Relatiile bilaterale dintre Romania si Franta au o istorie indelungata, care dateaza de mai bine de 130 de ani, iar vizita lui Francois Hollande, presedintele Hexagonului, in tara noastra este un bun prilej pentru a trece in revista evolutia din ultima vreme a investitiilor si a schimburilor comerciale dintre cele doua state.
Oficialul francez a transmis, marti, ca in Romania exista o cultura in ceea ce priveste matematica, fizica, iar aceasta traditie permite incheierea de parteneriate in domenii precum securitatea cibernetica, cercetare si inginerie regenerabila.
In plus, Hollande va inaugura fabrica Airbus de la Ghimbav, din judetul Brasov.
"Franta este cel de-al treilea furnizor al Romaniei, dar si al treilea client al Romaniei. Schimburile noastre sunt foarte complementare in lantul de valori si in crestere continua. Camera de Comert din Romania sarbatoreste a XX-a aniversare. Circa 450 de companii franceze s-au instalat aici. Majoritatea intreprinderilor cotate la bursa ...citeste mai departe despre "Hollande a venit in Romania: Ce exportam si ce importam din Franta" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Septembrie 2016, ora 15:52
Statele din Uniunea Europeana cel mai putin dependente in 2013 de importurile de energie au fost Estonia (11,9%), Danemarca (12,3%) si Romania (18,6%), iar tarile cu cel mai ridicat nivel de dependenta au fost Malta (104%), Luxemburg (96,9%) si Cipru (96,4%), arata datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2013, consumul brut de energie in UE s-a situat la 1,666 miliarde de tone echivalent petrol, in scadere cu 9,1% fata de nivelul record de 1,832 miliarde de tone echivalent petrol inregistrat in 2006, potrivit Agerpres.
Principalii producatori de energie din UE au fost, in 2013, Franta (135 milioane tone echivalent petrol, 17% din productia totala a UE), Germania (121 milioane tone echivalent petrol, 15% din productia totala a UE), Marea Britanie (110 milioane tone echivalent petrol, 14% din productia totala a UE), Polonia (71 milioane tone echivalent petrol, 9% din productia UE) si Olanda (70 milioane tone sau 9% din productia UE).
Impreuna, cele cinci state au fost responsabile pentru doua treimi din productia totala de energie a UE.
Productia totala de energie primara a Romaniei in 2013 (26,1 milioane tone echivalent petrol) a fost mai mica decat cea a Cehiei (29,9 milioane tone echivalent petrol), dar mai ridicata decat a Bulgariei (10,5 milioane tone echivalent petrol) si Ungariei (10,1 milioane tone echivalent petrol).
Din productia totala de energie primara a Romaniei, in 2013, 17,8% au reprezentat combustibili solizi,... mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 14:35
Vanzarile de autovehicule noi au scazut cu 18,6% in primele cinci luni, la 28.059 unitati, iar segmentul autoturismelor a inregistrat livrari mai mici cu 19,8%, la 23.245 unitati, potrivit datelor anuntate luni de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Vanzarile sunt sustinute in continuare de achizitiile realizate de catre companii (85% din total in luna mai), cele catre persoanele fizice continuand sa scada pana la un minim de doar 15% din total. Comparativ, in mai 2012, luna in care Programul Rabla functiona deja in mod efectiv, acest raport era de 49% persoane fizice si 51% persoane juridice.
"Continua sa se manifeste impactul negativ al importului masiv de vehicule rulate care, la un volum de aproximativ 86.000 unitati la autoturisme si 18.400 la vehicule comerciale, au o crestere de 42%, respectiv 10% fata de 2012. Din aceste cifre rezulta ca la fiecare autovehicul (autoturism + vehicul comercial) nou vandut in Romania au fost aduse alte 3,7 rulate, raport totuti in scadere fata luna anterioara, cand acesta era de 4/1", se arata intr-un comunicat al APIA.
Franta si Italia au inregistrat si ele scaderi de peste 10% la vanzarea masinilor noi
Asociatia noteaza ca si pe plan european au fost scaderi, principalele tari inregistrand diminuari importante (Franta -11,9%, Italia -11,2%, Germania -8,8%).
La autoturisme, topul pe marci in primele cinci luni este format din Dacia (6.638 unitati vandute - 28,6% din total), urmata de... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 13:14
Desi dupa doi ani de recorduri exporturile au scazut anul trecut, oamenii de afaceri sunt increzatori si spun ca Romania poate compensa prin identificarea unor noi piete de desfacere.
Omul de afaceri Aldo de Blasio, care a infiintat in Romania Networking Business Group (NBG) crede ca exista, in urmatorii doi ani, doua mari directii de urmat: una spre Europa occidentala (Franta, Spania, Anglia, Germania) si cealalta spre Europa orientala (Ucraina, Rusia).
La randul sau, Valentin Preda, presedintele Bursei de Afaceri din Romania, crede ca printre pietele cu potential pentru exportatorii romani se numara si Mexic.
Omul de afaceri italian atrage atentia ca, in Romania, pentru o perioada mare de timp, s-a produs si s-a vandut orice, fara niciun fel de planificare.
"Firmele mici producatoare romanesti s-au lansat in ultimii 10 ani ca urmare a cererilor unei piete dezorganizate. Pentru o mare perioada de timp s-a produs orice si s-a vandut orice, fara necesitatea unei planificari, a unei agende stabilite in avans", spune de Blasio.
El considera ca, in momentul in care criza a ajuns in Romania fara preaviz, s-a creat un blocaj in vanzari. "Atunci a fost momentul in care structurile ce vindeau dezorganizat, fara vreo strategie de crestere, s-au blocat. Astazi acesti producatori au fabrici, tehnologie moderna si functionala, dar nu stiu unde si cum sa vanda ce produc. In plus au bancile si societatile de leasing care le sufla in ceafa".
"Matrimoniale" pentru... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 09:45
Romania a avut al saptelea deficit comercial la nivelul statelor Uniunii Europene in primul semestru al acestui an, arata datele Eurostat publicate luni.
Deficitul comercial al Romaniei in S1 s-a cifrat la 4,6 miliarde de euro.
Deficitul comercial al Romaniei a fost la acelasi nivel in ianuarie - iunie comparativ cu perioada similara din 2011, in conditiile in care importurile au crescut cu 1%, in timp ce exporturile au sporit tot cu 1% fata de acelasi interval din anul trecut, arata Eurostat.
In primele sase luni, Romania a exportat bunuri de 22,3 miliarde euro, mai mult cu 0,2 milioane euro fata de aceeasi perioada din 2011. Importurile s-au cifrat la 26,8 miliarde euro, in crestere cu 0,1 miliarde euro.
La nivelul UE, cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele sase luni in Marea Britanie (73,8 miliarde euro), Franta (43,9 miliarde euro) si Spania (18,9 miliarde euro).
Pe de alta parte, Germania, Olanda si Irlanda au avut cele mai mari excedente, de 92,4 miliarde euro, 25,6 miliarde euro, si, respectiv 20,9 miliarde euro.
Deficitul comercial al Romaniei (FOB-CIF) a fost de peste 3,4 miliarde (755,4 milioane euro) lei in luna iulie 2012, in crestere cu aproximativ 544 milioane lei (69,9 milioane euro) fata de cel inregistrat in iulie 2011, potrivit Institutului National de Statistica. mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:20
Importurile de cartofi la preturi de dumping, lipsa subventiilor, dar si a unei strategii din partea Ministerului Agriculturii provoaca pierderi semnificative fermierilor romani, dar si o scadere a interesului pentru aceasta cultura prin reducerea suprafetelor cultivate cu cartofi in 2012.
"In toamna anului 2011 si in iarna acestui an au intrat in Romania cantitati mari de cartofi pentru consum, cu si fara documente, dar si de dimensiuni foarte mari, care sunt interzisi pentru consum in stare proaspata in statele respective, exercitand astfel o concurenta neloiala fata de producatorii interni. Acest fenomen a dus la scaderea dramatica a pretului cartofului pentru consum la fermierii romani si chiar la imposibilitatea valorificarii acestui produs", a declarat pentru AGERPRES presedintele Federatiei Nationale 'Cartoful" din Romania (FNCR), Ioan Benea.
In opinia acestuia, diametrul cartofilor buni de consum nu trebuie sa depaseasca dimensiunea de opt centimetri, desi din import sunt adusi cu precadere doar cartofi de dimensiuni mult mai mari.
Presedintele FNCR a precizat ca efectele acestei situatii de pe piata cartofului din Romania au condus la lipsa lichiditatilor pentru inceperea noului ciclu de productie, dar si la imposibilitatea valorificarii stocurilor de samanta certificata de catre producatorii autorizati.
Consecintele negative ale lipsei de interes pentru cultura cartofului
"Vom asista la scaderea interesului pentru aceasta cultura si, implicit,... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 16:32
Romania s-a clasat in perioada ianuarie-august din acest an pe locul opt intre statele Uniunii Europene (UE) dupa nivelul deficitului comercial, cu un dezechilibru de 6,1 miliarde euro, potrivit datelor publicate luni de Eurostat, informeaza NewsIn.Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu 0,1 miliarde euro in primele opt luni din acest an fata de perioada similara din 2009, in conditiile in care importurile au crescut cu 19%, in timp ce exporturile au sporit cu 25 % fata de nivelul din acelasi interval al lui 2009, arata Eurostat.
Astfel, din ianuarie pana in august, Romania a exportat bunuri de 23,3 miliarde euro, cu 4,6 miliarde euro mai mult decat in aceeasi perioada din 2009.
Importurile s-au cifrat la 29,4 miliarde euro, in crestere cu 4,8 miliarde euro.
In luna septembrie, exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au crescut cu 8,1% fata de cele din iulie, la un nivel ajustat sezonier de 900 milioane euro, iar importurile s-au majorat cu 23,5%, la 1,2 miliarde euro.
La nivelul UE, cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele opt luni in Marea Britanie (74,1 miliarde euro), Franta (40,1 miliarde euro), Spania (34,6 miliarde euro), Grecia (15.6 miliarde euro) si Italia (15,5 miliarde euro).
Pe de alta parte, Germania, Irlanda si Olanda au avut cele mai mari excedente din primele opt luni din 2010, de 96,7 miliarde euro, 27,8 miliarde euro, respectiv 25,1 miliarde euro.
Pe ansamblul UE, primele estimari ale Eurostat... mai mult
Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 12:27
Romania s-a clasat in primele cinci luni din 2009 pe locul sase intre statele Uniunii Europene (UE) cu un nivel ridicat al deficitului comercial, de 3,7 miliarde euro, potrivit datelor publicate, luni, de biroul european de statistica, Eurostat, potrivit NewsIn. Deficitul comercial al Romaniei s-a redus de 2,5 ori in perioada ianuarie-mai fata de perioada similara din 2008, in conditiile in care importurile s-au diminuat cu 36%, intr-un ritm mai alert decat exporturile, care au scazut cu 21% fata de nivelul din primele cinci luni din 2008, potrivit Eurostat.
Din ianuarie pana in mai, Romania a exportat bunuri de 11 miliarde euro, cu 2,9 miliarde euro mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Importurile s-au cifrat la 14,7 miliarde euro, in scadere cu 8,3 miliarde euro in acelasi interval.
Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele cinci luni in Marea Britanie (38 miliarde euro), Franta (24,4 miliarde euro), Spania (20,7 miliarde euro), Grecia (11,6 miliarde euro) si Portugalia (6,8 miliarde euro).
Pe de alta parte, Germania, Irlanda si Olanda au avut cele mai mari excedente din primele cinci luni din 2009, de 46,3 miliarde euro, 15,6 miliarde euro, respectiv 13,8 miliarde euro.
Pe de alta parte, Eurostat a estimat ca exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au crescut, in iunie, cu 7,3% fata de cele din mai, in timp ce importurile s-au diminuat cu 3,8%, deficitul comercial de pe acest segment temperandu-se la 0,2... mai mult
Luni, 17 August 2009, ora 13:32