Pentru prima data in istorie, Romania s-a imprumutat la dobanzi negative in euro, a anuntat joi ministrul interimar de Finante, Florin Citu.
"Azi avem si o veste buna pentru romani, o veste istorica pentru Romania. Azi Romania s-a imprumutat pentru prima data in istorie cu dobanzi negative, in euro, asa cum fac alte tari dezvoltate. Este un semn clar din partea investitorilor ca ceea ce am facut pana acum este apreciat si mai ales ceea ce am spus ca vom face in continuare este apreciat. Investitorii au incredere in Romania si de aceea azi ne-am putut imprumuta in euro la dobanzi negative.
Asta pentru a elimina orice urma de neincredere sau dubiu ca ceea ce facem noi nu este bine pentru Romania. Avem aceasta dovada clara, Romania se imprumuta la dobanzi negative, nimeni nu poate sa ne ia acest lucru, e o performanta istorica pentru Romania", a spus Citu.
Intrebat de Ludovic Orban ce inseamna, mai exact, ca ne imprumutam la dobanzi negative, Citu a explicat ca vom da inapoi mai putin decat am luat.
"Inseamna ca daca ne imprumutam un leu trebuie sa dam inapoi 90 de bani. Deci nu mai aruncam povara imprumuturilor pe generatiile viitoare, dam inapoi mai putini bani", a precizat ministrul interimar al Finantelor.
Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras, joi, 150 de milioane de euro de la banci la o dobanda de - 0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 15:31
Romania se tot imprumuta, de 3 ani, pentru a acoperi deficitul bugetar, astfel ca datoria publica este mult mai mare decat in anii de criza.
Potrivit estimarilor Comisiei Europene, in perioada 2017-2020, datoria noua contractata de Guvern se va situa la 139,6 miliarde de lei, potrivit Profit.ro.
Comparativ, intre 2009 si 2012, ani de criza si recesiune cand Guvernul a trebuit sa apeleze la un acord de 20 de miliarde de euro cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, imprumuturile contractate de Romania s-au ridicat la 136,9 miliarde de lei.
Sumele imprumutate nu le includ si pe cele luate pentru plata unor datorii vechi ajunse la scadenta, proces numit rostogolire a datoriei, ci sunt folositi doar pentru acoperirea deficitul bugetar.
Iar marea problema este ca aceasta crestere a datoriei publice implica si costuri anuale tot mai mari cu dobanzile, costuri care sunt suportate de bugetul de stat, adica de populatie si firme, cei care platesc taxe, impozite si contributii.
Suma de 139,6 miliarde de lei este calculata de Directia Generala Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene folosind datele existente pentru 2017 si 2018, respectiv estimari proprii privind deficitul bugetar, diferite de ale Guvernului.
Astfel, Comisia estimeaza ca in 2019 si 2020 Guvernul va trece cu deficitul de 3%, in timp ce Bucurestiul s-a angajat ferm sa respecte aceasta limita.
Citeste si:
Statul se imprumuta iar de la populatie ca sa acopere deficitul enorm: Promite... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 11:21
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca Romania va schimba din a doua parte a anului "filozofia" dupa care se vor face imprumuturile externe, pentru a putea impune costul.
Teodorovici a spus ca Romania se va imprumuta in continuare pentru ca asa functioneaza toate economiile din lume, insa din a doua parte a anului va fi schimbata "filozofia" dupa care se vor face imprumuturile externe, urmand ca tara sa nu se mai imprumute pentru anul in curs, ci pentru anii care vor urma.
"Da, Romania se va imprumuta ca orice alta tara din lume. Romania se imprumuta in baza unei strategii pe care o prezinta la inceputul fiecarui an in mod public, deci nu este niciun secret. Fiecare investitor posibil, fiecare cetatean cunoaste exact care este nivelul de indatorare, dar si de imprumuturi pentru Romania intr-un an de zile. (...) Romania se va imprumuta pentru ca acesta este mersul oricarei economii din lumea aceasta.
Costurile nu sunt mai mari in cazul Romaniei fata de alte state si un lucru foarte important: Romania in acest an va schimba logica pe datoria guvernamentala. In urmatoarea emisiune pe care Romania o va face in pietele externe ne vom asigura exact necesarul de finantare pe acest an. Din a doua parte a anului ne vom finanta asa cum vrem noi si vom impune costuri in piata pentru anul viitor. (...)
Noi trebuie sa schimbam filozofia aceasta si sa ne imprumutam deja pentru anii care urmeaza pentru ca o putem face la costurile pe care le vrem noi, ca... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 21:09
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat miercuri 3 miliarde de euro in urma lansarii unor noi serii de obligatiuni in programul-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes".
Suma aferenta emisiunii va fi utilizata pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea si rambursarea anticipata a datoriei publice guvernamentale.
Titlurile de stat in euro au randamente si termene diferite, cel mai mare fiind pe 30 de ani.
"Am decis sa ne finantam, cum fac si alte state normale, adica sa ma imprumut pentru ce am nevoie in acest an in primul semestru, dupa care sa incep sa ma imprumut daca doresc din piata si costurile imi convin ca si Minister de Finante pentru anul care urmeaza. Asa este logica in orice Minister de Finante care stie cum sa procedeze vizavi de datoria unei tari intr-un mod responsabil. Faptul ca este interes pentru titluri de stat in euro din partea investitorilor straini, asta inseamna incredere pe termen lung intr-o tara, in Guvenul unei tari. Este primul an in care Romania iese pe un termen atat de lung, la 30 de ani (...) Romania reusit azi sa iasa in pietele externe cu un volum foarte mare de titluri de stat in euro pe randamente diferite si perioade diferite, cea mai mare fiind pe 30 de ani, ceea ce inseamna foarte mult, este un mesaj foarte clar din partea pietelor externe vizavi de economia romaneasca", a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, miercuri seara, la Digi24.
Acesta a subliniat ca anul acesta o sa avem... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 09:53
Ministerul Finantelor publice intentioneaza sa imprumute 2,5 miliarde de euro de pe pietele externe, prin lansarea a una sau doua serii noi de obligatiuni cu maturitatea de minimum 10 ani, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor publicat in Monitorul Oficial.
Emisiunea este administrata de catre BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank, Societe Generale si UniCredit Bank.
"Suma finala, precum si ceilalti termeni si celelalte conditii financiare urmeaza sa fie stabilite la momentul lansarii emisiunii, in functie de conditiile de piata", precizeaza sursa citata.
Banii vor fi utilizati pentru finantarea deficitului bugetar, precum si pentru refinantarea si rambursarea anticipata a datoriei publice guvernamentale.
In 2018, Romania a atras 3,2 miliarde de euro de pe pietele externe.
La inceputul lunii iunie a acestui an, Ministerul Finantelor a anuntat ca Romania a atras de pe pietele internationale de capital 1,2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni pe 30 de ani, la un randament de 5,2% pe an, si a realizat, in premiera, o tranzactie de rascumparare anticipata a unor obligatiuni in dolari.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste 1,4 ori. De asemenea, baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si din perspectiva tipurilor de investitori.
Anterior, in data de 1 februarie 2018, Finantele au mai imprumutat doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 16:01
Imediat dupa Revolutie, din cauza schimbarilor economice majore, Romania a fost nevoita sa se imprumute, atat de pe pietele interne, cat si de pe cele externe.
Desi ne-am fi asteptat ca ulterior, mai ales dupa aderarea la UE, economia tarii sa isi revina si sa nu mai fim nevoiti sa apelam la banii altora, lucrurile nu au stat deloc asa. Din contra, am continuat sa ne imprumutam an de an.
La finalul lunii mai, datoria externa a Romaniei pe termen lung se ridica la 67 de miliarde de euro, iar datoria externa pe termen scurt era de 28 de miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
Profesorul de economie Bogdan Glavan a declarat pentru Ziare.com ca marea parte a banilor imprumutati este destinata pentru plata pensiilor, salariilor sau a altor cheltuieli obligatorii.
Marea problema, afirma acesta, este ca ne imprumutam de cele mai multe ori pe termen lung, fara ca politicienilor sa le pese ce se va intampla peste 20 de ani.
Si, potrivit lui Bogdan Glavan, Romania se depopuleaza precum Siria, astfel ca ramane de vazut cine va plati aceste imprumuturi facute de statul roman.
Ce face statul cu banii imprumutati? Plateste pensiile si salariile
Profesorul de economie Bogdan Glavan a declarat pentru Ziare.com ca statul roman se imprumuta in fiecare an, din cauza deficitului bugetar.
"Practic, datoria publica creste de la Revolutie incoace, cand nu o aveam, din cauza faptului ca, in momentul in care Guvernul are deficit bugetar, si noi am avut deficit bugetar an de... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 00:00
Romania a imprumutat de pe pietele externe 1,2 miliarde de lei, pe 30 de ani, printr-o noua emisiune de titluri.
Guvernul a imprumutat si la inceputul lunii februarie, tot de pe pietele externe, 2 miliarde de euro si, ulterior in cursul lunii, alte 250 de milioane de euro din piata interna, informeaza Profit.ro.
De obicei, statul se imprumuta de mai multe ori pe an de pe pietele externe pentru a face rost de bani pentru acoperirea deficitului bugetar.
Analistii anticipau ca statul va atrage 1 miliard de dolari prin aceasta emisiune pe 30 de ani, care s-a derulat in cursul zilei de joi, dar in final suma atrasa a fost mai mare, de 1,2 miliarde de dolari.
In cadrul acestei emisiuni, Guvernul a oferit posibilitatea investitorilor care detin obligatiuni in dolari scadente in 2022 sa le preschimbe in titluri noi, cu maturitatea in 2048.
In acest moment nu este clar cat din suma de 1,2 miliarde de dolari reprezinta imprumut nou si cat reprezinta preschimbarea de datorie scadenta in 2022.
Potrivit planului de imprumuturi anuntat de Ministerul Finantelor, Romania intentioneaza sa imprumute aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piata interna in acest an, in timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro trebuie sa fie atrase de pe pietele externe, in crestere comparativ cu 2017, mai scrie Profit.ro.
Citeste si:
Romania a imprumutat doua miliarde de euro de pe pietele externe pe 12 si 20 de aniMinistrul Finantelor spune ca scaderea burselor nu ne... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2018, ora 16:41
Tara noastra va primi un imprumut in valoare de 300 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI), iar banii vor fi investiti in proiectele de mediu in perioada 2014 - 2020.
"Contractul de finantare semnat este dovada bunei colaborari dintre Romania si BEI si a sprijinului permanent acordat de banca pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene si indeplinirea conditiilor asumate de tara noastra prin aderarea la UE.
Acordam o mare atentie mediului inconjurator si, prin acest imprumut, vom acoperi partial contributia bugetului de stat la proiecte in domeniul apei si apei uzate, a managementului deseurilor, a protejarii si conservarii biodiversitatii, refacerea ecosistemelor degradate si adaptarea la schimbarile climatice", a declarat Anca Dragu, aflata la Luxemburg, unde a semnat contractul in prezenta vicepresedintelui Bancii Europene de Investitii, Cristian Popa.
Proiectele de mediu fac parte ...citeste mai departe despre "Romania, imprumut de 300 de milioane de euro pentru proiectele de mediu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iunie 2016, ora 22:13
Olympus Romania a obtinut un imprumut de 30 de milioane de euro de la Black Sea Trade and Development Bank pentru continuarea investitiilor. In noiembrie 2011, compania de lactate a inaugurat cea mai avansata fabrica din punct de vedere tehnologic din Romania, in urma unei investitii de 55 de milioane de euro din fonduri proprii.
Imprumutul, acordat pe o perioada de sapte ani, va permite cresterea capacitatii de export pe pietele internationale si respectarea standardelor ridicate de mediu si de calitate pentru produsele sale.
Potrivit reprezentantilor Olympus, Romania trebuie transformata intr-o poarta de export catre pietele dezvoltate din Europa de Vest. In prezent, 80% din productia locala este destinata pietelor internationale. In 2011, Olympus a fost al doilea investitor din Romania, dupa valoarea investitiei, iar cifra de afaceri a fost de 22,6 milioane de euro.
"Fabrica din Brasov este una dintre cele mai dezvoltate fabrici de produse lactate din Europa - este obligatoriu ca noi sa crestem standardele si sa ne mentinem pozitionarea pe piata ca fiind producatorul celor mai bune lactate. Scopul nostru este sa avem aceeasi pozitionare si pe alte piete europene.
Trebuie sa punem din plin in valoare materia prima romaneasca si sa demonstram ca este una dintre cele mai bune pentru produsele lactate", a declarat presedintele Olympus, Dimitrios Sarantis.
"Aceasta operatiune are un impact important asupra dezvoltarii companiei, sprijinind modernizarea si... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 18:13