAFAX.
Anul trecut, volumul de gaz livrat de companie a scazut cu 10-15%, in functie de categoriile de clienti, atat din cauza crizei economice, care a avut efecte importante asupra celor industriali, cat si pe fondul temperaturilor mai ridicate din perioada iernii.
"Efectele crizei asupra consumului de gaze al clientilor industriali vor continua sa fie resimtite cel putin pana in al doilea trimestru din 2010.
Cu toate acestea, pentru clientii rezidentiali, conditiile meteo din ultimele zile, caracterizate prin temperaturi deosebit de... mai mult
Luni, 01 Februarie 2010, ora 23:29