In afara de cele 5 criterii nominale stabilite pentru a gira trecerea cu succes la moneda unica europeana, mai exista si asa-numitele criterii reale de convergenta.
E vorba de nivelul de trai masurat la nivelul PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard (ajustat pe masura preturilor din respectiva tara in raport cu preturile medii la nivel european), gradul de deschidere a economiei, ponderea comertului derulat cu statele membre UE, structura economiei pe sectoare de activitate s.a.
Dintre aceste criterii de convergenta reala, cel mai important este nivelul de trai masurat la nivelul PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard, pragul acceptat in mod conventional fiind de 60% din media UE.
La o medie a economiei informale de circa 14% pe ansamblul UE, Romania are in prezent un nivel de trai exprimat sintetic la nivelul PIB/locuitor de 55% din media Uniunii (exprimat la paritatea puterilor de cumparare standard), dar un nivel al economiei informale... citeste mai departe despre "Romania si intrarea in zona euro: Un indice important e tras in jos de economia subterana" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 09:25
Romania ar putea adopta moneda unica europeana in 2022-2023, din punct de vedere tehnic, insa decizia privind momentul aderarii va fi una politica, a declarat joi viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.
"Evaluarile noastre arata ca 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit, din punct de vedere tehnic, pentru aderare, fie ca vorbim despre convergenta nominala, fie de cea reala. Convergenta nominala sa ramana in zona tintita, iar cea reala sa atinga un nivel rezonabil", a mentionat Olteanu.
Potrivit ...citeste mai departe despre "Cand va adera Romania la zona euro? Un oficial BNR da raspunsul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 18:31
Turbulentele politice si economice aparute in urma crizei datoriilor Greciei au starnit speculatii potrivit carora unele tari se vor gandi de doua ori inainte sa se alature zonei euro, din care fac parte deja 19 state.
Pornind de la aceste speculatii, The WorldPost a analizat atent reactiile din Romania, singura natiune din Uniunea Europeana care a anuntat termen precis pentru aderarea la zona euro, scrie Huffington Post.
Expertii The WorldPost sustin ca experienta Greciei a sporit ingrijorarea Romaniei privind o prematura aderare la zona euro, dar ca nu a stins total interesul tarii noastre.
Pronostic pesimist pentru intrarea Romaniei in zona euro: Vom mai sta multi ani
Romania nu prezinta acelasi dispret fata de Grecia, comun in statele baltice si Slovacia, ba chiar exista la nivelul populatiei o ingrijorare referitoare la politicile de austeritate, asemanatoare cu ce se intampla in Grecia.
Insa scaparea de comunism, tranzitia rapida la capitalism dupa anii '90 si ...citeste mai departe despre "Huffington Post: Zona euro are necazuri, dar Romania tot vrea sa adere" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iulie 2015, ora 11:54
Zona euro va fi foarte ezitanta in a mai permite intrarea unor state nepregatite in clubul euro, declara fostul ministru de Externe, senatorul Mircea Geoana.
"Europa este divizata, sa nu ne ascundem dupa deget, intre Nordul ceva mai disciplinat financiar si Sudul un pic mai relaxat, intre noii membri si vechii membri, intre membrii Eurozonei si cei ca Romania, care probabil vor mai sta multi ani de zile pana vor fi acceptati in clubul select al Uniunii Europene.
Exista anumite diferente de abordare. Nu sunt convins, cunoscand destul de bine modul in care se joaca acest joc diplomatic si foarte complex la nivel european, ca nu avem poate in ...citeste mai departe despre "Pronostic pesimist pentru intrarea Romaniei in zona euro: Vom mai sta multi ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 10:48
Actorii politici au discutat, la cel mai inalt nivel, despre urmatorul mare proiect de tara: aderarea Romaniei la zona euro. Procesul este, insa, unul dificil, iar fiecare pas trebuie sa fie calculat atent, pentru ca daca vom calca stramb, atunci am putea adopta moneda unica fara sa fim pregatiti cu adevarat. Si nu vrem sa facem aceeasi eroare pe care a facut-o Grecia.
Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Concluzia a fost ca e nevoie de un consens politic si de adoptarea unui calendar riguros pentru a pregati tara de intrarea in uniunea monetara.
Klaus Iohannis cheama din nou partidele la consultari - care este tema
Guvernul a stabilit anul 2019 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, insa pare a fi o vorba aruncata in vant, avand in vedere ca mai avem multe etape de parcurs.
"Este o tinta prea optimista, avand in vedere ca Romania trebuie sa intre mai intai in Mecanismul ...citeste mai departe despre "Romania si intrarea in zona euro: Il vom prinde pe Dumnezeu de picior?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 07:36
In afara celor cinci criterii economice binecunoscute ce trebuie indeplinite pentru a adera la zona euro, pe care de altfel le si indeplinim in acest moment, exista si unul mai putin cunoscut, cel juridic.
Astfel, legislatia interna trebuie pusa in acord cu cea a UE, cel mai important aspect fiind cel al asigurarii independentei bancii centrale si prevenirea presiunilor sau ingerintelor din partea altor organisme ale statului.
Din pacate, Legea 312/2004 (legea BNR) nu a fost revizuita in perioada scursa de la Raportul asupra convergentei din 2012 si pana la cel din 2014. De aceea, au ramas o serie de prevederi care vor trebui modificate in sensul intaririi independentei bancii centrale pentru a pune de acord legislatia interna cu prevederile articolului 123 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene.
Media nationala mascheaza decalajele interne
Cu un nivel de trai aflat la 54% din media UE (la paritatea puterilor de cumparare standard), Romania se situeaza in prezent ...citeste mai departe despre "Aderarea Romaniei la zona euro: Criteriul important, uitat de multa lume" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 08:15
Romania va adera la Zona Euro, cel mai probabil, in anul 2021, iar o grabire a procesului nu va duce la o intrare in zona de uniune monetara mai devreme de 2018, considera analistii economici, conform unui sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiari Bancari (AAFBR).
Astfel, potrivit opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern AAFBR, Romania ar putea adopta moneda euro cel mai devreme in anul 2018, insa cei mai multi participanti la sondaj cred ca mai degraba anul intrarii Romaniei in Zona Euro va fi 2021.
Diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre Romania si tarile Zonei Euro reprezinta o provocare majora in anii urmatori, in opinia multor analisti participanti la sondaj.
Pentru 2014 analistii vad o posibila incetinire a cresterii economice la 2%, fata de o valoare estimata de 2,4% pentru anul in curs. Opiniile privind evolutia de anul viitor variaza insa destul de mult, cu un interval cuprins intre 1,5% si 3%.
Bugetul pentru 2014 a fost construit pe o prognoza de crestere economica de 2,2%, nivel convenit de autoritati cu expertii FMI si CE.
Analistii consultati considera ca rata inflatiei ar putea urca la 3,1% in luna decembrie 2014, de la un nivel prognozat de 2% in luna decembrie 2013.
Estimarea privind cursul de schimb al leului fata de euro este de 4,45 unitati in luna decembrie 2013 si 4,5 lei/euro in decembrie 2014. Prognozele analistilor pentru luna decembrie 2014 variaza intre 4,10 lei/euro si 4,70 lei/euro. mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 13:00
Aderarea la zona euro a Romaniei este pusa sub numeroase semne de intrebare. Ce sanse are Romania de indeplinire a criteriilor pre-aderare, tebuie Romania sa continue eforturile in acest sens si, cel mai important, in contextul european actual, va mai fi acceptata vreo tara in zona euro?
Claudiu Doltu, Secretar de Stat la Ministerul de Finante, doctor in economie, declara miercuri pentru Business24 ca Romania trebuie sa se gandeasca la viitor si sa continue procesul de aderare, iar momentul actual, plin de dificultati, trebuie depasit pentru a ne gandi la "ziua de maine".
Conform Secretarului de Stat insa, cu sau fara euro, realizarea si consolidarea conditiilor de trecere la euro trebuie sa devina prioritati pentru orice program de guvernare.
In ceea ce priveste criteriile amintite, Romania sta relativ bine, acestea avand sanse sa fie indeplinite in totalitate pana in 2015, anul la care statul ar dori sa inceapa trecerea catre moneda europeana.
Datoria publica si deficitul bugetar, sunt doua elemente care ar putea fi bifate de oficialii romani pana la data ceruta daca lucrurile evolueaza ca pana acum. Cea mai mare problema a noastra este insa nivelul inflatiei. "Acum suntem intr-o perioada in care avem o inflatie mult mai scazuta, iar inflatia la nivelul zonei euro a urcat un pic. Suntem la nivelul in care in sfarsit ne-am putea incadra in criteriul inflatiei. Celelalte criterii care tin de datoria publica si de sustenabilitatea finantelor publice, ar putea... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:41
"Intrarea in zona euro este benefica, iar Romania ar fi trebuit demult sa fie membra a zonei euro. Am avut perioada 2005-2008 cand echilibrele au fost pur si simplu amplificate. Cele doua institutii ale statului, Guvernul din perioada respectiva si BNR care detin fraiele politicii monetare si fiscale, nu au reusit sa previna euforia generata de intrarile de capital si de creditarea cu buletinul care au determinat un consum exagerat ce ne-a dus in acest dezechilibru major", a declarat prim vice-presedintele PD-L, Theodor Stolojan.Romania este admirabil de nepregatita sa intre in zona euro, este de parere consilierul BNR, Adrian Vasilescu. Acesta spune insa ca amanarea nu este o solutie.
Pe de alta parte, prim vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, spune ca Romania indeplineste la ora actuala un singur criteriu din cele cinci si anume marimea datoriei publice care trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB.
"Avem de indeplinit 4 criterii care nu prea vad cum pot fi indeplinite in conditiile deciziilor care se iau si a pozitiei BNR", a declarat Theodor Stolojan pentru Bloombiz.ro.
In opinia acestuia, diferentele mari in structura de preturi si de venituri se vor estompa in decursul anilor.
Consilierul BNR, Lucian Croitoru, spune ca prin ambitie se poate atinge obiectivul.
"Daca esti ambitios si ti-ai pus aceste sarcini trebuie sa astepti rezultatele. Eu nu cred in ideea nepregatirii. Daca sunt atatia ani si vrei cu adevarat te poti pregati.
Stiti cum era bancul acela cu... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 19:17