La sfarsitul lunii februarie 2014, blindate nemarcate insotite de trupe militare fara niciun element de identificare, celebrii "omuleti verzi", au luat cu asalt sediul Parlamentului Crimeii. E momentul in care Vladimir Putin (foto) incepe invadarea penisulei si anexarea acesteia ca razbunare pentru protestele civile din Kiev, cunoscute sub numele de Euromaidan, care au daramat regimul prorus condus de presedintele Viktor Ianukovici.
De atunci, amenintarile de securitate in bazinul Marii Negre au crescut, iar Rusia pune o presiune fara precedent asupra flancului estic al NATO, amenintand stabilitatea statelor din regiune.
Vladimir Socor, 73 de ani, este un analist politic care se ocupa de ani de zile de spatiul ex-sovietic, lucrand pentru fundatia americana Jamestown. Vladimir Socor s-a nascut la Bucuresti, pleaca legal din Romania in anul 1972, lucreaza pentru postul de radio Europa Libera intre anii 1983-1994, iar in prezent este coordonatorul buletinului de analize politice "Eurasia Daily Monitor", publicat de Fundatia Jamestown.
Vladimir Socor, la invitatia USR, a tinut la inceputul acestei saptamani o prelegere despre provocarile din flancul estic al NATO in contextul tensiunilor dintre Ucraina si Rusia. Conferinta a avut loc la Comisia de Politica Externa a Camerei Deputatilor.
"La ultima reuniune NATO care a avut loc in luna august, la Bruxelles, au fost amanate toate deciziile in ce priveste trecerea de la conceptul de descurajare simbolica a Rusiei la... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 09:54
Intalnirea istorica de la Helsinki dintre presedintele SUA si cel al Rusiei va avea efecte majore asupra raporturilor dintre statele din Europa, dar va influenta si relatia SUA cu UE. Romania face parte din reteaua de putere modelata de intalnirea dintre cei doi lideri si datorita faptului ca e membra a Uniunii Europene si face parte din NATO.
Politica romaneasca, desi nu vorbim prea des despre acest lucru, este extrem de sensibila fata de balansul puterii din zona, iar o slabiciune a SUA, a NATO sau a Uniunii Europene, pune tara noastra intr-o pozitie vulnerabila in raport cu tendinta expansionista a Moscovei.
Dupa controversata intalnire dintre Donald Trump si Vladimir Putin, care a provocat stupoare in Europa, neliniste in randurile Partidului Republican din SUA si revolta in mediile democrate, au aparut o serie de posibile efecte negative asupra Romaniei provocate de aceast summit, dar, totodata, exista si cateva posibile efecte pozitive, in special generate de pozitia strategica a tarii noastre.
Posibile efecte negative asupra Romaniei dupa intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin:
1. Scutul Antiracheta de la Deveselu. In fapt, intregul sistem de aparare antiracheta format din dispozitivele prezente in Marea Mediterana, Romania, Polonia, Marea Britanie, plus sistemul radar de detectare al lansarilor, aflat in Turcia, ii provoaca mari dureri de cap lui Vladimir Putin. Acest sistem este privit ca o amenintare la adresa Moscovei, iar subiectul s-a... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2018, ora 17:50
Rusia si-a dezvoltat capacitatea de a lansa un atac asupra statelor baltice in termen de 24 de ore de la o eventuala decizie in acest sens, ceea ce limiteaza optiunile NATO de a raspunde altfel decat avand deja desfasurate forte militare in regiune, a transmis, luni, Serviciul de informatii lituanian.
Lituania, Letonia si Estonia - anexate in anii '40 de Uniunea Sovietica, dar in prezent membre ale NATO si ale Uniunii Europene - si-au sporit temerile referitoare la o eventuala interventie rusa dupa preluarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, in 2014, transmite Reuters.
Citeste si Lituania va construi un gard la granita cu Rusia: Nu va opri tancurile, dar va ingreuna incalcarea frontierei
In evaluarea sa anuala a riscurilor de securitate, Serviciul de informatii de la Vilnius a estimat ca Rusia si-a sporit si modernizat fortele militare din regiunea Kaliningrad anul trecut.
"Acesta este un semnal catre NATO pentru a-si imbunatati viteza de decizie. Timpul de reactie a NATO nu este atat de scurt cat ne-am dori sa fie", a spus ministrul Apararii lituanian Raimundas Karoblis.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a tinut sa risipeasca temerile Lituaniei, pe care le-a pus pe seama sentimentelor antiruse. "Exista o rusofobie totala, isteria rusofobiei continua. Moscova a sprijinit intotdeauna relatiile bune cu tarile baltice", a sustinut Peskov in conferinta sa zilnica de presa.
Citeste si Lituania si-a facut un oras de carton pentru... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 21:35
Presa rusa scrie despre acumularea de trupe NATO de la granita Poloniei cu enclava rusa Kaliningrad, cel putin 1.350 de militari romani, americani si britanici fiind trimisi acolo recent de la o baza din Germania.
Colonelul american Patrick Ellis sustine ca trupele sunt "in intregime pregatite sa descurajeze actiunile agresive rusesti", ajungand la baza NATO de la Orzysz, localitate aflata la 50 de kilometri de granita cu Rusia si 220 de kilometri de Varsovia, relateaza Russia Today.
Declaratia oficialului american a fost facuta sambata, cu ocazia ceremoniei de plecare.
Sursa citata noteaza si ca militarii au parasit baza militara Rose Barracks, din Vilseck, vestul Germaniei.
In Orzysz, trupele romanesti, americane si britanice ar urma sa ia parte la misiuni NATO, subliniaza RT.
Tot sambata, vehicule blindate NATO ale fortelor armate franceze au fost trimise in Estonia, potrivit Statului Major al fortelor de aparare estone. Tara baltica va gazdui 800 de soldati britanici si in jur de 300 din Franta. Francezii vor petrece circa 8 luni in Estonia, urmand a fi apoi inlocuiti de cei danezi.
Pe acest subiect, cititi si:
Romania trimite in acest an 120 de militari in Polonia, care se vor alatura trupelor NATO
Primele trupe britanice au sosit in Estonia, cu scopul sa descurajeze "agresiunea rusa"
Romania va gazdui, in vara, un exercitiu militar de amploare cu 30.000 de soldati din tarile NATO
...citeste mai departe despre "Militari romani trimisi in... mai mult
Duminica, 26 Martie 2017, ora 16:23
Prezenta militara americana in tari est-europene, inclusiv in Romania, are scop pur defensiv, afirma secretarul american al Apararii, James Mattis, prezent la Conferinta pentru securitate din orasul german Munchen.
"In momentul actual, suntem implicati in eforturi de a garanta ca Alianta Nord-Atlantica este relevanta si pregatita pentru infruntarea provocarilor", a declarat James Mattis, citat de Agenzia Nova.
Mai multe tari NATO trimit avioane pentru politia aeriana a Romaniei
"Statele Unite transfera unitati militare in tarile baltice, dar si in Polonia, Romania si Bulgaria, in cadrul Operatiunii 'Determinare Atlantica'", a precizat Mattis.
"Prezenta militara are un caracter absolut defensiv", a insistat seful Pentagonului.
NATO vrea sa arate lumii ca aliatii raman uniti si creeaza o unitatea speciala la Marea Neagra
Rusia intareste apararea Crimeii ca raspuns la actiunile NATO in Marea Neagra
Alianta Nord-Atlantica a decis, in iulie 2016, consolidarea prezentei militare in Europa de Est, prin desfasurarea a mii de militari in Romania, Polonia si in tarile baltice. Cel putin sapte state NATO vor contribui cu trupe si echipamente la efectivele Aliantei Nord-Atlantice din Romania, in timp ce militari romani vor fi trimisi in Polonia, a declarat la sfarsitul lunii octombrie 2016 secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Precizam ca Rusia a avertizat in mai multe randuri ca este "extrem de preocupata" de instalarea sistemelor antibalistice NATO in... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2017, ora 22:01
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, ca nu exista nicio amenintare iminenta din partea Rusiei impotriva niciunui aliat NATO si deci nici impotriva Romaniei.
El a spus insa ca se inregistreaza o crestere serioasa a capacitatilor militare rusesti, iar Alianta Nord-Atlantica raspunde cu o prezenta mai accentuata a fortelor noastre, dar si cu stabilirea de cartiere generale mai mici, inclusiv in Romania.
Jens Stoltenberg a declarat pentru Digi 24 ca in acest an incercarea cea mai mare pentru NATO a fost summitul de la Varsovia, din iulie, unde au fost luate decizii foarte importante legate de modalitatile prin care aliatii sa raspunda "provocarilor tot mai pretentioase" legate de mediul de securitate.
Intrebat cum va trebui aparata Marea Neagra si care trebuie sa fie rolul Romaniei in aceasta privinta, secretarul general al NATO a amintit ca sarcina centrala si principiul central al NATO sunt unitatea si protectia reciproca, pe baza ideii ca, daca un aliat este ...citeste mai departe despre "Seful NATO ne linisteste: Nu vedem nicio amenintare iminenta din partea Rusiei impotriva Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Decembrie 2016, ora 13:46
Analiza rezultatelor recentului summit NATO de la Varsovia doar prin prisma consecintelor sale pentru Romania, de unde si criticile la adresa prestatiei presedintelui Iohannis, este un exercitiu de consum intern.
Binevenita, pentru o clasa politica obisnuita sa compenseze "performantele" interne modeste cu reale sau pretinse succese de politica externa, perspectiva in cauza nu este insa suficienta pentru a intelege deplin situatia in care ne gasim.
Oricat de mult ne place sa fim critici la adresa romanilor si a Romaniei, de la care asteptam fiecare atatea lucruri bune, cu greu se poate crede ca presedintele Iohannis ar fi putut obtine mai multe decizii clare.
Tara face parte dintr-o alianta politico-militara cu impact global, iar procentul in care interesele nationale de securitate ale fiecarui membru se regasesc in deciziile colective este direct proportional cu greutatea politica si militara a acestuia.
Politica agresiva si destul de imaginativa a Rusiei din ultimii ani a ...citeste mai departe despre "Romania, prizoniera unui mediu de securitate ostil?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 12:47
Un purtator de cuvant NATO, locotenent-colonelul Jay Janzen, i-a raspuns miercuri printr-o "lectie de geografie" ironica, pe Twitter, unui purtator de cuvant al diplomatiei ruse care cataloga "provocatoare" mobilizarea unor trupe ale Aliantei Nord-Atlantice in Romania.
"Rusia afirma ca exercitiile defensive din Romania sunt 'provocatoare'", a scris el, postand o harta, in care arata ca Romania si Rusia se afla la 1.000 de kilometri distanta.
"Folosesc aceeasi harta?", adauga el, ironic.
De cand a fost postat pe Twitter, saptamana trecuta, mesajul a fost repostat de sute ori.
NATO reactioneaza prompt dupa amenintarile Rusiei: Vom apara Romania! (Video)
De asemenea, toate mesajele postate pe Twitter de Janzen de pe 9 aprilie pana astazi sunt adresate liderilor de la Kremlin, fie ca este vorba despre atitudinea rusilor la adresa moldovenilor, a Tarilor Baltice sau a lipsei de reactie fata de exercitiile Coreei ...citeste mai departe despre "Rusia ataca Romania, NATO raspunde printr-o ironie pe Twitter" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Aprilie 2015, ora 22:02
Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra Romaniei si Poloniei din cauza sistemului antiracheta NATO, afirma generalul american Philip Breedlove, comandantul fortelor NATO din Europa, avertizand ca Moscova intentioneaza sa continue aceasta atitudine cu toate tarile participante la scutul antibalistic
In cursul unui seminar pe teme de securitate organizat la Bruxeles, generalul Breedlove a facut referire la amenintarile la adresa Danemarcei proferate de ambasadorul rus in Copenhaga, Mihail Vanin.
Breedlove, despre inarmarea Ucrainei: Occidentul trebuie sa se gandeasca la toate instrumentele disponibile
"Aceste amenintari sunt doar urmatorul pas", a spus Breedlove, notand ca, anterior, Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra Romaniei si Poloniei.
"Orice alta tara care vrea sa se alature acestui sistem de aparare (antiracheta) va fi supusa presiunilor politice si diplomatice" din partea Rusiei, a subliniat Breedlove.
Rusia ameninta tarile NATO: Reactia dura a Statelor ...citeste mai departe despre "NATO: Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra Romaniei din cauza scutului antiracheta" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Martie 2015, ora 16:22