Mandatul Romaniei la Presedintia Consiliului Uniunii Europene va fi o "provocare", din cauza "agendei ambitioase", afirma politicianul austriac Johannes Hahn, comisarul european pentru Politici de Vecinatate si Negocieri pentru Extindere.
Intrebat, intr-un interviu acordat publicatiei germane Handelsblatt, daca este o idee buna ca Europa sa predea Presedintia Consiliului UE unei tari "instabile" precum Romania, Johannes Hahn a afirmat: "Planul de actiune al mandatelor Presedintiei Consiliului UE a fost elaborat de cativa ani. Mandatul Romaniei va fi in mod sigur o provocare pentru toata lumea din cauza agendei ambitioase".
"Insa eu sunt increzator ca pot fi atinse multe obiective prin interactiunile cu institutii - Consiliul European, Comisia Europeana si Parlamentul UE", a subliniat Johannes Hahn.
Rugat sa comenteze daca, in acest context, Presedintia Consiliului UE nu este decat un exercitiu de imagine, Johannes Hahn a precizat: "Sarcinile Presedintiei Consiliului UE se refera in primul rand la stabilirea temelor si la impulsionarea agendei. Austria s-a descurcat foarte bine" in mandatul semestrial de presedinte al Consiliului UE.
Austria detine in prezent Presedintia semestriala a Consiliului UE. Mandatul Romaniei incepe la 1 ianuarie 2019. ...citeste mai departe despre "Comisarul european pentru Politici de Vecinatate: Presedintia Romaniei la Consiliul UE va fi o "provocare"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 20:40
Eurodeputatul PNL Siegfried Muresan a declarat, sambata la Iasi, ca Guvernul vede preluarea presedintiei Consiliului UE ca pe o povara de care incearca sa scape ieftin, precizand ca Executivul nu e capabil sa reprezinte bine Romania in Uniunea Europeana pentru a pune in valoare tara.
"Pe 1 ianuarie 2019 Romania va prelua pentru prima data Presedintia Consiliului UE si aceasta este o sansa de a influenta decizii politice la nivel european, de a pune teme romanesti pe agenta UE, dar este si o sansa de a promova Romania, cultura, de a pune toata Romania pe harta UE. Din pacate, Guvernul actual vede presedintia Consiliului UE ca pe o povara. Nu sunt capabili sa reprezinte bine Romania in UE, sa obtina lucruri pentru romani, sa puna in valoare frumusetile tarii noastre. In loc sa vada aceasta presedintie ca pe o sansa, ca pe cea mai buna oportunitate pe care Romania o are de cand e membra UE de a ne promova tara, ei o vad ca pe o povara de care incearca sa scape cat mai rapid si cat mai ieftin", a declarat Siegfried Muresan, la "Forumul Cultural", organizat, sambata la Biblioteca Central Universitara "Mihai Eminescu" din Iasi.
Eurodeputatul liberal a sustinut ca Guvernul intentioneaza sa organizeze intalnirile din perioada urmatoare cu oficialii europeni la Palatul Parlamentului, pentru "a scapa mai ieftin", nu pentru a promova si alte orase din tara.
"In urmatoarele 6 luni de zile in Romania vor avea loc o serie de reuniuni la nivel inalt, vor veni toti ministri din... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 15:50
Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, a declarat in timpul unei intalniri pe care a avut-o la Bucuresti cu studentii ca, din punctul sau de vedere, Romania este pregatita sa preia presedintia Consiliului European, dar si ca trebuie lucrat mult impotriva coruptiei, care reprezinta "o problema culturala".
"Din punctul meu de vedere, Romania este pregatita sa preia presedintia Consiliului European. Coruptia este o problema nu doar in Romania. Parlamentul European a aprobat rezolutia pentru Romania, nu impotriva Romaniei sau a romanilor. Trebuie sa lucram mult, nu doar in Romania, impotriva coruptiei. Trebuie sa lucram impreuna. E o problema si a cetatenilor. La fel cum este si cea a educatiei. Coruptia este o problema culturala", a declarat Antonio Tajani, prezent miercuri la Bucuresti.
El a spus si ca toate tarile trebuie sa respecte statul de drept. "Pentru noi, radacinile sunt aceleasi peste tot in Europa. Trebuie sa aparam regulile din Europa", a mai spus Tajani.
Discutia la care au mai participat Udo Bullman (S&D), Hans Olaf Henkel (ECR), Bas Eickhont (Greens), Aymeric Chauprade (EFDD) si Guy Verhofstadt (ALDE) a avut trei teme principale: UE inovatoare, sustenabila, alegerile din 2019 si viitorul UE.
Oficialii de la Bruxelles se afla miercuri in Romania, unde s-au intalnit cu prim-ministrul Viorica Dancila si cu presedintele Klaus Iohannis.
Citeste si:
Oficialii europeni au explicat liderilor de la Bucuresti ce inseamna presedintia UE.... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 19:07
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, spune ca la nivelul CE nu exista ingrijorari in ce priveste capacitatea Romaniei de a gestiona presedintia Consiliului UE, timp de 6 luni, incepand de la 1 ianuarie 2019.
In timpul unei conferinte de presa sustinute, luni, de Schinas, o jurnalista l-a intrebat daca exista ingrijorari la nivelul Comisiei Europene in ce priveste capacitatea Romaniei de a avea o presedintie buna la Consiliul Uniunii Europene, in contextul in care Victor Negrescu nu mai ocupa functia de ministru delegat pentru Fonduri Europene, el fiind unul dintre principalii responsabili de preluarea mandatului.
"Nu suntem ingrijorati. Avem incredere in profesionalismul viitoarei presedintii romanesti si in nivelul satisfacator de administrare inaintea acesteia si asteptam cu nerabdare sa colaboram.
Aceasta intrebare imi da ocazia sa reiterez apelul presedintelui Juncker pentru necesitatea consensului national si politic in Romania atat inaintea, cat si in timpul presedintiei romane a Consiliului UE", a fost raspunsul lui Margaritis Schinas, purtatorul de cuvant al CE.
Amintim ca Victor Negrescu a demisionat din functia de ministru delegat pentru Afaceri Europene. In locul sau a fost numit George Ciamba, care a depus, miercurea trecuta, juramantul de investitura, dupa ce cu o seara in urma, presedintele Klaus Iohannis semnase decretul pentru numirea sa in functie.
Citeste si:
Iohannis ureaza succes lui Ciamba si Guvernului: Inca... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 15:33
Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Paivi Pohjanheimo, a adus lamuriri in scandalul izbucnit, marti, dupa ce premierul Juha Sipila a spus ca tara sa e pregatita sa preia presedintia UE in locul Romaniei daca e necesar.
Aceasta a declarat ca Finlanda, care ne urmeaza in aceasta postura, ar fi pregatita sa preia presedintia daca i s-ar solicita.
"Finlanda nu a luat niciodata in calcul posibilitatea ca Romania sa nu preia presedintia UE. Cand Finlanda a fost intrebata de presa, ipotetic, luni, daca va prelua presedintia UE in cazul in care ar fi solicitata, raspunsul a fost afirmativ. Dar pentru Finlanda este clar ca Romania va prelua responsabilitatile presedintiei UE", a precizat Paivi Pohjanheimo pentru Realitatea.net.
Sipila a anuntat, marti, ca guvernul sau e dispus sa preia functia in cazul in care Romania va solicita un schimb de mandat la presedintia rotativa a UE anul viitor. Amintim ca Finlanda e programata sa preia presedintia UE de la Romania la 1 iulie 2019.
Declaratia lui Sipila a venit dupa ce Comisia Europeana a publicat un raport MCV devastator pentru Romania, iar in plenul Parlamentului European s-a votat o rezolutie in care sunt condamnate modificarile din Justitie din tara noastra, dar si masurile represive din 10 august.
MAE a reactionat dupa declaratia lui Sipila, sustinand ca "Romania este pregatita pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregatirile se desfasoara conform... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 14:40
Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan atrage atentia ca mai sunt 100 de zile pana cand Romania va prelua, pentru prima data, presedintia Consiliului UE, insa Guvernul Dancila nu are niciun obiectiv concret de mandat, iar astfel riscam o presedintie slaba.
"Este o mare oportunitate, pe care o primim doar o data la 14 ani, de a ne evidentia la nivel european, dar si de a pune prioritatile noastre pe lista prioritatilor europene. Din pacate, cu actualul guvern, riscam ca niciuna dintre aceste oportunitati sa nu fie fructificata, iar presedintia romana sa fie un esec", afirma Siegfried Muresan intr-o declaratie remisa Ziare.com vineri.
Acesta atrage atentia ca Guvernul nu are niciun obiectiv concret de presedintie, ceea ce este foarte grav.
"In primul rand, cu doar 100 de zile inainte de a prelua acest mandat important, Guvernul Romaniei nu are niciun obiectiv concret de presedintie, lucru nemaiintalnit pana acum. (...)
Guvernul Dancila a prezentat pana acum, in loc de prioritati concrete, doar o lista lunga in care au fost mentionate aproape toate subiectele de pe agenda europeana din ultimii ani.
Faptul ca actualul guvern nu are niciun obiectiv concret si nici nu doreste sa il aiba este dovedit si de declaratia nefericita din aceasta saptamana a ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici", sustine Siegfried Muresan.
Europarlamentarul face referire la declaratia ministrului de Finante potrivit careia Romania nu trebuie sa promoveze obiective proprii in... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 13:30
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, le raspunde, sambata, fostului premier Dacian Ciolos si fostului sef al Cancelariei prim-ministrului Dragos Tudorache.
Cei doi au sustinut ca oficialul MAE incearca, "prin declaratii publice neadevarate" despre fostul Guvern, sa ascunda "propriile intarzieri si inactiuni" in pregatirea presedintiei Romaniei la Consiliul UE.
Asa ca Ana Birchall vine cu lamuriri si face noi acuzatii.
"In primele patru luni ale acestui an am accelerat, prin masuri concrete si aplicate, procesul de pregatire pentru presedintia romana la Consiliul UE, pentru ca eu cred ca acest proiect de tara este prea important si integrator, la toate nivelurile societatii, prin factorii de decizie implicati, pentru a-l transforma intr-un razboi al orgoliilor neconsumate.
Tocmai pentru ca este un proiect al tuturor romanilor, acestia au dreptul la o corecta informare, fara ca aceasta sa insemne ca as fugi de raspundere sau ca vreau sa gasesc vinovati.
Am constatat niste sincope la nivelul pregatirii acestui eveniment important pentru tara noastra si am decis ca este dreptul romanilor sa le cunoasca. Adoptarea de catre guvernarea anterioara a unui memorandum in 30 decembrie 2016, cu niste linii absolut teoretice, fara corespondent practic si analiza anterioara concludenta, precum si organizarea unui eveniment doar ca exercitiu de imagine cu iz electoral si cu dedicatie precisa nu inseamna pasi reali in pregatirea celui mai important moment... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 20:35
Romania va detine presedintia Uniunii Europene in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, dupa ce Marea Britanie a renuntat oficial sa mai asigure presedintia semestriala a Consiliului UE din perioada iulie-decembrie 2017, in urma referendumului de parasire a Uniunii.
Astfel, decizia privind devansarea cu sase luni a tuturor presedintiilor a fost adoptata marti de Consiliu si stabileste ordinea preluarii presedintiei pana in 2030, potrivit unui comunicat al Celor 28.
Procesul de devansare a presedintiilor va incepe la 1 iulie 2017, a mentionat sursa citata. Astfel, in locul Marii Britanii, care urma sa asigure presedintia UE in a doua jumatate a anului 2017, presedintia UE va fi asigurata de Estonia.
In primul semestru al anului 2017, presedintia UE va fi asigurata de Malta. In 2018, Bulgaria va asigura presedintia UE in prima jumatate a anului, iar Austria in cea de-a doua. Practic, Romania va prelua presedintia UE de la Austria, la 1 ianuarie 2019, si o ...citeste mai departe despre "Efectele votului pentru Brexit: Cand va prelua Romania presedintia UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 16:29
Presedintia daneza a Consiliului UE, asigurata in prima jumatate a acestui an, a incercat sa ia masuri pentru reluarea cresterii si a crearii de noi locuri de munca, dar si pentru reducerea somajului, simultan cu respectarea metodei comunitare, a declarat marti, la Strasbourg, premierul danez Helle Thorning-Schmidt, intr-o dezbatere in plenul Parlamentului European.
Thorning-Schmidt a subliniat ca un domeniu in care s-au inregistrat progrese a fost cadrul financiar multianual 2014 - 2020, negocierile intre Consiliul UE si Parlamentul European respectand calendarul prestabilit. Aceste negocieri vor intra in perioada urmatoare in faza dezbaterilor concrete privind principalele politici comunitare.
"Am incercat sa facem fata asteptarilor cetatenilor Uniunii Europene si cred ca acest lucru va fi posibil in continuare numai daca vom coopera. Cred ca trebuie sa aparam metoda comunitara", a subliniat seful cabinetului danez.
Reactii privind exercitarea presedintiei Consiliului UE de catre Danemarca
Din partea Comisiei Europene, vicepresedintele Maros Sefcovic a remarcat eforturile presedintiei daneze a Consiliului UE pentru stabilizarea situatiei economice din Europa. El a tinut sa sublinieze ca este nevoie de mai mult compromis in dosare precum brevetul european unic, unde se manifesta un blocaj.
Eurodeputatul roman Petru Luhan (PPE) a salutat caracterul transparent al masurilor promovate la nivel european de presedintia daneza a Consiliului UE, dar a criticat... mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 17:34