Romania nu a mai cumparat gaze din Rusia, in primele patru luni din 2015, avand in vedere ca a asigurat necesarul pentru consum din productie proprie, a explicat, marti, Gabriel Selischi, membru in Executive Board responsabil pentru Upstream la OMV Petrom.
"In ultimii ani, si la Petrom, dar si impreuna cu colegii de la Romgaz am sustinut cauza stabilizarii productiei de petrol si gaze in Romania. Observam acum ca acest obiectiv este foarte aproape de a fi indeplinit. In ceea ce priveste Petrom, am reusit ca doi ani consecutiv sa crestem productia.
Asadar, in 2013, pentru prima data dupa foarte multi ani de descrestere, am crescut productia si am repetat aceasta performanta si in 2014. De asemenea, observam ca, in primele patru luni ale ...citeste mai departe despre "Romania nu mai depinde de gazele Rusiei? Anuntul venit de la OMV Petrom" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 17:09
Criza din Ucraina da fiori in intreaga Europa, avand in vedere ca Rusia ar putea inchide robinetul la iarna. Romania importa doar 20% din necesarul de gaze si dispune de rezerve de petrol care pot fi exploatate pe termen lung. In aceste conditii, guvernantii sustin ca independenta energetica trebuie sa fie un proiect prioritar. Dar poate fi atinsa aceasta tinta?
Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, sustine ca tara noastra nu are cum sa duca la capat un astfel de plan.
Mai mult, el i-a taxat foarte dur pe politicienii care promoveaza aceasta idee.
"Lozinca independentei energetice a Romaniei este un slogan ceausist invechit, este penibil sa tot agiti acest slogan, Romania este si va fi dependenta de importurile de hidrocarburi (titei+gaz).
La energie electrica suntem independenti datorita energiei hidro, nucleare si eoliene. Trebuie sa dezvoltam potentialul hidro si nuclear in continuare, sa valorificam ...citeste mai departe despre "Independenta energetica, slogan ceausist invechit sau proiect fezabil?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 10:40
Republica Moldova a facut miercuri un pas simbolic catre reducerea dependentei de importul de gaze din Rusia, dupa inaugurarea gazoductului prin care urmeaza sa se faca aprovizionarea din Romania, incepand de saptamana viitoare.
Cu ajutorul gazului romanesc, Moldova cauta independenta energetica de Rusia, titreaza Reuters.
In contextul temerilor privind o iarna in Europa fara gazele rusesti, din cauza conflictului din Ucraina, cei doi premieri din Romania si Moldova au inaugurat gazoductul de 43 de kilometri cu ocazia celei de-a 23-a aniversari a obtinerii independentei fata de URSS.
La eveniment a participat si comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, iar premierul moldovean a afirmat ca ziua reprezinta o data foarte importanta pentru independenta energetica ...citeste mai departe despre "Moldova cauta independenta energetica de Rusia cu gazul romanesc - Reuters" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 August 2014, ora 10:30
Romania ar urma sa realizeze independenta energetica pana la finalul deceniului, datorita gazului de sist si surselor de energie alternative precum energia eoliana si nucleara. Romania este a treia in Uniunea Europeana din punctul de vedere al independentei energetice dupa Danemarca si Estonia, relateaza luni 'Voice of America'.
Vecina a Ucrainei, Romania s-a aflat in ultimele luni aproape de ultima criza energetica si politica din Europa, una care ameninta sa afecteze securitatea aprovizionarii cu gaz si sa arunce UE in haos economic. In ciuda dependentei continentului de gazul natural si de petrolul rus, Romania este singura tara sud-est-europeana despre care se crede ca se apropie de autosuficienta energetica si este in mare parte neafectata de criza din Ucraina.
Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie roman, a declarat ca eforturile recente de explorare arata ca Romania are resurse semnificative de gaze naturale in largul Marii Negre, a caror extragere ar urma sa inceapa pana la sfarsitul lui 2019. Aceste resurse si gazul de sist vor ajuta Romania sa-si satisfaca nevoile energetice si chiar sa devina un exportator de gaze naturale.
Romania deja isi satisface 80% din aceste necesitati din propriile surse energetice de petrol, gaze, carbune, energie nucleara si hidroenergie, in timp ce restul de 20% este importat din Rusia, spre deosebire de Ucraina si Bulgaria, care depind aproape in intregime de importurile de gaze naturale rusesti, scrie 'Voice of... mai mult
Luni, 14 Iulie 2014, ora 16:50
Statele Unite ale Americii sunt gata sa acorde Romaniei ajutorul necesar pentru a-si asigura independenta energetica si a acoperi resursele care in prezent depind de Rusia, a declarat vicepresedintele SUA, Joe Biden, dupa discutia cu premierul Victor Ponta.
"Securitatea nationala si cea energetica sunt inseparabile in aceasta parte a lumii. Trebuie sa ne asiguram ca Rusia nu va mai putea sa continue sa-si foloseasca resursele energetice si dependenta tarilor europene de aceste resurse ca o arma impotriva oricarui stat din regiune. Din acest motiv, credem ca dezvoltarea unei piete energetice europene foarte sigure, diverse si interconectate este pasul important urmator de initiat pentru colegii nostri europeni in cadrul proiectului larg de integrare economica. Sprijinul nostru este binevenit, iar noi suntem gata sa oferim asistenta, pentru ca detinem ceva expertiza in acest domeniu, daca se doreste", a spus Biden.
El a aratat ca Romania poate si trebuie sa fie o parte importanta a solutiei energetice europene si ca, prin modernizarea infrastructurii sale, Romania poate constitui puntea de legatura intre pietele energetice din zona Marii Negre si zona Europei Centrale si de Est.
Prin extinderea productiei de gaze naturale, a aratat oficialul american, Romania poate deveni un furnizor alternativ pentru vecinii sai, iar, prin extinderea retelei de conducte, Romania poate deveni parte a solutiei energetice pentru Republica Moldova Moldova, o tara care se bazeaza in... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 16:57
Aprobarea de catre guvern a inceperii explorarii gazelor de sist in diverse perimetre din Moldova si Dobrogea a declansat in ultima perioada o serie de proteste ale cetatenilor din zonele respective, ingrijorati de posibilele efecte negative asupra mediului.
Este interesant modul in care autoritatile au raspuns acestei ingrijorari. Normal, ar fi trebuit sa se explice opiniei publice decizia de incepere a explorarii prin garantia pe care guvernul o are, ca urmare a unor studii stiintifice, asupra sigurantei si a lipsei de pericol ecologic a acestui tip de explorare si respectiv exploatare. S-a incercat asa ceva dar ridicol de neconvingator. "Speram ca in viitorii ani sa se perfectioneze tehnicile", declara doamna minstru. Declaratie convingatoare dor in sensul ca speranta nu moare niciodata si in niciun caz pana la viitoarele alegeri. In rest... cand, cum, greu de spus.
Explicatia care a caracterizat preponderent pozitia guvernului a fost insa cu totul alta, aceea a necesitatii obtinerii independentei energetice. O explicatie ce place, in general romanilor, vesnic tematori de ceea ce li s-ar putea intampla daca stai la mana rusilor.
Vointa sau putinta de a fi independent
Independenta este definita etimologic in DEX ca fiind starea de neatarnare economica si sociala a unei tari, a unei clase sociale, a unei persoane; dreptul unui stat la existenta si dezvoltare libera, fara amestec din afara, de a-si hotari singur soarta, de a-si alege, potrivit vointei si... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 01:02
Romania va deveni, in urmatorii 5-10 ani, independenta din punct de vedere energetic, a declarat premierul Victor Ponta, vineri, la Constanta.
"In cursul acestui an sper ca putem inaugura conexiunea pe gaze cu Republica Moldova, deci putem sa si exportam si intr-o perioada de 5-10 ani, repet pentru politicieni perioada este prea lunga, dar pentru o companie importanta si un domeniu economic este o perioada foarte scurta, Romania va fi independenta din punct de vedere energetic. (...) Pe 22 mai va fi un Consiliu European special dedicat problemelor pe energie, pentru ca toata Europa are o problema de competitivitate si are o problema de dependenta energetica. (...) Romania este privilegiata fata de alte tari, se pare ca in luna iunie o sa avem vestea buna privind semnarea proiectului Nabucco. Deci, Romania este intr-o pozitie privilegiata de care trebuie sa stie sa profite in anii care urmeaza", a afirmat Ponta.
Acesta a spus ca este important ca zona Marii Negre, prin investitiile facute in special de OMV Petrom, dar si de alte companii mondiale de renume, sa devina rezervorul energetic de care Romania are foarte mare nevoie.
"Ideea de a avea independenta energetica si de a avea in anii care urmeaza chiar capacitatea de a deveni acel mare producator regional, pentru Romania nu este un vis, nu este o simpla propaganda, este o realitate, si din partea guvernului (...) va exista tot sprijinul (...) in asa fel incat intr-o perioada de timp care poate parea lunga... mai mult
Vineri, 03 Mai 2013, ora 17:15
Pana in 2030 se estimeaza o crestere a importurilor de energie ale Romaniei la 40% - 50%, ca urmare a cererii mai mari de energie primara si a declinului natural al productiei interne de hidrocarburi, se arata intr-un raport al Petrom privind directiile strategice pentru 2021.
"Cu o pondere curenta a importurilor de 20-30%, relativa independenta energetica a Romaniei este probabil sa scada. Pana in 2030 se estimeaza o crestere a importurilor la 40% - 50%, ca urmare a cererii mai mari de energie primara si a declinului natural al productiei interne de hidrocarburi. Cu toate acestea, Romania are un potential mare de furnizare de energie, care poate fi deblocat cu investitii semnificative, din care, numai pentru deblocarea potentialului de hidrocarburi sunt necesare peste 20-35 miliarde de euro pana in 2030", se arata in raport.
Potrivit documentului, consumul de titei si gaze va continua sa creasca si va reprezenta aproximativ 60% din cererea de energie a Romaniei pana in 2021.
Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 14:46
Miza descoperirii de gaze naturale in Marea Neagra nu este neaparat independenta energetica a Romaniei, ci modul in care exploatarea resurselor minerale duce la dezvoltarea societatii romanesti.
Vestea ca Petrom si Exxon au explorat si au confirmat existenta unor zacaminte de gaze naturale in Marea Neagra a aprins imaginatia si a starnit un val de entuziasm. Gazele naturale sunt deja vazute ca un urias potential de crestere a economiei romanesti. Dar, avem gaze, avem si probleme. Pentru ca o intrebare legitima este: ce facem cu ele? Evident, sunt mai multe solutii posibile.
Prima dintre ele, cea mai simpla, este incasarea redeventei. Acest lucru il face Romania si acum. Incaseaza redevente din exploatarea titeiului, a apelor minerale sau a sarii. Cu ce rezultate pentru economia romaneasca? Aproape de zero. Banii obtinuti au fost incasati la buget; bugetul a facut, in ultimii ani, investitii semnificative din punctul de vedere al procentajului din produsul intern brut (chiar si in anii de criza) in comparatie cu alte state europene. Nimic relevant nu s-a intamplat in economie.
Investitiile publice nu au creat efecte de antrenare ale economiei
Investitiile publice nu au creat efecte de antrenare ale economiei, taxele si impozitele nu au scazut (ba dimpotriva), asistenta medicala nu s-a imbunatatit, bugetul educatiei a ramas modest, iar cheltuielile cu asistenta sociala au fost perpetuu insuficiente.
Banii din redevente au fost utilizati pentru cheltuielile... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 12:02