Din cauza ca nu e in stare sa isi valorifice propriile resurse, Romania si-a inceput anul importand masiv gaze naturale scumpe, provenite din Rusia.
Potrivit datelor furnizate de Ministerului Energiei la solicitarea Ziare.com, in luna ianuarie 2019, tara noastra a importat nu mai putin de 395,5 milioane de metri cubi de gaze naturale, cu circa 30% mai mult fata de aceeasi luna a anului precedent. Tendinta s-a mentinut si in luna februarie 2019, cand Romania a importat 275 de milioane de metri cubi de gaz, cu peste 21% mai mult decat in aceeasi luna din 2018.
Toate cantitatile de gaze pe care tara noastra le importa - indiferent de numele societatilor si nationalitatea celor care ni le vand - sunt de provenienta ruseasca. In plus, gazele importate in primele doua luni ale acestui an fost cu circa 30% mai scumpe decat cele cumparate din strainatate in ianurie si februarie 2018.
In aceste conditii, intrebarea este: de ce a ajuns Romania sa importe resurse scumpe de la rusi, in conditiile in care detine a patra cea mai mare rezerva de gaze naturale din Europa, fiind depasita doar de Marea Britanie, Norvegia si Olanda?
Raspunsul e destul de simplu: desi are gaze, tara noastra nu si-a creat mecanismele eficiente pentru a dispune de ele atunci cand are nevoie.
Dumitru Chisalita, expert judiciar in domeniul gazelor naturale, a explicat pentru Ziare.com de ce si-a inceput Romania anul importand mai mult gaz si care sunt motivele pentru care - in ciuda faptului ca... mai mult
Sambata, 04 Mai 2019, ora 07:22
Romania a importat zilele acestea pana la o treime din consumul zilnic de gaze pentru a trece cu bine perioada geroasa, acestea fiind cele mai mari importuri zilnice de gaze din ultimii cinci ani, potrivit unor surse din sectorul energetic.
Consumul zilnic de gaze a fost de circa 65 de milioane de metri cubi, iar sursele de provenienta au fost productie interna (aproximativ 27-28 de milioane de metri cubi), gaz extras din depozite (circa 14-15 milioane de metri cubi) si importuri, care au ajuns si la 22 de milioane de metri cubi (adica 33% din consum), aceasta fiind cea mai mare cantitate de gaze importata intr-o zi in ultimii cinci ani.
In depozitele de inmagazinare mai erau luni, la inceputul perioadei geroase, circa 500 de milioane de metri cubi de gaze, din totalul de 1,8 miliarde de metri cubi, cat erau la inceputul iernii.
Insa cantitatea de gaze care poate fi extrasa din depozite la sfarsitul sezonului rece, adica spre primavara, scade considerabil fata de cea care poate fi scoasa cand depozitele sunt pline, respectiv 28-30 de milioane de metri cubi pe zi.
Totusi, consumatorii de gaze nu au resimtit dezechilibrele din sistem din aceste zile, cu exceptia centralei OMV Petrom, care produce electricitate din gaze si care a fost oprita.
Potrivit site-ului Transgaz, indicatorul Line Pack, care arata volumul efectiv de gaze care se afla in sistem intr-un anumit moment, a inceput sa scada de luni si a ajuns miercuri la un pas de starea de risc (33 milioane... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 16:44
Companiile rusesti au ajuns in noiembrie 2016 la o cota de 25% din piata de gaze a Romaniei, fata de doar 5% in ianuarie.
Mecanismul care a facut posibil acest lucru e complicat si e greu de stiut, astazi, daca e vorba de incompetenta, rea credinta sau de lipsa de viziune.
Dincolo de cresterea gradului de dependenta fata de rusi, mai exista 2 prejudicii:
un prejudiciu bugetar, prin pierderea de catre stat a unor venituri insemnateun prejudiciu economic pentru Romgaz, care a scazut productia si care va avea serioase probleme tehnice si de costuri la reluarea acesteia in punctele pe care le inchide astazi prin pierderea cotei de piata
In functie de actori, situatia are explicatii diferite, dar imaginea de ansamblu este aceeasi: intr-o perioada in care Rusia cauta cu infrigurare venituri sa isi carpeasca economia si sa asigure "benzina" masinii de propaganda, o mana de ajutor vine din Romania.
Chestiunea in litigiu
Totul a inceput cu OUG 7/2013 emisa de Guvernul Ponta - prin ...citeste mai departe despre "Cum i-a cedat Romania Rusiei 25% din piata interna de gaze. Mecanismul suspect care loveste si in buget, si in economie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 07:46
Romania nu a mai cumparat gaze din Rusia, in primele patru luni din 2015, avand in vedere ca a asigurat necesarul pentru consum din productie proprie, a explicat, marti, Gabriel Selischi, membru in Executive Board responsabil pentru Upstream la OMV Petrom.
"In ultimii ani, si la Petrom, dar si impreuna cu colegii de la Romgaz am sustinut cauza stabilizarii productiei de petrol si gaze in Romania. Observam acum ca acest obiectiv este foarte aproape de a fi indeplinit. In ceea ce priveste Petrom, am reusit ca doi ani consecutiv sa crestem productia.
Asadar, in 2013, pentru prima data dupa foarte multi ani de descrestere, am crescut productia si am repetat aceasta performanta si in 2014. De asemenea, observam ca, in primele patru luni ale ...citeste mai departe despre "Romania nu mai depinde de gazele Rusiei? Anuntul venit de la OMV Petrom" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 17:09
Valoarea facturii la gaze naturale ar putea sa scada cu 1-3% la 1 aprilie, ca urmare a eliminarii importului de gaze rusesti, insa pretul gazelor din productia interna poate creste cu 6-7% in 1 iulie, in functie de rezultatul discutiilor dintre Guvern si Fondul Monetar International (FMI).
"Din 1 aprilie nu mai impunem import nimanui, iar din 1 ianuarie oricum nu mai exista cosul de gaze pentru industrie, ci doar pentru consumatorii casnicici. Anul acesta consideram ca nu vom mai depinde de import, dar asta nu inseamna ca acordurile de import ale firmelor nu raman in vigoare", a declarat, vineri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.
FMI si Comisia Europeana (CE) au cerut Guvernului sa creasca pretul gazelor pentru populatie si centrale de energie termica (CET) de la 53,3 ...citeste mai departe despre "Romania scapa de "jugul" energetic al Rusiei? In acest an am putea sa nu importam deloc gaze" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 19:50
Ucraina spera sa semneze in toamna un acord privind furnizarea de gaze naturale in sistem invers cu Slovacia si Romania, a anuntat ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavytsky.
Initial, acordul cu Slovacia trebuia semnat la finele lunii iunie, iar ulterior la inceputul lunii iulie, insa de ambele date au fost amanate din motive neprecizate.
"Sunt increzator ca in septembrie vom semna un acord cu partenerii nostri din Slovacia, iar in octombrie speram sa semnam un acord cu Romania", a declarat Stavytskiy intr-o conferinta de presa, potrivit Interfax.
Ucraina importa aproximativ 60% din necesarul sau de gaze naturale din Rusia, insa autoritatile de la Kiev incearca sa reduca dependenta de gazele naturale rusesti. Ucraina achizitioneaza deja gaze naturale de la compania germana RWE, iar aceste gaze sunt importate via Polonia si Ungaria.
La inceputul lunii iunie, Ucraina a inceput discutiile cu Romania in legatura cu posibilitatea livrarilor de gaze naturale in sistem invers. Anterior, societatea care opereaza sistemul de gazoducte din Ucraina, Ukrtransgaz, a propus Slovaciei sa utilizeze una dintre cele patru conducte dintre cele doua tari in sistemul invers, ceea ce ar permite Ucrainei sa cumpere o cantitate de cel putin 10 miliarde metri cubi de gaze naturale de pe pietele spot din Europa via Slovacia. mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 09:23
Pe fondul scandalului iscat in Romania pe marginea valorificarii gazelor din productia interna, inclusiv la export, Comisia Europeana vine si ea cu o castana fierbinte: declansarea procedurii de infrigement pentru incalcarea legislatiei europene privind regulile comune pentru piata interna a gazelor naturale.
Cu toate ca acest avertisment putea fi lesne de anticipat inca de la stabilirea calendarului pentru liberalizarea pietei de gaze, anuntul Comisiei Europene a starnit o adevarata isterie in Romania, de la presedinte la prim-ministru si pana la mass-media. Problema nu o reprezinta avertizarea in sine, cat posibilitatea companiilor romanesti producatoare (Petrom si Romgaz) de a exporta gaze din productia interna. Si, prin urmare, daca vindem gaze ieftine, va trebui apoi sa cumparam gaze scumpe. Vai de saracul popor roman.
Energy-Center a prezentat pe larg in analizele sale cum sta cu adevarat piata gazelor naturale din Romania si cum se manipuleaza pretul de catre Autoritatea de reglementare, in lipsa unei concurente reale. De asemenea, am aratat ca exporturile de gaze, in momentul de fata, sunt doar virtuale, in lipsa conditiilor tehnice necesare acestei operatiuni. Paradoxal, acest lucru l-a sesizat si presedintele Basescu, dar nu a insistat asupra lui, ci a preferat teza populista a tradarii intereselor nationale, odata cu privatizarea Petrom.
Mult mai slab pregatit la acest capitol, primul ministru Victor Ponta s-a aruncat cu capul inainte in capcana... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 14:05
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, spune ca reducerea deficitului de cont curent este mai importanta chiar decat reducerea deficitului bugetar. In conditiile in care Romania importa mai multe materii prime decat exporta, iar pretul acestora a crescut, misiunea devine si mai grea.
Seful statului spunea, la sfarsitul lunii trecute, ca este mai important pentru Guvern sa gaseasca solutii pentru reducerea deficitului de cont curent, prin cresterea exporturilor. Misiunea Executivului devine mai dificila, in conditiile in care statul roman importa mai mult decat exporta.
Pretul materiilor prime a crescut ca urmare a extinderii crizei datoriilor din zona euro si pe fondul ingrijorarii ca economia Chinei a intrat intr-un declin. In topul cresterilor de preturi se numara si gazele naturale, una dintre principalele materii prime importata de Romania.
Tarifele aplicate gazelor naturale lichefiate (GNL) au inregistrat, anul trecut, cele mai mari cresteri. In ceea ce priveste evolutia pentru anul acesta, analistii estimeaza ca pretul gazelor naturale va continua sa creasca. Specialistii citati de MSN Money mentioneaza ca unul dintre motivele care sta la baza acestei evolutii consta in cresterea surselor de cerere interna.
Daca pretul gazelor naturale va continua sa creasca, importurile Romaniei vor fi din ce in mai scumpe. Directorul de comercializare Romgaz Medias, Dumitru Chisalita, preciza, anul trecut, ca statul roman a importat, in intervalul 2004-2010 gaze in... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 08:00
Directorul de comercializare Romgaz Medias, Dumitru Chisalita, a declarat marti ca Romania a importat in perioada 2004-2010 gaze in valoare de peste 8,5 miliarde dolari. "Peste 8,5 miliarde dolari au fost extrasi din tara pentru plata gazelor. Este o suma foarte, foarte mare (...).
Trebuie sa acceptam ca importul de gaze va fi o situatie cel putin pe termen scurt, pana in 2020", a precizat Chisalita, citat de NewsIn.
Pretul gazelor importate de Romania din Rusia va ajunge in luna octombrie la 545 dolari/mia de metri cubi, a declarat marti membrul in boardul executiv Petrom Hilmar Kroat Reder.
"Din octombrie, se va ajunge la 545 dolari/mia de metri cubi pentru gazul provenit din Rusia", a precizat reprezentantul Petrom in cadrul unui eveniment legat de liberalizarea preturilor la gaze.
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, la sfarsitul lunii iunie, mentinerea preturilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici la gaze naturale si cresterea in medie cu circa 10% a pretului pentru firme, de la 1 iulie.
Modificarea pretului la consumatorii non-casnici este motivata de cresterea pretului gazului din import de la 290 dolari/mmc, pret luat in calcul la ultima modificare a preturilor, la 460 dolari/mmc in prezent (sfarsitul lunii iunie, n.r.), preciza ANRE. mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 14:53