Premierul Victor Ponta a declarat joi ca Romania a tras 700 de milioane de euro din imprumutul de la Banca Mondiala pentru ca este cea mai ieftina cale de finantare a deficitului bugetar.
"Este cea mai ieftina cale de finantare a deficitului bugetar. Decat sa mergem sa ne imprumutam cu dobanzi mai mari, acesta este un imprumut pe 18 ani, il platim tot peste 18 ani, la dobanda cea mai mica, la o dobanda egala cu dobanda pe care o plateste o tara care are ratingul cel mai inalt. A fost o facilitate pe care Banca Mondiala a acordat-o Romaniei si e un lucru extraordinar de bun", a sustinut Ponta intr-o conferinta de presa la Bruxelles.
Romania a exercitat miercuri optiunea de tragere a sumei de 700 milioane de euro din imprumutul de politici de dezvoltare cu optiune de amanare a tragerii (DPL-DDO) contractat de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) in anul 2012, a informat un comunicat al ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Imprumutul a fost contractat in baza consolidarii cadrului macroeconomic si a indeplinirii masurilor de reforma atasate imprumutului, asociate sectoarelor energie, sanatate, managementul finantelor publice si administrare fiscala.
In urma exercitarii optiunii de tragere, din suma totala de un miliard de euro aferenta imprumutului raman disponibile in continuare 300 milioane de euro. Programul de reforma agreat cu BIRD ramane in derulare pana in anul 2015, conform prevederilor acordului de imprumut.... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 07:45
Romania are nevoie de o politica europeana mai coordonata in domeniul energetic si de o abordare echilibrata in ceea ce priveste energiile regenerabile, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul roman Victor Ponta, care a participat la reuniunea Consiliului European, dedicata energiei si combaterii evaziunii fiscale.
Seful executivului de la Bucuresti a mai subliniat ca reducerea dependentei Romaniei de importuri este mai mult decat un obiectiv economic, este un obiectiv strategic.
"Energia este unul dintre cele doua motoare de crestere pentru Romania, agricultura este cel de-al doilea. Am facut reforme structurale importante, iar astazi, la Bruxelles, vom avea nevoie de o politica europeana mai coordonata", a declarat premierul roman Victor Ponta pentru saptamanalul New Europe, la 22 mai, cu prilejul celei de-a doua reuniuni a zilei sale, nu si ultima, precizeaza publicatia.
La reuniunea Consiliului European organizat in cladirea "Justius Lipsius" din "Rond-Point Schuman", Ponta, 40 de ani si premier de la sfarsitul anului trecut, emana tinerete in stilul actorului Hugh Grant, in costum negru, camasa alba si fara cravata, noteaza New Europe.
"Pentru noi, desigur, este important sa vedem modul in care Europa se raporteaza la politicile energetice, cu scopul de a avea preturi sustenabile pentru industrie, dar si pentru populatie", a spus Ponta.
Potrivit saptamanalului, intr-o tara care a ajuns deja la o cota a energiei regenerabile de 19,3%, cu sapte ani... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 10:57
Propunerea presedintelui Consiliului European privind Bugetul UE este cu opt miliarde mai putin pentru Romania, adica "400 de euro mai putin pentru fiecare roman", a declarat premierul Victor Ponta sambata, subliniind ca Traian Basescu ar trebui sa voteze impotriva acesteia.
Van Rompui propune o alocare cu cinci miliarde de euro mai putin decat propunea CE pentru coeziune, dar si o alocare cu trei miliarde de euro mai putin decat CE pe politica agricola, a declarat Ponta, la Bistrita.
"Inseamna 400 de euro mai putin pe fiecare dintre dumneavoastra din fonduri europene. Daca voteaza 'da' ne ia 400 de euro de la fiecare, daca voteaza 'nu' merge pe propunerea CE", a sustinut premierul, potrivit Mediafax.
Premierul a catalogat declaratiile ironice de vineri al lui Traian Basescu drept "glume de doi bani", si l-a provocat sa explice ce se discuta la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
"Doamna Merkel, daca nu-mi dai atat, eu iti trantesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin"
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca, de la anuntul privind posibilitatea utilizarii dreptului de veto de catre Romania la Consiliul European, toti liderii statelor contributoare "s-au bagat sub birouri" si a declarat ca "nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles".
"Si eu sunt pregatit sa utilizez dreptul de veto, daca se incalca Tratatul. De opt ani, nu am vazut niciun stat depunand, facand un veto in Consiliul European, atunci cand nu s-a incalcat... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 13:20
Premierul Victor Ponta a fost intr-o vizita la Bruxelles in care a dat explicatii liderilor europeni cu privire la situatia politica din Romania. A reusit premierul sa restabileasca increderea investitorilor in Romania?
Atat analistii financiari, cat si economistii contactati de Business24 sunt de parere ca vizita premierului la Bruxelles este una in scopuri politice si nu pentru a restabili increderea investitorilor in Romania. In plus, rezultatele incerte ale vizitei premierului nu intaresc nivelul de incredere in economia Romaniei.
Mircea Cosea: Nu avem o dovada ca oficialii europeni au fost convinsi de primul ministru
Mircea Cosea, analist financiar crede ca incertitudinea pe pietele financiare nu a fost "risipta" prin asigurarile privind corectitudinea deciziilor politice pe care premierul le-a facut liderilor de la Bruxelles, din cauza ca rezultatele vizitei nu sunt clare. Nu exista nicio dovada ca liderii europeni l-au crezut pe Ponta.
"Nu cred ca a reusit, prin vizita de la Bruxelles, sa restabileasca increderea investitorilor in pietele financiare, pentru ca, rezultatele vizitei nu sunt foarte clare, nu avem o dovada ca oficialii europeni au fost convinsi de ceea ce primul ministru a spus. Sunt anumite cuvinte, declaratii, care, dupa parerea mea, intr-o analiza concreta, pe care ar face-o actorii din piata, nu duc la o revenire la indicele de incredere pe care Romania l-a avut anterior. Cred ca suntem intr-o scadere de incredere", a declarat Mircea... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 12:26
Instabilitatea politica din Romania are efecte negative atat asupra imaginii tarii in fata Europei si a intregii lumi, dar si asupra monedei nationale.
Vineri, leul s-a depreciat din nou, atingand inca un minim istoric,fata de euro., in contextul in care joi, premierul Victor Ponta a fost chemat la Bruxelles unde liderii europeni si-au exprimat ingrijorarea vizavi de evolutia vietii politice din Romania si a derapajelor care au avut loc in ultimele saptamani.
Desi premierul i-a asigurat ca totul merge perfect si ca nu este vorba de o lovitura de stat, asa cum a vuit presa, sefii Uniunii Europene nu s-au aratat convinsi si si-au mentinut punctele de vedere aspre la adresa evenimentelor mioritice.
Iata cum a vazut presa internationala vizita lui Victor Ponta la Bruxelles:
Bloomberg
"Leul romanesc s-a depreciat pana la cel mai mic nivel din istorie pe masura ce apar ingrijorarile ca instabilitatea politica va afecta promisiunile facute de stat creditorilor internationali, dupa ce Germania si-a exprimat ingrijorarea privind eforturile guvernului de a ocoli deciziile Curtii Constitutionale, pentru a-l demite pe presedinte", scrie Bloomberg.
Cursul leu euro a atins pe piata interbancara un nivel record de 4,5633 lei/euro, inainte de a scade pana la 4,5618 la ora pranzului. Moneda a pierdut 2,5 procente fata de euro doar de la inceputul aceste luni, cea mai proasta evolutie a unei monede din cele 27 de tari emergente observate de Bloomberg.
Wall Street... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 12:24
Premierul Victor Ponta a anuntat joi seara, la Bruxelles, ca i-a solicitat presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca intrarea Romaniei in spatiul Schengen sa nu fie legata de criza politica de la Bucuresti, Ponta adaugand ca este "un punct in care am fost de acord cu Basescu".
"Cu presedintele Herman Van Rompuy am avut o discutie concreta despre intrarea in spatiul Schengen, solicitand presedintelui Consiliului European si, mai departe, Comisiei, (...) sa nu fie legata criza politica din aceste zile de la Bucuresti de intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Iata un punct in care am fost de acord cu presedintele Basescu", a declarat Victor Ponta. El a adaugat ca "intrarea in spatiul Schengen se poate realiza, pentru ca Romania a indeplinit toate conditiile pentru a fi in acest moment sau mai bine zis din septembrie, frontiera de est a UE".
Primul ministru Victor Ponta a avut o intrevedere joi, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 20:45
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, la Bruxelles, in cadrul unei conferinte de presa, alaturi de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ca referendumul din 29 iulie se va desfasura dupa regula CCR.
Astfel, "referendumul va fi valid daca vor participa jumatate plus unu din cei inscrisi pe liste", a spus Victor Ponta, mentionand ca "vom face toti pasii de care e nevoie ca totul sa fie constitutional".
Organizarea referendumului va fi in conformitate cu legea si cu decizia CCR, a mai spus el, mentionand ca le-a adresat "scrisori presedintilor celor doua Camere, solicitand sa ii recheme pe parlamentari din vacanta saptamana viitoare".
"Referendumul va fi organizat dupa legea romaneasca, tinand cont de decizia CCR. Guvernul nu poate schimba legea, doar Parlamentul. Am cerut chemarea parlamentarilor din vacanta, pentru a schimba legea, in acord cu decizia CCR. Referendumul trebuie sa se desfasoare in conformitate cu decizia CCR", a explicat Victor Ponta.
Citeste mai multe despre Ponta promite la Bruxelles ca referendumul se tine dupa regula CCR pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 20:20
In Romania legea este respectata, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu Hannes Swoboda, liderul grupului europarlamentar Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D, grup din care face parte PSD).
"Vreau sa spun ca am venit la Bruxelles pentru a ma intalni cu partenerii si colegii nostri europeni doar pentru a reafirma angajamentul meu absolut fata de valorile europene, de statul de drept si fata de aderarea Romaniei nu numai juridic, dar si in privinta tuturor valorilor si procedurilor la standarde europene. Pe scena politica nationala, are loc o dezbatere si o lupta politica intre doua forte politice - una reprezentata de presedintele Basescu si de PDL, afiliat la PPE, iar cealalta de o alianta formata din toate celelalte grupuri politice. Parlamentul, nu Guvernul, l-a suspendat pe presedinte, in conformitate cu prevederile noastre constitutionale, iar pe 29 iulie va fi organizat un referendum, si poporul roman va vota daca il inlocuieste pe presedinte si sa avem noi alegeri sau daca vrea ca presedintele Basescu sa revina in functie. Acuzatii despre abuzuri au venit dinspre noi cand eram in opozitie, iar acum vin dinspre partidul presedintelui Basescu, dar decizia finala a fost luata luni de catre Curtea Constitutionala, care a spus foarte clar ca procedurile de suspendare sunt constitutionale, iar masurile procedurale luate de Parlament respecta Constitutia", a spus Ponta.
El a adaugat ca va... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 19:40
Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, va efectua in zilele de 20 si 21 mai o vizita oficiala la Bruxelles, unde va discuta cu inaltii oficiali europeni despre prioritatile Guvernului Ponta privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).
Agenda vizitei va include intalniri cu vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, cu secretarul general al Comisiei, Catherine Day, precum si cu alti inalti oficiali europeni.
Potrivit MJ, scopul vizitei il constituie prezentarea principalelor prioritati ale Guvernului Romaniei cu relevanta pentru MCV, precum si prezentarea ultimelor progrese inregistrate in domeniul justitiei.
Mandatul comisarului european pentru justitie, Viviane Reding, cuprinde dezvoltarea politicilor care sa garanteze accesul la justitie pentru oricare cetatean european, atat in tara sa de origine, cat si in oricare dintre statele membre al Uniunii, luarea de masuri pentru respectarea Cartei Europene a Drepturilor Omului, precum si intreprinderea de actiuni pentru promovarea cetateniei europene, bazata in primul rand pe asigurarea dreptului la libera circulatie pe teritoriul Uniunii pentru toti cetatenii statelor membre.
Secretarul general al Comisiei Europene asigura coordonarea activitatilor si functionarea eficienta a institutiei. Catherine Day se ocupa de alinierea politicilor comunitare cu prioritatile politice al UE, de definirea si formularea obiectivelor... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 12:02