Renuntarea la demiterile intempestive ale procurorilor cu functii inalte, oprirea modificarilor aduse Codurilor Penal si de Procedura Penala, implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia sunt doar cateva dintre lucrurile care se asteapta sa fie mentionate in raportul MCV, pe care Comisia Europeana il va publica marti.
Pana acum, strategia PSD/ALDE a fost sa strige in gura mare ca MCV-ul e ceva rau pentru Romania, dar Comisia Europeana nu s-a lasat impresionata.
Surse coroborate consultate de Ziare.com au vorbit despre un raport in tonuri dure, care va marca si decuplarea Romaniei de Bulgaria, in cazul acesteia din urma fiind posibila ridicarea acestui mecanism in viitorul apropiat.
Comisia Europeana a recomandat Romaniei de-a lungul anilor, prin intermediul mai multor rapoarte MCV, consultarea Comisiei de la Venetia si adoptarea unei proceduri legale transparente si lipsite de interventii politice pentru numirea procurorilor de rang inalt.
La sfarsitul lunii octombrie, CE a cerut direct Guvernului PSD/ALDE sa ia in calcul recomandarile Comisiei de la Venetia si a anuntat ca noul raport MCV va fi facut public in 13 noiembrie.
"Am luat nota de cele doua opinii ale Comisiei de la Venetia in privinta Codurilor Penale si a legilor din Justitie. Cerem autoritatilor romane sa tina cont de acestea", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, pentru Ziare.com.
De altfel, la inceputul lunii octombrie, chiar in plenul Parlamentului European, Frans... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 08:06
Presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, i-a trimis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, in care ii cere sa ia in calcul initierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE, pentru Romania, in cazul unor noi atacuri asupra independentei sistemului judiciar.
Totodata, el ii mai solicita lui Juncker sa nu suspende aplicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind justitia din Romania.
"In ultimele zile au fost facute public inregistrari audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor DNA. Autorii acestor inregistrari sunt politicieni care sunt in curs de investigare sau care au fost deja condamnati pentru fapte de coruptie", arata Krichbaum in scrisoare, informeaza Hotnews.
Oficialul german arata realizarile DNA, modelul impus in regiune si sustine ca "Orice atac asupra DNA si asupra Laurei Kovesi este, prin urmare, un atac asupra independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei".
Krichbaum s-a remarcat in trecut prin cererile adresate institutiilor europene in legatura cu derapajelor anti-justitie din Romania. Anul trecut, dupa adoptarea celebrei OUG 13, Krichbaum i-a cerut presedintelui Comisiei Europene sa "sa il convoace de urgenta" pe Sorin Grindeanu la Bruxelles si sa ii solicite retragerea Ordonantei de modificare a Codurilor penale.
Activarea Articolului 7 din Tratatul UE inseamna suspendarea dreptului de vot in Consiliul UE pentru... mai mult
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 17:52
Presedintele Klaus Iohannis a reactionat miercuri dupa ce Comisia Europeana a publicat raportul MCV, cerand clasei politice sa nu puna in pericol reforma in domeniul Justitiei si atacandu-i pe cei care fac drept prioritate interesele personale sau "de grup" in loc de cele ale cetatenilor.
"Presedintele Klaus Iohannis atrage atentia ca intregul efort facut de Romania pentru intarirea reformelor in domeniul justitiei si combaterea coruptiei poate fi periclitat de actiunile unor oameni politici care refuza sa accepte ca datoria lor este sa lucreze in slujba cetatenilor si nu a unor interese partizane sau de grup.
Afectarea independentei sistemului judiciar si, in general, orice presiune sau incercare de a controla politic justitia, nu fac altceva decat sa intoarca Romania spre trecut.
Presedintele Klaus Iohannis reitereaza faptul ca va uza de toate atributiile sale constitutionale pentru a asigura independenta justitiei si un stat de drept functional. Aceasta este viziunea unei Romanii europene puternice, sustinuta prin vot de milioane de cetateni", se arata intr-un comunicat remis de Administratia Prezidentiala.
Seful statului mai spune ca "raportul MCV reprezinta un serios semnal de alarma de care coalitia de guvernare trebuie sa tina cont".
"Daca actiunile Guvernului si Parlamentului Romaniei cu privire la procesul de modificare a Legilor Justitiei vor continua in aceeasi directie ca si pana acum, Romania va face pasi inapoi in ceea ce priveste functionarea... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 13:04
O noua misiune de evaluare a Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) va veni in Romania in perioada 18 - 21 septembrie.
Delegatia Comisiei care va veni in Romania pentru o noua misiune de evaluare in cadrul MCV va fi una extinsa, cu participarea secretarului general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica MCV, Paraskevi Michou si a directorului pentru coordonarea politicilor din cadrul Secretariatului general al Comisiei, William Sleath.
In perspectiva acestei noi misiuni de evaluare, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, le solicita presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sa transmita ministerului "contributiile" privind mai multe recomandari din cadrul MCV.
Printre acestea se numara modalitatea de numire a procurorilor sefi ai principalelor parchete - DNA, Parchetul General, DIICOT - dar si stadiul implementarii unor recomandari anterioare, precum codul de conduita al parlamentarilor, aplicarea criteriilor de integritate si raportarea Parlamentului la solicitarile de ridicare a imunitatii alesilor.
"Senatul si Camera Deputatilor sunt invitate sa organizeze o intalnire comuna cu presedintii comisiilor juridice in data de 19 septembrie, in intervalul orar 16:15 - 17:15 si, de asemenea, de a participa nominal sau prin reprezentare la intalnirea comuna organizata la sediul Ministerului Justitiei din data de 19 septembrie, in intervalul orar 10:15 - 11.30 si din data de 20 septembrie, orele 8:30 - 9:30", se... mai mult
Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 14:02
Fostul presedinte Traian Basescu a scris, pe Facebook, ca isi asuma legalitatea si corectitudinea hotararilor CSAT care au vizat lupa anticoruptie si crima organizata, care sunt acum contestate, afirmand ca raportul MCV arata progresele justitiei din perioada mandatelor sale.
"Eu, Traian Basescu, fost Presedinte al Romaniei, imi asum (asa cum cred ca o face orice alt membru CSAT) legalitatea, corectitudinea si oportunitatea hotararilor CSAT in general si in mod particular a acelora care sunt acum in dezbatere publica si care au vizat consolidarea institutiilor statului, lupta impotriva coruptiei, a evaziunii fiscale, a crimei organizate (inclusiv a traficului de persoane), a spalarii banilor si a criminalitatii transfrontaliere, a traficului de armament etc.", a scris Basescu, intr-o postare numita "Eu, Traian Basescu, imi asum!".
Fostul presedinte sustine ca "CSAT si-a facut datoria pe deplin fata de interesele tarii in raport de nivelul ridicat al coruptiei si al crimei organizate la data luarii deciziilor" si afirma ca "pleava retrograda" care nu mai "pridideste cu acuzatii" ar trebui sa citeasca ultimul raport MCV pentru a avea o imagine cu privire la progresele justitiei in timpul mandatelor sale.
"Justitia a facut progrese, dar, indiscutabil, mai are enorm de facut pentru a fi credibila si, mai ales, deplin cinstita"sustine Basescu.
Fostul sef al statului mai spune ca "niciodata CSAT nu a aprobat protocoale interinstitutionale" si nici el si nici... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 12:47
Laura Stefan, expert anticoruptie la Expert Forum, considera ca informatiile despre justitia din tara noastra vor ajunge oricum la Comisia Europeana, dupa ce presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca va propune ca Romania sa nu mai coopereze in cadrul MCV.
"Refuz sa cred ca e altceva decat o declaratie data in sens absolut politic. Comisia Europeana elaboreaza aceste rapoarte pe baza unei varietati de surse de informatii. N-ar fi decat in dezavantajul Romaniei ca Guvernul, de exemplu, sa refuze sa mai ofere informatii.
In Romania exista inca presa, exista societate civila, nu traim intr-o lume care e complet inchisa, deci informatia ajunge.
Cred ca e in avantajul Guvernului sa comunice si el cu privire la felul in care intelege anumite evenimente care se petrec in Romania. Altfel, se vor auzi doar celelalte voci", a spus Laura Stefan, pentru Ziare.com.
Si avocatul Claudiu Dinu, lector universitar si fost consilier prezidential, ne-a spus, in cadrul unui interviu, ca Romania nu poate sa refuze cooperarea in ce priveste MCV: "Nu noi am instituit MCV ca sa il putem ridica noi".
"Ce putem face este sa refuzam sa mai colaboram cu institutiile europene cand este facut raportul. Sunt luate si parerile din tara, se trece de la presedintie, la Ministerul Justitiei, la CSM, Parlament", a subliniat Dinu.
MCV, o mana intinsa de Comisia Europeana
Laura Stefan vede MCV drept o "mana intinsa oferita de Comisia Europeana", apreciind ca ar fi o... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 21:54
Fostul prim-ministru Dacian Ciolos a salutat raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeana si a subliniat ca reformele in Justitie "nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state".
Insa fostul premier spune ca "o mana de politicieni" vrea sa submineze independenta Justitiei si a statului de drept. Ciolos a mai precizat ca a primit asigurari ca in curand se va renunta la MCV.
"Romania se straduieste de ani de zile sa arate ca este in masura sa-si asigure independenta Justitiei si statul de drept si cand, in sfarsit, acest lucru se intampla, o mana de politicieni incearca sa submineze aceasta realizare.
Anul trecut am facut pasi hotarati inainte pentru consolidarea progreselor in Justitie si pregatirea asumarii institutionale a acestui proces, iar directia corecta este punctata in raportul MCV.
De altfel, in 2016 am facut si demersuri diplomatice sustinute pentru a explica progresele obtinute si chiar am primit asigurari ca renuntarea la acest mecanism de monitorizare pe Justitie se apropie.
Reformele in Justitie nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state, ci pentru ca Romania sa-si asigure, fara o monitorizare externa, o justitie care functioneaza independent si eficient, in interesul cetatenilor, pentru a consolida democratia si dezvoltarea economica a tarii. O justitie care sa se afle in afara unor interese de grup si imposibil de timorat de politicieni aflati vremelnic la putere", scrie pe... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 11:53
Comisia Europeana (CE) a prezentat, miercuri, raportul MCV pentru Romania, in care se face referire si la apararea independentei Justitiei de catre Consiliul Superior al Magistraturii, precum si la procesul pe care Laura Codruta Kovesi il are cu Antena 3.
"Unul dintre rolurile CSM este sa garanteze independenta Justitiei. Cand CSM considera ca independenta Justitiei poate fi afectata, notifica Inspectia Judiciara.
In anul 2016, CSM a luat 20 de decizii de aparare a independentei sistemului judiciar si 20 de decizii de aparare a reputatiei profesionale, independentei si impartialitatii magistratilor. Marea majoritate a deciziilor CSM au fost ca reactie la declaratii impotriva procurorilor DNA.
Asa cum a fost mentionat in precedentele rapoarte, putini magistrati au cautat despagubiri in justitie. Procedurile sunt lungi si nesigure - de exemplu, un caz al procurorului-sef al DNA impotriva unui post de televiziune, in legatura cu acuzatii facute in anul 2014, care a avut o prima decizie in instanta in luna octombrie 2015 si la care in continuare se asteapta solutionarea apelului.
Raportul din ianuarie 2016 al CSM a recomandat ca noul CSM ar trebui sa evalueze daca pot fi facute mai multe pentru a sustine magistratii individuali care se confrunta cu critici ce submineaza independenta Justitiei", se arata in raportul tehnic al Comisiei Europene.
Kovesi a dat in judecata televiziunea de stiri Antena3, pe jurnalistii Mihai Gadea, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:25
In timp ce destupau sampaniile si incingeau dansul (uneori la propriu) in studiourile de televiziune pentru fericirea de a fi reusit cel putin suspendarea generalului Coldea, parte a binomului anticoruptie care le-a adus atat de multa suferinta, dosariabilii si puscariabilii Romaniei, suiti din nou pe cai mari, s-au facut ca nu obseva o informatie care ar fi fost de natura sa le intunece un pic orizontul luminos.
De-abia anuntase ministrul Justitiei ca va cere ridicarea MCV, ca secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, i-a taiat elanul: "In acest an, asa cum am spus, nu se va intampla (ridicarea MCV - n.red.). Raportul este deja gata. Pasii urmatori depind de ceea ce am spus. Am venit aici pentru a transmite mesajul ca dorim o cooperare stransa care sa duca la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul si Parlamentul vor face, depinde de indeplinirea tuturor conditiilor stabilite si ca reformele facute sunt sustenabile si ...citeste mai departe despre "Romania S.O.S. Dependenta de presiunea externa" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 06:27