Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, sustine ca - din cauza lipsei investitiilor - tara noasta risca sa nu isi poata asigura necesarul de energie, intr-o iarna geroasa.
Prezent la o dezbatere organizata de publicatia specializata Focus Energetic, ministrul Virgil Popescu a vorbit despre problemele majore ale sistemului energetic romanesc, despre riscurile pe care acestea le produc, dar si despre solutii.
"Din informatiile pe care le am, avem inmagazinati aproape 3 miliarde de metri cubi (aproape un sfert din consumul anual al Romanaiei - n.red.). Rezervele de carbune sunt si ele la un nivel destul de bun.
Dar asta nu ne va ajuta prea mult in zielele de frig, in care se ating varfuri de consum.
Eu cred ca este bine ca s-a inmagazinat o cantitate mai mare de gaze. Problema este ca degeaba avem o cantitate atat de mare, daca nu avem si capacitatea de a-l extrage din depozite, cand avem nevoie de el. Degeaba il avem daca nu putem extrage zilnic mai mult de 28 de milioane de metri cubi (in scadere pana pe la 15 miliarde de metri cubi, in a doua parte a lunii februarie).
Exista posibilitatea ca, in primavara, sa ramana in depozite o cantitate mare de gaze (din cauza incapacitatii de a le extrage la timp, in conditiile in care, pe masura ce se golesc, depozitele sunt mai greu de exploatat - n.red.). Iar asta inseamna ca in acele cantitati ramase s-au imobilizat bani.
Cred ca avem nevoie de un program serios de investitii pentru... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 12:28
Romania a importat, in primele trei luni din 2019, o cantitate de titei de 2,035 milioane tone echivalent petrol (TEP), o cantitate cu 82.200 TEP (3,9%) mai mica fata de cea importata in perioada similara din 2018, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).
Productia de titei a totalizat, in perioada mentionata, 829.000 TEP, fiind cu 0,1% (1.200 TEP) mai mare fata de cea din anul precedent.
Principalele resurse de energie primara au totalizat 8,725 milioane de tone echivalent petrol (TEP), in scadere cu 172.800 TEP fata de primele trei luni din 2018.
Productia interna a depasit 5,167 milioane TEP, in scadere cu 184.100 TEP fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de 3,557 milioane TEP. mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 10:41
Din cauza ca nu e in stare sa isi valorifice propriile resurse, Romania si-a inceput anul importand masiv gaze naturale scumpe, provenite din Rusia.
Potrivit datelor furnizate de Ministerului Energiei la solicitarea Ziare.com, in luna ianuarie 2019, tara noastra a importat nu mai putin de 395,5 milioane de metri cubi de gaze naturale, cu circa 30% mai mult fata de aceeasi luna a anului precedent. Tendinta s-a mentinut si in luna februarie 2019, cand Romania a importat 275 de milioane de metri cubi de gaz, cu peste 21% mai mult decat in aceeasi luna din 2018.
Toate cantitatile de gaze pe care tara noastra le importa - indiferent de numele societatilor si nationalitatea celor care ni le vand - sunt de provenienta ruseasca. In plus, gazele importate in primele doua luni ale acestui an fost cu circa 30% mai scumpe decat cele cumparate din strainatate in ianurie si februarie 2018.
In aceste conditii, intrebarea este: de ce a ajuns Romania sa importe resurse scumpe de la rusi, in conditiile in care detine a patra cea mai mare rezerva de gaze naturale din Europa, fiind depasita doar de Marea Britanie, Norvegia si Olanda?
Raspunsul e destul de simplu: desi are gaze, tara noastra nu si-a creat mecanismele eficiente pentru a dispune de ele atunci cand are nevoie.
Dumitru Chisalita, expert judiciar in domeniul gazelor naturale, a explicat pentru Ziare.com de ce si-a inceput Romania anul importand mai mult gaz si care sunt motivele pentru care - in ciuda faptului ca... mai mult
Sambata, 04 Mai 2019, ora 07:22
Romania a importat o cantitate semnificativa de energie electrica marti dimineata, pe fondul unui consum national foarte mare, de peste 9.400 de MW, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, la ora 10:15, importul de energie electrica era de 1.413 MW, consumul se ridica la 9.457 de MW, iar productia, la 8.104 MW. Un import similar nu a mai fost inregistrat din februarie 2018.
Consumul de energie de marti dimineata este foarte aproape de cel record, de 9.750 de MW, inregistrat in iarna 2017.
In topul surselor de productie se afla carbunele, cu 25,90% (2.089 MW), hidrocarburile - 24,50% (1.977 MW), hidro - 20,22% (1.632 MW), nuclear - 17,29% (1.395 MW), eolian - 8,51% (687 MW), foto - 2,80% (226 MW), biomasa - 0,79% (64 MW).
Pretul energiei in Romania pe piata bursiera spot continua sa fie si marti cel mai mare din regiune, dupa ce, luni, avea o diferenta de 30-36% fata de celelalte tari cu care piata spot este cuplata.
Marti, pretul in Romania este de 78,83 euro pe MWh, in Ungaria - 77,13% euro pe MWh, in Slovacia - 59,09 euro pe MWh, iar in Cehia - 56,29 euro pe MWh. mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 11:21
Romania are resurse uriase de energie, precum gazele din Marea Neagra, potentialul eolian sau hidro, insa nu exista nicio strategie aprobata cu privire la utilizarea lor, in timp ce sistemul energetic se degradeaza, iar facturile consumatorilor cresc, potrivit specialistilor.
Conform unui document al ministerului de resort, infrastructura este pe anumite segmente depasita moral si uzata tehnic, fiind nevoie urgenta de investitii.
"Retorica transformarii Romaniei intr-un hub energetic regional a ramas lipsita de continut. Pe de o parte, ultimul deceniu a consemnat putine succese ale proiectelor de infrastructura. Infrastructura energetica este, in segmente decisive, depasita moral si uzata tehnic, avand nevoie urgenta de investitii.
Productia de energie electrica depaseste consumul intern, dar capacitatea de export ramane limitata; eficienta sistemelor de transport de electricitate si de gaze este afectata de scaderea volumului intern de energie transmisa, dar, in acelasi timp, aceste sisteme nu ofera suficienta capacitate pe noile axe rezultate din evolutia capacitatilor de productie din ultimii ani", se arata intr-un document privind analiza stadiului actual al sistemului energetic national, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
In acest context, Ministerul Energiei a lansat in dezbatere "Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018-2035, cu perspectiva anului 2050", document finalizat in septembrie, dar care nu a fost inca aprobat in Guvern.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 12:24
Romania a importat, in ianuarie 2018, o cantitate de titei de 722.000 tone echivalent petrol (tep), cu 7.900 tep (1,1%) mai mare fata de cea importata in perioada similara din 2017, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).
Productia de titei a totalizat 284.600 tep, fiind cu 3,7% (10.900 tep) mai mica fata de cea din anul precedent.
Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, se estimeaza o injumatatire a productiei interne de titei, la aproximativ 2 milioane tone in 2030.
Cresterea dependentei de importuri nu poate fi evitata pe termen mediu si lung decat prin incurajarea activitatii de explorare si productie, respectiv prin cresterea eficientei in consumul de carburanti petrolieri, se mentioneaza in document.
De asemenea, se estimeaza ca productia de titei isi va continua tendinta de scadere lenta intre 2030 si 2050, de la 22 la 13 TWh (1,93 la 1,15 milioane tep).
In scenariul ambitios de decarbonare combinat cu preturi mici ale petrolului, productia de titei cunoaste un punct de cotitura in 2035, incepand de la care are loc o scadere abrupta catre zero.
Rezervele dovedite de titei ale Romaniei se vor epuiza in 12-15 ani, la prezenta rata de exploatare. mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 17:01
Pretul energiei in Romania este mai mare decat in alte tari din regiune cu care tara noastra este cuplata, astfel ca luni a fost mai ieftin sa se importe energie si nu exista un deficit de productie, a declarat Octavian Lohan, membru al directoratului Transelectrica.
El a fost intrebat de ce productia de energie a tarii a fost mai mica, luni dimineata, decat consumul national, iar soldul import-export a fost in favoarea importului.
"Sunt traderi care cumpara si vand. Numai noi si ungurii avem preturi mari in regiune, in schimb Cehia si Slovacia au preturi mici. Deci daca energia ieftina de la ei isi croieste un drum pana la noi, vine energie ieftina. Prin urmare, nu este un deficit de productie", a explicat Lohan.
Potrivit acestuia, au mai existat doua zile in aceasta luna, respectiv 2 si 6 februarie, cand Romania a importat energie in permanenta, iar consumul a fost mai mare decat productia.
"Nu am avut niciodata probleme cu acoperirea propriului consum. In zilele cand a fost consumul foarte mare, aproape de 10.000 de MW (la mijlocul lunii ianuarie - n.red.), mai erau si 1.500 de MW de exportat, atunci deja aveam probleme, pentru ca si Dunarea era foarte mica.
Astazi Dunarea este la 7.100 de metri cubi pe secunda si produce mult, dar preturile fac ca energia sa intre in tara cand este mai ieftin la vecini. Aceasta s-a intamplat la cuplarea pietelor, se incearca egalizarea preturilor. Este jocul preturilor", a mai spus Lohan.
Luni dimineata, la ora 10:00,... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 18:27
Realizarea mai multor interconexiuni ale sistemului energetic national cu cele ale statelor vecine reprezinta o sansa pentru producatorii romani de energie de a exporta mai mult, dar exista si riscul ca piata autohtona sa fie "invadata" de energie din aceste state.
"Sunt producatorii romani pregatiti sa faca fata unei competitii care poate sa fie extrem de interesanta? Nu este doar oportunitatea de a exporta, ci si de a fi invadati de import foarte puternic din tarile vecine", a declarat joi Carmen Neagu, membru al Consiliului de Supraveghere al transportatorului de energie Transelectrica, la conferinta Mediafax Talks about Energy.
Potrivit Institutului National de Statistica, exportul de electricitate a scazut cu 11,3% in primele sapte luni. Transelectrica estimeaza pentru perioada 2014 - 2017 o scadere anuala de aproximativ 4% a consumului de electricitate.
Transelectrica este compania care administreaza sistemul national de transport al electricitatii. Printre obiectivele companiei se numara si construirea mai multor linii de export de electricitate catre Ungaria, Serbia, Republica Moldova si Bulgaria.
Transelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Finantelor Publice. mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 08:32
Mentinerea preturilor de vanzare a electricitatii va determina reducerea investitiilor, in absenta carora Romania va fi obligata sa importe energie, a declarat, marti, Adrian Borotea, corporate affairs manager in grupul ceh CEZ.
"Daca preturile energiei nu vor creste la consumatorul final nu vom avea investitii. Multe unitati de productie vor iesi din piata, din motive de mediu, si va trebui sa importam energie", a afirmat Borotea la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.
Potrivit acestuia, una dintre primele masuri care ar trebui luate de catre Ministerul Economiei este majorarea pretului energiei electrice.
"Anul 2012 nu este un an bun de crestere a tarifelor, este an electoral. Sigur, au fost ani buni in care nu s-au facut lucruri. Nu trebuie sa dublam tarifele, dar nici nu putem sa le lasam pe loc. Nu poti condamna furnizorii clientilor finali la faliment. Energia nu mai poate fi creditorul industriei, lucru care s-a intamplat timp de cativa ani. Suportabilitatea jucatorilor din piata energiei e apropape de capat" , a continuat el.
Potrivit lui Borotea, daca Romania ar trebui sa importe energie pentru a-si asigura consumul la nivel national nu va putea face acest lucru decat pentru o perioada scurta de timp, intrucat capacitatile de import sunt mici, de 10%-15%.
"Capacitate de import este limitata undeva la 10%-15%. De exemplu, Ucraina exporta constant 500 MW spre alte tari, unde preturile sunt mai bune. Dar importul pe termen lung nu... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 18:59