Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a apreciat luni seara ca exporturile reprezinta o solutie de crestere economica esentiala in actuala conjunctura mondiala, pentru Romania.
"Solutiile de crestere bazate pe export sunt inevitabile in Romania, nu avem alte alternative la dezvoltare. In toata lumea se cauta solutii de crestere", a spus Isarescu, cu ocazia unei festivitati de marcare a 20 de ani de activitate a Bancii de Export-Import a Romaniei EximBank, organizata la Banca Nationala.
Guvernatorul Bancii Centrale a spus ca un scenariu-cadru de sustinere a cresterii economice cu orientare spre exporturi este obligatoriu nu doar pentru Romania, ci si pentru alte tarii.
Datoria publica va trebui rambursata
Acesta a apreciat ca datoria publica si privata garantata de stat generata de deficitul comercial va trebui rambursata candva.
"Nu stim cu precizie cand, dar acest lucru stim ca se va intampla. Chiar daca ai vrea sa te refinantezi sa nu-ti creasca datoria externa, s-ar putea sa fie posibil sa nu poti", a spus Mugur Isarescu, subliniind ca finantarea prin exporturi ramane o alternativa obligatorie.
Guvernatorul BNR a facut o scurta trecere in revista a istoriei infiintarii EximBank.
"In anii 1990 principala problema care se contura era deficitul mare al balantei comerciale si nu era greu sa intelegi ca trebuie sa ai un cadru care sa stimuleze exporturile. Dispareau acordurile de clearing, acordurile comerciale, era clar ca era nevoie de un... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 18:24
Prima lectie pe care Romania trebuie s-o invete in urma crizei datoriilor suverane este ca, intr-o situatie asemenatoare cu cea a Greciei, ar fi nevoita sa se descurce de una singura.
"Daca noi am trece prin aceeasi situatie ca si Grecia, am avea toate necazurile pe care le-au avut ei, numai ca noi nu am avea prietenii Greciei. Romania nu trebuie sa ajunga intr-o asemenea situatie pentru ca atunci va fi nevoita sa se descurce singura", a declarat Varujan Vosganian pentru Business24.
2012 se anunta un an greu. Romania incepe sa-si plateasca facturile, intr-un an electoral in care tulburarile financiare din zona euro ameninta intreaga regiune.
Cu toate acestea, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, extrem de optimist, a precizat in cadrul unei emisiuni televizate ca anul 2012 se anunta unul cu crestere economica, stabilitate fiscala si cresterea investitiilor private.
Economistii si finantistii contactati de Business24 sunt sceptici in ceea ce priveste declaratiile reprezentantului Romaniei la FMI.
Fostul ministru de Economie, Varujan Vosganian, nu crede intr-o crestere a consumului in 2012 in conditiile in care investitiile straine si veniturile sunt in scadere.
"Declaratiile ale lui Tanasescu sunt usor hazardate in legatura cu consumul. Tanasescu s-a referit atat la consumul productiv cat si la cel neproductiv, insistand pe ideea ca in 2012, consumul productiv va fi motto si a evocat o crestere a cheltuielilor de capital pana la 7,5%, ceea ce... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 07:50