Romania va incerca sa imbine masurile de austeritate cu cele de crestere economica, in ton cu tendinta europeana, a declarat luni ministrul Finantelor, Florin Georgescu.
"Romania e o tara importanta in plan european, dar sunt tari mai importante. Noi ne dorim ca masurile de austeritate sa mearga in paralel cu cresterea economica", a spus ministrul, adaugand ca resursele aflate la dispozitia sa vor fi ajustate in functie de evolutia economica a Romaniei si de contextul international.
In ceea ce priveste aderarea la zona euro si efectele nefaste pe care aceasta miscare le-a avut asupra economiei grecesti, Georgescu afirma ca Romania va intra in zona euro cand va fi pregaita din punct de vedere al economiei reale.
Cu privire la alegerile parlamentare din Grecia, ministrul spera ca lucrurile sa mearga bine si sa se poata forma un nou guvern care sa ajute tara in aceasta perioada de criza, in contextul in care marea ingrijorare este ca nu se va putea forma o coalitie de guvernare stabila.
"Speram ca zona euro sa se consolideze. Intern, noi stam bine si suntem pregatiti pentru socuri externe. Stabilizarea situatiei din Grecia ne va crea si noua premise de crestere economica", este parerea ministrului de Finante, Florin Georgescu. mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 18:05
Romanii au acordat noului guvern de stanga al primului ministru Victor Ponta un sprijin puternic in alegerile locale de duminica, transmitand un mesaj clar ca s-au saturat de austeritate, comenteaza Reuters.
Alianta Uniunea Social Liberala (USL) a lui Ponta a obtinut pana la 65% din voturi in unele zone si peste 50% in unele orase mari, au aratat exit-pollurile dupa primul test electoral dupa ce a venit la putere luna trecuta, pe un val de nemultumiri provocate de masurile de austeritate in a doua cea mai saraca economie a UE.
Rezultatele pregatesc drumul USL pentru a castiga majoritatea in alegerile parlamentare din toamna acestui an, comenteaza Reuters.
USL a rasturnat Partidul Democrat Liberal (PDL) de centru-dreapta dupa un vot de neincredere in parlament luna trecuta, aminteste Reuters. Alianta a promis restabilirea salariilor si reducerea unor impozite, in timp ce suporta un acord de ajutor cu Fondul Monetar International.
PDL a taiat salariile din sectorul public si a crescut TVA in 2010 ca parte a unui program de austeritate. Partidul a fost atat de grav discreditat incat s-a luptat pentru al doilea loc inaintea populistului Dan Diaconescu, al carui nou partid vrea reduceri fiscale majore, noteaza Reuters.
In majoritatea zonelor, PDL a fost cu mult in urma USL - cu doar 13-30% in Bucuresti, dar era inca inaintea partidului lui Diaconescu.
Alianta USL a lui Ponta castiga pozitiile puternice de primar intr-un rand de orase mari, inclusiv... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 09:46
FMI a publicat scrisoarea de intentie convenita cu Guvernul in urma celei de-a patra evaluari a acordului preventiv, derulata in ianuarie-februarie.
Documentul reitereaza angajamente mai vechi ale statului roman fata de FMI si prevede, ca noutati fata de scrisorile anterioare, mai multe masuri pentru eficientizarea si privatizarea companiilor de stat.
Scrisoarea a fost redactata in urma ultimei misiuni de evaluare a acordului cu FMI, din ianuarie-februarie.
Romania a indeplinit tintele fiscale si obiectivele structurale convenite cu FMI, iar tinta de deficit bugetar pentru acest an, de sub 3% din PIB pe metodologia ESA, respectiv 1,9% din PIB pe cash, ar trebui sa poata fi atinse datorita veniturilor mai mari din taxe obtinute anul trecut.
Politica de austeritate va trebui sa continue
Cu toate acestea, politica de austeritate pe partea de cheltuieli publice va trebui sa continue, iar salariile bugetarilor si pensiile din sistemul public raman inghetate, se spune in document, care reitereaza astfel pozitia prezentata in scrisorile anterioare catre Fond.
De asemenea, Guvernul reitereaza angajamentul de a consolida absorbtia fondurilor UE si anunta ca va angaja, pana in luna iunie, 311 persoane in cadrul autoritatilor de management din acest domeniu (100 de posturi vacante, 211 de pozitii noi).
Romania si-a luat angajamentul pentru liberalizarea pietei energiei
Totodata, statul reafirma angajamentul privind liberalizarea pietei energiei si gazelor.... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 14:31
Masurile de austeritate ii afecteaza in primul rand pe contribuabilli, dar fac victime si pe scena politica. In Grecia, conditiile dure impuse de liderii europeni pentru acordarea pachetelor de finantare au declansat ample proteste de strada. Se afla Romania pe urmele statului elen?
Premierul grec Georgios Papandreou si-a dat demisia, dupa ce protestele violente si manifestatiile de strada au paralizat tara. In ciuda masurilor dure de austeritate adoptate de Grecia, tara nu a reusit sa iasa din situatia critica.
Premierul roman Emil Boc si-a dat, luni, demisia, fiind inlocuit cu presedintele Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Guvernul condus de Boc a introdus masuri de austeritate la fel de dure ca acelea aprobate de executivul elen. Pe de alta parte, acordul Romaniei cu FMI pare "o plasa de siguranta" pentru tara noastra.
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, recunoaste ca in Europa va avea loc o recesiune, dar spune ca Romania este mai pregatita. Asta multumita masurilor de austeritate introduse.
Masurile de austeritate nu sunt suficiente
Totusi, asa cum s-a intamplat in alte state europene, scaderea salariilor si disponibilizare a mii de bugetari nu au fost suficiente pentru ca tara sa isi reia cursul economic.
In ciuda faptului ca in Grecia au fost aprobate, printre altele, diminuarea salariilor angajatilor din sectorul bugetar cu valori cuprinse intre 40% si 50%, si concedierea unui numar semnificativ de bugetari, masurile nu... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 18:24
Exista, in acest moment, o prapastie evidenta intre puterea politica si restul societatii, in ceea ce priveste continuarea reformei statului.
Miscarile de protest din orasele Romaniei, opozitia politica si o parte a societatii civile contesta, in esenta, continuarea reformelor promovate de actuala putere politica. Reticenta este justificata.
Modernizarea statului, mult proclamata de actuala guvernare, nu a adus rezultate notabile. Modernizarea a fost, mai intai de toate, un sir de restrictii si de constrangeri financiare.
In mod paradoxal, economiile bugetare mult clamate nu sunt vizibile in bugetul de stat. In plus, o buna parte a masurilor de reforma adoptate au inlocuit, de fapt, capacitatea institutiilor statului de a-si derula activitatea pentru care sunt chemate.
Ineficienta institutiilor, lipsa de forta in a-si indeplini obiectivele, incapacitatea de a produce schimbari pe baza unei analize solide si lipsa dialogului au dus la cea mai simplista formula de reformare a statului. In urma cu 20 de ani exista un nedisimulat apetit pentru reforma.
Mai mult chiar, antireformismul era o paria. Reforma era la moda, reforma era "cool" si sustinatorii reformelor erau adevaratii guru ai momentului. A te fi opus reformei, a fi contestat-o, era aproape o erezie. Cum a aratat economia romaneasca dupa reforma din anii '90?
Cu multe puncte slabe si cu destul de putine bune. Cele slabe sunt: lipsa de competitivitate care a condus la deficite comerciale... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 07:50
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, vineri, la Sibiu, ca "Romania nu este scufundata in criza", chiar daca a trecut printr-o perioada "extrem de dificila", si a apreciat ca multi romani au inteles necesitatea masurilor de austeritate, care au evitat intrarea in derapaj.
"In mod evident, Romania a trecut printr-o perioada extrem de dificila. In mod evident, atunci cand treci printr-o perioada dificila, poate ca anumite lucruri nu sunt suficient explicate, poate ca anumite lucruri nu sunt suficient intelese", a declarat, intr-o conferinta de presa, Daniel Funeriu, citat de corespondentul Mediafax.
"Este datoria noastra sa explicam aceste lucruri si cred ca foarte multi romani au inteles ca masurile extraordinar de dure pe care am fost nevoiti sa le luam produc astazi efecte. Unul dintre efectele de astazi este acela ca Romania nu este scufundata in criza. Romania este intr-o situatie in care poate sa se consolideze", a adaugat acesta.
Intrebat cum explica aceasta afirmatie pe fondul miscarilor de strada din ultimele zile, ministrul Funeriu a spus ca, "in mod evident, Romania este intr-o situatie dificila, precum toate tarile din Uniunea Europeana", dar nu a intrat in derapaj.
"Uitati-va in Spania, somaj peste 20 la suta. Uitati-va in alte tari. Uitati-va la Grecia, care are o datorie publica uriasa, mult mai mare decat datoria Romaniei. Deci, fata de situatia in care am fi putut sa ne aflam daca nu am fi luat aceste masuri, Romania nu a intrat in... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 20:47
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat sambata ca este o iluzie sa crezi ca, in actualul context, poti fi ferit de probleme. Insa Romania este mai bine ancorata ca in 2008, dupa ajustarile facute in sectorul public, mai crede Croitoru.
Acesta a tinut sa mentioneze ca ajustari "la fel de dramatice" nu mai pot aparea, relateaza NewsIn.
"Este o iluzie sa crezi ca, in actualul context, oricat de tare ai fi, esti ferit (...) Romania este mai bine ancorata ca in 2008. In primul rand, pentru ca a facut niste ajustari in sectorul public, mai tarziu decat in sectorul privat, dar au fost facute.
Deci, acum, si sectorul privat si sectorul public au facut ajustari semnificative. De aici, ajustari la fel de dramatice nu mai pot aparea, asta e un lucru bun", a spus Croitoru, in cadrul emisiunii "3x3" de la Realitatea TV.
Potrivit acestuia, "esti mai bine ancorat atata vreme cat finantele tale sunt mai bine pozitionate decat erau in 2008". mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 09:14
Consilierul guvernatorului BNR crede ca situatia Romaniei este mai buna decat a altor tari, in urma unor "amarate de masuri" care au facut ca lucrurile sa nu fie la fel de "dramatice", conform NewsIn. "Situatia in Romania la aceasta ora, o spun cu toata responsabilitatea, este mai buna decat in alte tari, decat chiar in marile tari europene. Si cand spun asta, mai buna, nu inseamna ca noi suntem mai bogati decat ei, nu inseamna ca traim mai bine decat ei.
Suntem mai saraci decat ei, traim foarte rau in aceasta tara, dar iata ca s-au luat niste amarate de masuri care au facut ca in aceasta clipa Romania sa nu fie intr-o situatie la fel de dramatica, asa cum e cazul multor tari din zona euro", a precizat Vasilescu.
In legatura cu scaderile de la Bursa de Valori Bucuresti, Vasilescu spune ca bursa de la noi este foarte slab legata de economia romaneasca si reflecta ce se intampla pe marile piete internationale.
"Bursa noastra are un specific foarte aparte, ea nu este bursa de la New York, nu este bursa de la Frankfurt sau bursa de la Londra, ea este foarte slab legata de economia noastra.
Sunt mari companii la noi, cum ar cele de stat, cele de pe piata serviciilor sau a produselor, care nu sunt la bursa. In acest context, bursa noastra, asa cum s-a spus in aceste zile de mai multe ori, are o adancime foarte mica. Iar pe pietele financiare cu adancime mica, valurile sunt mai mari si se sparg la mal in special.
Din cauza asta, bursa noastra a capatat cote de depreciere mai mari... mai mult
Marti, 09 August 2011, ora 15:43
Guvernul roman pierde lupta pentru limitarea costurilor de imprumut si risca sa fie nevoit sa plateasca pe viitor investitorilor si mai multi bani, daca nu accepta discount-urile impuse acum de acestia pentru a cumpara obligatiunile, potrivit unei analize Reuters, preluate de Mediafax. Autoritatile s-au chinuit sa vanda obligatiuni la randamente considerate acceptabile de catre oficialitati si au refuzat sa depaseasca pragul de 7%, insa yield-urile au sanse mai mari sa creasca decat sa scada, din cauza masurilor de austeritate care impiedica relansarea economica, dar si a guvernului instabil, scrie agentia de presa.
Potrivit calculelor Reuters, Romania trebuie sa se imprumute de 19 miliarde lei pana la sfarsitul acestui an, daca transele de la FMI continua sa fie aprobate, iar titlurile de trezorerie in euro scadente in noiembrie sunt refinantate.
Ministerul Finantelor a vandut pana acum, in luna iulie, obligatiuni de numai 982 milioane lei, din cele 4,65 miliarde lei planificate, toate operatiunile avand o maturitate de cel mult un an.
"Intreg apetitul pentru active riscante va scadea (...) Mediul general de finantare va deveni cu mult mai dificil", avertizeaza economistul Neil Shearing de la Capital Economics, Londra.
Ministerul Finantelor a anuntat ca spera sa stranga bani din emisiuni de obligatiuni denominate in euro pe piata locala, inclusiv una programata pentru saptamana viitoare, dar si sa apeleze la pietele internationale de capital, noteaza Reuters, adaugand... mai mult
Joi, 22 Iulie 2010, ora 14:36