Ministrul Finantelor, Florin Citu, a afirmat, luni, ca trecerea Romaniei la statutul de piata emergenta echivaleaza cu momentul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a precizat ca de acum incolo companiile din tara noastra se pot finanta mult mai usor.
Florin Citu a fost prezent, luni, la evenimentul "Romania emergenta", organizat de Bursa de Valori Bucuresti.
"Cred ca am trecut foarte usor in societate peste ceea ce inseamna sa intri in indicele FTSE Russell. Echivaleaza cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana pentru ca atunci am avut dintr-odata acces la o piata foarte mare, faceam parte dintr-o piata comuna si toate companiile din Romania aveau acces la o piata mai mare. Asta inseamna si sa intri in acest indice FTSE Russell, inseamna ca dintr-o data, companiile din Romania, piata de capital din Romania este vazuta, este la un click distanta de miliarde de euro care vor sa fie investiti. Sunt oameni care se uita in fiecare zi la piete, unde sa investeasca bani, sunt miliarde si miliarde de euro in lumea asta si de acum pot sa investeasca printr-un click si in Romania. Companiile din Romania pot sa se finanteze mult mai usor", a declarat ministrul Finantelor.
El a mai spus ca antreprenorii din tara noastra se schimba, se uita la forme diferite de finantare, iar diversificarea este ceea ce ajuta dezvoltarea.
"Nu ar trebui sa trecem foarte usor peste acest moment in societatea noastra, pentru ca mai mult ca oricand arata o schimbare de paradigma, arata... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 12:11
Reclasificarea pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta secundara ar putea atrage noi investitii la Bursa de Valori Bucuresti din partea fondurilor de investitii specializate pe pietele emergente, considera reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Asociatia Romana a Bancilor saluta implementarea deciziei FTSE Russell privind promovarea pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta secundara (Secondary Emerging), incepand cu data de 21 septembrie 2020, alaturi de includerea actiunilor emise de catre Banca Transilvania si Societatea Nationala Nuclearelectrica in componenta indicilor FTSE Global Equities Index Series (GEIS). Asociatia Romana a Bancilor isi va aduce in continuare contributia la dezvoltarea pietei de capital romanesti si are ca obiectiv strategic obtinerea statutului de piata emergenta full din partea institutiilor de profil (FTSE Russell si MSCI)", se arata intr-un comunicat al ARB remis luni.
Potrivit sursei citate, decizia FTSE Russell vine ca urmare a procesului de evaluare formala care a inclus colectarea de informatii din partea institutiilor publice si a Bursei de Valori Bucuresti, alaturi de calibrarea informatiilor primite versus perceptia investitorilor institutionali care deja tranzactioneaza in piata locala.
"Reclasificarea pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta secundara are loc la un an de la anuntul oficial al FTSE Russell din septembrie 2019 si ar putea atrage noi... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 10:12
Statutul de piata emergenta al BVB reprezinta un pas important pentru dezvoltarea economica a Romaniei, iar datorita noului statut, Bursa de la Bucuresti va avea un suflu nou si vom vedea noi investitori si emitenti de calibru, a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Leonardo Badea.
"Este o veste extraordinara pentru economia Romaniei. ASF a sprijinit constant, prin ridicarea barierelor legislative si prin scaderea costurilor, Bursa de Valori si piata de capital din Romania. Sunt convins ca, datorita noului statut, Bursa de la Bucuresti va avea un suflu nou si vom vedea noi investitori si emitenti de calibru", a spus Leonardo Badea.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) saluta decizia FTSE-Russell, comunicata in cursul serii de 26 septembrie 2019, privind promovarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) la statutul de piata emergenta.
Conform institutiei, decizia vine dupa o perioada de trei ani in care evolutia pietei de capital din Romania a fost atent monitorizata, iar concluzia reprezinta o recunoastere a progreselor inregistrate pe mai multe paliere calitative si cantitative. Au fost recunoscute astfel imbunatatirea mecanismelor de tranzactionare si post-tranzactionare, transparenta sporita in ceea ce priveste reglementarile aplicabile pietei de capital, cresterea guvernantei emitentilor si, nu in ultimul rand, evolutia pozitiva a lichiditati pietei.
ASF mentioneaza ca noul statut al BVB arata ca piata de capital din Romania... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:46
Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta de catre Agentia FTSE Russell ar putea duce la cresterea pretului actiunilor si a valorilor de tranzactionare, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Daniela Serban, presedintele Asociatiei pentru Relatii cu Investitorii la Bursa din Romania (ARIR).
"Judecand dupa exemplele altor burse, care au fost in situatia Romaniei, cresterile de pret au fost semnificative si de asemenea si valorile de tranzactionare. Pentru ca inseamna intrari mai mari de bani in Romania de la fonduri mult mai mari care vor trebui sa aiba Romania in portofoliu. Practic, vorbim de cateva actiuni care in acest moment sunt incluse in indicii pietelor de frontiera, care vor fi incluse in indicii pietelor emergente, care au mult mai multi bani. Deci fondurile de investitii cu administrare pasiva, care sunt obligate sa respecte continutul unui indice, vor fi nevoite sa achizitioneze actiuni romanesti. Si investitorii straini spun asta, nu eu, ca vor urma mai mari cresteri si de pret si de tranzactionare pentru ca asa s-a intamplat in alte piete cand exista acest flux mare de intrari", a explicat Daniela Serban.
Aceasta a precizat ca, din perspectiva investitorilor, promovarea este un semnal foarte bun, care arata ca tot ceea ce s-a intamplat in ultimii ani au dus Romania pe o traiectorie de dezvoltare.
"Acum trebuie de avut in vedere ca includerea efectiva a companiilor romanesti in indicii pietelor emergente va avea loc la anul. Deci, noi vom... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:36
Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic pentru piata de capital, echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, afirma Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic pentru piata de capital, echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Romania merita sa fie promovata pentru ca a demonstrat, in repetate randuri, ca este o piata functionala si accesibila. Un nou statut inseamna noi posibilitati de investitii. Fonduri mult mai mari decat cele de pana acum si care gestioneaza sute de miliarde de euro vor putea sa investeasca in Romania in urmatorii ani pentru ca pana acum acesti administratori de fonduri erau restrictionati, prin prospect, sa investeasca in pietele de frontiera. Tocmai de aceea, investitorii romani ar putea sa beneficieze pe termen lung de aceasta promovare fructificand randamentele oferite de oportunitatile investitionale pe bursa. Am dori sa le multumim tuturor entitatilor implicate in piata de capital si autoritatilor care au fost aproape de bursa in acest proces de reforma a pietei locale care a inceput acum aproape 7 ani," a declarat Lucian Anghel.
Potrivit unui comunicat publicat vineri pe site-ul BVB, furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:33
Agentia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis joi ca piata de capital din Romania va fi reclasificata de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta Secundara, incepand din luna septembrie 2020, informeaza un comunicat de presa al agentiei.
FTSE Russell recunoaste ca Romania indeplineste cerintele necesare pentru a dobandi statutul de Piata Emergenta Secundara si precizeaza ca aceasta reclasificare vine dupa imbunatatirile implementate de autoritatile romane.
"Felicitari autoritatilor din Romania care au lucrat din greu pentru aceasta promovare" a declarat Joti Rana director de guvernanta si politici la FTSE Russell.
Decizia furnizorului global de indici FTSE Russell a fost luata dupa ce Romania s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, considera ca aceasta decizie reflecta cadrul macroeconomic favorabil al tarii noastre, increderea de care se bucura economia romaneasca in randul investitorilor si pasii extraordinari facuti de autoritati pentru cresterea atractivitatii pietei bursiere de la Bucuresti.
Piata locala de capital a atins in septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include si dividendele.
Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte in septembrie si a ajuns la o crestere de 39% doar in acest an, ceea ce a facut ca Romania sa fie una dintre cele mai performante piete de capital din Europa.
BVB: Echivalentul... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 08:31
Romania a fost inclusa oficial pe lista tarilor care prezinta "un potential substantial" de a trece la statutul de piata emergenta, pe termen mediu sau scurt.
In prezent, BVB e inclusa in categoria pietelor de frontiera.
Iar daca vom reusi sa trecem in "liga" superioara, atunci va fi un moment istoric pentru bursa autohtona. Dar mai avem de munca pentru ca acest lucru sa se intample.
Decizia a fost luata de FTSE Russell, din Marea Britanie, una dintre cele mai importante institutii internationale care analizeaza pietele de capital, informeaza Bursa de Valori Bucuresti intr-un comunicat de presa.
Daca bursa noastra va fi promovata, atunci ar trebui sa atraga mai multi investitori straini si mai multi bani. In plus, acest lucru va crea oportunitati de finantare mai bune pe piata de capital pentru companiile din tara noastra.
Anuntul despre includerea in asa-numitul Watchlist
"Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pietei, conform ...citeste mai departe despre "Moment istoric pentru BVB: Am putea juca intr-o liga superioara, dar mai avem de munca" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 16:30
Guvernul roman va continua sa vanda active de stat in acest an, ceea ce va ajuta la cresterea volumelor tranzactiilor pe bursa si ii va permite Romaniei sa-si atinga obiectivul de a obtine statutul de piata emergenta, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, pentru Bloomberg.
Romania este in prezent clasificata ca piata de frontiera de Morgan Stanely Capital International (MSCI).
Dobandirea statutului de piata emergenta ar permite pietei romanesti sa atraga mai multi investitori deoarece unii manageri de fonduri cumpara actiuni pe baza indicilor MSCI.
In plus, acesti indici sunt urmariti de investitori care gestioneaza active globale in valoare de 9.500 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.
Potrivit lui Ludwik Sobolewski, BVB este pregatita sa gazduiasca pana la patru oferte publice initiale in acest an, in conditiile in care incearca sa includa Romania pe lista pietelor sub supraveghere pentru obtinerea statutului de piata emergenta.
"Indeplinim deja criteriile. Toate eforturile noastre sunt destinate includerii pe lista pietelor sub supraveghere, daca nu anul acesta atunci anul urmator. Intre timp, vrem sa avem o piata mai mare pentru actiuni, care va fi alimentata de programul de privatizare", a declarat Sobolewski.
Dupa ce a strans 800 milioane de dolari prin cele doua oferte publice initiale derulate anul trecut, Guvernul de la Bucuresti a luat o pauza cu programul de privatizare, in conditiile in care trebuie sa rezolve... mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 13:38
Documentul care cuprinde cele opt bariere ce trebuie eliminate pentru ca piata de capital din Romania sa obtina statutul de piata emergenta a fost finalizat si transmis institutiilor interesate, a anuntat, marti, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Mircea Ursache.
"Batalia mare acum se refera la cele opt bariere care trebuie eliminate pentru ca Romania sa aiba statutul de piata emergenta. Documentul a fost finalizat saptamana trecuta, a fost inaintat si membrilor Coalitiei pentru Dezvoltare, Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor si Ministerului Justitiei. Intr-un timp scurt vom primi observatiile astfel incat forma finala a actului normativ sa poata fi promovata", a explicat Ursache.
De asemenea, el a vorbit si despre modificarea Legii pietei de capital, 297/2004, care se afla in prezent in Parlament si aduce si Societatile de Investitii Financiare pe acelasi palier de drepturi. "Este o actiune impotriva statului roman pentru discriminare. Nu exista aceeasi legislatie la Fondul Proprietatea. Problema pragurilor trebuie sa fie strict de competenta AGA. Orice imixtiune a politicului sau chiar a noastra in actul decizional al entitatilor supravegheate nu este buna. La fel si cu operatorii de piata, nu exista niciun stat european care sa aiba praguri de detinere la Bursa", a subliniat Mircea Ursache.
El a amintit si de modificarea legislatiei secundare care a permis listarea Nuclearelectrica si Romgaz si care va fi folosita si in... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 15:40