Chiar daca au trecut deja 5 zile de la esecul lansarii platfomei IMM Invest, nimeni n-a spus clar, inca, cine este de vina si nici cand urmeaza sa inceapa sa functioneze acest sistem. Asa ca - in vreme ce institutiile se arata una pe cealalta cu degetul - antreprenorii care isi pusesera speranta intr-un sprijin concret de la stat, in plina pandemie, n-au altceva de facut decat sa astepte si sa se descurce singuri, ca pana acum.
Pentru multi antreprenori mici si mijlocii din Romania, functionarea platformei IMM Invest ar putea fi salvatoate, in vreme de pandemie.
Motivul: prin intermediul ei, Fondul National de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii (FNGCIMM) ii va alege pe cei eligibili pentru obtinerea unui imprumut cu dobanda zero, garantat de stat.
Iar intr-o perioada de criza, cum e cea de acum, imprumuturile respective pot fi folosite inclusiv pentru plata salariilor sau a chiriilor. Cu alte cuvinte, cu cat obtine mai repede creditul, cu atat are o societate sanse mai mari sa evite o intarziere la plata salariilor catre angajati sau o evacuare dintr-un sediu.
In mod normal - despre care Ziare.com v-a relatat pe larg saptamana trecuta - intregul program trebuia sa debuteze vineri, pe 17 aprilie, la ora 10.00.
In dimineata respectiva, Ministrul Finantelor, Florin Citu a facut chiar declaratii de presa, anuntand ca acei 15 miliarde de lei alocati pentru imprumuturi catre intreprinderile mici si mijlocii vor produce, in economie, nu... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 17:55
Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica a realizat un raport al atacurilor informatice asupra administratiei publice din Romania.
Conform acestuia, top zece al tarilor din care provin atacurile arata astfel: Ucraina, SUA, China, Rusia, Regatul Unit, Bulgaria, Olanda, Germania, Polonia si Seychelles (Seisele).
Atacurile au provenit din 190 state/teritorii, iar cele provenite din primele 10 tari au reprezentat un procent de 84,92%.
Foto: CERT-RO
CERT-RO sustine ca 20% dintre echipamentele IT din zona administratiei publice locale sunt afectate de diferite aplicatii malitioase.
"6,82% din alerte procesate la nivelul CERT-RO, au continut informatii referitoare la tipuri de malware. Pozitia #1 este detinuta de aplicatii malware care inca nu au fost incluse intr-o categorie dedicata (malware Generic) . Comparand datele colectate din surse externe si interne, in Top 10 Malware se identifica unele tipuri comune de malware, Mirai, Ramnit si Andromeda", se arata in reportul citat.
Foto: CERT-RO
De asemenea, CERT-RO transmite ca peste jumatate dintre datele colectate au reprezentat atacuri de tip Bad reputation2 (51,23%) . 2,58% au fost atacuri de tip Phishing, 1,11% atacuri de tip Malware si 0,08% de tip Trojan. De asemenea, atacurile de tip DDoS au reprezentat 0,1% din totalul atacurilor cibernetice desfasurate asupra administratiei publice locale.
Citeste AICI raportul intreg realizat de CERT-RO
SRI: Autorii atacurilor... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 14:52
SRI a prevenit, la sesizarea NATO si SIE, o tentativa de atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, fiind nevoie de un cadru legislativ care sa stabileasca responsabilitati pentru toate institutiile publice, a transmis, marti, presedintele Comisiei SRI, Adrian Tutuianu.
"E cunoscut deja ca in 12 mai 2017 a fost identificata o tentativa de atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, derulata cel mai probabil de actori asociati anterior cu alte incidente de acest tip. Datorita cooperarii eficiente dintre institutii, a fost prevenita materializarea atacului si producerea de pagube, fiind identificate tintele vizate precum si metodologia de atac", a spus Tutuianu.
El a aratat ca actiunea SRI s-a derulat la sesizarea NATO si a SIE si ca atacuri de acest tip au avut loc in mai multe state din Europa si in SUA.
Tutuianu a precizat ca Romania nu are o reglementare legala pe activitatea de cybering, actiunile avand la baza hotarari ale CSAT si ca, in acest context, este nevoie de un cadru legislativ care sa stabileasca responsabilitati pentru toate institutiile publice, nu doar pentru SRI.
Citeste si Ministrul Comunicatiilor nu stie cine a fost afectat in Romania de atacul cibernetic, dar are un sfat pentru noi: Aceste lucruri trebuie facute acum!
"Exista aprecierea ca nivelul tehnologic al acestor atacuri va inregistra o crestere semnificativa in perioada imediat urmatoare, ceea ce face necesara implementarea unui... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 16:23
Numarul incidentelor cibernetice cu impact semnificativ asupra retelelor de comunicatii electronice destinate publicului a fost, in 2013, de 253, cele mai numeroase vizand serviciile de telefonie mobila, potrivit datelor prezentate, marti, de directorul executiv al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii /ANCOM/ Eduard Lovin, la cea de-a 18-a editie a evenimentului Ziua Comunicatiilor.
"In ultimul an, sase furnizori de retele sau servicii de comunicatii electronice destinate publicului au raportat ANCOM incidente cu impact semnificativ. Astfel, numarul total de incidente cu impact semnificativ raportate, in 2013, este de 253. Numarul mediu de conexiuni afectate de un incident este de 79.000 de utilizatori, iar durata maxima a unui incident a fost de 42 de ore, in timp ce durata medie de aproximativ cinci ore. Durata unui incident reprezinta intervalul de timp dintre momentul in care serviciul incepe sa se degradeze si pana cand acesta este restabilit la parametrii initiali. Pe tip de serviciu, cel mai afectat a fost, in 2013, cel de telefonie mobila, cu aproape 10 milioane de conexiuni afectate', a mentionat Lovin.
ANCOM monitorizeaza securizarea retelelor de comunicatii electronice
Acesta a afirmat, totodata, ca Autoritatea monitorizeaza, in prezent, implementarea Deciziei 512 cu privire la stabilirea masurilor minime pentru protejarea retelelor de comunicatii electronice.
"Anul trecut, anuntam ca urmeaza o reglementare in... mai mult
Marti, 20 Mai 2014, ora 13:57
Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) a primit anul trecut peste 43 milioane alerte de securitate cibernetica cu privire la peste 2,2 milioane IP-uri unice din Romania implicate in diverse tipuri de incidente de securitate cibernetica.
"In calitate de punct national de contact cu privire la incidente de securitate cibernetica, in perioada 01.01.2013 - 31.12.2013, CERT-RO a primit de la diversi parteneri interni sau internationali peste 43 milioane alerte de securitate cibernetica, cu privire la peste 2,2 milioane IP-uri unice din Romania implicate in diverse tipuri de incidente de securitate cibernetica. In acest sens, pe baza datelor primite, a fost realizata o analiza in scopul obtinerii unei viziuni de ansamblu asupra naturii si dinamicii acestor tipuri de evenimente relevante pentru evaluarea riscurilor de securitate cibernetica la adresa infrastructurilor IT si de comunicatii electronice de pe teritoriul Romaniei, aflate in aria de competenta a CERT-RO", se arata intr-un comunicat al CERT-RO.
CERT-RO este o structura independenta de expertiza si cercetare-dezvoltare in domeniul protectiei infrastructurilor cibernetice, care dispune de capacitatea necesara pentru prevenirea, analiza, identificarea si reactia la incidentele de securitate cibernetica ale sistemelor informatice ce asigura functionalitati de utilitate publica ori asigura servicii ale societatii informationale.
CERT-RO se afla in coordonarea Ministerului... mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 14:35