Nuclearelectrica si-a anuntat astazi actionarii, la Bursa, ca mai multe societati ale fratilor Micula i-au pus sechestru pe aproape un sfert dintre actiunile detinute de stat, prin Ministerul Economiei. La fel au partit, in ultima perioada, Conpet si Romatsa.
Nuclearelectrica este societatea care administreaza productia de energie din surse nucleare, la centrala de la Cernavoda. Potrivit informatiilor de pe siteul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), compania are 301.513.851 actiuni. Dintre acestea, 52.777.232 (17,5%) actiuni sunt detinute de diversi investitori privati. Cea mai mare parte a actiunilor, insa, adica 248,736,619 (82,49%) sunt detinut de statul roman, prin intermediul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
In cursul zilei de 3 decembrie, conducerea Nuclearelectrica le-a transmis actionarilor ca fratii Ioan si Viorel Micula, nominal sau prin intermediul unor societati pe care le-au fondat, i-au pus sechestru pe aproape un sfert dintre actiunile detinute de stat.
"In data de 27.11.2019, S.N.Nuclearelectrica SA ("SNN") a primit de la Societatea Civila Profesionalade Executori Judecatoresti "Mazilu si Asociatii" Procesul verbal de sechestru emis in data de 25.11.2019 in Dosarul de executare nr. 22/2014, creditori fiind Micula Ioan si societatile Multipack SRL si Starmill SRL, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui numar de 67.071.301 actiuni detinute de Statul Roman la SNN, cu o valoare nominala de 10/actiune, actiuni... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 18:28
Comisia Europeana a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru nerespectarea obligatiei de a recupera in integralitate de la Viorel si Ioan Micula si de la grupul lor de societati ajutoare de stat ilegale in valoare de pana la 92 de milioane euro, in conformitate cu decizia Comisiei din 2015, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Printr-o hotarare pronuntata de o instanta de arbitraj in decembrie 2013 (Micula/Romania) s-a constatat ca, prin retragerea, in 2005, a unei scheme de incurajare a investitiilor, cu patru ani inainte de expirarea sa prevazuta pentru 2009, Romania a incalcat un tratat bilateral de investitii incheiat intre Romania si Suedia. Romania a anulat schema de ajutoare ca parte a procesului de aderare la UE in vederea respectarii normelor europene privind ajutoarele de stat in legislatia sa nationala.
Instanta de arbitraj a obligat Romania sa ii despagubeasca pe reclamanti, Viorel si Ioan Micula, doi investitori cu cetatenie suedeza, pentru ca acestia nu au beneficiat in intregime de schema.
Cu toate acestea, in urma unei investigatii amanuntite, la 30 martie 2015, Comisia a adoptat o decizie in care concluziona ca suma platita de Romania drept despagubiri celor doi investitori si societatilor acestora incalca normele UE privind ajutoarele de stat si, in consecinta, obliga Romania sa recupereze despagubirile de la beneficiari.
"Comisia a constatat ca, prin faptul ca a platit despagubiri... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 13:48
Fiscul scoate la licitatie trei hoteluri ale fratilor Micula, oamenii de afaceri avand mari datorii la stat.
Hotelurile scoase la vanzare de ANAF sunt la malul marii, in statiunile Neptun si Olimp, si insumeaza 800 de camere. Fiscul vrea sa obtina pe ele 37 de milioane de lei, arata Digi24.
Fratii Micula au incercat sa vanda cele trei hoteluri la inceputul anului, insa nimeni nu s-a aratat interesat. Hotelurile au fost preluate de la stat la inceputul anilor '90. Atunci, fratii Micula au cumparat in total 12 hoteluri pe litoral.
Ultimele date de la Fisc arata ca fratii Micula au de dat statului peste de 400 de milioane de lei.
Citeste si:
Fratii Micula, poprire pe conturile ROMATSA: Au de recuperat 82 de milioaneFratii Micula dau din nou in judecata statul, dupa ce au pus sechestru pe conturile FinantelorConturile Ministerului de Finante, blocate de fratii MiculaFratii Micula au pus sechestru pe o parte din actiunile statului la Petrom (Video)Fratii Micula au castigat la Washington procesul cu statul roman - despagubiri uriase si surpriza Finantelor ...citeste mai departe despre "Fratii Micula, executati silit de ANAF: Fiscul le va scoate trei hoteluri la licitatie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 22:28
Ioan si Viorel Micula au scos la vanzare 11 dintre cele 12 hoteluri pe care le detin pe litoral, acesta reprezantand cel mai mare pachet scos vreodata la vanzare de un operator privat de turism din Romania.
Hotelurile au fost cumparate acum aproximativ 15 ani, cand fratii Micula au devenit mai mari turoperatori la mare, noteaza Profit.ro.
Cei doi frati au modernizat un singur hotel, Patria, in acesti ani, restul de 11 fiind dotate tot ca pe timpul comunismului. Sursa citata noteaza ca inclusiv mobilierul si perdelele sunt dinainte de 1989, cu mici exceptii. Cu exceptia hotelului Patria, care are trei stele, si al unuia din Neptun, Prahova, care o stea, celelalte au cate doua stele.
Fratii Micula au scos la vanzare hotelurile National (160 camere) si Unirea (176 de camere) din Mamaia, Banat (221 camere), Slatina (225 camere) si Craiova (163 camere) din Olimp si Terra (302 camere), Caraiman (242 camere), Clabucet (242 camere) Prahova (325 camere), Romanta (322 camere) si Balea (323 camere) din Neptun.
Potrivit unui raport oficial al Autoritatii de Supraveghere Financiara, niciunul dintre aceste hoteluri nu a avut profit.
Citeste mai departe despre "Fratii Micula vand 11 hoteluri de pe litoral" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 12:51
Romania a platit, deja, despagubirile datorate fratilor Micula, stabilite in 2013 de Tribunalul arbitral de la Washington, insa trebuie sa puna in aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei.
Altfel risca declansarea procedurii de infringement, plata fiind considerata ajutor de stat, reiese dintr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice transmis luni.
"Ministerul Finantelor Publice a luat act de hotararea Curtii de Arbitraj International de pe langa Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID) in dosarul Micula (de respingere a cererii de anulare a hotararii initiale depusa de Romania-n.red.).
Din punct de vedere juridic, decizia nu schimba cu nimic demersurile efectuate de statul roman pana la aceasta data. De altfel, inca din 9 martie 2015, Ministerul Finantelor Publice a executat integral hotararea arbitrala, fara ca acest lucru sa presupuna renuntarea la cererea de anulare. Suma a fost achitata prin mecanismul ...citeste mai departe despre "Reactia statului roman dupa ce fratii Micula au castigat procesul de la Washington" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:22
Statul roman a castigat in prima instanta un proces intentat de fratii Ioan si Viorel Micula, astfel ca poprirea pusa pe conturile ROMATSA, companie care administreaza serviciile de trafic aerian, a fost ridicata, evitand astfel intrarea in faliment.
Informatia a fost facuta publica, luni seara, de ministrul Transporturilor, Dan Costescu, intr-un interviu acordat TVR.
"In prima instanta, Romania a castigat (procesul cu fratii Micula - n.red.). (...) Din acest moment se ridica poprirea (pe conturile ROMATSA - n.red.). Nu ne recuperam banii care sunt in acest moment popriti in acel cont, dar toate veniturile viitoare sunt eliberate de poprire si vom putea incasa pana la urmatorul termen care este, in cel mai rau caz, undeva la mijlocul verii.
Pana atunci, ROMATSA va incasa normal banii", a declarat ministrul Transporturilor, la postul de televiziune citat.
El a mentionat ca suma poprita ajunge undeva la aproximativ 70 de milioane de euro.
Verdictul reprezinta o veste buna ...citeste mai departe despre "ROMATSA evita intrarea in faliment: Statul roman a castigat procesul cu fratii Micula" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 09:57
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a participat, luni, la audierile de la Paris in litigiul dintre fratii Micula si statul roman.
O decizie in acest caz va fi luata cel mai devreme catre sfarsitul anului 2015 sau in primul trimestru al anului 2016.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, audierile care se desfasoara luni si marti la Paris sunt prilejuite de actiunea in anulare introdusa de statul roman impotriva hotararii ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes - Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii) care a obligat statul roman, in 2013, sa plateasca fratilor Micula despagubiri de peste 84 de milioane de euro.
Romania, obligata sa anuleze tratatul bilateral cu Suedia, de care au beneficiat fratii Micula
Conform calendarului procedural aprobat, audierile au loc in perioada 21-22 septembrie 2015, la Paris, urmand ca ulterior sa se comunice partilor decizia Comitetului ad-hoc ...citeste mai departe despre "Statul roman negociaza la Paris cu fratii Micula" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 16:46
Fratii Ioan si Viorel Micula au pus poprire pe conturile ROMATSA, in urma deciziei unei instante, pentru a recupera o parte din datoria de 82 de milioane de euro pe care statul roman o are fata de acestia.
Poprirea s-a pus pe data de 9 septembrie pe veniturile incasate de societate din taxele pe care le platesc companiile aeriene sa tranziteze tara noastra, precum si sa decoleze si sa aterizeze pe aeroporturile din Romania, arata Digi 24.
Fratii Micula dau din nou in judecata statul, dupa ce au pus sechestru pe conturile Finantelor
Sindicalistii companiei de control aerian sustin ca ROMATSA este o victima colaterala a procesului dintre statul roman si fratii Micula. Reprezentantii institutiei de stat au declarat ca au trimis deja oameni la Bruxelles pentru a reclama blocarea banilor, argumentand ca regia functioneaza doar pe baza fondurilor pe care le are in conturile din Romania.
Ce spune Ministerul de Finante
Ministerul de Finante a confirmat faptul ca exista un act de ...citeste mai departe despre "Fratii Micula, poprire pe conturile ROMATSA: Au de recuperat 82 de milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 17:29
Comisia Europeana a initiat, joi, procedura de infringement impotriva a cinci state membre, printre care Romania si Suedia, solicitandu-le sa denunte tratatele bilaterale de investitii (TBI) pe care le-au incheiat intre ele, inainte de aderarea la UE.
In baza lor, Viorel si Ioan Micula au obtinut stimulente de la stat pentru fabricile lor de racoritoare si bautori alcoolice din Romania. In prezent, acestea fac obiectul unui litigiu la Curtea de Arbitraj de la Washington.
Comisia Europeana cere Romaniei sa recupereze despagubirile date fratilor Micula
Comisia Europeana aminteste ca multe dintre TBI intra-UE au fost semnate in anii '90, inainte ca UE sa se extinda in 2004, 2007 si 2013.
Ele au fost incheiate in principal intre state care erau deja membre ale UE si tarile care, dupa aderare, aveau sa fie desemnate drept "UE 13". Tratatele in cauza urmareau "sa ofere asigurari intreprinzatorilor dornici sa investeasca in viitoarele state membre din acest grup, intr-o perioada ...citeste mai departe despre "Romania, obligata sa anuleze tratatul bilateral cu Suedia, de care au beneficiat fratii Micula" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 16:30