Romania va atrage in acest an fonduri europene in valoare de 2,909 miliarde de euro, prin intermediul programelor operationale gestionate, se mentioneaza intr-un comunicat remis miercuri, 9 decembrie, de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
De asemenea, incepand din noiembrie 2019 si pana in prezent, Romania a atras per total fonduri europene in valoare de 4 miliarde de euro, dintre care o suma de 1,1 miliarde de euro a fost atrasa in noiembrie si decembrie 2019, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.
Ministrul interimar al Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a mentionat ca peste un miliard de euro din fonduri europene a fost alocat combaterii noului coronavirus.
"Valoarea fondurilor europene atrase de Romania incepand cu noiembrie 2019, de cand am preluat coordonarea Ministerului Fondurilor Europene, este semnificativa: 4 miliarde euro. Sunt fonduri care sustin dezvoltarea Romaniei prin investitii in infrastructura, in digitalizare, in educatie si sanatate. In contextul crizei sanitare cauzate de pandemia COVID-19, am alocat peste 1 miliard de euro pentru a finanta spitalele si unitatile administrativ-teritoriale in lupta cu noul coronavirus. Si in alte domenii a fost accelerata atragerea fondurilor europene, motiv pentru care, la nivelul majoritatii programelor prin care Romania atrage fonduri, in acest an sumele atrase vor fi mai mari decat cele previzionate. Banii europeni schimba vieti!", a afirmat Marcel Bolos.
In primii ani ai actualei perioade de... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 21:26
Ministrul demis si iar propus al Fondurilor Europene, Marcel Bolos, spune ca Romania va pierde 500 de milioane de euro in noul buget al Uniunii Europene, iar aceasta pierdere va fi zona proiectelor de infrastructura de transport. Bolos a primit aviz negativ in urma audierii in comisiile parlamentare.
"Dupa cum se cunoaste, noul procent pe care l-au pus in discutie la nivelul Comisiei Europene este de 1,074% din venitul national brut. Pentru Romania inseamna o pierdere de aproximativ 500 de milioane de euro la nivelul politicii de coeziune. Daca pana acum discutam de 30,566 miliarde de euro, in varianta noua de buget suntem afectati cu cele 500 milioane de euro", a declarat Bolos, la finalul audierii in comisiile parlamentare.
El a spus ca aceasta pierdere de 500 de milioane de euro va afecta tara noastra in zona proiectelor de infrastructura.
"Avem aceasta pierdere si, in general, suntem afectati pe zona proiectelor de infrastructura de transport, pentru ca acestea au si specific faptul ca potrivit noilor orientari la nivel de comisie schimbarile climatice sunt prioritare si este o prioritate la nivel european, dar, pe de alta parte, daca negocierile vor inainta, avem castiguri la nivel de flexibilitate a utilizarii fondurilor europene pe care le avem pentru urmatoarea perioada de programare, intrucat am formulat un numar de sase propuneri de masuri pe aceasta zona a flexibilizarii.
Sper sa fie in final castigate proiectele de infrastructura care sunt cele mai... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 16:38
Romania si-a propus ca, pana la finele acestui an, sa atraga fonduri europene in valoare de 12,5 miliarde de euro, insemnand cu 4 miliarde de euro mai mult decat in prezent, a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, intr-o intalnire cu presa.
"Tinta pentru 2019 este de a ajunge la 12,5 miliarde de euro din fondurile europene structurale si de investitii. Aceasta inseamna investitii de la capital uman la infrastructura mare, cercetare, inovare, investitii in infrastructura educationala, in sanatate, inseamna investitii la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale", a spus Plumb.
Potrivit acesteia, Romania a atras pana acum 8,5 miliarde de euro din actualul program, reprezentand 28% din totalul fondurilor alocate, nivel aproape egal cu cel al mediei UE, de 29%.
"Vreau sa multumesc beneficiarilor pentru proiectele de calitate pe care le-au depus si pentru modul cum gestioneaza implementarea proiectelor, precum si echipei mele de la MFE", a adaugat ministrul.
Tarile care au accesat cele mai multe fonduri din totalul alocarilor pentru fiecare in parte sunt Finlanda - 52%, Irlanda - 50%, Austria - 49%. La polul opus sunt Croatia - 21%, Malta - 22%, Italia - 23% si Spania - 24%.
Marea Britanie, Danemarca, Belgia si Polonia se afla la egalitate cu Romania, respectiv au atras 28% din totalul fondurilor alocate. mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:15
Comisia Europeana a selectat 5 autoritati nationale sau regionale, din Grecia, Spania, Polonia, Bulgaria si Croatia, sa faca parte dintr-un proiect-pilot care vizeaza consolidarea guvernantei si a capacitatii administrative de a gestiona fonduri europene.
Lipsa Romaniei din acest proiect-pilot pare, la prima vedere, greu de explicat.
Campioana fondurilor UE aruncate
Potrivit unei informari privind Cadrul Financiar Multianual 2007 - 2013, peste o treime din fondurile dezangajate in precedentul exercitiu financiar european sunt fonduri pierdute de Romania.
Pare la fel de greu de explicat includerea Poloniei in lista, in conditiile in care aceeasi informare arata ca acest stat a pierdut doar 353.409 euro din fondurile repartizate, sau a Bulgariei, care are sume dezangajate de aproape 6 ori mai mici decat Romania.
O treime din fondurile europene pierdute in toata Europa ii apartin Romaniei: un esec de 1,64 miliarde de euro.
Afla adevarul despre banii europeni: De ce ni-i dau? De ce nu-i luam? Cum vin comenzile politice, dezastrul din MFE si care sunt solutiile
Exista totusi o explicatie simpla: Comisia Europeana a publicat, pe 9 februarie 2018, un anunt care continea solicitarea adresata autoritatilor nationale de a-si exprima eventualul interes pentru imbunatatirea capacitatii lor administrative in materie prin includerea unuia dintre programele nationale in proiectul-pilot.
Termenul limita de transmitere al aplicatiilor a fost 9 aprilie.
Surse din... mai mult
Sambata, 26 Mai 2018, ora 08:33
Presedintele Klaus Iohannis a criticat, joi, proasta absorbtie de fonduri europene, in timp ce Calin Popescu Tariceanu sustine ca acest lucru se intampla din cauza terorii din administratia publica.
"Au aparut discutii foarte seriose si ingrijoratoare privind fondurile si este natural. Avem nerealizari majore la fonduri europene. Voi face in zilele urmatoare o declaratie pe aceasta tema, fiindca altfel se pare ca doar se scriu scrisori si nu se rezolva problema.
Imi doresc ca Romania sa atraga fonduri ca sunt necesare pentru dezvoltarea noastra", a spus Iohannis, la Sofia, inainte de summit-ul UE-Balcanii de Vest.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a gasit si o explicatie pentru acest lucru.
"Tara nu e capabila sa avanseze, sa ia fonduri europene, din cauza terorii care s-a instalat in administratie", a sustinut Tariceanu.
Amintim ca recent ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a spus ca Romania are fonduri europene consistente pentru infrastructura de transport (6,6 miliarde euro), dar absorbtia banilor europeni se face cu ajutorul antreprenorilor care trebuie sa implementeze proiectele.
Ministrul a adaugat ca exista doua probleme majore in acest sens, si anume intarzieri intre 12 si 84 de luni in executia lucrarilor si nepredarea lucrarilor executate, pentru ca antreprenorii nu au facut cereri de plata.
Citeste si:
Comisarul Cretu atrage atentia Guvernului asupra situatiei dezastruoase din Transporturi: Riscam sa ramanen fara... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 11:24
Romania a inregistrat progrese uimitoare in ceea ce priveste gradul de absorbtie a fondurilor europene, a declarat presedintele Congresului Puterilor Locale si Regionale al Consiliului Europei (CPLRE), Herwig Van Staa, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Insa, daca tot vorbim despre gradul de absorbtie, trebuie sa spunem ca o piedica in calea unei mai bune absorbtii o reprezinta si inaltul grad de birocratizare din Uniunea Europeana si in acest sens cred ca ar trebui sa mai reducem birocratia", a precizat Van Staa.
El vorbeste in interviu si despre Alianta Europeana a Oraselor si Regiunilor pentru incluziunea romilor. "Am constatat ca in Romania, dar si in alte state situatia s-a imbunatatit considerabil in ceea ce priveste atitudinea autoritatilor locale vis-a-vis de problemele populatiei de etnie roma. S-au intreprins numeroase eforturi, ceea ce bineinteles este un lucru pozitiv", a afirmat acesta.
Domnule presedinte, in 2013 Congresul Puterilor Locale pe care il conduceti a lansat Alianta Europeana a Oraselor si Regiunilor pentru incluziunea romilor. Unul dintre momentele prezentei dumneavoastra in Romania il constituie vizita la o scoala unde se implementeaza un proiect pentru incluziunea sociala a romilor. Care au fost pasii concreti dupa lansarea acestei Aliante si cum apreciati evolutia acestei initiative?
Congresul, cu sprijinul meu, a reusit sa creeze aceasta Alianta la nivel local si regional pentru a se reusi implementarea unor masuri concrete in... mai mult
Duminica, 15 Iunie 2014, ora 13:30
A doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, actualizata, precum si documentele consultative pentru programele operationale, au fost publicate de Ministerul Fondurilor Europene pe site-ul sau in scopul consultarii publice cu partenerii de dialog.
Prima versiune a acestui Acordului de Parteneriat a fost publicata la inceputul lunii februarie 2014 si, "intre timp, documentul a fost actualizat in urma discutiilor cu serviciile Comisiei Europene si in urma consultarii publice", precizeaza MFE, citat de Mediafax.
Conform regulamentelor UE, Ministerul Fondurilor Europene trebuie sa transmita Acordul de Parteneriat pana la data de 22 aprilie 2014.
De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene a publicat si prima versiune de lucru a documentelor consultative pentru patru programe operationale pentru care va fi autoritate de management: Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica.
"Am publicat toate aceste documente de programare deoarece Ministerul Fondurilor Europene pune accentul pe o consultare publica extinsa. Cea de a doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 este pe site-ul MFE inca din februarie 2014, a fost discutata in cadrul Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat, iar astazi (luni - n.r.) a fost publicat documentul actualizat, cel care include si propunerile relevante primite in ultima perioada. Tot astazi,... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 09:43
Parlamentul European a aprobat, astazi, o rezolutie potrivit careia Comisia Europeana trebuie sa creeze un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE si a criteriilor de accedere in UE. Rezolutia a fost votata de 31 de membri, in timp ce alte 18 au fost contra si a analizat respectarea drepturilor fundamentale in UE in 2012, dupa cum se arata intr-un material publicat de Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European, intrat in posesia caleaeuropeana.ro.
"Este timpul ca UE sa puna in practica mecanisme care sa asigure corecta aplicare a valorilor europene si a criteriilor de la Copenhaga, care sa ramana valide si dupa intrarea in UE. Instrumente de monitorizare si sanctionare trebuie sa fie create in acest sens, implicand institutii ale UE, statelor membre si corpuri de experti precum Agentia pentru Drepturi Fundamentale si Consiliul Europei", a declarat raportorul Louis Michelle, membrul belgian al grupului ALDE(liberali).
Potrivit noului text al rezolutiei, Comisia Europeana trebuie sa instituie un nou sistem de monitorizare a criteriilor de aderare, cunoscute sub numele de "Criteriile de la Copenhaga", in mod regulat si intr-o maniera obiectiva. Acest nou mecanism Copenhaga va servi pentru a fixa indicatori, recomandari si sanctiuni precum inghetarea fondurilor europene pentru tarile care nu respecta aceste criteria. Acest lucru trebuie facut in mod obiectiv, evitand dublul standard.
Parlamentarii europeni au sugerat... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 13:06
Rata de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile din cadrul Programul Operational Sectorial "Transport", aferenta exercitiului financiar 2007-2013, se plaseaza la 20,7%, diferenta de bani putand fi atrasa pana la finele anului 2015, a anuntat, luni, Ministerul Transporturilor.
In ultimele doua luni si jumatate au fost atrase 208 milioane euro, in conditiile in care suma aferenta perioadei 2007-2012 se ridica la 295 milioane euro, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.
"Deblocarea proiectelor cu finantare europeana si cresterea absorbtiei constituie unul dintre obiectivele mele ca ministru al Transporturilor. Avem in lucru proiecte foarte mari care pot face diferenta", a declarat, in comunicat, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
Termenul limita pana la care se pot absorbi fondurile europene nerambursabile aferente Programul Operational Sectorial Transport 2007 - 2013 este 31 decembrie 2015.
Programul asigura finantarea unor proiecte strategice pentru Romania in domeniile rutier, feroviar si naval. Dintre cele 11 companii beneficiare, cele mai importante sunt CNADNR si CFR SA.
Bugetul total al programului este de aproximativ 5,3 miliarde euro, din care 4,5 miliarde euro sunt bani europeni, iar diferenta reprezinta fonduri de la bugetul de stat. mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 18:18