Rusia a inceput sa livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminica directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters.
In conformitate cu strategia sa, care vizeaza ocolirea Ucrainei, Rusia a decis sa construiasca gazoductul TurkStream via Marea Neagra si sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltica.
"Livrarile de gaze naturale rusesti, nu doar pentru noi dar si pentru Grecia si Macedonia de Nord, se realizeaza cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granita Bulgariei cu Turcia" a declarat duminica directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Citeste si: Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Cat gaz livreaza Gazprom
Anterior, grupul rus Gazprom a informat ca de la data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei si aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus ca in prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizata si a adaugat ca este posibil ca aceasta conducta sa fie utilizata in sistem revers pentru a transporta... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:35
La iarna, Romania va avea suficiente gaze doar daca nu da gerul si daca ucrainenii nu se cearta prea tare cu rusii.
Potrivit normelor UE, o tara se poate considera la adapost de o criza energetica doar daca isi poate procura gazele naturale din 3 surse distincte. In acest fel - indiferent ce s-ar intampla - tara respectiva poate fi aproape sigura ca nu ramane fara gaz.
Judecand doar dupa acest criteriu, Romania e ferita de o eventuala criza energetica, deoarece are acces nu la 3, ci chiar la 4 surse de gaz. Iata despre ce este vorba.
Inainte de toate, tara noastra are productie interna prin care si-a asigurat, iernile trecute, peste 70% din consum. Apoi, Romania are interconexiuni (adica infrastructura care ii permite sa importe gaze din Bulgaria, din Ungaria si din Ucraina - n.red.).
Si atunci, de ce ne-am mai face griji cu privire la alimentarea cu gaze? Motivul e foarte simplu, spune expertul judiciar in domeniul gazelor naturale, Dumitru Chisalita. Anume: din toate sursele de import, una singura e de baza. Si s-ar putea ca tocmai pe aceea sa n-o mai putem accesa, din ianuarie 2020 incolo.
"Importurile de gaze din Bulgaria sunt conjuncturale. Exista posibilitatea ca anumite cantitati de gaze din Grecia sa ajunga in Bulgaria si apoi, mai departe, in Romania. Dar nu e ceva sigur. Nu vorbim despre o alimentare garantata, continua, pe care sa ne putem baza,
Si tot conjuncturale sunt si importurile de gaze din Ungaria. Importam din tara vecina pentru ca -... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 07:15
Bulgaria a deschis vineri o noua sectiune a gazoductului sau de tranzit catre Turcia, extinzandu-i capacitatea, deoarece Sofia se grabeste sa pregateasca transportul gazului rusesc catre Europa, prin proiectul TurkStream, ce va face legatura intre Rusia si Turcia, via Marea Neagra, transmite Reuters.
Noua sectiune de 20 de kilometri din sud-estul Bulgariei va majora capacitatea gazoductului Transbalkan la 15,7 miliarde de metri cubi de gaz (bcm) pe an, de la 14 bcm in prezent, si va ajuta la sporirea securitatii gazelor furnizate, au anuntat autoritatile de la Sofia.
"Acum am construit o conducta care va permite fluxuri reversibile, astfel incat putem obtine gaze din Turcia, din Azerbaidjan si din Rusia", a afirmat premierul Boyko Borissov, la ceremonia oficiala, la care a fost prezent si ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez.
Estimat la sapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede constructia a doua conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei sa isi reduca dependenta de Ucraina ca ruta de tranzit pentru livrarile sale de gaze destinate Europei.
Gazoductul este conceput in vederea majorarii livrarilor de gaze naturale rusesti spre Turcia, cel de-al doilea cumparator de gaze rusesti, dupa Germania. Un lucru important pentru Moscova il reprezinta faptul ca TurkStream ar urma sa fie prelungit din Turcia spre Europa de Sud, deschizand astfel o noua ruta de tranzit pentru gazele rusesti.... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 17:55
Romania si-a manifestat interesul de a se conecta la asa-numitul Coridor Sudic de Gaze (SGC), din Rusia spre Europa, a anuntat joi Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Uniunea Energiei, relateaza site-ul agentiei de stiri Trend.
Sefcovic a facut aceste declaratii ca urmare a unei reuniuni ministeriale la Baku a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Romania a fost reprezentata de catre Iulian-Robert Tudorache, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.
"2018 va fi o perioada speciala pentru implementarea proiectului Coridorului Sudic de Gaze. Gazele din Azerbaidjan vor ajunge in Europa in 2020. Este un proiect strategic care va consolida securitatea energetica a Europei si, prin urmare, UE sustine proiectul inca de la inceput", a spus vicepresedintele Comisiei Europene.
Maros Sefcovic a mai precizat ca, de la inceputul implementarii strategiei energetice, Uniunea Europeana a discutat cu tarile din Europa de Sud-Est pentru conectarea acestora la Coridorul Sudic de Gaze.
"Exprimarea interesului din partea unor tari precum Bulgaria si Romania are o importanta deosebita. Europa va fi mai puternica decat oricand datorita implementarii acestui proiect", a mai declarat inaltul oficial european.
Coridorul Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, va permite transportul a peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul azer Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia.... mai mult
Joi, 15 Februarie 2018, ora 19:44
Iarna bate la usa, iar natiunile care au fost in sfera de influenta sovietica, de la Polonia la Bulgaria, privesc cu sufletul la gura negocierile intre Rusia si Ucraina pe tema gazelor naturale.
Lipsa unui progres semnificativ intre tara condusa de Vladimir Putin si Kiev tine in sah intreaga Europa, care a trecut prin doua perioade in care rusii au inchis robinetul in miezul sezonului rece, in 2006 si 2009.
In ciuda antecedentelor, statele batranului continent nu au facut mare lucru in ceea ce priveste diversificarea resurselor de alimentare cu energie, in special in domeniul gazelor naturale, scrie Bloomberg.
"Unele zone din Europa de Est vor fi vulnerabile in aceasta iarna. Problema este ca pana acum relatiile cu Rusia au fost relativ bune, astfel ca poate nu s-au gandit ca trebuie sa se grabeasca", a spus analistul Emily Stromquist.
Daca Moscova si Kievul nu ajung la un compromis inainte de decembrie, iar Gazprom nu deschide robinetul pentru tara vecina, atunci Ucraina ...citeste mai departe despre "Europa de Est tremura de teama ca Rusia ar putea inchide robinetul la iarna - Bloomberg" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 09:37
Romania se afla printre tarile care ar suferi cel mai semnificativ impact in cazul in care Rusia ar decide sa sisteze exporturile de gaze prin Ucraina, arata o analiza realizata de London School of Economics.
Una dintre principalele ingrijorari ale tarilor din Uniunea Europeana (UE) cu privire la situatia din Crimeea vizeaza dependenta lor de gazele din Rusia, 60% (nu sunt incluse Finlanda si tarile baltice) din gazele importate fiind livrate prin intermediul sistemului de conducte din Ucraina, spun autorii analizei mentionate, potrivit Standart News.
Desi situatia a fost descrisa ca o problema a UE, riscul pentru statele occidentale ar fi redus, fiind vorba, mai degraba, de o problema regionala.
Intr-un astfel de scenariu, statele din Europa Centrala si de Vest nu s-ar confrunta cu probleme imediate, datorita stocurilor de gaze pe care le detin, in cazul in care sistarea tranzitului prin Ucraina nu ar dura mai mult de aproximativ doua luni.
Patru motive pentru care Rusia ...citeste mai departe despre "London School of Economics: Lovitura puternica pentru Romania daca Rusia nu va mai livra gaze prin Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 Martie 2014, ora 17:15
Ucraina va creste in primul trimestru achizitiile de gaze din Europa, incepand importuri prin intermediul Slovaciei si Ungariei, pentru a reduce dependenta de livrarile din Rusia.
"Cu Slovacia discutam elemente tehnice, toate problemele cu Ungaria au fost rezolvate. Mizam pe primul trimestru", a declarat ministrul Energiei Eduard Stavitski, transmite RIA Novosti.
Ucraina cumpara deja gaze din Europa prin Polonia, in incercarea de a reduce dependenta de livrarile de gaze din Rusia, cu care este blocata intr-o disputa referitoare la termenii contractelor existente.
Presa din Ucraina a relatat in ianuarie ca autoritatile de la Kiev analizeaza posibilitatea importului de gaze prin Slovacia, precum si de gaze lichefiate de la terminale din Turcia, prin Bulgaria si Romania.
Stavitski a aratat ca autoritatile de la Kiev vor sa cumpere gaze nu doar de la partenerul actual RWE, din Germania, dar nu a numit posibilii parteneri.
"Discutiile sunt in curs si se apropie de sfarsit", a spus ministrul.
Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat in ianuarie ca guvernul este interesat de importul gazelor din Europa intrucat contractele nu au clauze pentru plata gazelor neconsumate sau penalizari pentru achizitia unei cantitati mai mici decat cea prevazuta.
Grupul rus Gazprom a prezentat companiei ucrainene Naftogaz o factura de 7 miliarde de dolari pentru gazele neconsumate in 2012.
Rusia si Ucraina sunt intr-o disputa legata de livrarile de gaze de la semnarea... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 09:14
Rusia garanteaza livrarea de gaz Europei, a declarat ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, la o intalnire cu omologul bulgar Traicio Traikov, la Moscova.
"Perceptia unei scaderi a livrarlor catre statele din Balcani a aparut din cauza cresterii consumului, pe fondul conditiilor meteo din Europa. Nu vor fi probleme cu livrarea cantitatilor cerute catre Bulgaria si alte state europene", a subliniat ministrul rus.
In primele zile ale lunii februarie, mai multe state europene, printre care Bulgaria, Grecia, Romania, Slovacia, Ungaria, Polonia, Austria, Italia si Germania, au spus ca Gazprom nu livreaza suficient.
Potrivit Gazprom, in ianuarie compania a indeplinit cerintele de gaz pentru Europa, iar situatia se va ameliora curand. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 19:37
Turcia a acordat miercuri Rusiei permisiunea ca viitorul gazoduct South Stream sa ii tranziteze apele teritoriale, oferind ultimul element care lipsea Moscovei pentru concretizarea proiectului de furnizare a gazelor catre Europa care concureaza conducta Nabucco sustinuta de UE.
Veritabil concurent pentru Nabucco, South Stream va transporta gaze din Azerbaidjan si Asia Centrala pentru a reduce dependenta Europei de Rusia. In plus, South Stream va ocoli Ucraina, una dintre principalele rute de tranzit al gazelor rusesti, transmite Reuters.
Gazoductul South Stream trebuie sa treaca prin apele teritoriale ale Turciei, care este participanta la proiectul Nabucco, pentru a ajunge in sud-estul Europei.
Decizia Turciei, unul dintre cei mai mari clienti pentru gazele rusesti, a fost neasteptata, in conditiile in care a anuntat in noiembrie ca nu va prelungi unul din contractele cu Gazprom, pentru 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a acordat Rusiei permisiunea de a construi South Stream in apele teritoriale ale Turciei, in timp ce directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca grupul va prelungi doua acorduri pe termen lung care vor majora livrarile catre Turcia cu 2 miliarde de metri cubi, la 27 de miliarde de metri cubi pe an.
Aceste livrari vor include 3 miliarde de metri cubi de gaze care vor fi livrate printr-o conducta care tranziteaza Ucraina, Romania si Bulgaria. Turcia intentiona initial sa reduca... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 10:54