Peste 37.000 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani, in timp ce deficitul anual al angajatilor din industria de profil este de aproape 15.500, arata un studiu de specialitate, prezentat, marti, intr-o conferinta.
Conform cercetarii "Scaling Up", cea mai importanta bariera identificata de 6 din 10 companii din Romania se refera la complexitatea abilitatilor din piata. De asemenea, circa 50% dintre companiile intervievate sustin ca sunt limitate de asteptarile salariale, care tind sa fie mai mari decat abilitatile identificate. Din punct de vedere al satisfactiei legat de pregatirea profesionala a oamenilor, companiile sunt multumite.
In ceea ce priveste planurile de crestere ale companiilor IT din Romania, acestea vizeaza un salt de 17,5%, in urmatorii trei ani.
Potrivit datelor studiului intocmit de Codecool si Brainspotting, 15.467 de oameni lipsesc din industria IT in fiecare an, insa datele nu includ absolventii de facultate. Pe acest fond, s-a ajuns la concluzia ca 37.031 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani, dintre care 30% sunt in SUA si Canada, 60% in Europa (13% numai in Marea Britanie), iar restul de 10% in tari asiatice si in alte zone.
Citeste si: Michael Tsamaz, seful OTE: In Romania avem cei mai buni specialisti IT din toata Europa.
Majoritatea companiilor din Romania (80%) completeaza extrem de mult si de bine sistemul educational, iar jumatate din totalul acestora se concentreaza pe campanii de... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 17:23
Romania a obtinut sambata medalia de aur in proba de patru rame fara carmaci masculin, la Campionatele Mondiale de canotaj Under-23 de la Plovdiv (Bulgaria).
Echipajul romanesc, alcatuit din Dumitru Mariuc, Neculai Aniculesei, Danut Viorel Rusu si Alexandru Cosmin Macovei, a terminat cursa cu timpul de 6:10:64.
Urmatoarele locuri pe podium au fost ocupate de Marea Britanie si Canada.
Tot sambata, in finala B, echipajul patru rame fara carmaci feminin (Isabela Mihaela Solomon, Iuliana Buhus, Elena Lavinia Tarlea, Alina Elena Pop) s-a clasat pe locul 7 cu timpul 6:59:65, iar sportivele din barca de patru vasle (Ana Maria Simion, Georgiana Vasile, Maricela Dorina Otea si Beatrice Madalina Parfenie) s-au clasat pe locul 8, cu timpul de 6:50:65.
Romania, zi de gratie la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe. 3 medalii pentru sportivii romani
Duminica se vor desfasura finalele si pentru celelalte probe la care sportivii romani ...citeste mai departe despre "Medalie de aur pentru Romania la Mondialul de canotaj" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iulie 2015, ora 19:01
Telekom Romania Communications si Telekom Romania Mobile Communications vor fi, de sambata, noile denumiri ale operatorilor Romtelecom si Cosmote Romania, schimbarea fiind parte a procesului de adoptare a brandului "Telekom" al grupului german Deutsche Telekom.
Deutsche Telekom detine 40% din OTE Grup (Grecia), actionarul majoritar al celor doi operatori telecom locali, care in 2013 au avut afaceri cumulate de 1,07 miliarde de euro, informeaza Mediafax.
"Incepand de sambata, 13 septembrie, unul din doi romani care folosesc in prezent servicii Romtelecom sau Cosmote Romania vor deveni utilizatori ai Telekom Romania si cele doua companii vor intra oficial in familia internationala Telekom. Ca urmare a unui proces foarte rapid de adoptie a noului brand, Telekom Romania Communications si Telekom Romania Mobile Communications vor fi reprezentate comercial prin intermediul brand-ului Telekom Romania", se arata intr-un comunicat al celor doi operatori.
Telekom Romania intra pe piata cu conceptul one-stop-shop. Pe o singura factura, clientii Telekom Romania Communications vor avea acces la servicii integrate de comunicatii, respectiv acces la conexiuni broadband mobil si fix, voce mobila si fixa si, de asemenea, divertisment TV.
Servicii web si mobile
Mai mult, toate pachetele de servicii ale Telekom Romania Communications vor include acces la noul Telekom TV interactiv, sub forma de servicii web si mobile.
"Ne dorim sa devenim prima alegere ca brand de... mai mult
Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 12:53
Romtelecom si Cosmote Romania isi vor schima denumirea legala in Telekom Romania Communications, respectiv Telekom Romania Mobile Communications si vor activa, incepand cu jumatatea lunii septembrie, sub brandul Telekom Romania.
"Ca urmare a deciziilor adunarilor generale ale actionarilor ale fiecarei companii, Romtelecom si Cosmote Romania anunta noile denumiri oficiale. Astfel, incepand cu jumatatea lunii septembrie, Romtelecom si Cosmote Romania vor comunica sub acelasi brand: Telekom Romania, in timp ce denumirile legale vor fi Telekom Romania Communications SA (in loc de Romtelecom SA), respectiv Telekom Romania Mobile Communications SA (in loc de Cosmote Romanian Mobile Telecommunications SA)", se arata intr-un comunicat, citat de Mediafax.
Cei doi operatori romani sunt controlati de grupul elen OTE. La randul sau, OTE este controlat de grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiuni.
Pentru a pune in practica schimbarile implicate de noul brand comun, peste 2.000 de persoane lucreaza la peste 100 de proiecte complexe de marketing, vanzari, IT, resurse umane sau din domeniul imobiliar.
Potrivit datelor din comunicat, un numar de 43 de magazine corporate vor fi renovate in intregime in acest an, in linie cu identitatea si grafica noului brand.
"Dintre acestea, sapte concept stores vor oferi clientilor o experienta interactiva, hi-tech, conform standardelor Deutsche Telekom", se mentioneaza in comunicat.
Unire intru toate
De asemenea,... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 16:00
Operatorul francez Orange intentioneaza sa faca achizitii in Spania, insa printre insa posibile tinte de preluare ar putea exista fi si Romania, pe langa Belgia si Polonia, a declarat directorul general al operatorului de telecomunicatii, Stephane Richard.
Orange ar putea reanaliza si afacerile telecom ale companiei franceze Bouygues, daca va primi o propunere in acest sens, a spus Richard, citat de Mediafax.
Seful Orange a adaugat ca sunt multe tari, precum Belgia, Polonia si Romania, unde ar putea exista potentiale tinte pentru achizitii.
"Dar daca cineva ar trebui sa numeasca o singura tara pentru noi, aceea ar fi Spania", a spus directorul Orange, prezent la o conferinta pe teme economice in Aix-en-Provence, in sudul Frantei.
Orange a anuntat, miercuri, ca nu va face o oferta pentru rivalul Bouygues Telecom, preluare care ar fi contribuit la consolidarea pietei telecom din Franta.
"Daca ne-ar aborda cineva pentru a forma o oferta care sa multumeasca Bouygues, am analiza, bineinteles", a declarat Richard.
Richard a declarat, in septembrie anul trecut, ca Orange ia in calcul consolidarea pozitiei in tari precum Spania si Polonia si achizitionarea de active in domeniul telefoniei fixe in Belgia si Romania.
Orange ofera in Romania servicii de telefonie mobila, internet si televiziune.
Principalii concurenti ai Orange in Romania sunt Vodafone (Marea Britanie) si Cosmote, parte a grupului elen OTE, controlat de Deutsche Telekom si care mai detine in... mai mult
Duminica, 06 Iulie 2014, ora 13:04
Deutsche Telekom va continua achizitiile de active si investitiile in retelele de telecomunicatii, pentru a deveni principalul operator din Europa Centrala si de Est pana in 2018, ceea ce implica si cresterea cotei de piata in tari precum Romania si Polonia.
"Va avea loc o revolutie in fiecare tara", a declarat intr-un interviu pentru Bloomberg Claudia Nemat, directorul operatiunilor internationale europene ale grupului, citata de Mediafax.
Nemat a adaugat ca operatorul german va combina retelele fixe si mobile pentru a furniza servicii imbunatatite, omogenizate, de telefonie si date, care sa atraga clienti.
Conform directorul general al grupului, Timotheus Hoettges, Deutsche Telekom traverseaza o perioada bogata in achizitii in Europa Centrala si de Est.
La inceputul saptamanii, Deutsche Telekom a convenit preluarea integrala a diviziei T-Mobile Cehia, valoarea tranzactiei fiind de 828 milioane euro.
Deutsche Telekom mai vrea 10% din OTE
Pe langa aceasta, grupul intentioneaza si preluarea a inca 10% din actiunile OTE, grupul elen fiind prezent in Romania prin Romtelecom, Cosmote si reteaua de magazine Germanos, conform unor surse apropiate companiei.
Directorul operatiunilor internationale europene ale grupului nu a comentat strategia companiei privind achizitiile necesare pentru a sustine strategia de extindere in regiune.
In ultimi ani, afacerile Deutsche Telekom din Europa, cu exceptia celor din Germania, au avut o evolutie negativa, ca... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 16:05
Grupul elen OTE ar putea vinde una din diviziile din Albania, Bulgaria sau Romania pentru a obtine fonduri necesare serviciului datoriei, potrivit cotidianului elen Naftemporiki, care nu citeaza surse.
In Romania, grupul OTE este prezent prin intermediul operatorului de telefonie mobila Cosmote Romania si prin participatia majoritara pe care o are in cadrul Romtelecom.
OTE, care se confrunta cu un deficit de finantare de 500-700 milioane de euro, va lua decizia asupra cresterii lichiditatii si reducerii costurilor operationale pana la sfarsitul primului semestru, noteaza publicatia, preluata de Bloomberg.
Potrivit unei evaluari Moody's de la sfarsitul anului trecut, OTE are asigurat necesarul de refinantare pentru anul 2012, insa are de acoperit maturitati de doua miliarde de euro in 2013.
Cel mai mare actionar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiuni si are dreptul de preemptiune asupra participatiei de 10% din titluri aflata inca in proprietatea statului elen, daca guvernul de la Atena ar decide sa vanda pachetul.
Acordul de privatizare incheiat cu statul elen confera Deutsche Telekom prerogativa de a consolida OTE ca divizie a grupului si de a desemna directorul general.
In Romania, OTE mai detine lantul de magazine Germanos. mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 19:47
Veniturile Cosmote Romania au scazut in primele noua luni din acest an cu 1,5%, la 341,9 milioane euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce EBITDA s-a majorat cu 44%, la 70 milioane euro, potrivit raportului financiar publicat joi de OTE.
In primele noua luni din 2010, Cosmote Romania inregistrase venituri de 347,2 milioane euro si EBITDA de 48,6 milioane euro.
In cel de-al treilea timestru din acest an, veniturile Cosmote Romania s-au ridicat la 120,6 milioane euro, in crestere cu 2,6% fata de perioada similara din 2010. Totodata, EBITDA a sporit cu 26,6% in intervalul iulie-septembrie 2011 comparativ cu acelasi interval din 2010, la 29,5 milioane euro.
La sfarsitul lunii septembrie 2011, numarul de clienti Cosmote in Romania a atins 6,5 milioane, din care 22,8% sunt abonati.
Veniturile Cosmote la nivel de grup au fost in primele noua luni din 2011 de 1,95 miliarde euro, in scadere cu 8,2% fata de perioada similara din 2010, iar EBITDA a inregistrat scadere de 7%, la 685,1 milioane euro,
Cosmote Romania este al treilea operator de telefonie mobila din tara, dupa Orange Romania si Vodafone Romania. Romtelecom detine 30% din capitalul social al Cosmote Romania. OTE, principalul operator de telecomunicatii din Grecia, detine 54,01% din actiunile Romtelecom. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 12:38
In mai 2010, se vorbea despre iesirea Vodafone din Romania. In mai 2011, France Telecom anunta ca are in vedere vanzarea Orange Romania. Este clar ca telefonia mobila nu mai este o afacere in Europa, asa ca marii operatori se reorienteaza spre Asia si Africa.Cand France Telecom a cumparat Dialog si Vodafone a cumparat Connex, au facut-o pentru ca Romania era un rai financiar pentru operatorii telecom.
Numarul de clienti crestea, ARPU (venitul mediu per utilizator) ducea la profitul gigantice, iar piata era impartita comfortabil intre cei doi operatori.
In doar cativa ani situatia s-a schimbat radical. Rezultatele financiare sunt in scadere iar viitorul nu mai suna deloc bine. Nu avem nevoie de un analist pentru a ne asigura de acest lucru.
Dovada este faptul ca in doar un an de zile s-a vorbit despre plecarea Vodafone si France Telecom (compania care detine Orange) din Romania.
Odata cu transmiterea rezultatelor financiare pe primul trimestru ala acestui an, France Telecom a iesit si cu o declaratie bomba in presa internationala.
Gervais Pellissier, directorul financiar al companiei, a declarat pentru Bloomberg ca grupul si-ar putea vinde operatiunile din tarile europene in care ritmul de crestere al veniturilor incetineste.
Printre aceste tari se afla Austria, Belgia si Romania. Singurele tari care ies din aceasta discutie sunt Franta, Polonia si Spania.
Unde este noul focus al operatorilor? Orientul Mijlociu si Africa sunt zone foarte puternice in care afacerile merg... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 16:17