Rezervele de gaze ale Romaniei se vor epuiza in urmatorii 14 ani, iar exploatarea zacamintelor din Marea Neagra este o conditie sine-qua-non pentru a miza in continuare pe aceasta resursa in mixul energetic al tarii, se arata in proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018 - 2030, cu perspectiva anului 2050, publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei.
"Pentru a evita cresterea semnificativa a dependentei de importuri, chiar daca acestea vor fi disponibile din surse si prin rute alternative, este necesara dezvoltarea zacamintelor offshore descoperite in ultimii ani in Marea Neagra. Aceasta este o conditie sine-qua-non pentru a putea miza pe gazul natural in mixul energiei electrice", potrivit strategiei.
Datele furnizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, inserate in proiect, arata ca rezervele de gaze ale tarii, fara cele din Marea Neagra, sunt de 153 de miliarde de metri cubi, care, la o productie anuala de 10,5 miliarde de metri cubi, ar fi suficiente pentru 14,6 ani.
Productia de gaze din Marea Neagra va atinge punctul maxim in anul 2025: "Productia de gaz natural va scadea, dupa ce atinge un nou varf de 132 TWh in 2025, ca urmare a productiei din Marea Neagra, la 96 TWh in 2030 si la 65 TWh in 2050".
Exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagra va avea o contributie majora la asigurarea securitatii energetice a Romaniei. Nivelurile cantitative cumulate din productia conventionala onshore si offshore pot avea potentialul de a fi... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 17:55
Romania a importat zilele acestea pana la o treime din consumul zilnic de gaze pentru a trece cu bine perioada geroasa, acestea fiind cele mai mari importuri zilnice de gaze din ultimii cinci ani, potrivit unor surse din sectorul energetic.
Consumul zilnic de gaze a fost de circa 65 de milioane de metri cubi, iar sursele de provenienta au fost productie interna (aproximativ 27-28 de milioane de metri cubi), gaz extras din depozite (circa 14-15 milioane de metri cubi) si importuri, care au ajuns si la 22 de milioane de metri cubi (adica 33% din consum), aceasta fiind cea mai mare cantitate de gaze importata intr-o zi in ultimii cinci ani.
In depozitele de inmagazinare mai erau luni, la inceputul perioadei geroase, circa 500 de milioane de metri cubi de gaze, din totalul de 1,8 miliarde de metri cubi, cat erau la inceputul iernii.
Insa cantitatea de gaze care poate fi extrasa din depozite la sfarsitul sezonului rece, adica spre primavara, scade considerabil fata de cea care poate fi scoasa cand depozitele sunt pline, respectiv 28-30 de milioane de metri cubi pe zi.
Totusi, consumatorii de gaze nu au resimtit dezechilibrele din sistem din aceste zile, cu exceptia centralei OMV Petrom, care produce electricitate din gaze si care a fost oprita.
Potrivit site-ului Transgaz, indicatorul Line Pack, care arata volumul efectiv de gaze care se afla in sistem intr-un anumit moment, a inceput sa scada de luni si a ajuns miercuri la un pas de starea de risc (33 milioane... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 16:44
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat, joi, in Comisia parlamentara de ancheta a activitatii ANRE, ca stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii cinci ani, in conditiile in care consumul de gaze a crescut si meteorologii au anuntat ca ne asteapta o iarna geroasa cu temperaturi de pana la -30 de grade.
"La ora actuala, stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, in conditiile in care consumul de gaze din Romania a crescut cu 7-8% in ultimul an. Astfel ca la iarna va fi necesar sa importam o cantitate de gaze mai mare decat anul trecut", a spus directorul general al Transgaz.
Ion Sterian a precizat ca, in perioada octombrie 2016 - martie 2017, Romania a importat 1,7 miliarde de metri cubi.
"Anul acesta estimam pentru aceste sase luni de iarna un import de peste 2,2 miliarde de metri cubi. Cantitatile nominalizate pentru furnizori drept cote obligatorii pentru inmagazinare au fost sarcina ANRE", a adaugat directorul general.
Cine nu asigura livrarile catre clienti e deconectat de la sistemul national de gaze
Sterian a transmis pe aceasta cale si un avertisment pentru furnizori.
"Cine nu se incadreaza in nominalizari va fi restrictionat, daca va consuma mai mult decat nominalizeaza. Daca toti consuma din zestrea, din line pack-ul conductei, fara sa vina cu cantitati de gaze care sa fie injectate in SNT, pica sistemul national de gaze. Ganditi-va ce consecinte ar putea fi pentru sistemul... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 16:49
Romania si Ucraina au semnat un acord, joi, care prevede ca gazele naturale vor fi transportate in ambele sensuri pe traseul Isaccea - Negru Voda. Intelegerea vine dupa ce Comisia Europeana a demarat o investigatie fara precedent in tara noastra fix pe aceasta tema.
"Pentru a facilita fluxurile de gaze transfrontaliere si pentru a asigura accesul liber si nediscriminatoriu la infrastructura de transport a gazelor, reprezentantii societatii nationale de transport gaze naturale Transgaz, Romania, si cei ai operatorului national de transport si sistem din Ucraina, Ukrtransgaz, au semnat Acordul pentru interconectarea sistemelor de transport punct Isaccea, situat la frontiera romano - ucraineana in apropiere de Orlovka (pe teritoriul Ucrainei) si in apropiere de Isaccea (pe teritoriul Romaniei) ", se arata in comunicatul publicat pe site-ul transportatorului Ukrtransgaz, citat de News.ro.
Pana acum, tara noastra nu putea sa exporte gaze pe aceasta ruta, caci coridorul era rezervat de ...citeste mai departe despre "Romania a semnat un acord important cu Ucraina in domeniul gazelor naturale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Iulie 2016, ora 14:27
Compania ruseasca Gazprom a redus, luni, livrarile de gaze catre Romania cu 30%, iar ministrul Energiei si IMM-urilor, Andrei Gerea, sustine ca deocamdata nu vom avea probleme din aceasta cauza.
Tara noastra ar fi trebuit sa primeasca circa 3 milioane de metri cubi de gaz, insa gigantul energetic a livrat doar 2 milioane de metri cubi, fara a da vreo explicatie, potrivit surselor Economica.net.
Informatia a fost confirmata de ministrul de resort, Andrei Gerea, care sustine ca, momentan, decizia Gazprom nu va afecta populatia tarii noastre.
"Deocamdata nu e nicio problema, e vorba de o reducere fata de cantitatea comandata, dar va spun ca asa s-a intamplat in ultimele trei luni, e un mod de viata deja si cei care gestioneaza aceasta situatie stiu cum sa faca fata.
E o prevedere contractuala care permite celor de la Gazprom sa faca acest lucru, sa se joace cu cantitatile livrate", a explicat Gerea, intr-o interventie telefonica la B1 TV.
Ministrul a adaugat ca se va ...citeste mai departe despre "De ce ne-a redus Moscova cantitatea de gaze livrate si cum ne va afecta" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Decembrie 2014, ora 13:05
Livrarile de gaze din Federatia Rusa catre Romania au revenit, sambata, la nivelul normal, insa Gazprom nu a confirmat faptul ca saptamana viitoare Romania va primi toata cantitatea de gaze de import, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
'Sambata dimineata, Departamentul pentru Energie a fost informat de conducerea Transgaz ca societatea a primit o adresa de la dispecerul Gazprom din Sofia conform careia astazi (sambata - n.r.) si maine (duminica - n.r.) livrarile de gaze vor fi efectuate la parametri normali, fara a mai fi aplicate reducerile anuntate vineri, a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, nu au fost oferite prin aceasta adresa informatii privind motivul reducerii de 5% aplicate vineri si nici confirmarea ca saptamana viitoare livrarile de gaze se vor realiza conform graficului agreat.
Importurile sunt momentan la un nivel extrem de redus, de circa 0,2 milioane de metri cubi pe zi, in timp ce productia Romaniei de gaze este la un nivel aproape dublu fata de consumul tarii (31 de milioane de metri cubi - productia, 16 milioane de metri cubi - consumul).
In plus, Romania are deja depozitate cu 700 de milioane de metri cubi mai multe gaze decat necesarul estimat de Autoritatea de Reglementare, de 1,8 miliarde de metri cubi, iar ciclul de inmagazinare este inca in derulare.
Vineri, intr-o conferinta de presa, Nicolescu spusese ca Transgaz a fost notificat de faptul ca livrarile de gaze rusesti vor scadea cu... mai mult
Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 08:07
Dezbaterile pe tema exploatarii gazelor de sist in Romania se intensifica: dupa ce protestele de la Barlad au adunat peste 8000 de oameni, mediul privat riposteaza cu declaratii pro exploatare, beneficiind de suportul autoritatilor.
Desi protectia mediului este importanta, romanii trebuie sa fie atenti si la competitivitate, iar valorificarea gazelelor ieftine neconventionale ar putea ajuta la reindustrializarea Romaniei, crede Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de securitate.
Afirmatia lui Iulian Fota a fost sustinuta de pozitia lui Niculae Napoleon Antonescu, profesor si rector onorific in cadrul Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti, ambii fiind vorbitori in cadrul conferintei "European Unconventional Gas Developments: The Science, Technology and Best Practices", organizata in perioada 11-12 martie, la Bucuresti, de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, transmite Agerpres.
"Nu putem vorbi despre o strategie energetica a Romaniei fara a ne gandi la valorificarea zacamintelor neconventionale. Explorarea si exploatarea gazelor neconventionale in Romania trebuie sa porneasca negresit. Explorarea poate sa dureze cativa ani, de la 5 pana la 6 ani. Trebuie sa stim, in primul rand, sa facem o explorare corecta si ar trebui sa fim bucurosi ca exista parteneri care doresc sa investeasca. Statul roman are putine sanse sa investeasca masiv nu numai in acest domeniu, ci si in alte domenii din industria romaneasca", a apreciat... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 13:15
Bursa Romana de Marfuri detine singura platforma din Romania pentru gaze naturale, iar acest lucru trebuie recunoscut de autoritati prin Ordinul de adoptare a Regulamentului de tranzactionare, care se afla in prezent in dezbatere publica.
"Detinem un sistem de ultima generatie pentru tranzactionarea gazelor. Acesta este complet digitalizat si dotat cu un sistem de securitate performant. Fiind o platforma de tip 'order driven', aceasta asigura conditii de maxima transparenta pentru tranzactii, atat in cadrul pietei spot, cat si pentru tranzactiile de tip forward si OTC.
Acest tip de sistem este deja testat pe pietele pentru produse petroliere, energie electrica, pentru valorificarea deseurilor sau pentru certificatele de dioxid de carbon. Bursa Romana de Marfuri este, in prezent, singura institutie din Romania care detine expertiza si infrastructura pentru a tranzactiona gazele naturale. Trebuie stiut ca tranzactiile realizate pe platformele Bursei se supun in intregime regulilor pietei si nu afecteaza financiar contribuabilul, nefiind sustinute de fonduri din bugetul de stat," a afirmat Septimiu Stoica, presedintele BRM.
Acesta a precizat ca aprobarea legislatiei secundare privind tranzactionarea gazelor naturale constituie o oportunitate de a crea un cadru transparent si concurential.
"Avem convingerea ca autoritatile vor actiona in sensul evitarii unor monopoluri artificiale si ineficiente, recunoscand realitatile din piata si permitand traderilor sa... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 15:47
Comisia Europeana solicita Romaniei sa modifice legislatia privind exporturile de gaze naturale si sa permita libera circulatie, fara a conditiona schimburile comerciale.
O astfel de solicitare vine dupa ce, cu cateva saptamani in urma, OMV Petrom anunta descoperirea unui zacamant de o "importanta mondiala" in Marea Neagra.
La inceputul lunii octombrie, in perimetrul romanesc al Marii Negre, Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unei acumulare de gaze in valoare de 17 miliarde de euro. Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.
O luna mai tarziu, Romania este somata de catre Comisia Europeana sa schimbe legislatia gazelor, anuntand initiera procedurii de infringement impotriva tarii noastre. Statul roman are la dispozitie doua luni pentru a schimba legislatia. Autoritatile romane conditioneaza modul in care producatorii locali de gaze pot exporta. Practic, legislatia in vigoare incalca libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar.
Specialistul in Energie Ionut Purica este de parere ca Uniunea Europeana este direct interesata ca Romania sa poata exporta, tinand cont de rezervele de gaze descoperite pe teritoriul tarii noastre. Specialistul crede ca autoritatile... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 07:00