La iarna, Romania va avea suficiente gaze doar daca nu da gerul si daca ucrainenii nu se cearta prea tare cu rusii.
Potrivit normelor UE, o tara se poate considera la adapost de o criza energetica doar daca isi poate procura gazele naturale din 3 surse distincte. In acest fel - indiferent ce s-ar intampla - tara respectiva poate fi aproape sigura ca nu ramane fara gaz.
Judecand doar dupa acest criteriu, Romania e ferita de o eventuala criza energetica, deoarece are acces nu la 3, ci chiar la 4 surse de gaz. Iata despre ce este vorba.
Inainte de toate, tara noastra are productie interna prin care si-a asigurat, iernile trecute, peste 70% din consum. Apoi, Romania are interconexiuni (adica infrastructura care ii permite sa importe gaze din Bulgaria, din Ungaria si din Ucraina - n.red.).
Si atunci, de ce ne-am mai face griji cu privire la alimentarea cu gaze? Motivul e foarte simplu, spune expertul judiciar in domeniul gazelor naturale, Dumitru Chisalita. Anume: din toate sursele de import, una singura e de baza. Si s-ar putea ca tocmai pe aceea sa n-o mai putem accesa, din ianuarie 2020 incolo.
"Importurile de gaze din Bulgaria sunt conjuncturale. Exista posibilitatea ca anumite cantitati de gaze din Grecia sa ajunga in Bulgaria si apoi, mai departe, in Romania. Dar nu e ceva sigur. Nu vorbim despre o alimentare garantata, continua, pe care sa ne putem baza,
Si tot conjuncturale sunt si importurile de gaze din Ungaria. Importam din tara vecina pentru ca -... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 07:15
Ucraina are capacitatea sa transporte gaze naturale din Norvegia in Romania, Bulgaria, Turcia si, posibil, in Grecia, a declarat ministrul ucrainean pentru Energie Volodimir Demcisin la conferinta IHS CERAWeek din Houston, in Texas.
"Capacitatile Ucrainei permit transportul (de gaze naturale) din nordul (Europei), din Norvegia", a declarat Demcisin miercuri, relateaza agentia rusa Sputnik.
"Putem transporta aceste gaze naturale catre Romania, Bulgaria, Turcia si, potential, in Grecia", a continuat el.
Infrastructura ucraineana pentru transportul gazelor naturale, care a fost dezvoltata in anii '60-'70, este disponibila si capabila sa transporte volume mari de gaze naturale, a precizat el.
Ucraina detine 38 de linii de transport distincte, care conecteaza partea de sud a tarii cu cele de est si vest, dar si regiunea de nord cu cea de sud, a mai precizat ministrul.
Pe de alta parte, gigantul rus Gazprom actioneaza in conditii "discriminatorii" si afecteaza economia... citeste mai departe despre "Romania ar putea primi gaze din Norvegia gratie Ucrainei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 09:30
Constructia coridorului de gaze intre Romania, Bulgaria si Grecia va incepe in martie 2016 si va fi gata la finele lui 2018, a anuntat miercuri ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova.
Conform planurilor initiale, infrastructura urma sa devina operationala "undeva" in 2018, citat de Novinite.
Temenuzhka Petkova a facut acest anunt dupa intalnirea descrisa drept "istorica" intre oficiali din Bulgaria, Grecia (ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis) si Romania (secretarul de stat in ministerul Energiei, Mihai Albulescu), care a avut loc la Sofia. Discutiile s-au focusat pe construirea asa-numitului "Coridor vertical de gaze" care va interconecta retelele de gaze ...citeste mai departe despre "Cand va fi gata coridorul de gaze intre Romania, Bulgaria si Grecia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 20:41
Serbia discuta cu Romania despre posibilitatea importului de gaze din regiunea Marii Negre si este deschisa convorbirilor privind obtinerea de gaz din Rusia pe rute alternative, a declarat joi premierul sarb Aleksandar Vucic, pe marginea unui forum al Reuters de la Davos, relateaza Tanjug.
"Tocmai am terminat convorbirile cu premierul Victor Ponta despre importul de gaz din portiunea romaneasca a Marii Negre", a spus Vucic la Davos, porivit Agerpres.
"In acelasi timp, suntem gata sa discutam toate posibilitatile de a primi gaz rusesc prin gazoductele din Turcia, Grecia sau Macedonia", a adaugat premierul sarb.
Potrivit Reuters, Serbia primeste aproximativ 90% din importurile de gaz din Rusia prin Ucraina, dar cauta in prezent rute alternative dupa decizia Moscovei de a renunta la proiectul de constructie a gazoductului South Stream. mai mult
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 10:12
Romania, Grecia si Bulgaria vor sa colaboreze pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze de gaze naturale, semnand marti un acord in acest sens.
Acordul de cooperare a fost semnat la Bruxessels de ministrii Energiei din cele trei state, potrivit Mediafax.
In februarie 2011, Consiliul European a decis ca fiecare stat membru al Uniunii Europene sa aiba cel putin doua surse de gaze naturale si electricitate pana in 2014, pentru a contracara eventuale opriri ale livrarilor din Federatia Rusa.
Romania nu are inca o conexiune a retelei de gaze cu Bulgaria, desi exista de mai multi ani un proiect de constructie a unei conducte intre Giurgiu si Ruse. Conducta de gaze, investitie de circa 24 milioane euro, ar urma sa fie finalizata pana in 2016.
Sistemul de gaze al Romaniei este conectat cu cel al Ungaria si al Republicii Moldova, insa eventuale opriri ale importurilor din Rusia nu ar putea fi compensate prin aceste doua tevi, intrucat din Ungaria se importa cantitati nesemnificative de gaze, iar conducta cu Republica Moldova este destinata exporturilor. mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 14:12
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune ca ar fi o "idee benefica" pentru consumatorii de gaze interconectarea Romaniei la conducta de gaze Trans Adriatic Pipeline (TAP), iar aceasta posibilitate este discuta inclusiv la Bruxelles.
"Conectarea Romaniei, Bulgariei si, probabil, si a Ungariei la TAP ar fi o initiativa care ar putea fi benefica pentru consumatorii din Romania, intrucat preturile ar fi mai competitive. Este o idee care poate deveni un proiect realizabil. Este un concept discutat, inclusiv cu reprezentantii Comisiei Europene", a declarat Nicolescu, potrivit Mediafax.
TAP porneste de la granita Greciei cu Turcia, unde urmeaza sa fie conectata cu TransAnatolian Pipeline, si va furniza gaze din campul Shah Deniz II din Azerbaijan, tranzitand Grecia si Albania, cu destinatia finala in Italia.
TAP a fost concurentul Nabucco pentru furnizarea de gaze din Azerbaijan, proiect sustinut de Romania.
Partenerii Nabucco erau OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta). Liderul consortiului Nabucco era OMV Austria.
Atat actionarii TAP, cat si Nabucco, sperau sa convinga cosortiul SHah Deniz II sa le furnizeze gaze, dar anul trecul castigatorul a fost desemnat TAP.
Consortiul care va exploata rezerva de gaze Shah Deniz din Azerbaijan este condus de British Petroleum, proprietarul a 20% din dezvoltatorul proiectului. Partenerii BP in proiect sunt Statoil (Norvegia) - 20%, Socar... mai mult
Duminica, 27 Iulie 2014, ora 14:41
Compania Petroliera de Stat din Azerbaijan - Socar - a anuntat vineri ca a ajuns la un acord de principiu cu Agentia de privatizare din Grecia (HRADF) cu privire la achizitionarea a 66% din actiunile companiei Desfa, operatorul retelei de distributie a gazelor naturale din Grecia, informeaza un comunicat de presa.
Socar nu a dezvaluit termenii financiari ai tranzactiei dar a adaugat ca impreuna cu HRDAF lucreaza la finalizarea aspectelor tehnice ale tranzactiei.
"Socar are o vasta experienta in sistemele de gazoducte din regiunea Caspica si suntem bucurosi sa incepem sa lucram in Grecia, primul nostru proiect de acest tip in Uniunea Europeana", a declarat presedintele Socar, Rovnag Abdullayev.
Lovita de criza, Grecia a lansat la inceputul acestui an un vast program de privatizari, pe lista companiilor ce urmau sa fie scoase la privatizare figurand compania de gaze naturale Depa si filiala sa de distributie Desfa. Insa la expirarea termenului limita, autoritatile de la Atena nu au primit nicio oferta angajanta pentru compania DEPA, in timp ce compania azera Socar a fost singurul ofertant la preluarea Desfa.
Potrivit presei elene, Socar a depus o oferta imbunatatita de 400 milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni la Desfa, in conditiile in care pretul minim cerut de autoritatile grecesti a fost de 330 milioane de euro.
Compania de Stat de Petrol si Gaze Naturale din Azerbaidjan detine in prezent in Romania o retea de 14 benzinarii active in zona... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 11:10
Bulgaria si Azerbaidjanul discuta posibilitatea infiintarii unui centru de procesare a gazului natural comprimat in Georgia, pentru ca produsul final sa fie transportat in Bulgaria si Romania, a declarat expertul azer Ilham Saban, citat de Sofia News Agency si preluat de NewsIn.Expertul a adaugat ca un grup de lucru azero-bulgar discuta mai multe posibilitati pentru a livra gaz natural Bulgariei.
Saban a avertizat, insa, ca implementarea unui astfel de proiect ar necesita resurse importante si ca realizarea sa este putin probabil in viitorul apropiat.
El a precizat ca Azerbaidjanul ar putea fi mai interesat de rezultatele negocierilor din Bulgaria si Turcia, respectiv Grecia, ca posibila ruta alternativa de livrare.
In noiembrie, ministrul bulgar al economiei, energiei si turismului Traicio Traikov, a anuntat ca societarea bulgara de gaz Bulgartransgaz si cea azera, GNKAR, vor infiintat o companie comuna.
Traikov a primit autorizatie din partea Consiliului de Ministri pentru a semna un memorandum de cooperare si pentru a infiinta compania. mai mult
Marti, 16 Martie 2010, ora 12:45
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat, marti, ca in saptamanile urmatoare CE va aproba fondurile promise anul trecut, dupa criza gazelor intre Rusia si Ucraina, pentru racordarea retelei de gaze din Bulgaria la cele din Grecia si Romania, relateaza site-ul Novinite.com. Cu ocazia intalnirii avute marti, la Bruxelles, cu presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, Barroso a afirmat ca executivul comunitar va aloca suma de 45 de milioane de euro pentru conectarea conductelor de gaze intre Bulgaria si Grecia si alte noua milioane de euro pentru conectarea retelelor din Bulgaria si Romania, relateaza Mediafax.
Jose Manuel Barroso a reamintit ca aceste doua proiecte figureaza printre cele 44 de initiative similare aprobate de Comisia Europeana, inclusiv conducta pentru tranzitul de gaze Nabucco.
Si aceasta din urma va traversa teritoriul Bulgariei.
Presedintele executivului comunitar l-a felicitat pe seful statului bulgar pentru rolul activ pe care l-a avut in consolidarea Uniunii Europene.
Jose Manuel Barroso a afirmat, potrivit postului public bulgar de radio BNR, ca Parvanov se afla printre liderii europeni care au actionat cel mai activ in favoarea noii strategii de dezvoltare a UE "2020".
La randul sau, presedintele Bulgariei i-a multumit sefului executivului comunitar pentru sprijinul acordat initiativei sale ca Sofia sa devina un nod regional in Europa de Sud-Est pentru coordonarea eforturilor de integrare a Balcanilor Occidentali.
Jose Manuel... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 10:01