Reprezentantii Takata Emea, care gestioneaza operatiunile producatorului de componente auto in Europa, Orientul Mijlociu si Asia, anunta ca vor continua investitiile in fabricile detinute in Romania, respectiv in Arad si Sibiu, unde vor angaja cel putin 400 de persoane in urmatoarea perioada.
Georg Lamerz, asociat in cadrul Takata Emea, care are sediul in Germania si gestioneaza operatiunile producatorului de componente auto in Europa, Orientul Mijlociu si Asia, a declarat ca situatia financiara a acestei companii este "solida", lasand sa se inteleaga ca o eventuala procedura de faliment initiata de "compania mama" nu ar afecta functionarea fabricilor.
Acesta s-a referit si la situatia fabricilor din Romania, afirmand ca "inregistreaza in prezent foarte bune performante, incununate de o situatie financiara puternica".
"De exemplu, in Arad am demarat de curand un proiect de majorare a capacitatii de productie cu 500 de metri patrati pentru fabricarea de centuri de siguranta. Acest proiect implica o investitie de aproape 1.000.000 euro si va fi finalizat in urmatoarele cateva luni", a spus sursa citata.
Oficialii companiei spun ca in Romania sunt "intr-un proces continuu de recrutare de noi angajati".
"In prezent, in Arad activeaza aproximativ 4.500 de salariati si intentionam sa angajam inca vreo 200 de persoane in urmatoarele trei luni. In fabrica din Sibiu avem aproximativ 3.000 de salariati, iar angajarile continua, fiind necesar a se ocupa inca... mai mult
Marti, 20 Iunie 2017, ora 22:26
Romania are cativa asi in maneca pentru a atrage mai multe investitii straine, insa mai are de lucrat la cateva capitole, iar Legea darii in plata este posibil sa puna pe ganduri oamenii de afaceri care ar putea "pompa" bani in economia tarii noastre.
Cele mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei sunt imbucuratoare, avand in vedere ca arata un trend pozitiv, dar ritmul de crestere este lent.
Investitiile straine directe au crescut pana la valoarea de 2,883 miliarde de euro in primele 11 luni din 2015, cu 761 de milioane de euro peste nivelul consemnat in perioada ianuarie - noiembrie 2014, potrivit BNR.
Problema este ca inca nu am ajuns la nivelul inregistrat inainte de criza. De exemplu, in 2009, tara noastra reusise sa atraga investitii straine de peste 3,3 miliarde de euro.
Iar un raport al Erste Group, compania-mama a BCR, arata ca alte tari din regiune au depasit de ceva vreme nivelul inregistrat atunci.
"Semnalele pozitive privind redresarea... citeste mai departe despre "Legea darii in plata va speria investitorii? Atuurile si dezavantajele Romaniei pentru atragerea de capital strain - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Martie 2016, ora 08:07
Investitorii straini sunt atrasi de terenurile agricole din Romania deoarece acestea costa mult mai putin decat in Germania sau in Marea Britanie.
Spre exemplu, compania agricola germana ASI Europe GmbH detine circa 4.000 de hectare in Romania, iar Cibus Farmland Club din Olanda dezvolta un proiect fermier in tara noastra, scrie Bloomberg.
De asemenea, Velcourt Group Plc din Marea Britanie a anuntat in anul 2013 ca va intra pe piata romaneasca.
In tara noastra, un hectar de teren agricol costa in medie 6.461 de dolari, comparativ cu 18.521 de dolari in Germania si 25.575 de dolari in Regatul Unit, arata firma Savills Plc.
LAPAR: Chinezii nu sunt interesati de agricultura romaneasca
Romania are cei mai multi proprietari agricoli din Uniunea Europeana - 3,86 milioane in anul 2010, adica 31 la suta din totalul UE. Astfel, o proprietate agricola are o marime medie de 3,4 hectare, comparativ cu 14,2 hectare, la nivelul UE, si cu 53,9 hectare in Franta, cel mai ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Pretul mic al terenurilor agricole atrage investitorii in Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 11:50
Romania isi pastreaza locul 10 in Europa privind numarul locurilor de munca nou create prin investitiile straine directe in 2013, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey.
Astfel, Romania a atras anul trecut investitii straine ce au generat 6.157 locuri de munca, in scadere cu 13% fata de anul anterior, cand investitiile straine directe au generat 7.114 locuri de munca in Romania. Pe primele locuri in acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franta, Polonia, Rusia si Serbia.
De asemenea, Romania a depasit Ungaria in clasamentul celor mai atractive tari pentru investitii straine in Europa Centrala si de Est (CEE) in 2014, situandu-se pe locul al treilea in regiune, in timp ce Polonia si Cehia se afla pe primele doua locuri. Cu toate acestea, primele doua clasate se afla pe o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, in timp ce atractivitatea Romaniei a crescut cu 2 puncte procentuale. Daca se pastreaza aceasta tendinta, Romania ar putea depasi Cehia in anul 2015, devenind a doua tara ca atractivitate pentru investitorii straini in CEE.
Revenind la investitiile straine atrase, CEE a scazut in preferintele investitorilor in 2013, pe fondul unei cresteri economice lente si a conditiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai putine proiecte de investitii straine directe, in timp ce locurile de munca generate au scazut cu 4%.
Un semn deloc imbucurator in regiune a fost scaderea motorului principal al investitiilor, industria... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:45
Investitiile straine directe atrase de Romania in primul semestru au totalizat 666 milioane de euro, in scadere cu 19% fata de perioada similara a anului anterior, cand fluxul de capital strain intrat pe piata locala a atins 826 milioane de euro.
Creditele intragrup au insumat 570 milioane euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au totalizat 96 milioane euro, potrivit datelor BNR.
Guvernul isi propune sa atraga pana la sfarsitul anului investitii de "minimum 10 miliarde euro" in energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, care sa creeze cel putin 50.000 locuri de munca, conform planului national lansat in iulie.
Executivul mizeaza in acest sens si pe relansarea relatiilor politice si economice externe atat cu Europa, cat si cu Asia.
Anul trecut investitiile straine directe atrase de Romania au scazut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011. mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 15:46
Calitatea pamantului negru, preturile avantajoase si posibilitatea de a obtine ajutoare sunt motive pentru care investitorii straini sunt atrasi de Romania, scrie cotidianul francez Le Figaro in editia sa electronica.
Goana spre Est! Acapararea de terenuri agricole priveste toata Europa si in special Romania, a cincea tara a Uniunii in termeni de suprafete agricole. Un fenomen in expansiune, potrivit autorilor studiului 'Land concentration, land grabbing (...) in Europe', condus de Coordonarea Europeana Via Campesina (ECVC) din care fac parte mai multe organizatii europene ale micilor fermieri, printre care Eco Ruralis din Romania, scrie ziarul francez.
6% din suprafatele arabile ale tarii sunt ale multinationalelor
In pofida legii care interzice investitorilor straini sa cumpere terenuri agricole in Romania, 6% din suprafetele arabile ale tarii, mai putin de un milion de hectare, sunt exploatate de multinationale ca Rabobank, Generali sau ASI Europe Gmbh.
'Pentru a ocoli legea, acesti investitori internationali creeaza o firma locala sub privirile binevoitoare ale functionarilor, fapt ce le ofera dreptul de a cumpara sau inchiria terenuri agricole pentru a le exploata ulterior', subliniaza Stephanie Roth, coordonatoarea Eco Ruralis.
'Terenurile cultivabile reprezinta noul aur pentru investitorii internationali', continua Attila Szocs, inginer agronom responsabil cu Politica Agricola Comuna (PAC) in cadrul Eco Ruralis Romania. 'Circa 60% din terenurile... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 08:14
Grupul britanic de bricolaj Kingfisher a preluat de la compania franceza de retail Group Bresson cele 15 magazine Bricostore din Romania, cu vanzari de 131 milioane de euro anul trecut, si ia in calcul posibilitatea cresterii afacerii pe termen lung la circa 50 de magazine.
Kingfisher nu a dezvaluit suma tranzactiei, care urmeaza sa fie finalizata in urmatoarele doua luni.
Magazinele din Romania urmeaza sa fie reconfigurate in formatul Brico Depot, utilizat de grupul britanic in Franta si Spania.
"Bricostore Romania a inregistrat vanzari de 131 milioane de euro anul trecut si profit EBITDA de 5 milioane de euro. Este unul dintre cei mai mari retaileri de bricolaj din Romania, cu magazine bine amplasate. Folosind formatul Brico Depot, exista posibilitatea cresterii afacerii pe termen lung la circa 50 de magazine", se arata intr-un comunicat al grupului britanic.
Romania este o piata atractiva, in crestere, pentru bricolaj. Piata organizata de profil s-a triplat in perioada 2005-2011, la circa 1 miliard de euro, se arata in comunicatul grupului britanic.
"Piata de amenajari interioare din Romania are un potential solid de crestere, iar magazinele pe care le cumparam se afla in locatii bune", a declarat directorul general al Kingfisher, Ian Cheshire.
Dupa preluarea celor 15 magaizne, Kingfisher ajunge la aproximativ 1.050 de unitati in noua tari din Europa si Asia.
Kingfisher a inregistrat vanzari de 10,57 miliarde de lire sterline (12,3 miliarde de euro)... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 15:46
Compania spaniola Graells & Llonch va incepe in acest an constructia celui de-al treilea parc logistic si industrial din Romania, la Agigea, in parteneriat cu Chayton Capital, companie de investitii imobiliare care detine in localitatea din judetul Constanta un teren de 96 de hectare.
"Acesta este unul din cele mai importante proiecte a caror constructie incepe in acest an. Parcul se va intinde pe o suprafata de 96 hectare si va fi foarte asemanator cu proiectul dezvoltat de Graells & Llonch la Turda. Acest parc va avea un impact major pentru domeniile industriale si logistice care targeteaza Asia, Orientul Mijlociu si Sud-Estul Europei. Lucrarile vor incepe in vara acestui an", a declarat Mihai Escu, consultant in cadrul departamentului industrial al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
Investitia ar putea fi de circa 200 de milioane de euro, in conditiile in care Graells & Llonch anuntat ca va investi o suma similara intr-un proiect asemanator la Turda.
Acesta ar fi al treilea parc de acest tip pe care compania spaniola il dezvolta in Romania.
Graells & Llonch a inceput in luna mai a anului trecut constructia parcului industrial in orasul Turda, judetul Cluj, prin care se vor crea 3.000 de locuri de munca in urmatorii trei ani. Parcul, realizat in cooperare cu fondul de investitii Europa Capital, se va intinde pe o suprafata de peste 545.000 de metri patrati si va avea 70 de cladiri.
Compania Graells & Llonch a fost infiintata in anul... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 13:48
Facilitarea vizelor de intrare in Turkmenistan in cazul oamenilor de afaceri romani si investitiile firmelor romanesti in aceasta tara s-au aflat printre subiectele discutate de presedintii Traian Basescu si Gurbanguli Berdamuhamedov.
"Am discutat despre posibilitatile de facilitare a obtinerii vizelor de intrare a agentilor economici romani care calatoresc in Turkmenistan in scop de afaceri. Am convenit ca acest subiect poate fi discutat cu ocazia consultarilor pe linie consulara prevazute de Planul de actiune pe linie MAE in perioada 2013 - 2014", a declarat Basescu.
Traian Basescu a declarat ca firmele romanesti ar putea deschide filiale in aceasta tara din Asia Centrala, conform Mediafax.
"Companiile romanesti au o prezenta istorica in Turkmenistan, au o memorie recenta a deschiderii economice catre piata globala si pot actiona si ca poarta a deschiderii economiei turkmene catre Europa. Un prim pas in acest sens poate fi facut prin deschiderea de reprezentante si filiale ale companiilor romanesti in Turkmenistan", a mentionat seful statului.
Traian Basescu a multumit presedintelui Berdamuhamedov pentru sprijinul oferit firmelor romanesti, sustinand ca incurajeaza in aceeasi masura prezenta firmelor turkmene in Romania.
Potrivit lui Basescu, prin dialogul sustinut la nivel inalt cu tari ca Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan, s-a realizat o "deschidere politica" pe care firmele romanesti ar putea sa o valorifice.
Presedintele Basescu a declarat, la... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 09:40