Situatia din Romania a ajuns, din nou, in atentia presei straine. De aceasta data, publicatia Financial Times scrie despre evenimente extrem de importante pentru tara noastra, precum sarbatorirea a 100 de ani de la Marea Unire, preluarea presedintiei rotative a Consiliului UE sau sarbatorirea a 30 de ani de la caderea comunismului (in 2019).
Insa toate aceste evenimente cu care romanii se pot lauda sunt umbrite de proasta guvernare de la Bucuresti, apreciaza sursa citata.
"Pe 1 decembrie, romanii vor marca aniversarea a 100 de ani de la unirea fostei monarhii cu Transilvania, un teritoriu insusit dupa colapsul Imperiului Habsburgic la sfarsitul Primului Razboi Mondial.
O luna mai tarziu, Romania va prelua presedintia rotativa a Consiliului UE timp de 6 luni pentru prima oara.
In decembrie 2019, tara va marca 30 de ani de la caderea comunismului si inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu.
Romanii au tot dreptul de a se mandri cu aceste momente de referinta din istoria lor moderna. Natiunea a facut progrese considerabile de la caderea comunismului, construind o democratie pluripartita, ridicand nivelul de trai de la nivelele abisale ale epocii lui Ceausescu si ajungand pana la aderarea la NATO si la UE.
Acestea fac cu atat mai grav faptul ca actualul guvern de la Bucuresti submineaza statul de drept, impiedicand eforturile de combatere a coruptiei si, astfel, patand imaginea Romaniei", noteaza Financial Times.
Publicatia aminteste de raportul... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 14:21
Uniunea Europeana (UE) este criticata dur pentru lipsa de curaj cu care a tratat anumite situatii delicate, intr-o opinie publicata de Financial Times. Printre exemplele prezentate se numara protestele recente din Romania, dar si situatia din Ungaria.
"In interiorul UE, angajamentului fata de respectarea valorilor ii lipseste un fundament sanatos. In weekendul trecut, zeci de mii de romani au iesit in strada in capitala tarii, Bucuresti, pentru a protesta fata de escaladarea coruptiei si angajarilor pe pile. Societatea civila are mare nevoie de un sprijin ferm din partea UE, dar se pare ca blocul comunitar ezita sa se lupte cu acest flagel care paralizeaza de zeci de ani institutiile statului", opineaza Judy Dempsey, specialist in domeniul strategiei europene la Carnegie Europe, intr-un comentariu publicat de Financial Times.
Autorul articolului sustine ca acelasi lucru poate fi spus si despre situatia din Ungaria, unde ONG-urile au fost luate in vizor. Si in acest caz, potrivit sursei citate, UE a fost rusinos de ineficienta, iar Partidul Popular European, grupul conservator din Parlamentul European, refuza sa elimine din randurile sale partidul de dreapta FIDESZ al premierului maghiar Viktor Orban, de teama ca astfel nu va mai fi cel mai mare grup din PE dupa alegerile de anul viitor.
"Regimurile autoritare si liderii populisti din Europa isi consolideaza pozitia din cauza lipsei de curaj a UE", adauga autorul articolului.
Intre timp, "activistii care inca... mai mult
Miercuri, 15 August 2018, ora 11:42
Aproximativ sapte milioane de angajati din Romania vor suferi o reducere semnificativa a pensiilor viitoare in urma reformelor adoptate luna aceasta de Guvernul condus de premierul Mihai Tudose, noteaza Financial Times.
Potrivit publicatiei citate, Romania a decis sa diminueze contributiile la fondurile private de pensii pentru ca Executivul se straduieste sa isi respecte promisiunile ambitioase privind reducerile de taxe si majorarile de salarii, fara insa a incalca limita de deficit bugetar impusa de UE, respectiv 3% din produsul intern brut.
Potrivit legislatiei, romanii cu varsta sub 35 de ani directioneaza o parte din contributiile sociale spre schemele de pensii private care vor completa pensia de la stat. Insa, Guvernul de la Bucuresti a decis sa reduca contributiile la pilonul II de pensii private de la 5,1% pana la 3,75% incepand din 2018.
Secretarul general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Private din Romania (APAPR), Mihai Bobocea, sustine ca reducerea contributiilor a dat o lovitura importanta sistemului de pensii adaugand ca va diminua increderea in pensiile private. "Estimam ca aceasta decizie este posibil sa duca la reducerea veniturilor viitorilor pensionari cu cel putin 20% si, de asemenea, va oferi mai putin capital pentru finantarea afacerilor locale via Bursa de Valori", a spus Mihai Bobocea.
Potrivit unui studiu european independent, realizat de Federatia Asociatiilor de Consumatori de Produse Financiare (Better Finance), intre... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 11:50
Campaniile anticoruptie desfasurate in mai multe state europene, inclusiv Romania, pe fondul nemultumirii cetatenilor fata de comportamentul liderilor lor, ar trebui sa consolideze Europa in confruntarea cu Rusia, scandalurile de coruptie fiind un dar pentru propaganda de la Moscova.
Procurorii romani acuza un fost ministru de Finante ca a ascuns trei lingouri de aur, 90.000 de dolari si un tablou semnat de un pictor impresionist francez in seiful unui prieten, relateaza Financial Times, in editia electronica.
Darius Valcov, retinut - acuzatiile oficiale pe care i le aduce DNA
Un judecator spaniol apreciaza ca Partidul Popular (PP) de guvernamant a fost implicat in activitati ilegale de finantare in perioada 1990-2008, iar cazul ar trebui sa ajunga in instanta.
In Italia, ministrul Transporturilor a demisionat in conditiile in care zeci de oficiali guvernamentali si oameni de afaceri sunt investigati, sub suspiciunea de implicare in contracte publice falsificate, in valoare ...citeste mai departe despre "Financial Times: Lupta anticoruptie, inclusiv din Romania, scut al UE in fata Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 13:14
Consecintele dezastruoase ale exodului medicilor din Romania au fost tratate pe larg, marti, de presa britanica.
Financial Times scrie ca in una dintre pauzele sale rare, medicul Florin Chirculescu din Bucuresti sta pe scaun, ofteaza si isi aprinde o tigara in birou.
"Ramanem fara specialisti", a marturisit chirurgul in varsta de 53 de ani.
In Marea Britanie, dezbaterea privind imigratia din UE a fost dominata de faptul ca muncitori slab calificati vor invada tara, in special cei proveniti din Romania si Bulgaria, dupa data de 1 ianuarie, cand au fost ridicate restrictiile de pe piata muncii.
Insa, pana in prezent, "navala" nu a avut loc, noteaza FT.
Totusi, discutiile pe aceasta tema nu il misca pe Chirculescu, care aminteste ca Romania se confrunta cu o adevarata criza in sistemul medical, legata de un alt gen de imigratie: exodul creierelor.
Medicii din Romania pleaca in tari precum Germania, Franta si Marea Britanie, indemnati de conditiile mai bune de munca si de ...citeste mai departe despre "Financial Times: Romanii sunt disperati pentru ca britanicii bogati le "fura" toti medicii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 17:36
Romania a avut o evolutie pozitiva in ultimul an, produsul intern brut inregistrand o crstere de 1,2 la suta in trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similara din 2011, potrivit Financial Times.
Publicatia citeaza compania globala de consultanta in economie IHS Global Insight, potrivit careia a existat un progres in reducerea deficitului fiscal si a deficitului comercial al tarii, care era de aproximativ 11% din PIB inainte de recesiunea globala, dar de atunci s-a stabilit la aproximativ 4% din PIB.
IHS a revizuit in crestere solvabilitatea creditului suveran pe termen scurt si mediu al Romaniei cu o treapta, ridicand ratingul pe termen mediu al Romaniei la categoria recomandat pentru investitii.
Cat vor dura momentele bune?
Financial Times scrieca numai in acest an, Romania a avut trei guverne si s-a confruntat cu un conflict public intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu.
Potrivit IHS, Fitch si Moody's atribuie Romaniei categoria recomandat pentru investiti (doar Standard & Poor's acorda Romaniei cel mai ridicat nivel al categoriei junk).
Compania de consultanta subliniaza necesitatea mentinerii de catre Romania a politicii fiscale si monetare convenita cu FMI si UE in cadrul acordului standby de 20 miliarde de euro din 2009.
"Romania inca se confrunta cu riscuri din cauza nevoii ridicate de finantare externa", potrivit IHS.
In primele sapte luni din 2012, deficitul comercial de marfuri al Romaniei a fost neschimbat... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 09:07
Lupta politica de la Bucuresti a relansat dezbaterea despre extinderea Uniunii Europene si a relevat continuarea controlului detinut de fosta elita comunista, comenteaza publicatia Financial Times pe pagina sa de Internet, intr-o ampla analiza.
Aparuta dupa ce premierul Ungariei Viktor Orban a fortat crearea din 2010 a unei noi ordini constitutionale extrem de criticata, rabufnirea din Romana reflecta cum unele foste membre ale blocului estic inca se lupta cu demonii din era comunista. Aceasta arata ca adoptarea a mii de pagini de legislatie europeana nu poate transforma peste noapte cultura politica si ca progresele democratice obtinute cu greu pot regresa, scrie Financial Times.
Criza de la Bucuresti a relansat, de asemenea, dezbaterea asupra deciziei politizate de a accepta Romania si Bulgaria in UE in 2007, desi reformele erau in urma celor opt stat foste comuniste, care au aderat in 2004.
Totusi, faptul ca unele mecanisme mandatate de UE in Romania au inceput sa functioneze intr-un tarziu - in special in lupta impotriva coruptiei - ar putea, paradoxal, sa fi contribuit si la declansarea certurilor politice. Exista semne, spun unii analisti, ca lupta impotriva coruptiei loveste in legaturile dintre politica si bani, care au caracterizat perioada postcomunista, in special in Balcani.
"In ultimii 20 de ani, am avut o evolutie extrem de importanta: redescoperirea banilor", spune Dorel Sandor, analist politic. "Toate celelalte lucruri - libertate, competitie,... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 11:15
Fondurile europene menite sa puna umarul la cresterea economica in cele mai sarace state membre nu reusesc sa ajunga la acestea, riscandu-se pierderea a miliarde de euro, potrivit unui raport intern al Comisiei Europene.
Romania, a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a absorbit doar 3,7 la suta din cele 19 miliarde de euro care i-au fost alocati in perioada 2007 - 2013, aceasta fiind cea mai slaba rata de absorbtie, relateaza Financial Times.
La randul sau, Bulgaria, cea mai saraca tara din UE, a cheltuit doar 9,1 la suta din cele 6,7 miliarde de euro alocate.
Fondurile structurale, in valoare de 347 de miliarde de euro, pe o perioada de sapte ani, sunt principalul punct in strategia europeana pentru sporirea cresterii economice, prin investitii in infrastructura si locuri de munca. Potrivit regulilor UE, daca banii nu sunt cheltuiti, se intorc la bugetul UE, Romania si Bulgaria fiind primele care ar putea sa-si piarda finantarea.
Citeste mai multe despre Financial Times: Fondurile europene nu reusesc sa ajunga la tari sarace precum Romania pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 12:21
Aderarea Romaniei la Schengen va fi o chestiune de ani decat de luni, sustine Financial Times, care precizeaza ca increderea in institutiile judiciare necesara "nu exista acum", citand surse diplomatice de la Bruxelles, anunta Mediafax."Va fi o chestiune de ani, mai degraba decat de luni pana cand Romania si Bulgaria vor putea adera la Schengen", a afirmat un diplomat european."Increderea in institutiile judiciare necesara pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor tari nu exista acum", a adaugat el.Surse diplomatice de la Bruxelles au declarat ca perspectivele Romaniei si Bulgariei de intrare in zona de libera circulatie europeana se diminueaza, pe masura ce guvernele celorlalte state membre UE insista asupra imbunatatirii sistemului judiciar si impulsionarea luptei impotriva coruptiei.Aceasta situatie influenteaza si negocierile de aderare la UE a Croatiei, mai multe state membre ezitand in principal deoarece considera ca Romania si Bulgaria nu si-au indeplinit angajamentele asumate in timpul negocierilor de aderare.
Ministrul olandez de Externe, Uri Rosenthal, a afirmat ca trebuie trase invataminte din lectiile extinderilor anterioare."O evaluare a situatiei existente nu este suficienta. Trebuie sa ne asiguram ca reformele sunt ireversibile, iar acest lucru necesita un sistem de monitorizare care sa functioneze pana la aderare. Vrem o polita de asigurare puternica", a spus el. mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 10:58