Ford a confirmat marti, 27 aprilie, ca va investi 300 de milioane de dolari pentru a construi un nou vehicul comercial usor in 2023, la uzina sa de la Craiova, inclusiv o versiune complet electrica a acestuia, ce va debuta in 2024. Acesta va fi primul vehicul Ford de volum, complet electric, construit in Romania", anunta compania.
Data de incepere a productiei noului vehicul, precum si detaliile suplimentare despre acesta urmeaza sa fie confirmate aproape de momentul lansarii.
In februarie, Ford si-a luat angajamentul ca intreaga sa gama de vehicule comerciale din Europa sa fie pregatita pentru zero emisii, complet electrica sau plug-in hybrid, pana in 2024. Se preconizeaza ca doua treimi din vanzarile de vehicule comerciale ale Ford vor fi reprezentate de modelele complet electrice sau plug-in hybrid, pana in 2030.
"Planul nostru de a construi acest nou vehicul comercial usor in Romania reflecta parteneriatele noastre fructuoase si continue cu furnizorii locali si comunitatea, precum si succesul intregii echipe Ford Craiova. Prin introducerea unei versiuni complet electrice din 2024, Craiova va deveni a treia noastra fabrica din Europa unde se produc vehicule complet electrice. Investitia din Craiova vine in contextul celorlalte investitii anuntate deja pentru Centrul de Vehicule Electrificate Ford din Koln (Germania) si pentru uzina Kocaeli a Ford Otosan din Turcia si trimite un semnal clar in legatura cu promisiunea noastra de a le oferi clientilor din Europa... mai mult
Marti, 27 Aprilie 2021, ora 11:38
Aurul, autoturismele electrice, energia si sectorul financiar au fost investitiile preferate de romani in piete internationale, iar aceste alegeri sugereaza in general o dorinta de asumare a unor riscuri mai mari, in sectoare volatile sau cu miscari puternic in trend, in speranta unor rezultate consistente.
Scorul titlurilor cu risc ridicat vs. titluri relativ mai putin riscante pare a fi fost de 9 la 1. iShares Physical Gold, NIO Inc si Tesla Inc (US) au fost printre preferatele investitorilor XTB in Romania, in 2020. Opt din zece cele mai tranzactionate instrumente internationale cu detinere la XTB, de catre clientii din Romania, au fost actiuni cu detinere, iar doua au fost ETF-uri.
"Preferintele romanilor arata nuante interesante. Pe de o parte, asistam la o aliniere la tendintele globale privitoare la interesul pentru autovehicule electrice, cu locuri de frunte pentru Tesla (fanion in industrie, atingand o capitalizare de peste 800 de mld. de dolari, listata si pe bursa americana, dar si in Europa) si Nio, probabil cel mai vizibil competitor din China pentru Tesla. Pe de alta parte, dorinta de siguranta, ilustrata de locul unu detinut de un ETF pe aur, nu reprezinta decat o imagine partiala a investitorilor romani", a explicat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.
Pentru multi dintre acestia, apetitul speculativ a fost foarte ridicat.
"Pe pozitiile 4, 5, 8 si 9 se afla companii din sectorul energie/petrol si gaze, cu un parcurs... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 11:31
Din cele 30,4 miliarde de euro ce vor veni din fonduri europene prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, Romania vrea sa cheltuiasca 6,5 miliarde de euro pentru combaterea schimbarilor climatice. Jumatate din acesti bani se vor duce in sistemul de irigatii, restul fiind impartiti pe mai multe segmente precum impadurirea, sisteme de drenaj, combaterea eroziunii solurilor si altele.
In momentul de fata, aproape jumatate din terenul agricol din Romania este in pericol de a se degrada si mai mult. "Urmare a conditiilor naturale de relief, clima, sol si influentei nefaste a factorului antropic pe perioade indelungata, degradarea terenurilor afecteaza in Romania 6,367 milioane hectare cu folosinta agricola respectiv 43% din suprafata agricola a tarii", se arata in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Romania, supusa tot mai mult presiunii tornadelor
"Totodata, alternanta fenomenelor meteorologice extreme, evenimente hidrologice majore (furtuni, grindina, ploi abundente si inundatii, chiar tornade) urmate de lungi perioade de seceta hidrologica si pedologica, tinde sa devina caracteristica climatica principala pe arealele temperat continentale, cu puternic impact asupra degradarii solurilor si reducerea resurselor naturale", se mai arata in PNRR.
Siguranta alimentara, pusa in pericol
Potrivit documentului, impactul efectelor schimbarilor climatice si a factorului antropic se identifica si in zona fondului forestier, fond care contribuie... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 06:03
Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania s-au redus la 352 milioane de euro, in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu 2,697 miliarde de euro, in perioada ianuarie - iunie 2019, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), publicate joi.
Participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 160 de milioane de euro, iar creditele intragrup au inregistrat o valoare neta de 192 milioane euro.
Potrivit datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), numarul firmelor cu capital strain nou infiintate a scazut, in primul semestru al anului in curs, cu 41,41%, comparativ cu perioada similara din 2019, la 1.674 de unitati.
Cele 1.674 de societati noi aveau un capital social subscris in suma totala de 3,841 milioane de dolari, in scadere cu 55,6% fata de ianuarie - iunie 2019.
La 30 iunie 2020, cel mai mare numar de societati cu participare straina era cu investitori din Italia, respectiv 49.168 (cu 3,846 miliarde dolari capital subscris), dar cea mai mare valoare a capitalului social apartine societatilor olandeze, respectiv 12,749 miliarde de dolari, in 5.462 de firme.
In iunie, au fost inmatriculate 228 de societati cu participare straina, cu un capital subscris de 1,41 milioane dolari.
Pe domenii, cele mai multe firme inmatriculate au fost inregistrate in comertul cu ridicata si cu amanuntul, reparatii auto si moto, respectiv 31,14% din total, activitati profesionale, administrative,... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 15:29
Romania a fost inclusa de Banca Mondiala in categoria tarilor cu venituri mari, tara noastra bucurandu-se de un venit pe locuitor de 12.630 de dolari pentru anul 2019. In acest clasament suntem in "selecta companie" a unor state precum Mauritius si Nauru... si suntem ultima dintre cele 3.
Cu toate acestea, expertii financiari consultati de Ziare.com spun ca aceasta nu este decat o cifra seaca, una care nu reflecta deloc "realitatea din teren" a Romaniei.
"Efectele acestei decizii sunt destul de bune cu privire la pozitia Romaniei pe piata internationala. Faptul ca Romania este pusa in categoria unor tari cu venituri mai mari inseamna pentru cei care privesc tara noastra ca un loc de investitii sau privesc Romania ca un loc unde pot acorda credite ca fiind o piata mai buna. Este un fel de rating, mult mai simplu, dar foarte spectaculos. Asta este foarte important din acest punct de vedere", a declarat pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.
Din punct de vedere al efectelor interne este mai putin important pentru ca aici noi ne situam la o diferenta foarte mare de tarile care au veniturile in prima jumatate a Uniunii Europene. Dar acest lucru tine de cum sunt repartizate veniturile, nu de felul cum sunt create veniturile.
"Noi vedem foarte bine ce se intampla la noi in tara, avem niste greutati care tin de felul in care ne gospodarim noi veniturile pe care le avem, nu intotdeauna foarte bine, nu intotdeauna foarte juducios. Ba mai mult facem asta cateodata... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 09:13
Ungaria, Cehia si Polonia se afla in competitie cu Romania pentru atragerea investitiilor straine directe care sa le apropie mai rapid de nivelul de trai din Occident.
Insa, spre deosebire de noi, ungurii, cehii si polonezii au cautat sa faca achizitii si sa-si dezvolte afacerile in strainatate. Mutare strategica pentru dezvoltarea in afara pietei interne si pentru valorificarea oportunitatilor intr-o economie tot mai globalizata.
In prezent, investitiile Ungariei in strainatate au trecut de 25% din PIB, Cehia ...citeste mai departe despre "Cum ignora Romania investitiile in strainatate: Trei comparatii" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Martie 2015, ora 21:10
Mai multi oameni de afaceri libanezi intentioneaza sa investeasca in urmatorii doi ani in Romania peste 100 de milioane de dolari in turism, agricultura si servicii, a declarat joi intr-o conferinta omul de afaceri Mohammad Murad, in urma unui forum romano-libanez.
"Din discutiile pe care le-am avut la forum, se preconizeaza investitii libaneze de peste 100 de milioane de dolari in urmatorii doi ani. Cele mai importante investitii vor fi in turism, agricultura si industria usoara, cum ar fi cea textila" , a spus omul de afaceri libanez Mohammad Murad, care detine in Romania mai multe hoteluri, un lant de fast-food-uri si o fabrica de pateuri.
El a adaugat ca va infiinta, alaturi de mai multi oameni de afaceri libanezi si romani, o societate mixta care ar urma sa aiba in cateva luni un capital de aproximativ 50 de milioane de dolari.
"Incercam sa nu lucram individual, ci in grup. Voi fi si eu actionar, dar si oameni de afaceri romani. Vrem sa fie o companie puternica, pentru ca este greu acum sa te impui cu investii de unu, doua sau trei milioane de dolari", a afirmat omul de afaceri.
Acesta a precizat ca libanezii vor sa construiasca hoteluri pe litoral si sa investeasca in domeniul textilelor. Sunt interesati, de asemenea, de construirea a doua fabrici de biscuiti.
"Acum sunt in cautare de teren. Ei vor sa investeasca si in agricultura. Agricultura este la moda acum printre investitorii libanezi care cauta oportunitati in Romania, asa cum erau imobiliarele... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 15:27
Directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu, a declarat pentru NewsIn ca, desi Bulgaria nu depaseste Romania in ce priveste potentialul de energii regenerabile, investitorii s-ar putea orienta in tara vecina datorita cadrului legal mai stabil."Ca si potential in ceea ce priveste capacitatea de productie pe eolian, Bulgaria nu ne depaseste, in primul rand pentru ca nu ne depaseste ca suprafata. Deci din punct de vedere al potentialul tehnic si economic amenajabil, Bulgaria nu o sa depaseasca potentialul pe care Romania il are.
Ce poate sa constituie un semn care sa atraga atentia autoritatilor romane il constituie o anume intarziere a punerii in opera a reglementarilor, necesitatea unui cadru predictibil investitional si stabil.
Stabilitatea si predictibilitatea, mai ales in aceste conditii financiare, in care investitorii, dar si bancile, se uita cu interes la predictibilitatea conditiilor, pot sa permita Bulgariei, care are un cadru legal mai stabil din acest punct de vedere, chiar daca nu la fel de atractiv ca al Romaniei, un avantaj in executie la un moment dat.
Poate reprezenta o zona de mai mare interes pentru investitori si sa traga o atraga din investitorii care erau interesati de zona Romaniei", a declarat intr-un interviu pentru Agentia NewsIn directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu.
Aceasta a subliniat totodata ca e vorba de nevoia de... mai mult
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 17:47
Fondul de investitii norvegian Romania Invest a comunicat joi ca va aloca in acest an pana la 40 mil. euro pentru achizitia de rezidentiale pe piata romaneasca, decizie luata ca urmare a rezultatelor organizatiei de vanzari in 2009 si a nivelului preturilor apartamentelor in prezent, relateaza NewsIn.Fondul de investitii norvegian Romania Invest a comunicat joi ca va aloca in acest an pana la 40 mil. euro pentru achizitia de rezidentiale pe piata romaneasca, decizie luata ca urmare a rezultatelor organizatiei de vanzari in 2009 si a nivelului preturilor apartamentelor in prezent.
"Dupa patru ani de existenta pe piata romaneasca si dupa aproape un an de la deschiderea organizatiei de vanzari Be Igloo, fondul de investitii norvegian a hotarat ca Romania este o piata buna si sigura pentru investitii, motiv pentru care va aloca aproximativ 40 milioane de euro pentru achizitia de apartamente off plan (in faza de proiect - n.r.), in masura in care vor gasi apartamente potrivite pentru achizitie", se arata in comunicatul trimis joi de companie.
Aceasta suma va reprezenta avansurile ce vor fi platite la semnarea antecontractelor, pe parcursul anului in curs.
Potrivit companiei, cautarile de proiecte au inceput, dar suma va fi investita doar pe masura ce se vor gasi apartamente care sa indeplineasca toate criteriile de achizitie.
"Avem incredere in piata romaneasca si in puterea de cumparare a romanilor, dar si in metodele noastre de vanzare a locuintelor.
Consider ca Romania este,... mai mult
Joi, 25 Februarie 2010, ora 11:31