Politistii de frontiera botosaneni au descoperit si confiscat marti seara, 24 august 2020, peste 20.800 de pachete cu tigari de contrabanda, in valoare de peste 252.000 de lei. Marfa urma sa ajunga pe piata neagra din zona Moldovei.
"In data de 24.08.2020, la nivelul Sectorului Politiei de Frontiera Romanesti - I.T.P.F. Iasi a fost organizata o actiune pe linia combaterii contrabandei cu tigari, la care au participat politisti de frontiera din cadrul Sectorului si Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Botosani.
Actiunea a avut loc in jurul orei 21.10. Politistii de frontiera au observat, pe directia localitatii de frontiera Damideni, judetul Botosani, mai multe persoane care se aflau la malul raului Prut si incercau sa transporte colete voluminoase.
La vederea politistilor de frontiera, profitand de conditiile meteo nefavorabile, persoanele au abandonat coletele si au fugit, reusind sa treaca inot raul Prut in R. Moldova.
Drept urmare, pentru retinerea persoanelor s-a folosit armamentul din dotare, fiind executate mai multe focuri de avertisment in plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.
La inventarierea bunurilor, a rezultat cantitatea de 189.560 de tigarete (9.478 de pachete cu tigari), in valoare de 114.680 de lei, cantitate ce a fost ridicata de politisti in vederea continuarii cercetarilor", a transmis Politia de Frontiera.
In aceeasi seara, la nivelul Sectorului Politiei de Frontiera Radauti Prut - I.T.P.F. Iasi, in jurul... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 10:32
Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta de catre Agentia FTSE Russell ar putea duce la cresterea pretului actiunilor si a valorilor de tranzactionare, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Daniela Serban, presedintele Asociatiei pentru Relatii cu Investitorii la Bursa din Romania (ARIR).
"Judecand dupa exemplele altor burse, care au fost in situatia Romaniei, cresterile de pret au fost semnificative si de asemenea si valorile de tranzactionare. Pentru ca inseamna intrari mai mari de bani in Romania de la fonduri mult mai mari care vor trebui sa aiba Romania in portofoliu. Practic, vorbim de cateva actiuni care in acest moment sunt incluse in indicii pietelor de frontiera, care vor fi incluse in indicii pietelor emergente, care au mult mai multi bani. Deci fondurile de investitii cu administrare pasiva, care sunt obligate sa respecte continutul unui indice, vor fi nevoite sa achizitioneze actiuni romanesti. Si investitorii straini spun asta, nu eu, ca vor urma mai mari cresteri si de pret si de tranzactionare pentru ca asa s-a intamplat in alte piete cand exista acest flux mare de intrari", a explicat Daniela Serban.
Aceasta a precizat ca, din perspectiva investitorilor, promovarea este un semnal foarte bun, care arata ca tot ceea ce s-a intamplat in ultimii ani au dus Romania pe o traiectorie de dezvoltare.
"Acum trebuie de avut in vedere ca includerea efectiva a companiilor romanesti in indicii pietelor emergente va avea loc la anul. Deci, noi vom... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:36
Agentia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis joi ca piata de capital din Romania va fi reclasificata de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta Secundara, incepand din luna septembrie 2020, informeaza un comunicat de presa al agentiei.
FTSE Russell recunoaste ca Romania indeplineste cerintele necesare pentru a dobandi statutul de Piata Emergenta Secundara si precizeaza ca aceasta reclasificare vine dupa imbunatatirile implementate de autoritatile romane.
"Felicitari autoritatilor din Romania care au lucrat din greu pentru aceasta promovare" a declarat Joti Rana director de guvernanta si politici la FTSE Russell.
Decizia furnizorului global de indici FTSE Russell a fost luata dupa ce Romania s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, considera ca aceasta decizie reflecta cadrul macroeconomic favorabil al tarii noastre, increderea de care se bucura economia romaneasca in randul investitorilor si pasii extraordinari facuti de autoritati pentru cresterea atractivitatii pietei bursiere de la Bucuresti.
Piata locala de capital a atins in septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include si dividendele.
Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte in septembrie si a ajuns la o crestere de 39% doar in acest an, ceea ce a facut ca Romania sa fie una dintre cele mai performante piete de capital din Europa.
BVB: Echivalentul... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 08:31
Romania a fost inclusa oficial pe lista tarilor care prezinta "un potential substantial" de a trece la statutul de piata emergenta, pe termen mediu sau scurt.
In prezent, BVB e inclusa in categoria pietelor de frontiera.
Iar daca vom reusi sa trecem in "liga" superioara, atunci va fi un moment istoric pentru bursa autohtona. Dar mai avem de munca pentru ca acest lucru sa se intample.
Decizia a fost luata de FTSE Russell, din Marea Britanie, una dintre cele mai importante institutii internationale care analizeaza pietele de capital, informeaza Bursa de Valori Bucuresti intr-un comunicat de presa.
Daca bursa noastra va fi promovata, atunci ar trebui sa atraga mai multi investitori straini si mai multi bani. In plus, acest lucru va crea oportunitati de finantare mai bune pe piata de capital pentru companiile din tara noastra.
Anuntul despre includerea in asa-numitul Watchlist
"Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pietei, conform ...citeste mai departe despre "Moment istoric pentru BVB: Am putea juca intr-o liga superioara, dar mai avem de munca" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 16:30
Guvernul roman va continua sa vanda active de stat in acest an, ceea ce va ajuta la cresterea volumelor tranzactiilor pe bursa si ii va permite Romaniei sa-si atinga obiectivul de a obtine statutul de piata emergenta, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, pentru Bloomberg.
Romania este in prezent clasificata ca piata de frontiera de Morgan Stanely Capital International (MSCI).
Dobandirea statutului de piata emergenta ar permite pietei romanesti sa atraga mai multi investitori deoarece unii manageri de fonduri cumpara actiuni pe baza indicilor MSCI.
In plus, acesti indici sunt urmariti de investitori care gestioneaza active globale in valoare de 9.500 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.
Potrivit lui Ludwik Sobolewski, BVB este pregatita sa gazduiasca pana la patru oferte publice initiale in acest an, in conditiile in care incearca sa includa Romania pe lista pietelor sub supraveghere pentru obtinerea statutului de piata emergenta.
"Indeplinim deja criteriile. Toate eforturile noastre sunt destinate includerii pe lista pietelor sub supraveghere, daca nu anul acesta atunci anul urmator. Intre timp, vrem sa avem o piata mai mare pentru actiuni, care va fi alimentata de programul de privatizare", a declarat Sobolewski.
Dupa ce a strans 800 milioane de dolari prin cele doua oferte publice initiale derulate anul trecut, Guvernul de la Bucuresti a luat o pauza cu programul de privatizare, in conditiile in care trebuie sa rezolve... mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 13:38
O intalnire inre ministrul bulgar al Agriculturii si ambasadorul roman din aceasta tara a nascut ideea infiintarii unei burse comune de legume, care sa rezolve galceava de la malul Dunarii, dintre legumicultorii romani si cei bulgari, care nu fac fata preturilor practicate de comerciantii autohtoni. Desi initiativa este apreciata la nivel de principiu, romanii nu sunt foarte impresionati de proiectul comun al celor doua state.
O bursa de legume romano-bulgara ar avea rolul de a fixa anumite preturi de protocol, in contextul in care productiile romanesti beneficiaza de un pret mult mai competitiv decat cel al bulgarilor. Astfel, fermierii bulgari au iesit in strada vara trecuta si au protestat impotriva importurilor de legume ieftine din Romania. De asemenea, producatorii de paine din zonele de frontiera si-au exprimat si ei ingrijorarea fata de preturile mai mici la paine in Romania.
Solutia gasita de autoritati la competitivitatea preturilor romanesti este salutata de consilierul prezidential pe probleme de agricultura Adrian Radulescu, care subliniaza ca cea mai mare problema a legumicultorilor romani este lipsa unei piete de desfacere.
"Orice bursa, orice piata noua vine in ajutorul producatorilor agricoli, iar in acest caz ne poate deschide o poarta catre piata bulgareasca", este de parere Radulescu.
Agricultorii romani "se lasa greu"
Pe de alta parte, reprezentantii agricultorilor romani nu sunt foarte impresionati de ideea autoritatilor:
"Ei vor sa... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 16:24
Aproape opt din zece (79%) persoane chestionate in cadrul unui sondaj comandat de "Get Britain Out", un grup britanic antieuropean de lobby, doresc mentinerea restrictiilor impuse Romaniei si Bulgariei, in contextul unor temeri privind venirea un val de imigranti, relateaza Express in pagina online.
"Get Britain Out" apreciaza ca sondajul arata ca britanicii vor sa preia controlul asupra frontierelor tarii lor. "La nivelul tuturor partidelor, regiunilor si grupurilor demografice, publicul cere Guvernului sa mentina controlul asupra imigratiei din Romania si Bulgaria", a declarat Tim Aker, purtatorul de cuvant al organizatiei.
"Problema este ca regulile privind libera circulatie in UE permit oricui din Uniune sa vina sa traiasca in Marea Britanie", a subliniat el, adaugand ca imigrantii sunt "eligibili" sa primeasca locuinte si ajutoare sociale fara sa fi contribuit la buget, iar premierul David Cameron nu poate renegocia legislatia care le acorda aceste drepturi.
"Acest sondaj arata ca poporul britanic vrea sa ia inapoi controlul asupra frontierelor, iar singurul mod de a face acest lucru este iesirea din UE", a subliniat Aker.
Express scrie ca, potrivit sondajului realizat de ComRes, 89% dintre alegatorii cu varste de peste 65 de ani se opun anularii restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor. Cea mai puternica opozitie s-a inregistrat in Yorkshire si Humberside, unde 88% dintre persoanele chestionate s-au pronuntat in acest sens. In West Midlands, 87%... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 09:32
"Ma astept ca investitorii sa se uite in piata noastra pentru ca noi am ramas mult in urma atat din punct de vedere al preturilor, cat si din punct de vedere al evaluarilor. Totul este de perceptie. Daca ai un sentiment bun pentru regiune investesti bani, chiar daca pretul este mai mare. Daca ai un sentiment prost, nu investesti nici daca pretul este atractiv. Noi suntem in cel de-al doilea caz" a declarat Mihai Piscan, Head of Retail la EFG Eurobank Securities, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Reprezentantii statului au promis ca in acest an se vor vinde pe bursa pachete minoritare la Petrom, Transgaz si Transelectrica. E posibil sa se razgandeasca? Pentru cine e importanta vanzarea lor acum si ce anume s-ar obtine prin aceste vanzari?
Pana acum toate declaratiile au fost ferme in acest sens.
A fost o singura problema cu Transgaz pentru ca, nemaifiind listat, procedura de listare lua ceva mai mult decat a celor doua companii care deja sunt prezente.
Nu cred ca reprezentantii statului se vor razgandi fiindca e nevoie de cash la buget si cred ca privatizarea prin Bursa e una din cele mai bune surse de venit.
Statul ar obtine cash-ul si investitorii ar obtine alte instrumente lichide ale unor companii bune in care sa-si plaseze disponibilitatea baneasca. E un interes comun.
Entuziasmul si interesul dupa listarea FP s-a stins. Se poate intampla la fel in cazul listarii acestor pachete minoritare?
Interesul se masoara in volume, nu in evolutia pretului.
Din punctul... mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 01:05