Ministerul Finantelor publice intentioneaza sa imprumute 2,5 miliarde de euro de pe pietele externe, prin lansarea a una sau doua serii noi de obligatiuni cu maturitatea de minimum 10 ani, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor publicat in Monitorul Oficial.
Emisiunea este administrata de catre BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank, Societe Generale si UniCredit Bank.
"Suma finala, precum si ceilalti termeni si celelalte conditii financiare urmeaza sa fie stabilite la momentul lansarii emisiunii, in functie de conditiile de piata", precizeaza sursa citata.
Banii vor fi utilizati pentru finantarea deficitului bugetar, precum si pentru refinantarea si rambursarea anticipata a datoriei publice guvernamentale.
In 2018, Romania a atras 3,2 miliarde de euro de pe pietele externe.
La inceputul lunii iunie a acestui an, Ministerul Finantelor a anuntat ca Romania a atras de pe pietele internationale de capital 1,2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni pe 30 de ani, la un randament de 5,2% pe an, si a realizat, in premiera, o tranzactie de rascumparare anticipata a unor obligatiuni in dolari.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste 1,4 ori. De asemenea, baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si din perspectiva tipurilor de investitori.
Anterior, in data de 1 februarie 2018, Finantele au mai imprumutat doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 16:01
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute de la banci 3,4 miliarde lei in luna aprilie, la care s-ar putea adauga 420 milioane de lei din licitatii suplimentare, suma fiind cu 12,5% mai mica decat tinta de imprumut din aceeasi perioada a anului trecut si cu 3,3% sub nivelul stabilit pentru luna anterioara.
Din totalul sumei, Finantele vor sa atraga 600 milioane de lei prin certificate de trezorerie, pentru care au programat o licitatie la 16 aprilie.
Totodata, statul intentioneaza sa imprumute 2,8 miliarde lei prin obligatiuni de stat de tip benchmark, suma care ar putea fi majorata cu 420 milioane de lei prin sesiuni suplimentare.
Calendarul prevede in aprilie patru licitatii in valoare de 500 milioane de lei fiecare si una de 600 milioane de lei, cu maturitati de 3,5 si 7 ani, acestea reprezentand redeschiderea unor emisiuni de obligatiuni mai vechi.
Finantele vor lansa si o emisiune noua, cu scadenta la 10 ani, in valoare de 200 milioane de lei, stabilita pentru 16 aprilie.
Sumele vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice in luna aprilie.
La nivelul intregului an, Finantele vor sa imprumute de la bancile din Romania 48-50 miliarde lei, nivel similar cu cel propus pentru anul trecut.
De asemenea, si-a propus sa contracteze circa 4,5-5 miliarde euro (echivalent) de pe pietele externe, in functie de conditii si oportunitati, cu peste 60% fata de nivelul atras in 2017.
Romania are nevoie in acest... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2018, ora 12:59
Guvernul Romaniei are un necesar brut de finantare de 14,9 miliarde de euro pentru acest an, influentat si de platile catre FMI in contul imprumutului primit in perioada 2009-2011, in timpul crizei financiare, potrivit calculelor agentiei de rating Fitch.
Guvernul are nevoie in acest an de 2,8 miliarde de euro pentru finantarea deficitului bugetar, 6,1 miliarde de euro pentru refinantarea de datorii pe termen mediu si lung, precum si 6 miliarde de euro pentru datorii pe termen scurt. Executivul a prefinantat pana la sfarsitul anul trecut 12% din necesarul total de 14,9 miliarde de euro.
Necesarul brut de finantare este echivalent cu 10,1% din PIB, potrivit Fitch.
Romania nu are de rascumparat in acest an obligatiuni de pe piata internationala, insa ajung la scadenta doua emisiuni pe piata interna denominate in euro.
Platile Romaniei catre FMI vor totaliza 4,8 miliarde de euro in acest an, din care doar 1 miliard de euro de catre Guvern. Restul de 3,8 miliarde de euro sunt fonduri datorate FMI de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Suma datorata de banca centrala nu este inclusa in necesarul brut de finantare al Guvernului.
"Fitch nu se asteapta ca (...) BNR sa intampine probleme la serviciul acestor imprumuturi", se arata in raportul agentiei.
Analistii agentiei se asteapta ca Romania sa incheie un nou acord preventiv cu FMI.
"Relatiile Romaniei cu Fondul sunt bune si probabil va incheia un nou acord la expirarea celui actual in martie", se arata... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 14:50
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de tip benchmark, scadente in 183 luni, in valoare de 226 milioane lei (51,7 milioane euro), la un randament mediu de 6,58% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 200 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 554,6 milioane lei.
MFP si-a propus sa atraga 4,25 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna aprilie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.
In 2011, MFP a imprumutat 51,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, fata de 41,04 miliarde de lei in 2010. mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:02
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni obligatiuni de tip benchmark, scadente in 25 luni, in valoare de 750 milioane lei (171,6 milioane euro), la un randament mediu de 5,60% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 750 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 2,230 miliarde lei.
MFP si-a propus sa atraga 4,25 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna aprilie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.
In 2011, MFP a imprumutat 51,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, fata de 41,04 miliarde de lei in 2010. mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 16:12
Romania va trage fonduri de la FMI anul urmator si ar putea cere o suplimentare a acordului, in timp ce mai multe state din regiune vor apela la Fond din cauza iesirilor de capital, a absentei noilor finantari bancare si a recuperarii slabe in zona investitiilor straine directe, potrivit UniCredit.
Analistii grupului bancar italian au inrautatit prognoza de crestere economica pentru Romania de la 2,5% la 1,4% pentru anul urmator si de la 3,1% la 2,5% pentru 2013.
"Ne asteptam ca Serbia si Romania sa continue cu programele preventive anul viitor, Romania urmand sa traga fonduri si posibil sa ceara o suplimentare a programului financiar", se arata intr-un raport financiar al UniCredit.
Unicredit: Deficitul bugetar al Romaniei ar putea sa scada la 2,5% in 2012
Tinta de deficit bugetar a Romaniei pentru anul urmator de 1,9% pare ambitioasa si dificil de finantat la costuri rezonabile, in contextul in care Romania va concura pentru finantare cu tari europene cu ratinguri mai bune.
Deficitul bugetar ar putea sa scada la 2,5% anul viitor si in 2013, cand este vizat un buget echilibrat, finantat prin tragerea a 1,5 miliarde de euro de la FMI si a unui miliard de euro de la Banca Mondiala, noteaza grupul italian.
Estimarile UniCredit privind deficitul bugetar sunt bazate pe o eventuala rostogolire a datoriei publice de catre investitorii straini si bancile locale si pe asteptarile ca Guvernul sa nu se imprumute de pe pietele financiare internationale in prima... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 14:59
"Ce-a fost nu va mai fi si ce va fi va fi mai greu. O lume cu bani mai scumpi si mai putini, cu rigori mai multe si cu mai putina incredere.
Lumea de dinainte de 2008 era o lume de maxima incredere: lucrurile mergeau bine, banii alergau pe planeta, oamenii aveau incredere ca vor avea slujbe, ca vor avea salarii mai mari. Acum, ne incadram intr-o noua normalitate de munca si de lupta pentru a face fata acestei noi normalitati. Nu mai merge cum a mers cu jucarii, se va merge pe competitivitate", a declarat pentru Business 24 consilierul guverantorului BNR, Adrian Vasilescu.
Dupa doi ani complicati, in care economia Romaniei a fost tinuta in "viata" cu mari sacrificii, vor urma ani la fel de grei, ssub atenta observare a Uniunii Europene. Constitutia va trebui modificata pana la sfarsitul anului viitor, act in care va trebui introdusa legea legea fundamentala a prevederilor "acordului de uniune fiscala" convenit la Bruxelles saptamana trecuta, care limiteaza deficitul structural la 0,5% din PIB.
In urma discutiilor de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a angajat Romania intr-un tratat care prevede c onstrangeri bugetare si norme fiscale mult mai dure.
Insa, aceasta rigoare bugetara ne-ar fi fost impusa oricum, nu prin institutii europene ci prin piata insasi, fiindca actuala criza ne arata limpede ca banii sunt mult mai scumpi si mai putini, spune consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
In opinia acestuia, tarile cu deficite mari, care au... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:00
Prima lectie pe care Romania trebuie s-o invete in urma crizei datoriilor suverane este ca, intr-o situatie asemenatoare cu cea a Greciei, ar fi nevoita sa se descurce de una singura.
"Daca noi am trece prin aceeasi situatie ca si Grecia, am avea toate necazurile pe care le-au avut ei, numai ca noi nu am avea prietenii Greciei. Romania nu trebuie sa ajunga intr-o asemenea situatie pentru ca atunci va fi nevoita sa se descurce singura", a declarat Varujan Vosganian pentru Business24.
2012 se anunta un an greu. Romania incepe sa-si plateasca facturile, intr-un an electoral in care tulburarile financiare din zona euro ameninta intreaga regiune.
Cu toate acestea, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, extrem de optimist, a precizat in cadrul unei emisiuni televizate ca anul 2012 se anunta unul cu crestere economica, stabilitate fiscala si cresterea investitiilor private.
Economistii si finantistii contactati de Business24 sunt sceptici in ceea ce priveste declaratiile reprezentantului Romaniei la FMI.
Fostul ministru de Economie, Varujan Vosganian, nu crede intr-o crestere a consumului in 2012 in conditiile in care investitiile straine si veniturile sunt in scadere.
"Declaratiile ale lui Tanasescu sunt usor hazardate in legatura cu consumul. Tanasescu s-a referit atat la consumul productiv cat si la cel neproductiv, insistand pe ideea ca in 2012, consumul productiv va fi motto si a evocat o crestere a cheltuielilor de capital pana la 7,5%, ceea ce... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 07:50
Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a propus sa ia prin titluri de stat numai 1,8 miliarde lei in decembrie, dupa ce in noiembrie a atras de pe piata interna 2,2 miliarde euro prin licitatii in valuta si 1,73 miliarde lei prin titluri de stat in moneda nationala, a anuntat luni ministerul, citat de NewsIn.Suma ar urma sa fie atrasa numai prin obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani si ar urma sa fie cu 4% mai mare decat cea atrasa in noiembrie.Prima licitatie de luna viitoare va fi organizata pe 3 decembrie, cand Finantele vor sa plaseze obligatiuni de stat pe 5 ani, de 950 milioane lei, iar pe 17 decembrie, Finantele vor plasa obligatiuni pe 3 ani de 850 milioane lei.In noiembrie, ministerul a atras aproape 1,73 miliarde lei prin titluri de stat, desi isi propusese initial sa atraga 6 miliarde lei, in conditiile in care la inceputul lunii, secretarul de stat din Finante, Bogdan Dragoi, declara ca ministerul nu va mai plati randamente mai mari de 10% la emisiunile de titluri de stat. Astfel, dupa primele 11 luni Finantele au luat din piata aproape 60 miliarde lei (14,1 miliarde euro), ceea ce reprezinta de aproape cinci ori mai mult decat in intregul an 2008.In lunile august si noiembrie din acest an, MFP a mai emis pe piata interna titluri in valuta de peste 2,6 miliarde euro, cu maturitati diferite, de 1 an, 3 ani si 4 ani, pentru refinantarea datoriei publice si finantarea deficitului bugetar.Emisiunile de titluri de stat in valuta din noiembrie au fost organizate... mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 14:07