Romania trebuie sa se integreze in zona euro, dar nu orbeste, ci intelegand problema si prin modificarea atitudinii fata de inflatie, a declarat, miercuri, in cadrul Conferintei de Risc de Tara, Lucian Croitoru, consilier principal pentru politica monetara al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"In cazul Romaniei, daca prin politicile pe care le promovam, dezvoltam un cult impotriva competitivitatii, vom fi codasi. Trebuie sa vedem ce tipuri de politici promovam.
Personal, sunt un om care crede ca proiectul zonei euro, din perspectiva Romaniei, este cel mai bun proiect pe care l-a avut tara noastra vreodata.
Trebuie sa ne integram in zona euro, dar nu orbeste, ci intelegand exact problema.
Trebuie sa ne verificam atitudinile fata de inflatie si sa incercam sa le modificam. Daca nu reusim se poate intra in zona euro, dar nu in acea Zona Euro, ci doar intr-o zona euro care este o Federatie, adica are o politica fiscala comuna.
Daca ai o politica fiscala comuna te ajuta, in loc sa faci reducerea de salarii, cum s-a intamplat in Grecia, si sa lasi intreaga povara pe cei care au preferinte pentru inflatie.
Noi daca ramanem cu preferinte pentru inflatie relativ inalte, cand vom fi in zona euro, povara va cadea si pe noi, intre altii. Nu vrem sa ajungem acolo", a explicat Croitoru.
Potrivit oficialului BNR, ingrijorarile privind viitorul Zonei Euro par sa creasca, iar reformele facute dupa anul 2008 tind sa ridice multe semne de intrebare.... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 11:17
Obiectivul aderarii Romaniei la zona euro este intotdeauna la o distanta de sase ani fata de momentul vorbirii, dar este totusi bine ca exista acest deziderat, intrucat se creeaza si o disciplina, a declarat astazi Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
Declaratia vine in contextul in care Romania nu a mai inclus in programul de convergenta o data fixa pentru trecerea euro, dar premierul Ponta considera ca 2019 este un termen realist.
"Uite ce cred eu in legatura cu euro. Mi-aduc aminte ca am vazut un film american in care pana la urma a castigat un cal care nu era la fel de zdravan ca ceilalti. Care era explicatia? Unul dintre copii a aflat ca acelui cal ii plac hamsiile. Si atunci s-a dus intr-un loc la capat si i-a agitat o hamsie si calul a zbughit-o si a castigat cursa. Ei bine, pentru noi intrarea in euro e ca hamsia din cursa aceea", a spus ministrul de resort.
El a precizat ca este foarte bine sa ne pastram aceasta tinta, deoarece asa se creeaza si o anumita disciplina, pentru ca integrarea in zona euro adauga, convergentei nominale, convergenta reala.
Citeste mai multe despre Vosganian: Integrarea Romaniei in zona euro este intotdeauna la sase ani fata de momentul vorbirii pe Adevarul.ro. mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 16:51
Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti, ca Romania si toate statele din zona non-Euro trebuie sa gaseasca formula de a participa la sistemul de supraveghere bancara propus pentru zona Euro, astfel ca Bucurestiul trebuie sa faca prioritate din indeplinirea conditiilor de trecere la Euro.
"Experienta de 8 ani pe care am acumulat-o in relatiile la varf cu UE ma duce la o concluzie pe care am mai exprimat-o public si o exprim si acum, in fata dumneavoastra, si anume aceea ca Europa nu are sanse de supravietuire daca procesul de integrare nu se accelereaza", le-a spus Traian Basescu ambasadorilor romani.
El a precizat ca se refera la integrare economica, fiscala, politica.
"Si daca la capat o sa putem spune ca acest proces de integrare s-a materializat in realizarea Statelor Unite ale Europei e ceea ce se vede si vede orice om ca finalitate a proceselor care se desfasoara in UE. Convingerea mea este ca niciun stat al UE, fie ca se numeste Grecia, Portugalia, Romania, Franta, sau Germania, sau Marea Britanie, nu va rezista procesului de globalizare decat daca in UE realizam un puternic proces de integrare. Globalizarii nu i se mai poate opune nimeni. Ca atare, trebuie sa ne tragem concluzia si sa avem curaj sa explicam natiunilor noastre ca drumul catre o mai puternica integrare este solutia", a explicat Traian Basescu.
Presedintele a adaugat ca, din punctul de vedere al Romaniei, este nevoie de foarte multa atentie in sustinerea acestui proces, pentru ca... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 12:27
Romania va fi una dintre cele mai afectate tari, daca zona euro se va prabusi, potrivit unui studiu recent.
In aceasta lista, Marea Britanie ocupa primul loc. Dependenta exporturilor si legaturile bancare puternice cu uniunea monetara reprezinta motivele pentru care englezii se afla in varful acestui clasament.
Dupa Marea Britanie, in top urmeaza Polonia, Ungaria si Cehia.
Studiul Maplecroft, publiccat pe site-ul oficial al companiei, a identificat 18 natiuni extrem de vulnerabile in cazul in care va disparea zona euro, printre care se afla si Romania.
"Printre efectele asupra acestor economii se numara scaderea productiei industriale, pierderea competitivitatii si cresterea datoriilor suverane", au avertizat specialistii Maplecroft.
Citeste mai multe despre Romania, printre cele mai afectate tari, daca va disparea zona euro pe Ziare.com. mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 19:35
Iesirea Greciei din zona euro este echivalenta cu un risc de colaps financiar in randul tarilor din Europa de Sus-Est, avertizeaza economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof.
Erik Berglof le-a cerut tarilor din Europa de Sud-Est sa-si intensifice eforturile de a se proteja de posibilele efecte secundare.
"Nu vorbim mult despre aceasta, dar... in aceste vremuri de criza trebuie sa se inteleaga importanta stabilitatii financiare", a declarat Berglof pentru Balkans.com.
Marti, la Atena vor veni reprezentantii creditorilor troicii - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana pentru a evalua stadiul reformelor, la cinci ani de la inceputul crizei. FMI are in vedere si optiunea sistarii sprijinului financiar acordat Greciei.
Grecia intra la examen: Troica ii verifica reformele.
Capital Economics spune ca economia romaneasca este cea mai vulnerabila dintre toate, se arata intr-un articol publicat luni de site-ul Argophilia Travel News.
Erik Berglof a spus ca desi "exista masuri in vigoare", Bulgaria, Romania si Serbia mai ales ar trebui "sa ridice un inel de aparare", pentru a se ajuta sa faca fata mai bine crizei.
Grecia are o prezenta semnificativa in economiile tarilor din Europa de Sud-Est
Problema cu care se confrunta Europa de Sud-Est este ca economiile unor tari ca Albania, Bulgaria, Macedonia, Romania si Serbia sunt impovarate de o prezenta greceasca enorma.
In... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 14:31
Aderarea la zona euro a Romaniei este pusa sub numeroase semne de intrebare. Ce sanse are Romania de indeplinire a criteriilor pre-aderare, tebuie Romania sa continue eforturile in acest sens si, cel mai important, in contextul european actual, va mai fi acceptata vreo tara in zona euro?
Claudiu Doltu, Secretar de Stat la Ministerul de Finante, doctor in economie, declara miercuri pentru Business24 ca Romania trebuie sa se gandeasca la viitor si sa continue procesul de aderare, iar momentul actual, plin de dificultati, trebuie depasit pentru a ne gandi la "ziua de maine".
Conform Secretarului de Stat insa, cu sau fara euro, realizarea si consolidarea conditiilor de trecere la euro trebuie sa devina prioritati pentru orice program de guvernare.
In ceea ce priveste criteriile amintite, Romania sta relativ bine, acestea avand sanse sa fie indeplinite in totalitate pana in 2015, anul la care statul ar dori sa inceapa trecerea catre moneda europeana.
Datoria publica si deficitul bugetar, sunt doua elemente care ar putea fi bifate de oficialii romani pana la data ceruta daca lucrurile evolueaza ca pana acum. Cea mai mare problema a noastra este insa nivelul inflatiei. "Acum suntem intr-o perioada in care avem o inflatie mult mai scazuta, iar inflatia la nivelul zonei euro a urcat un pic. Suntem la nivelul in care in sfarsit ne-am putea incadra in criteriul inflatiei. Celelalte criterii care tin de datoria publica si de sustenabilitatea finantelor publice, ar putea... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:41
Urmeaza vremuri tulburi pentru Romania, semnaleaza agentia de rating Moody's, prin inrautatirea perspectivei de rating Baa3 a Romaniei pentru creditele pe termen lung, de la stabila, la negativa.
Moody's atrage astfel atentia asupra faptului ca stabilitatea economica a Romaniei este clatinata de contextul european, prin expunerea mare la zona euro.
"Legaturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investitii si financiare amplifica riscurile la care este expusa economia in urmatoarele 12-18 luni", considera Moody's.
Cu toate acestea, agentia de evaluare financiara mentine ratingul in categoria recomandata pentru investitii, datorita progreselor din ultimii ani.
Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta si lei a fost mentinut la nivelul Prime-3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody's a redus insa plafoanele pentru obligatiunile pe termen lung si depozite in moneda locala de la Aa3 la A3, plafonul pentru obligatiunile pe termen lung in valuta de la A1 la A3, iar plafonul pentru obligatiunile pe termen scurt in valuta de la P-1 la P-2.
Ajustarile au fost efectuate pentru a reflecta mai bine vulnerabilitatea tarii la riscuri externe si corelatia de default dintre guvern si beneficiarii de imprumuturi din sectorul privat.
Plafoanele pentru depozitele bancare in valuta pe termen lung si scurt au fost mentinute la nivelul Baa3, respective P-3.
"Semnalul dat de Moody's este legat de faptul ca... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 09:33
Grecii trebuie sa accepte masurile necesare pentru a evita iesirea din zona euro, deoarece respingerea masurilor de austeritate la alegerile din 17 iunie ar putea impinge regiunea Balcanilor intr-o recesiune prelungita, au declarat pentru Bloomberg liderii guvernului roman.
Vicepremierul Florin Georgescu, reponsabil de portofoliul Finantelor, a afirmat ca solutia "inteleapta" pentru greci ar fi alegerea euro, deoarece "este mai putin costisitoare si mai putin dureroasa", potrivit Bloomberg.
"Sper ca Grecia va ramane in zona euro. Romania si toate statele din regiune au fost deja afectate. Sper ca nu vor fi afectate si mai rau in viitor", a declarat premierul Victor Ponta.
Alegerile care au avut loc pe 6 mai in Grecia nu au rezultat in formarea unei coalitii de gvuernare, partidele care s-au angajat sa sustina masurile de austeritate convenite cu UE si FMI nereusind sa formeze majoritatea parlamentara.
Statul elen a convocat o noua runda de alegeri pentru 17 iunie, sfarsitul saptamanii viitoare, iar pozitia solida obtinuta la scrutinul din 6 mai de formatiunile care resping programul convenit cu institutiile internationale a adus in prim plan posibilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro. Oficialii si politicienii europeni au inceput sa vorbeasca deschis despre acest scenariu.
Statele din sud-estul Europei, precum Romania, incearca sa asigure stabilitatea economica, amenintata de eventuala revarsare a problemelor Greciei prin legaturile bancare si comerciale... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 16:33
Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania va avea de suferit, daca zona euro intra in recesiune. Analistul financiar Mircea Cosea considera anuntul facut de seful statului "panicar", in timp ce consultantul Aurelian Dochia spune ca primele consecinte vor fi la nivelul bugetului public.
In opinia analistului financiar Mircea Cosea, "se intampla niste lucruri foarte curioase", iar anuntul pe care il face Traian Basescu "intr-o maniera panicara" este aproape neavenit, pentru ca in perioada guvernarii Boc si in perioada mandatului sau trebuia sa se faca o reforma structurala.
Mircea Cosea spune ca anuntul facut de Traian Basescu are o doza de ipocrizie, pentru ca, de fapt, justifica nerealizarile de pana acum, care trebuiau sa fie de natura restructurala.
"Basescu declara ca zona euro intra in recesiune. Dansul stie precis lucrul acesta. Romania va avea de tras, in consecinta, niste greutati foarte mari. Orice fel de recesiune a zonei euro afecteaza toata tarile, inclusiv pe cele care nu se afla in blocul comunitar", spune Mircea Cosea, pentru Business24.
Acesta mai adauga ca, in cazul in care zona euro ar intra in recesiune, trebuie sa ne asteptam la o scadere a evolutiei industriale. "Industria care a sustinut exportul nostru in ultimii ani va avea o cadere, pentru ca nu va mai primi comenzi din zona euro.
Noi avem o industrie subcontractuala, pentru ca producem pentru altii de la cabluri pana la suruburi. Dar daca acestia nu vor mai avea nevoie de ele,... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 11:56