Cancelarul german Angela Merkel a facut un scurt comentariu despre criza politica din tara noastra, precizand ca isi doreste "intarirea democratiei si statului de drept in Romania".
Liderul de la Berlin a subliniat apoi ca nu vrea sa vorbeasca mai multe despre acest subiect, deoarece "este problema Romaniei".
Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa comune care a fost sustinuta impreuna cu presedintele Klaus Iohannis.
Liderul de la Cotroceni a confirmat ca cei doi au avut "o scurta discutie" pe tema crizei din PSD.
"Cred ca am reusit sa transmit mesajul ca avem o criza in interiorul coalitiei de guvernare, dar Romania este o tara stabila, solida si cu o economie functionala. Am solicitat celor implicati sa gaseasca solutii urgente, ceea ce se va intampla.
(...) Avem o criza de politica interna. Este o criza a partidului de guvernamant. Politica externa sau cea a UE nu va fi influentata in niciun fel. Este vorba despre domenii pe care le reprezint, iar toti politicienii romani sunt de aceeasi parere cu mine - ca avem nevoie de o politica externa solida si rationala", a mai spus Iohannis.
Pe acest subiect, citeste si:
Reactia lui Iohannis la criza declansata de Dragnea. Isi va da jos PSD Guvernul prin motiune de cenzura?Iohannis: Suntem intr-o situatie dificila. Astept rezolvarea crizeiPrima reactie a presedintelui Klaus Iohannis la criza creata de PSD
Presedintele Romaniei a ajuns, luni, in Germania, pentru o vizita de trei zile.... mai mult
Luni, 19 Iunie 2017, ora 14:28
In ultimii ani, Romania si-a asumat, umila, un loc codas printre statele Uniunii Europene. In pofida dimensiunii sale (geografice si economice), tara noastra nu vrea sa mai joace deloc intr-o liga corespunzatoare.
Modestia exagerata in plan international care caracterizeaza clasa noastra politica se afla in puternic contrast cu aroganta afisata in interior de catre aceaiasi politicieni care parca stiu dinainte solutia la orice problema.
Statutul de tara prost administrata este acum asumat oficial de catre autoritatile noastre care nu mai contenesc sa se planga de propria lor lipsa de performanta si care, in aceste conditii, isi asuma, cu indolenta, aerul de masa de manevra tacuta in afacerile internationale.
Ceea ce este uimitor este, in primul rand, faptul ca acceptand asta ignoram atat geografia, cat si istoria, nemaivorbind de economie.
Ignoram geografia pentru ca am decis sa facem abstractie de dimensiunile Romaniei, ale poporului roman (vorbitorii de limba romana) in ...citeste mai departe despre "Romania nu mai vrea sa fie lider regional, desi ar avea toate argumentele - de la bani, la istorie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 15:33
Pe langa criza economica, Uniunea Europeana mai are o problema nerezolvata, in ciuda tuturor declaratiilor facute pe aceasta tema si a indicatiilor date: situatia politica din Romania.
In ciuda faptului ca, in ultimii ani, economia de aici a fost atractiva pentru investitori, pe masura ce guvernele au lucrat pentru cresterea competitivitatii tarii, coruptia si criza politica ameninta acum sa trimita din nou tara intr-o zona periculoasa din punct de vedere economic, scrie Wall Street Journal.
Noul guvern al premierului Victor Ponta, nemultumit de incarcerarea din cauza acuzatiilor de coruptie a unor sustinatori ai politicilor de stanga, doreste sa faca tot ce e nevoie sa il indeparteze de la putere pe presedintele Traian Basescu, noteaza celebra publicatie, amintind ca guvernul USL il acuza pe Basescu de interferenta cu sistemul de justitie.
Masurile luate de sustinatorii lui Ponta in vederea demiterii presedintelui Basescu au ingrijorat Uniunea Europeana, iar nume importante in forurile UE au simtit nevoia sa lanseze un avertisment la adresa guvernului privind abuzarea echilibrului constitutional.
Guvernul Ponta a continuat insa cu planul de demitere si a organizat un referendum la finalul lunii iulie. Cu toate acestea, noteaza publicatia, ei nu au reusit sa intruneasca cerintele legale vizavi de referendum, si anume o prezenta la vot de 50%+1. Doar 46% dintre cetatenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, in mare parte din cauza boicotului partidelor... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 13:30
Disputele dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au monopolizat dezbaterea publica in Romania, problemele importante trecand in plan secundar, in contextul in care ultimul lucru de care au nevoie romanii este o noua perioada de instabilitate politica, scrie The Economist.
"O noua perioada de instabilitate politica este ultimul lucru de care romanii au nevoie acum. Romania a schimbat de doua ori guvernul anul acesta. Mii de persoane iesisera pe strazi in ianuarie pentru a protesta fata de masurile de austeritate si a denunta nivelul de trai", explica blogul revistei The Economist.
"Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta se ataca reciproc, fara retineri. Totul a inceput in urma cu o luna, cand ambii lideri au anuntat intentia de a participa la summitul Consiliului European", noteaza revista financiara intr-un material intitulat "Victor Ponta, in razboi", reamintind ca, ulterior, premierul roman a continuat disputele, sugerand initierea procedurii de suspendare a presedintelui Basescu.
Aderarea la Schengen sau accesul la fondurile structurale au trecut pe plan secundar
"Lupta dintre principalii lideri politici ai Romaniei a monopolizat dezbaterea publica; probleme importante ale Romaniei la Consiliul European - precum accesul la fonduri structurale si aderarea la Schengen - nu mai sunt subiecte de dezbatere publica. Chiar si ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost incapabil sa prezinte agenda oficiala a tarii pentru... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 17:30
Desi Europa se afla pe un butoi de pulbere care poate sa explodeze la cel mai mic zvon legat de Grecia ori Spania, Romania inca nu are un plan de rezerva, o analiza a riscurilor care pot afecta prognozele indicatorilor macroeconomici si bugetari, inclusa in Strategia fiscal-bugetara pentru 2013-2015.
Consiliul Fiscal, institutie independenta, infiintata prin legea responsabilitatii fiscal-bugetare si compusa din cinci membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare, sfatuieste autoritatile romane, in urma analizarii Strategiei fiscal-bugetare pentru 2013-2015, sa includa un capitol in care sa fie evaluate riscurile care pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici si bugetari, dar si eventualele masuri avute in vedere in ipoteza in care aceste riscuri se materializeaza.
Avand in vedere evolutia recenta de pe pietele financiare internationale, situatia ar trebui evaluata cu atentie, la fel ca si planul de rezerva care trebuie sa pus in practica, daca situatia europeana se agraveaza.
Grecii se pregatesc de alegeri, etapa electorala de care atarna viitorul Europei. Daca populatia elena va vota pentru partidul de extrema stanga, atunci mai mult ca sigur, pachetul de finantare va fi sistat din cauza conditionarii acestuia de respectarea unor masuri de austeritate pe care partidul de stanga refuza sa le aplice. Aceasta situatie ar dauna monedei euro care s-ar deprecia mai mult fata de dolar si alte monede, dar si pietei de capital, pietelor... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 18:05