Cererea interna va fi principalul motor de crestere al economiei in acest an in Romania, pentru care EY estimeaza un avans de 2,3%, urmat de un plus de 3,6% in 2015.
"In Romania, cererea interna este de asteptat sa devina principalul motor de crestere in acest an. Cresterile salariale si nivelul foarte scazut al inflatiei vor intari puterea de cumparare a consumatorilor, in vreme ce cresterea continua a exporturilor - dupa varful de anul trecut - ar trebui sa incurajeze companiile sa isi mareasca investitiile dupa nivelurile slabe inregistrate din 2012 pana in prezent. In acest context, pentru Romania, EY Eurozone Forecast estimeaza o crestere de 2,3% a PIB-ului in 2014, urmata de o crestere de 3,6% in 2015", a spus Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova.
Revenirea zonei euro incepe sa se faca simtita treptat dupa stagnarea din primele sase luni ale anului. Dupa doi ani de scaderi, se inregistreaza o binevenita revenire, insa ritmul de crestere se va situa mult sub ritmul mediu de dinainte de criza de 2,3% pe an, inregistrat in perioada 1997 - 2007.
PIB-ul zonei euro va creste cu 0,9% in acest an, urmat de o crestere de 1,5% in 2015 si de 1,7% in 2016, se arata in raportul EY Eurozone Forecast (EEF).
Privind aspectele pozitive, somajul din zona euro si-a intrerupt cresterea. Desi este asteptata o scadere usoara a ratei somajului, de la nivelul actual de 11,4% la 10,9% pana la sfarsitul lui 2016, o astfel de evolutie va contribui la... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 12:55
O crestere cu 5% a Produsului Intern Brut in zilele noastre este asociata mai degraba celor mai performante economii emergente din Asia si Africa decat cresterii lente inregistrate in randul tarilor Uniunii Europene, insa Romania a produs o surpriza cu ritmul sau de crestere in T4 2013, cel mai bun din ultimii cinci ani, comenteaza vineri ziaristul britanic Andrew MacDowall, pe Beyond Brics, blog afiliat cotidianului Financial Times.
Intr-un articol cu titlul 'Un nou tigru? Romania inregistreaza o crestere de 5,2% in ultimul trimestru' al anului 2013, autorul citeaza estimarile "semnal" ale Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri, potrivit carora Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2% pe seria bruta si cu 5,1% pe seria ajustata sezonier in ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu perioada similara din 2012. Pe ansamblul anului trecut economia Romaniei a inregistrat o crestere de 3,5%, printre cele mai rapide rate de crestere din Europa si cu mult peste prognoza de 2,8% facuta recent de Fondul Monetar International. In plus, inflatia, candva o ingrijorare serioasa, a ajuns la cel mai scazut nivel din toate timpurile, 1,1% in ianuarie, scrie sursa citata.
Potrivit autorului articolului, intr-o nota a BCR, cea mai mare banca din Romania, se mentiona ca cererea externa (exporturile de marfuri si servicii) este cel mai probabil principalul motor de crestere in trimestrul 4, ca, de altfel, in intregul an 2013. Este posibil ca un alt factor de... mai mult
Sambata, 15 Februarie 2014, ora 13:00
Vodafone Romania, al doilea mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a inregistrat venituri de 387,6 milioane de euro in primele sase luni ale anului financiar incheiat la 30 septembrie.
Veniturile din servicii au fost in valoare de 367,9 milioane de euro in primele sase luni ale anului, in scadere cu 5,8% fata de perioada similara a anului trecut.
Numarul de clienti ai Vodafone Romania a crescut cu 75.809 in ultimul trimestru, ajungand la 7.874.220 de clienti, la 30 septembrie 2012.
Venitul mediu per utilizator - ARPU - al Vodafone Romania a atins 7,4 euro in ultimele sase luni, in crestere cu 6,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Adoptia datelor mobile si a smartphone-urilor continua sa fie principalul motor ale cresterii noastre. Veniturile din date mobile au crescut cu 28,4% in trimestrul incheiat in 30 septembrie 2012, fata de perioada similara a anului trecut", au declarat oficialii Vodafone Romania.
Numarul utilizatorilor de smartphone a crescut cu 4,3 puncte procentuale, la 30 septembrie 2012, fata de aceeasi perioada a anului trecut, si respectiv cu 0,8 puncte procentuale fata de trimestrul anterior.
Abonatii serviciilor Vodafone au ajuns la 42%, iar utilizatorii serviciilor prepaid la 58% din totalul utilizatorilor Vodafone, la 30 septembrie 2012. mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 10:12
Valoarea investitiilor straine directe a scazut in primul trimestru al 2012 fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 19 milioane de euro, pana la 425 de milioane euro, arata raportul INS.
Chiar daca scaderea nu este foarte mare, aceste cifre ilustreaza incapacitatea Romaniei de a atrage investitorii.
In ciuda faptului ca nu se poate nega influenta mediului economic international asupra nivelului de investitii din Romania, nici nu putem pretinde ca problemele administrative din tara nu au contribuit asupra acestui aspect.
"Eu raman la parerea mea, pe care o spun de mai mult timp, ca nu ar trebui sa ne multumim cu faptul ca avem o scuza cu aceasta criza internationala. Romania are problemele ei pe care nu le rezolva si care nu vor putea sa fie un avantaj pentru investitori, atat timp cat ele nu sunt luate in seama de politica romaneasca", a declarat economistului Mircea Cosea pentru Business24.
El aminteste ca este vorba de o problema de stabilitate politica, anul acesta fiind marcat de doua runde de alegeri si o schimbare de guvern in urma caderii cabinetului precedent, care creeaza o stare de nesiguranta pentru investitorii straini.
"In al doilea rand, nu putem sa avem investitii de mare valoare in Romania pentru ca aceste investitii cer un mediu infrastructural pus la punct", mentioneaza economistul, care da ca exemplu cazul Ford de la Craiova, care cere de ceva timp construirea unei iesiri de autostrada pentru productia lor.
Mircea Cosea spune... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 12:37
"Fiecare recesiune incepe cu o recesiune tehnica", crede fostul economist sef al ING, Florin Catu, care a declarat pentru Business24 ca evolutia economica a Romaniei in perioada urmatoare depinde doar de politicile economice.
Dupa doua trimestre de scadere incepe o recesiune tehnica, problema este ca totul dpeinde de politicile economice. Cifrele arata ca productia industriala a fost in scadere. Comenzile au avut o revenire usoara in ultima parte dar sunt tot pe teritoriul negativ, deci la industria trebuie fortata pentru a-si reveni.
Pe agricultura nu stiu daca ne putem baza. Nu cred ca putem vorbi de motoare de crestere economica pe 2012. Strategia trebuie facuta pentru termen lung, nu pe termen scurt. Altfel, doar salvam cresterea din 2012 dar punem in pericol cresterea din urmatorii ani", a mai precizat Florin Catu.
In opinia acestuia, in 2012 economia va ramane foarte aproape pe zero, intr-un scenariu optimist.
De cealalta parte a baricadei, analistul Mircea Cosea este de parere ca scaderea economica a Romaniei din primul trimestru al nului si intrarea in recesiune tehnica nu este o chestiune care sa ne ingrijore foarte multa fiindca exista sansa unei modificari a conceptiei de dezvoltare cu nua guvernare. Acesta spune ca acea crestere de 0,3% fata de primul trimestru al lui 2011 da speranta ca Romania se afla intr-o cadere, fiind o chestiune temporara.
"In primele luni ale anului am avut o incetare de activitate temporara din cauza conditiilor... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 11:06
Economia a intrat in recesiune tehnica, intrucat datele pe primul trimestru privind PIB vor indica a doua scadere succesiva fata de trimestrul anterior, anticipeaza analistii economici.
In plus, estimarile plaseaza cresterea economica din acest an in jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.
Opiniile analistilor converg spre o scadere a PIB ajustat sezonier in primul trimestru comparativ cu trimestrul precedent, estimarile fiind de -0,2 -0,3%.
Intrucat si in trimestru IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustata sezonier fata de perioada iulie-septembrie, economia va fi considerata in recesiune tehnica, situatie care reflecta doua trimestre consecutive de scadere fata de trimestrul anterior.
Produsul Intern Brut, in urcare fata de anul trecut
In acelasi timp, insa, analisti vad un PIB in urcare fata de trimestrul I de anul trecut, estimarile variind intre 1 si 1,4%.
"Cresterea prognozata de noi pe T1 este 1,4% fata de T1 2011. Pe date ajustate sezonier, anticipam o contractie mai mica de 0,3% a PIB in T1 2012 fata de T4 2011. Daca excludem din calcul agricultura, dinamica PIB in T1 2012 fata de T4 2011 ar putea fi pozitiva. In T1 2012, productia industriala a fost mai slaba decat am anticipat din cauza vremii nefavorabile din februarie si a cererii mai slabe din zona euro.
Grupul UniCredit anticipa stagnarea economiei zonei euro in T1 2012. Cererea interna a fost motorul cresterii economice in T1 2012, vanzarile cu amanuntul... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 20:35
Comisia Europeana (CE) a revizuit prognoza privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru acest an la 1,6%, fata de estimarea de 2,1% inaintata in toamna, in principal din cauza efectelor negative generate de turbulentele de pe pietele financiare si de criza din zona euro.
De altfel, Comisia a revizuit estimarea privind evolutia PIB in zona euro in acest an de la plus 0,5% la mius 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state sa implementeze masuri de austeritate nefavorabile cresterii economice.
Executivul UE anticipeaza ca economia romaneasca va avea de suferit in acest an pe mai multe fronturi. Pe de o parte, exporturile vor fi afectate de declinul si scaderea cererii din zona euro, principala piata de desfacere pentru produsele romanesti.
Totodata, PIB-ul din 2011, cu o crestere estimata de 2,5%, a fost sprijinit in prima parte a anului de cererea solida pentru exporturi catre zona euro si, in semestrul al doilea, de recolta agricola foarte buna, se arata in prognoza economica publicata joi de CE. Cei doi factori nu vor mai aduce in acest an aceleasi contributii pozitive la cresterea economica.
CE anticipeaza ca principalul motor de crestere econmica al Romaniei va fi in acest an cererea interna, desi populatia va continua sa treaca printr-o perioada de ajustare financiara in primul semestru.
Comisia mizeaza in acest an in privinta Romaniei pe scaderea somajului si pe inflatia mai redusa, care ar... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:30
Datele publicate de INS arata o scadere cu 0,2% in trimestrul al IV-lea pe 2011, iar trendul scaderii economice pare ca se va mentine si in primul trimestru din 2012, cand Romania nu dispune de motoare de crestere economica, cred specialistii contactati de Business24.
Cu toate ca analistii romani prevad o incetinire a economiei in 2012 pe fondul scaderii exporturilor, consiliera fostului premier Emil Boc, Andreea Paul Vass, spune ca Romania isi poate orienta exporturile spre pietele emergente, care inregistreaza cresteri semnificative ale consumului intern: Africa de Nord, Rusia, China, India, Orientul Mijlociu.
Cu toate ca indicatorii arata ca economia Romaniei a intrat din nou pe scadere in ultimul trimestru al anului 2011, PIB-ul inregistrand un declin de 0,2% in termeni reali fata de trimestrul anterior, scaderea nu este una semnificativa, avand in vedere faptul ca procentul se afla intr-o marja de eroare statistica, spune analistul Dan Petre, contactat de Business24.
"Trimestrul IV e un trimestru de incheiere. Se pierd 15 zile din decembrie cu sarbatorile, nimeni nu-ti mai face livrari si plati dupa 10 decembrie. Trimestrul III, in schimb, a fost benefic pe agricultura. Eu nu cred ca INS poate sa masoare la 0,2%. Daca era o scadere dramatica, ne puteam face probleme.
Nu as da semnal de alarma mai ales ca e un trimestru greu. Trebuie sa vedem ce se intampla pe trimestru I din 2012, iar daca trendul de scadere continua, putem sa ne speriem. Eu sper sa nu... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 13:35
Odata cu sfarsitul unui an greu, economistii si finantistii contactati de Business 24 se iau la intrecere in a face previziuni pentru anul urmator. Daca in 2011, principalul motor de crestere a fost reprezentat de exporturi si, in acelasi timp, am avut avantajul unui an agricol bun, in 2012, pronosticurile sunt sumbre.
Pe fondul saracirii zonei euro, care va fi in cautare de produse ieftine, exporturile Romaniei ar putea fi si anul acesta un motor slab al cresterii economice.
Cu toate acestea, istoria spune ca anul electoral vine cu "tolba" plina de mici pomeni care vor impulsiona consumul. Iata cum va arata economia anului 2012, in opinia specialistilor.
Varujan Pambuccian, deputat
- Agricultura nu va mai fi motor de crestere, in schimb exporturile vor continua sa fie un motor important pentru ca, pe fondul saracirii zonei europene, produsele mai ieftine, cum sunt produsele noastre, vor continua sa aiba cautare. In acelasi timp, industria de IT si comunicatii va deveni un motor important al cresterii economice din 2012.
- In economia Romaniei, transformari spectaculoase nu se vor intampla in 2012. Faptul ca in momentul de fata avem un regim fiscal rezonabil e un lucru pozitiv. Daca nu se va umbla deloc la fiscalitate, mediul nostru economic va fi mult mai prietenos decat cel din sudul Europei, unde se prefigureaza un dezastru. Important este ca Guvernul sa reziste tentatiei de a umbla la orice mecanism fiscal.
- In ceea ce priveste noi masuri de... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 12:05