Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea bugetului pentru 2020.
Cabinetul Orban va veni cu asumarea in Parlament pe 23 decembrie, a precizat premierul.
"Cea mai buna data este 23 decembrie. Maine vom decide procedura. Pana la 31 decembrie, Romania sa aiba un buget din partea guvernului PNL", a precizat Orban la finalul Biroului Executiv al PNL de luni.
Intrebat daca accepta amendamente de la USR si ALDE pe tema bugetului, Orban a sustinut ca vor fi acceptate cele care vor aduce beneficii cetatenilor.
Premierul a precizat ca exista cateva propuneri pentru restrangerea unor cheltuieli, precum inghetarea indemnizatiilor celor care ocupa functii de demnitate publica si reducerea subventiei alocate catre partidele politice.
"Le-am prezentat propunerile. Inghetarea indemnizatiei celor care ocupa functii de demnitate publica. Indemnizatiile sunt calculate in functie de salariul minim. In urma cresterii salariului minim, ar fi trebui sa creasca si indemnizatiile. Decizia noastra este de a nu creste si de a le pastra la nivelul anului 2019.
De asemenea, va exista o reducere a subventiei alocate catre partidele politice. E un subiect sensibil ca vor avea loc doua randuri de alegeri, dar in ceea ce ne priveste o reducere este necesara si credem ca orice partid poate sa o sustina. Cu atat mai mult cu cat, in cazul localelor, fiecare echipa are posibilitatea sa aiba contributii care se deconteaza, daca sumele sunt cheltuite in conformitate cu prevederile locale", a... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 16:36
Premierul Ludovic Orban a declarat ca este vitala adoptarea legii bugetului de stat pana pe 31 decembrie, el precizand ca, daca se va constata pericol de tergiversare, exista si varianta de a decide angajarea raspunderii pe acest proiect.
"Pentru noi este vitala realizarea acestui obiectiv - si anume adoptarea legii bugetului de stat si a legii bugetului asigurarilor sociale de stat pana la 31 decembrie. Daca se poate pe calea dezbaterilor parlamentare, mergem pe dezbatere parlamentara, daca vom constata ca exista pericol de tergiversare sau exista pericol de afectare grava a proiectului legii bugetului de stat, pe care il vom initia la inceputul saptamanii viitoare, exista si aceasta varianta de a decide angajarea raspunderii", a spus Orban, duminica, intr-o interventie la Digi 24.
El a mentionat ca se va face o evaluare si se va lua o decizie in cazul bugetului.
"Vom face o evaluare a situatiei la nivelul Parlamentului, a potentialului de opozitie al PSD si a potentialului de denaturare a proiectului legii bugetului de stat pe care-l are PSD si in functie de aceasta evaluare vom lua decizia daca mergem pe dezbateri normale sau pe angajarea raspunderii.
Chiar daca mergem pe angajarea raspunderii (...) fiecare parlamentar, fiecare grup parlamentar, fiecare partid politic are posibilitatea de a depune amendamente, urmand ca Guvernul sa analizeze amendamentele care sunt propuse si sa respinga acele amendamente care nu sunt conforme cu viziunea si cu obiectivele... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2019, ora 19:10
Legea bugetului de stat va fi finalizata si trimisa in dezbaterea Parlamentului pana la finalul acestui an, da asigurari premierul Ludovic Orban.
El a precizat ca este necesar ca bugetul pe 2020 sa fie adoptat pana la sfarsitul acestui an, astfel incat orice roman sa stie la ce sa se astepte.
"Ne dorim sa finalizam Legea bugetului intr-un termen cat mai rezonabil, sa il trimitem in dezbaterea Parlamentului. Sa fie adoptat pana la sfarsitul anului, astfel incat orice roman sa stie la ce sa se astepte, orice om sa isi faca planul de afaceri", a declarat Ludovic Orban, dupa o intalnire cu presedintele Klaus Iohannis.
Intrebat daca este adevarata informatia potrivit careia guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea bugetului, premierul a spus doar ca "obiectivul nostru e de a reusi ca Legea bugetului sa fie adoptata pana in 31 decembrie".
In schimb, presedintele Klaus Iohannis nu are nimic impotriva ca guvernul sa isi asume raspunderea pe bugetul pe 2020, precizand insa ca este o decizie pe care trebuie sa o ia Executivul.
"In conditiile unui guvern puternic minoritar, este evident ca asumarea raspunderii este o metoda de legiferare delegata care poate sa functioneze, pentru orice tip de lege. Constitutia nu face diferente intre anumite tipuri de lege care pot sau n-ar putea fi asumate de Guvern. Orice lege poate sa fie prezentata cu asumarea raspunderii Guvernului. Dar asta este strict o decizie a Guvernului si, daca se va face, cu siguranta veti primi aceasta... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 13:35
S-au iscat discutii aprinse inca din primele minute ale sedintei comune a comisiilor de Buget-Finante ale Camerei Deputatilor si Senatului, in care se discuta proiectul de lege a bugetului. Presedintele de sedinta, senatorul PSD Viorel Arcas, a facut tot ce i-a stat in putinta ca amendamentele Opozitiei sa fie votate fara prezentare prealabila si fara discutii. In cele din urma, dupa o sedinta de numai o ora, reexaminarea bugetului a fost respinsa. Ulterior, acesta a fost adoptat de Parlament in forma initiala.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, sustinand ca este fundamentata pe o prognoza nerealista, iar pe de alta parte, ca nu asigura o reala functionare a unor institutii publice cu rol esential in societate. Demersul presedintelui a venit dupa ce judecatorii CCR au respins, saptamana trecuta, sesizarea lui pe aceasta lege.
Astazi Comisiile reunite de Buget Finante ale Camerei Deputatilor si Senatului, in prezenta ministrului de Finante Eugen Teodorovici, au reanalizat Bugetul, fara a adopta vreun amendament al Opozitiei. Ulterior, Bugetul a fost adoptat in forma initiala, pe care Klaus Ionahhis o refuzase. Acum, potrivit legii, Presedintele este obligat prin lege sa adopte Bugetul.
Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT, cele mai importante momente ale dezbaterii pe marginea Bugetului si ale sedintei de plen in care acesta a fost adoptat:... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 14:42
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca nu promulga Legea bugetului, dupa ce CCR a decis azi ca este constitutionala, si ca o retrimite in Parlament.
"Voi retrimite Parlamentului pentru corectura si imbunatatire Legea bugetului. Faceti un buget sanatos pentru Romania", a declarat seful statului.
El a criticat din nou, in termeni duri, bugetul pe 2019, afirmand ca "este construit gresit, pe cifre false, impotriva tuturor obiectivelor majore ale romanilor. Pe scurt, ramane bugetul rusinii nationale".
Seful statului acuza ca bugetul este gandit pentru a servi intereselor politice ale unui grup restrans si ii indeamna pe social-democrati sa plece de la guvernare daca nu sunt in stare sa guverneze pentru cetateni.
"Bugetul prezentat de PSD in acest an si votat de majoritatea pesedista a fost gandit pentru a servi intereselor politice ale unui grup restrans. PSD urmareste o agenda care nu are legatura nici cu Romania, nici cu situatia romanilor si nici cu dezvoltarea reala a tarii. (...)
De ce albirea dosarelor liderilor PSD continua sa fie prioritatea zero, in locul construirii de autostrazi si spitale? Am afirmat si repet: Guvernarea PSD a esuat. Daca PSD nu e in stare sa guverneze pentru cetatean, atunci sa plece si sa lase pe altii care se pricep", a mai spus Iohannis.
In ceea ce priveste Legea plafoanelor, in privinta careia Curtea Constitutionala a admis obiectia sefului statului, Iohannis a spus ca decizia CCR arata ca "PSD legifereaza nu... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 14:44
Comisiile parlamentare reunite de buget-finante au adoptat, miercuri noaptea, textul legii bugetului de stat pe anul 2014, respectiv cele 54 de articole, urmand ca senatorii si deputatii sa continue dezbaterile si votul pe anexele la proiectul de lege.
Membrii celor doua Comisii au adoptat textul proiectul de buget in cea mai mare parte in forma promovata de Guvern, la dezbateri luand parte ministrul Bugetului, Liviu Voinea.
Comisiile reunite de buget au adoptat doua amendamente care au fost sustinute si de reprezentantii Guvernului, unul propus de senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, iar cel de-al doilea de deputatul PSD Vasile Popeanga.
Amendamentul lui Popeanga prevedea faptul ca sumele rambursate de la Comisia Europeana in cadrul proiectului de reabilitare a siturilor contaminate istoric cu produse petroliere, aferente platilor reprezentand lucrari de decontaminare, se fac venituri la bugetul de stat si se varsa intr-un cont de venituri distinct.
In total, membrii celor doua comisii de buget au adoptat 54 de articole ale textului legii bugetului de stat, iar la final au fost inregistrate 23 de voturi "pentru", 2 abtineri si 5 voturi "impotriva".
Dezbaterea anexelor la bugetul de stat cu ordonatorii principali de credite va continua joi dimineata. mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 09:48
Premierul Emil Boc a apreciat, joi seara, ca Romania va iesi din procedura de deficit excesiv impusa de Uniunea Europeana, daca va fi respectata Legea bugetului de stat.
"Daca Legea bugetului de stat se respecta este clar, Romania iese din procedura de deficit excesiv impusa de Uniunea Europeana ca urmare a faptului ca in 2008 s-a facut acel dezmat pe bani publici, din nefericire. Acum vom intra in randul lumii. Oricum, ele (arieratele - n.r.) s-au diminuat cu mult fata de ce am avut in 2008 si exista in continuare o politica de reducere a arieratelor", a spus premierul, intrebat cum poate Romania sa nu mai aiba deficit excesiv, in contextul in care au fost identificate noi arierate.
Premierul Emil Boc a participat, joi seara, la receptia de Anul Nou a Camerei de Comert Romano-Germane, eveniment desfasurat la Palatul Parlamentului. mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 22:30
Presedintele Traian Basescu a promulgat luni Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010, informeaza Presedintia.
Cele doua legi au trecut de Parlament pe 14 ianuarie.
Presedintele Traian Basescu s-a aratat saptamana trecuta nemultumit de "cifrele" din buget si mai ales de situatia absorbtiei fondurilor europene.
"Aici avem o problema uriasa, probabil ati vazut deja bugetul pe anul acesta", i-a spus Basescu reprezentantului BEI, intr-o discutie avuta joi, care a precizat la randu-i ca nu a vazut proiectul de buget pe 2010 in forma sa finala.
"Este inca pe biroul meu, la promulgare, dar inca ma uit la cifre. Nu sunt foarte satisfacut uitandu-ma la cifre, sincer vorbind. Exact in ce priveste capacitatea noastra de a absorbi fondurile europene, mai ales in sectorul transporturilor, exista o lipsa de fonduri pentru a indeplini obligatia de a cumpara pamant, de a ne indeplini obligatia privind contributia nationala. Aici trebuie sa gasim o solutie chiar cu FMI", a spus seful statului roman.
mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 18:09
Guvernul a declansat o procedura accelerata de promovare a Legii bugetului pe anul 2010, in perioada urmatoare va decide impreuna cu reprezentantii CE, FMI si cu partidele politice cea mai buna forma politica si constitutionala de promovare a actului normativ, a declarat Emil Boc , citat de NewsIn.Parlamentul a votat miercuri o Hotarare privind transmiterea de catre Guvern a proiectului Legii bugetului pe anul 2010, prin derogare de la Legea de organizare a Executivului, cu 259 de voturi pentru , 4 impotriva si 120 de abtineri (PDL).
Proiectul de hotarare a fost propus de PSD, PNL, UDMR si de grupul minoritatilor.
"Tinand seama de obligatiile care revin Romaniei in baza acordurilor cu FMI, CE si Banca Mondiala, luand act de situatia de criza economica sociala si politica, Parlamentul Romanei (...) adopta prezenta hotarare, care contine un singur articol.
Se solicita Guvernului Romaniei sa transmita in cel mai scurt timp Parlamentului, prin derogarea de la prevederile art. 26, alin. 3 din Legea 90/2001, proiectul bugetului de stat si proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 in vederea dezbaterii si adoptarii acestuia", se arata in textul documentului.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat insa ulterior ca Hotararea Parlamentului este neconstitutionala, deoarece un astfel de act nu poate modifica o Lege - respectiv Legea de organizare a Executivului, care interzice unui Guvern demis sa adopte proiecte de lege. mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 09:13