Anul pandemiei a modificat destul de mult obiceiurile de cumpărare ale românilor și în ceea ce privește achiziția de mașini.
Atât vehiculele noi, cât și cele second hand au înregistrat un declin al vânzărilor, în timp ce cumpărătorii au fost mult mai atenți și pretențioși în procesul de achiziție, potrivit celui mai nou studiu CarVertical.
În cadrul acestei analize au fost luate în calcul peste 500.000 de rapoarte unice efectuate pe site în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2020 si a fost realizat un clasament al celor mai cautate si apreciate masini second hand pentru romani.
Top 5 preferințele românilor în materie de mașini second hand
1. Volkswagen Passat este, de departe, cea mai populară mașină second-hand în România, modelele din anii 2009, 2010 și 2016 fiind cele mai frecvent analizate. Generațiile B6 (2005-2010) și B7 (2010-2015) sunt la mare căutare datorită abundenței de piese disponibile, confortului și „etichetei” de mașină adaptată atât condusului urban cât și extraurban. Cu trecerea timpului, aceste mașini au început să aibă probleme și pe partea de caroserie, cu numeroase puncte predispuse coroziunii, mai ales în generația B6;
2. VW Golf este hatchback-ul etalon pentru majoritatea clienților care își doresc o compactă încăpătoare și versatilă. O mare parte dintre rapoartele realizate sunt pentru mașini fabricate în perioada 2008-2010. Golf V (2003-2010) a avut diverse... mai mult
Miercuri, 11 August 2021, ora 23:43
Piata auto din Romania a inregistrat noi recorduri in 2019: tranzactiile cu autoturisme noi au avut cel mai bun an din ultimii 11, reinmatricularile au avut cel mai bun an din istoria lor, iar importurile de masini second-hand s-au pastrat constante.
Piata masinilor ecologice a inregistrat si ea o crestere considerabila a cotei de piata, ajungand la 3,8% din totalul parcului auto.
Piata masinilor noi
A avut cel mai bun an din 2008 si pana acum si, chiar daca datele nu sunt definitive, poate fi estimata la aproximativ 160.000 de unitati, cu 20% mai mult decat in 2018. Iulie si august au fost luni cu peste 23.000 de masini inmatriculate, dar in septembrie abia s-a depasit valoarea de 6.000 de unitati. Dacia a inregistrat peste 30% cota de piata.
Cel mai bun an din istoria pietei masinilor noi a fost 2007, cu 312.000 de masini inscrise in circulatie.
Piata masinilor second-hand din import
A depasit anul trecut 440.000 de unitati, dar a fost o scadere de peste 5% fata de 2018. Totusi, ultimii trei ani au adus cele mai mari valori ale importurilor - peste 1,4 milioane de masini de la scoaterea timbrului de mediu, la inceputul lui 2017.
Cea mai buna luna a tranzactiilor a fost octombrie, cu peste 41.000 de masini. Volkswagen ramane marca preferata, cu o cota de peste 20% din tranzactiile cu masini second-hand din import.
Reinmatricularile (tranzactiile cu masini second-hand pe plan intern)
Au avut cel mai bun an din istoria lor, totalul depasind... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 13:56
Majoritatea romanilor se limiteaza la verificarea kilometrajului atunci cand vor sa cumpere o masina la mana a doua. Si, pentru ca nu trec mai departe la verificari tehnice sau de daunalitate, am ajuns sa ne confruntam cu o realitate destul de neplacuta: Vanzarea unei masini cu o dauna majora ascunsa dar cu kilometri reali se poate face relativ repede si fara prea mari batai de cap, in Romania.
Din totalul masinilor verificate pe InspectorAuto.ro in primele 8 luni din 2019 pentru aflarea istoricului de daune, procentul de autoturisme cu cel putin o dauna ascunsa se mentine in continuare ridicat, la 60%.
Potrivit raportului InspectorAuto.ro, s-a constatat ca valoarea medie de reparatie a masinilor cu daune a fost de 6.600 euro, iar rata de daunalitate a fost de 3,19 per masina.
De asemenea, din totalul autoturismelor pentru care s-a verificat istoricul de daune in aceeasi perioada, 18% au avut daune majore a caror valoare de reparatie a fost de peste 10.000 euro.
"Prin imbogatirea bazei da date cu masini avariate si lansarea unui nou tip de raport de daune, putem sa vedem exact zona afectata a masinii, daca au sarit airbag-urile, daca masina a fost rasturnata sau daca a avut un accident frontal", a declarat Mihai Cune, fondatorul platformei de verificari online a masinilor. Mai multe detalii despre raportul de daune puteti gasi aici.
Iata cateva exemple de masini cu cele mai grave daune descoperite de InspectorAuto.ro si cum arata noul raport de daune:
1.... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:29
Politistii fac, joi dimineata, trei perchezitii in Bucuresti intr-un dosar de evaziune fiscala in care mai multe persoane sunt suspectate ca au cumparat, in 2016, din spatiul intracomunitar, autoturisme second-hand pe care le-au vandut apoi in Romania, fara a inregistra in contabilitate veniturile.
Prejudiul cauzat bugetului de stat este estimat la 5.500.000 de lei.
"Din datele si probele administrate a rezultat presupunerea rezonabila ca banuitii au achizitionat, in cursul anului 2016, din spatiul intracomunitar, autoturisme second-hand, in valoare de aproximativ 20.000.000 de lei, pe care ulterior le-au comercializat pe teritoriul Romaniei, fara a inregistra in contabilitate veniturile realizate", arata sursa citata.
Persoanele vizate vor fi duse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice - Politia Sectorului 5.
Actiunea beneficiaza de sprijinul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane. ...citeste mai departe despre "Perchezitii la samsarii de masini second hand - prejudiciul este de 5,5 milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 09:53
Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul ANAF anunta ca in perioada urmatoare va intensifica controalele asupra transporturilor de masini second-hand, fiind verificate in amanunt si documentele de provenienta. In plus, vor fi verificate si tranzactiile in numerar aferente.
"Orice neconformitate va atrage retinerea autovehiculelor si chiar confiscarea acestora de catre inspectorii DGAF, pana la solutionarea cazului.
De asemenea, vor fi verificate tranzactiile aferente in numerar, conform prevederilor Legii nr. 70/2016 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar", potrivit unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.
Asta, in contextul in care in perioada 2018-2020 Romania coordoneaza grupul EUROFISC 2 organizat la nivelul UE, care are ca obiect combaterea fraudei in domeniul autoturismelor, ambarcatiunilor si avioanelor. In cadrul grupului inspectorii DGAF primesc si analizeaza periodic date referitoare la acest fenomen.
De asemenea, DGAF atrage atentia asupra ofertelor de vanzare a masinilor de ocazie neinmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene, si recomanda in astfel de cazuri evitarea platii in numerar.
DGAF ofera urmatoarele recomandari soferilor, pentru a evita implicarea intr-o inselaciune:
- sa solicite toate documentele care atesta transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;
- sa verifice daca pretul initial de pe factura de achizitie din statul... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 13:21
Inmatricularile de masini second-hand au explodat in acest an, odata cu eliminarea taxei auto.
Volkswagen conduce detasat in preferintele romanilor cand vine vorba de masini la mana a doua, noteaza Wall Street.
Nu mai putin de 66.122 de modele second-hand de la Volkswagen au fost inmatriculate in Romania in prima jumatate a acestui an.
Urmatorul brand in acest top e Opel, pentru ca Ford sa ocupe ultimul loc de pe podium.
Dar iata cum arata Top 10 masini second-hand aduse in Romania:
1. Volkswagen - 66.122 masini
2. Opel - 32.139 masini
3. Ford - 25.375 masini
4. Audi - 22.076 masini
5. BMW - 22.033 masini
6. Mercedes-Benz - 12.795 masini
7. Renault - 11.557 masini
8. Skoda - 10.102 masini
9. Peugeot - 5.769 masini
10. Seat - 4.789 masini
Conform sursei citate s-a ajuns la 120 de masini premium inmatriculate (de la fiecare brand) pe zi fata de 60 de unitati Dacia noi. ...citeste mai departe despre "Top 10 masini second-hand aduse in Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 August 2017, ora 10:58
Piata auto a scazut cu 18,6% in primele sase luni din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
"Pe ansamblul pietei, livrarile totale (autoturisme + vehicule comerciale) au inregistrat in prima jumatate a anului 2013 o scadere de 18,6% comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut (acelasi procent de scadere consemnat si la 5 luni). In interiorul acestei scaderi, remarcam autoturismele, care au un declin al vanzarilor de 19,4%. Si pe plan european se constata o evolutie negativa, principalele tari inregistrand scaderi importante (Franta -11,3%, Italia -10,3%, Germania -8,1%)", se arata in document.
Potrivit acestuia, in Romania, in continuare, vanzarile sunt sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice (75% din total in luna iunie).
"Astfel, pe fondul demararii tarzii a Programului 'Rabla', dar si al accesului dificil la credite, vanzarile catre persoanele fizice reprezinta la 6 luni doar 19% din total (in crestere totusi fata de primele 5 luni cand acest procent era de 15%).
Pentru comparatie, in primul trimestru din 2012 (dupa 3 luni de functionare a Programului 'Rabla') acest raport era de 31% persoane fizice si 69% persoane juridice. In plus, continua sa se manifeste in piata impactul negativ al importului masiv de vehicule rulate care, la un volum de aproximativ 102.000 unitati la autoturisme si 21.500 la vehicule... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 11:28
In pofida crizei economice din Romania, anul trecut au fost scoase la vanzare mai multe masini excentrice, la preturi mari. Primul loc in topul celor mai scumpe automobile este ocupat de Bugatti Veyron.
In topul realizat de auto.ro au fost luate in calcul criterii precum pretul si distinctia marcii.
Bugatti Veyron, 1,5 milioane de euro
Liderul modelelor excentrice, Bugatti Veyron conduce topul celor mai scumpe maiini scoase la vanzare in cadrul site-ului Auto.ro, 1.500.000 de euro fiind pretul solicitat de vanzator in 2011.
Veyron a fost lansat pe piata in anul 2003, bolidul facandu-se remarcat la acea vreme printr-o serie de performante ce au lasat concurenta fara cuvinte: sprintul 0-100 km/h realizat in doar 2,5 secunde, iar franarea de la 100 la 0 km/h in 2,3 secunde. Sub capota Bugatti Veyron sta ascuns motorul W16 de 8,0 litri si patru sisteme turbo, care produce in total nici mai mult, nici mai putin de 1.001 CP.
Lamborghini Murcielago, 180.000 de eruo
Un nume care a frant multe inimi in randul pasionatilor auto si nu numai, Lamborghini Murcielago este pus in miscare de un propulsor V12 de 6,5 litri, care ii asigura o viteza de top de 340 km/h. Sprintul de la 0 la 100 km/h este efectuat in 3,3 secunde, caracteristici pentru care vanzatorul a solicitat "modica" suma de 180.000 de euro.
Ferrari F430, 150.000 de euro
Modelul sport F430 a fost scos la vanzare anul trecut pe Auto.ro la un tarif de de 150.000 euro. Supercarul italian produs in... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 13:44
Masinile germane au ramas, in 2011, preferatele romanilor, in special pe segmentul second-hand, prima pe lista clasandu-se Volkswagen, cu peste o treime dintre sufragii, in timp ce pe segmentul masinilor noi, pe prima pozitie s-a situat Dacia, cu 74% dintre optiuni, potrivit unei analize realizata de portalul auto.ro.
Romanii prefera in continuare autoturismele fabricate de catre producatorii germani, atat masinile noi, cat si cele second hand. In topul publicat miercuri, Volkswagen s-a clasat pe primul loc in preferintele romanilor, cu un procentaj de 36,8%. Podiumul este completat de marca Opel, cu 23% dintre sufragii, si de BMW, cu 18,7%.
Per ansamblu, Dacia a ramas printre masinile preferate ale romanilor, cu modelele comercializate atat inainte de anul 2004, cat si dupa acest an. Astfel, la ora actuala, aproape trei sferturi dintre repondenti (74%) detin o masina noua marca Dacia, in timp ce restul s-au multumit cu second-hand.
Masinile germane, in topul preferintelor romanilor
Cercetarea releva faptul ca masinile germane se afla si in topul detinatorilor de masini second hand, prin Volkswagen si Opel (cu cate 87,5% dintre detinatori), majoritatea fiind produse dupa anul 2000 si parcurgand peste 10.000 kilometri anual. Pe de alta parte, tinerii cauta cu precadere autoturisme la mana a doua in mediul online si targuri auto, in timp ce persoanele mai in varsta apeleaza la parcurile auto si anunturile in ziar.
Raportul dintre masinile noi si masinile... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 11:10