Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, sustine ca o eventuala confruntare cu un numar mare de refugiati poate fi pentru Romania un test important referitor la pregatirea pentru intrarea in spatiul Schengen.
"Au existat anterior opinii potrivit carora ruta imigratiei dinspre Serbia spre Ungaria se va modifica spre Romania, acest lucru nu s-a intamplat pana acum.
Insa posibilitatile sunt tot mai reduse, de exemplu, daca si Croatia si Slovenia isi vor inchide granitele naturale, atunci traficantii si imigrantii vor trebui sa-si caute noi rute. Una dintre acestea poate fi Romania, evident va fi un test important pentru nivelul de pregatire a Romaniei pentru spatiul Schengen", a spus Peter Szijjarto intr-un interviu acordat Digi 24.
In aceasta ...citeste mai departe despre "Ministrul maghiar de Externe: Refugiatii, un test despre pregatirea Romaniei pentru Schengen" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 08:55
Trenul Schengen pare ca nu va mai opri in Romania vreme de cel putin un an. Aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie nici macar nu a fost inclusa pe agenda Consiliului JAI de saptamana aceasta si surse politice de la Bruxelles spun ca discutia ar putea fi reluata abia in 2017.
Este ceea ce recunostea chiar premierul Victor Ponta care spunea, de altfel, ca insasi Romania a cerut ca subiectul sa nu intre pe agenda JAI, avand in vedere ca sansele de reusita erau nule.
Decizia in JAI referitoare la aderarea unei tari la spatiul Schengen se ia prin consens, iar in acest moment impotriva intrarii Romaniei sunt patru state: Olanda, Germania, Franta si Finlanda.
Fara aderarea la Schengen nu putem considera, insa, incheiat procesul nostru de integrare in UE. Chestiunea nu e numai simbolica si in discutie nu este numai circulatia persoanelor, ci si aceea a marfurilor, ceea ce reprezinta un aspect de mare importanta pentru mediul de afaceri.
Cum se face ca Romania nu este ...citeste mai departe despre "Cortina de Fier intre Romania si Schengen. "Ar trebui sa jucam in Liga Campionilor"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 07:17
Atentatul de la Paris ar putea sa afecteze negativ sansele noastre de intrare in Schengen. Daca n-ai intrat in primul val, te poti astepta ca lucrurile sa mearga din ce in ce mai prost. "Dupa parerea mea, ne putem astepta la asa ceva", afirma europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu.
Pe de alta parte, daca pana acum presa franceza a facut din romani calul de bataie, romanii erau de vina pentru orice, iata ca, intr-un mod tragic, s-a dovedit ca lucrurile nu stau asa, a apreciat europarlamentarul PSD, pentru Ziare.com: "Pana la urma si dna Le Pen, campioana suspendarii Schengen-ului, trebuie sa realizeze ca autorii recentelor atentate sunt cetateni francezi, nu europeni care beneficiaza de dreptul la libera circulatie. Si mai trebuie sa invete ca romanii, de pilda, sunt crestini, ca francezii, si nu extremisti islamici".
Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii, considera ca in atentatul de la Charlie Hebdo trebuie vazute mai multe planuri: "Atacul in sine pare sa fi fost ...citeste mai departe despre "I.M.Pascu: Sansele Romaniei la Schengen ar putea fi afectate dupa atacul de la Paris" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Ianuarie 2015, ora 23:09
Premierul Victor Ponta a reafirmat ca Romania nu renunta la ideea de a intra in Schengen, apreciind ca un astfel de obiectiv trebuie sa fie atins cu demnitate, "in timp ce altii ne fac de ras in Europa".
Premierul a aratat ca ideea Germaniei era cunoscuta de membrii guvernului, dar din motive diplomatice aceasta nu a fost anuntata.
"Stiam cu totii ca Germania are retineri fata de aceasta decizie...", a afirmat premierul, duminica seara, la Ateneul Roman.
"Este ridicol sa punem toate discutiile noastre pe plan european, tot timpul acestea sa inceapa cu Schengen.
Avem multe alte probleme, proiecte pe domenii importante si sigur dupa octombrie, care din fericire urmeaza dupa septembrie - vor fi alegeri - o sa vedem daca se poate lua o decizie.
Cine a inteles ca nu vrem sa intram in Schengen, asta e, minte putina, vrem sa intram in Schengen. Dar proiectele Romaniei pe plan european sunt multe altele si nu o sa mai incepem orice discutie cu orice prim-ministru, cu orice ambasador de la Schengen.
Deja este foarte clar, ce trebuia sa facem am facut, acum trebuie sa vina un context politic favorabil si cu cat mai putin din Romania ne tot injura, prin capitalele europene, cu atat mai usor o sa vina acel moment favorabil.
Problemele noastre au fost doar din Romania, si daca le-am rezolvat acum, asteptam momentul si contextul politic", a spus seful Executivului.
Premierul a precizat ca nu are nimic de reprosat Germaniei si celor din Romania care nu inteleg... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 08:32
Presedintele Senatului Olandei, Fred de Graaf, a declarat vineri in urma intalnirii cu omologul sau Crin Antonescu ca "in unele sensuri" Romania ar trebui sa grabeasca finalizarea procesului de aderare la Schengen si ca, pe baza informatiilor primite, este convins ca tara noastra se afla "destul de aproape de acest punct".
"Conform ultimei evaluari a procesului, Romania a luat o nota mare in ceea ce priveste modul in care a gestionat tulburarile politice din 2012. In unele sensuri, Romania ar trebui sa grabeasca finalizarea procesului. Aveti nevoie de anumite instrumente in procesul de aderare la Schengen, vorbesc de Codul civil, Codul penal si toate celelalte, care duc la o situatie destul de complexa. Sunt convins, pe baza informatiilor primite, ca Romania este aproape de acest punct si speram ca acest lucru se va realiza in curand. Este important, mai ales in situatia dificila economica si politica din regiune, din Europa, ca fortele sa fie puse in comun", a afirmat reprezentantul Senatului olandez.
Potrivit acestuia, "diferenta de opinie nu priveste rezultatul final" care trebuie atins pentru aderarea Romaniei la Schengen.
"Cat priveste subiectul Schengen, o colega de-a dumneavoastra a spus niste cuvinte foarte adevarate: ca prietenul la nevoie se cunoaste. Avea mare dreptate. Este important de asemenea sa tinem cont si de faptul urmator: ca diferenta de opinie nu priveste rezultatul final care trebuie atins. Aici suntem cu totii de acord, dar mai trebuie... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 11:59
Consiliul Justitie si Afaceri Europene al UE de saptamana viitoare, in care trebuia sa se voteze aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, va fi, aproape sigur, anulat in conditiile in care mai multe tari se opun.
"E foarte probabil, aproape sigur ca va fi anulat", a spus ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru Ziare.com.
El a adaugat, marti dimineata, ca decizia a fost luata "in urma cu cateva ore".
Nici perspectivele apropiate pentru intrarea Romaniei in Schengen nu sunt foarte incurajatoare.
"Urmatorul Consiliu va avea loc la finalul lunii octombrie, dar e prematur sa spunem daca va fi discutat subiectul", a mai spus ministrul.
Citeste mai multe despre Intrarea Romaniei in Schengen nici nu se mai voteaza - ce spune ministrul Orban pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 12:51
Ministrul de Interne, Ioan Rus, spera ca din acest an Romania sa fie primita in Schengen pe partea spatiului aerian, urmand ca pe partea terestra aderarea sa fie realizata anul viitor.
Rus a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca in cadrul masurilor menite sa urgenteze aderarea la Schengen se numara si ridicarea la rang de inspectorat a oficiului pentru imigrari.
"Eu sper ca in aceasta toamna sa obtinem aderarea la Schengen pe cateva chestiuni plecand de la traficul aerian. Cel terestru cu siguranta nu se va putea obtine in cursul acestui an, speram anul viitor. Vor exista discutii cu colegii din Consiliul justitiei si afacerilor interne in perioada urmatoare, vom vedea.
"Din punct de vedere tehnic, Romania are indeplinite conditiile, lucru care a fost constatat de partenerii nostri. Noi avem o frontiera in acest moment, probabil ca una dintre cele mai moderne dintre toate tarile cu frontiere exterioare ale UE. (...)Vom transforma Oficiul roman pentru imigrari in inspectorat general. Ii ridic gradul la inspectorat general astfel incat am argumente suplimentare ca facem ceva", a mentionat Ioan Rus.
O alta masura se refera la formarea de echipe internationale in punctele de frontiera ale Romaniei, pentru a fi eliminate suspiciunile de coruptie.
"Am propus si presedintelui Comisiei de relatii externe a Parlamentului francez si unor ambasadori - ca sa nu se mai poata spuna ca politistul de frontiera roman sau vamesul roman este corupt,... mai mult
Sambata, 02 Iunie 2012, ora 18:06
Liderii statelor UE au hotarat joi seara sa amane pana in septembrie decizia cu privire la o eventuala intrare in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, arata un proiect de declaratie finala pentru acest summit obtinut de AFP.
Datorita opozitiei Olandei, o aderare nu poate fi considerata acum si s-a hotarat ca o decizie cu privire la acest subiect sa fie luata "in septembrie 2012", arata acest text.
De acum incolo, Europa va ajuta Bucurestiul si Sofia sa identifice masurile ce trebuie adoptate pentru a permite aderarea lor la acea data.
Cele doua state se asteptau la un refuz in cadrul summitului de joi din cauza opozitiei manifestata de Olanda care apreciaza ca acestea nu au progresat indeajuns in domeniul securizarii frontierelor si a luptei impotriva coruptiei.
Insa ele sperau sa obtina cel putin o garantie a aprobarii aderarii la Schegen in aceasta vara. In cele din urma decizia a fost amanata pentru luna septembrie.
Premierul Olandei, Mark Rutte, s-a aratat sceptic in legatura cu capacitatea Romaniei si Bulgariei de a securiza frontierele in cazul in care ar adera la Schengen.
"Cu toate problemele pe care le intampinam acum la frontiera cu Grecia, se pune problema daca Bulgaria si Romania pot aplica in timp util pe teren conditiile prealabile ale criteriilor Schengen", a insistat Rutte.
Intrebat cat timp Olanda va mentine aceasta atitudine, el a raspuns: "Cat timp va fi necesar", insistand ca aceasta pozitie se bucura de o "larga sustinere" pe... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 23:15
Romania si Bulgaria vor intra in spatiul Schengen in doua etape, respectiv in lunile martie si iulie 2012, au decis tarile participante la summitul de la Bruxelles, a declarat prim ministrul Boyko Borisov.
"Pana la sfarsitul anului, se va gasi o solutie pentru a asigura intrarea Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen in anul 2012. Acest lucru a fost scris in protocol la cererea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy", a declarat prim ministrul bulgar citat de Novinite.
Solutia in doua etape presupune ca, in una martie, cele doua tari vor intra in Schengen cu granitele aeriene si maritime, iar in luna iulie vor adera si granitele terestre.
"Bulgaria este in mod clar pregatita sa intre in spatiul Schengen, la fel si Romanoa, asa ca niciuna dintre tarile membre nu a avut nicio obiectie", a mai declarat Borisov.
Bulgaria si Romania ar fi trebuit sa adere la spatiul Schengen in primavara lui 2011, insa Germania si Franta s-au opus. Principalele argumente invocate au fost probleme legate de coruptie si crima organizata, nu aspectele tehnice. mai mult
Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 17:59