Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri informeaza ca nu exista probleme privind asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor in perioada de iarna 2019 - 2020, stocurile fiind superioare celor de anul trecut.
Productia interna in Romania este de aproximativ 28 milioane metri cubi (mc)/zi, stocul de gaze naturale inmagazinate in depozitele de inmagazinare subterana este de aproximativ 2,360 miliarde mc, cu 1,364 miliarde mc mai mult decat in perioada similara a anului trecut, iar capacitatea de extractie zilnica este cuprinsa intre 25 - 28 milioane mc pentru perioada ianuarie-februarie 2020, superioara capacitatii zilnice de extractie avuta la dispozitie in iarna trecuta, de 20 milioane mc/zi.
"De la momentul preluarii portofoliului de Ministru al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri prioritatea mea a fost pregatirea sezonului rece. Actualul Guvern este mai bine pregatit decat precedentul pentru a gestiona perioada de iarna. Avem mai multe rezerve de gaze, avem capacitati superioare de extractie, desi putem si trebuie sa investim mai mult in extractia din depozite", a declarat Virgil Popescu, ministrul de resort, citat in comunicat.
El a adaugat ca solicita periodic informari si date referitoare la situatia importurilor de gaze.
Potrivit comunicatului, pe relatia cu Ungaria se importa aproximativ 5 - 5,5 milioane mc/zi, atat cat este necesar, iar pe relatia cu Bulgaria la interconectarea de la Ruse nu se importa gaze, ci se exporta... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 14:24
La iarna, Romania va avea suficiente gaze doar daca nu da gerul si daca ucrainenii nu se cearta prea tare cu rusii.
Potrivit normelor UE, o tara se poate considera la adapost de o criza energetica doar daca isi poate procura gazele naturale din 3 surse distincte. In acest fel - indiferent ce s-ar intampla - tara respectiva poate fi aproape sigura ca nu ramane fara gaz.
Judecand doar dupa acest criteriu, Romania e ferita de o eventuala criza energetica, deoarece are acces nu la 3, ci chiar la 4 surse de gaz. Iata despre ce este vorba.
Inainte de toate, tara noastra are productie interna prin care si-a asigurat, iernile trecute, peste 70% din consum. Apoi, Romania are interconexiuni (adica infrastructura care ii permite sa importe gaze din Bulgaria, din Ungaria si din Ucraina - n.red.).
Si atunci, de ce ne-am mai face griji cu privire la alimentarea cu gaze? Motivul e foarte simplu, spune expertul judiciar in domeniul gazelor naturale, Dumitru Chisalita. Anume: din toate sursele de import, una singura e de baza. Si s-ar putea ca tocmai pe aceea sa n-o mai putem accesa, din ianuarie 2020 incolo.
"Importurile de gaze din Bulgaria sunt conjuncturale. Exista posibilitatea ca anumite cantitati de gaze din Grecia sa ajunga in Bulgaria si apoi, mai departe, in Romania. Dar nu e ceva sigur. Nu vorbim despre o alimentare garantata, continua, pe care sa ne putem baza,
Si tot conjuncturale sunt si importurile de gaze din Ungaria. Importam din tara vecina pentru ca -... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 07:15
Importurile de gaze din aceasta perioada avantajeaza Romania, intrucat sunt mult mai ieftine decat in varf de iarna, sustine Ministerul Energiei intr-o postare pe pagina de Facebook a institutiei.
Aceasta dupa ce, luni, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a publicat cantitatile de gaze importate in luna mai 2019, respectiv 1.185.490 MWh, acestea fiind de 353 de ori mai mari decat in luna mai 2018 (3.353 MWh).
"Insistam asupra faptului ca importurile de gaze din aceasta perioada avantajeaza Romania, in conditiile in care preturile de import din aceasta perioada sunt cu mult mai scazute decat in varf de iarna", au scris, luni seara, reprezentantii ministerului.
Ministrul de resort, Anton Anton, afirmat, la finele lunii mai, ca majorarea importurilor de gaze nu reprezinta o problema. "Daca pretul gazelor de productie interna este mai mare decat gazele de import, industria se va orienta catre gazele de import. Nu vad care e problema", a afirmat Anton, intr-o conferinta.
ANRE a publicat si pretul gazelor de import din luna mai 2019, care a fost de 89 de lei pe MWh, cu 12% mai mic decat cel al gazelor romanesti (101 lei pe MWh, potrivit cotatiilor de la Bursa Romana de Marfuri).
Totodata, Ministerul Energiei precizeaza, pe Facebook, ca este preocupat de asigurarea stocurilor de gaze naturale necesare pentru sezonul rece.
"Astfel, in aceasta perioada, atentia noastra a fost indreptata spre umplerea depozitelor subterane cu gaze naturale la... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 10:51
Gazele romanesti tranzactionate pe bursa au atins un pret record pentru luna iunie, iar asta ne va costa pe toti, in perioada imediat urmatoare.
De regula, gazele naturale - inclusiv cele din productie interna - se ieftinesc vara. Motivul: atat populatia, cat si cea mai mare parte a industriei le consuma in cantitati mai mici. Iar o cerere redusa atrage dupa sine si o scadere a pretului gazelor vandute pe bursa.
In 2019, insa, situatia pietei de gaze este mai complicata decat in anii precedenti. Motivul: odata cu adoptarea OUG 114, pretul gazelor romanesti destinate consumului populatiei s-a plafonat la 68 lei MWh. In consecinta, pe bursa - unde cererea si oferta fac pretul - se mai vand doar gazele destinate industriei.
In mod normal, si pretul acestora ar fi trebuit sa scada pe timp de vara, ca urmare a cererii reduse. Cu toate astea, pretul mediu al gazelor naturale romanesti tranzactionate pe Bursa de Marfuri a ramas neschimbat fata de luna mai: 101,24 lei/MWh.
Evolutia pretului gazelor din productie interna, reprezentata cu rosu in graficul dat publicitatii de Bursa Romana de Marfuri
Or - potrivit inginerului Dumitru Chisalita, expert in domeniul energiei - acesta este cel mai ridicat pret mediu al gazelor romanesti practicat vreodata in luna iunie, pe bursa din tara noastra.
De ce se mentine pretul atat de sus? Pe de o parte, ne-am putea gandi ca producatorii si furnizorii vor sa castige un ban in plus pentru a compensa pierderile care le-au... mai mult
Sambata, 13 Iulie 2019, ora 00:00
Din cauza ca nu e in stare sa isi valorifice propriile resurse, Romania si-a inceput anul importand masiv gaze naturale scumpe, provenite din Rusia.
Potrivit datelor furnizate de Ministerului Energiei la solicitarea Ziare.com, in luna ianuarie 2019, tara noastra a importat nu mai putin de 395,5 milioane de metri cubi de gaze naturale, cu circa 30% mai mult fata de aceeasi luna a anului precedent. Tendinta s-a mentinut si in luna februarie 2019, cand Romania a importat 275 de milioane de metri cubi de gaz, cu peste 21% mai mult decat in aceeasi luna din 2018.
Toate cantitatile de gaze pe care tara noastra le importa - indiferent de numele societatilor si nationalitatea celor care ni le vand - sunt de provenienta ruseasca. In plus, gazele importate in primele doua luni ale acestui an fost cu circa 30% mai scumpe decat cele cumparate din strainatate in ianurie si februarie 2018.
In aceste conditii, intrebarea este: de ce a ajuns Romania sa importe resurse scumpe de la rusi, in conditiile in care detine a patra cea mai mare rezerva de gaze naturale din Europa, fiind depasita doar de Marea Britanie, Norvegia si Olanda?
Raspunsul e destul de simplu: desi are gaze, tara noastra nu si-a creat mecanismele eficiente pentru a dispune de ele atunci cand are nevoie.
Dumitru Chisalita, expert judiciar in domeniul gazelor naturale, a explicat pentru Ziare.com de ce si-a inceput Romania anul importand mai mult gaz si care sunt motivele pentru care - in ciuda faptului ca... mai mult
Sambata, 04 Mai 2019, ora 07:22
Cei doi producatori romani de gaze, Petrom si Romgaz, au limitat cantitatea de gaze livrata pe piata, astfel ca pretul a crescut, iar furnizorii trebuie sa importe mai mult gaz din Rusia, care este si mai scump, a declarat, marti, directorul general al Engie Romania, Eric Stab.
El a explicat ca toate acestea se vor reflecta in facturile platite de consumatorii finali, care vor trebuie majorate de Autoritatea de Reglementare (ANRE).
"Pretul gazelor pe piata este in crestere din mai multe cauze. In primul rand, aceasta se intampla ca urmare a faptului ca gazele de import sunt mai scumpe, dar si din cauza ca nu exista suficient gaz pe piata scos la vanzare de producatorii romani, Petrom si Romgaz. Ei spun ca pur si simplu nu mai au gaz", a spus Stab.
Oficialul Engie a aratat ca la acestea se adauga si obligatia tuturor furnizorilor de a stoca gaze pentru iarna.
"Speram sa existe mai mult gaz pe piata in primul trimestru al anului viitor, pentru ca, altfel, vom fi nevoiti sa importam si mai mult, iar pretul de import este in crestere, fiind legat de cotatiile petroliere", a sustinut el.
Stab a explicat ca acest lucru este cauzat si de preturile mari de pe piata energiei electrice, care au determinat Petrom si Romgaz sa directioneze mai mult gaz din productia proprie catre centralele pe care le detin la Brazi, respectiv Iernut.
Seful Engie a refuzat sa spuna care este pretul gazelor de import cu livrare la iarna, insa a precizat ca a prezentat Autoritatii de... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 16:18
Romania este, in continuare, dependenta 100% de importul de gaze din Rusia, iar Rusia face tot ce ii sta in putinta sa mentina aceasta dependenta, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor.
"In mod chirurgical cele mai importante decizii privind sectorul energetic din Romania au fost blocate, amanate sau chiar anulate. O sa incerc sa va dau cateva exemple... In primul rand, pentru a deveni hub prima conditie este sa ai surse de alimentare, in cazul nostru, cu gaze naturale, daca vrem sa fim hub de gaze naturale. Dar mai este o conditie: sa ai diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale. Suntem in continuare dependenti 100% de importul de gaze din Rusia, iar Rusia face tot ce ii sta in putinta sa mentina aceasta dependenta.
Diversificarea ar putea sa fie o chestiune volatila, care, la un moment dat, sa fie atinsa. Ce observam ca se intampla in continuare? Ca Romania este o pata alba in traseele tranzitului de hidrocarburi catre Europa.
Observam ca se discuta de Northstream 2, care incearca sa creasca capacitatea de import de gaze din Rusia, de la 55 de miliarde la 110 miliarde de metri cubi, ceea ce inseamna 80% din importul de gaze naturale din Rusia. De asemenea, cu toate discutiile purtate in Uniunea Europeana cu Turcia se realizeaza un Turkish Stream, care prinde practic Romania ca intr-un cleste, ocolita prin nord, ocolita prin sud, dar la pachet cu... mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 14:29
Romania nu va mai avea nevoie de importurile de gaze din Federatia Rusa, dupa ce va incepe extractia din Marea Neagra, iar tara noastra ar putea urca pe primul loc in topul tarilor europene cu cea mai mica dependenta de importurile de energie, a declarat, luni, Razvan Nicolescu, senior expert in cadrul Deloitte, in cadrul unei conferinte de presa.
Compania de consultanta a lansat studiul "Contributia proiectelor de explorare si productie a hidrocarburilor din Marea Neagra la dezvoltarea economiei romanesti", realizat la solicitarea Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).
"Din ultimele date raportate de Eurostat, Romania este in acest moment pe locul trei in topul tarilor cu cea mai mica dependenta de importuri, iar, odata cu productia de gaze din Marea Neagra, avem toate sansele sa imbunatatim aceasta performanta. Aceasta inseamna ca putem ajunge chiar pe primul loc din acest punct de vedere. (...) Cred ca Romania este intr-o situatie privilegiata, avand sursa", a aratat Nicolescu.
El a explicat ca din perimetrele offshore s-ar putea extrage in total 170 de miliarde de metri cubi, adica 5 miliarde de metri cubi anual, in medie, din care 65% ar putea fi consumat in tara.
"Aceasta productie, in primul rand, va acoperi consumul intern, apoi surplusul va merge la export. Acest lucru ar insemna ca nu vom mai avea nevoie de gaze de la rusi", a continuat Nicolescu.
Acesta a aratat ca productia din Marea Neagra va suplini declinul... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 14:05
Sistemul national de transport (SNT) al gazelor s-a aflat, miercuri dimineata, la un pas de starea de risc, cantitatea de gaze din conductele magistrale fiind cu mult sub limita de functionare la parametri normali, ca urmare a consumului mare, potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, operatorul national de transport si sistem.
Astfel, indicatorul Line Pack, care arata volumul efectiv de gaze care se afla in sistem intr-un anumit moment, era, miercuri, la ora 9:00, la nivelul de 33,6 milioane de metri cubi, cu putin peste limita de 33 de miloane de metri cubi, care indica intrarea intr-o stare de risc.
Transgaz explica, la capitolul "Limite de functionare ale SNT", ca starea optima a SNT este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normala este intre 38 si 44 milioane de metri cubi, stari de dezechilibru exista intre 33 si 38 milioane de metri cubi, iar, daca valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, exista stari de risc.
Totusi, reprezentantii companiei precizeaza, tot acolo, ca "starea de dezechilibru pentru SNT, asa cum este mentionata mai sus (cand LP este cuprins intre 33 / 38 mil.Sm3 sau LP este cuprins intre 44 / 46 mil.Sm3), nu are ca si consecinta efectiva o stare de pericol cu privire la transportul gazelor in sistemul national de transport gaze, ci este o consecinta directa a unor stari si consumuri exceptionale".
O astfel de clasificare... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 14:30