Importurile de legume au ajuns in Romania, in 2019, la valoare de 516 milioane de euro, cele mai comercializate legume fiind cele congelate, cartofii, morcovii si rosiile, potrivit unui studiu realizat de Cooperativa Tara Mea.
Tot anul trecut, Romania a reusit contra-performanta de a exporta de sase ori mai putine legume decat a importat.
Chiar si in lunile in care legumele autohtone sunt recoltate, Romania a avut cote maxime de importuri. Mai mult, daca ne uitam la topul legumelor importate vedem ca desi Guvernul sustine de mai bine de doi ani fermierii cu sume substantiale, rosiile din afara fac mare concurenta celor din tara.
"N-ar fi nici o problema daca exporturile in aceeasi perioada ar fi mult mai mari decat importurile. Din pacate, producatorii de legume romani, sunt concurati puternic si chiar in plin sezon de importuri. Si nu vorbim neaparat de legume proaspete, ci si de legume congelate, care, in iulie 2019 de exemplu, au avut cea mai mare pondere in total importuri realizate de tara noastra. Se importa de toate, iar cel mai grav, acest lucru se intampla inclusiv in perioadele in care exista marfa romaneasca din abundenta. Ori, cel care sufera, in primul rand, este producatorul roman, care de multe ori ramane cu marfa nevanduta", sustin realizatorii studiului.
Aprilie a fost luna cu importuri de aproape 100.000 de tone de legume
Doar la nivelul lunii iulie 2019, Romania a importat o cantitate de 25.635 tone de legume, in valoare de 20,6 milioane... mai mult
Marti, 07 Iulie 2020, ora 11:21
Scandalul Volskwagen ar putea afecta economia din Romania mai mult decat era preconizat initial, iar impactul asupra PIB tarii noastre ar putea fi de 500 de milioane de euro.
"Daca situatia va escalada intr-o criza majora in 2016, dar ramane totusi circumscrisa Germaniei in general si Volkswagen in particular, atunci efectul negativ asupra avansului economiei locale va deveni mai vizibil, de pana la 0,3 puncte procentuale", arata BCR, intr-un raport de cercetare, citat de RFI Romania.
Scandalul Volkswagen: Paguba produsa Romaniei se ridica la 30 de milioane de euro (Video)
Cata incredere mai au romanii in Volkswagen, dupa scandalul emisiilor (Video)
Principalul motiv il reprezinta faptul ca 3 la suta din totalul exporturilor Romaniei reprezinta piese de schimb destinate Germaniei. In acelasi timp, aceste cifre inseamna si ca 39 la suta din totalul pieselor de schimb exportate de tara noasta ajung in Germania.
Chiar si asa, analistii BCR sunt de parere ca, in cel mai rau ...citeste mai departe despre "Scandalul Volkswagen ar putea lovi in economia Romaniei mai mult decat se credea" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 22:41
Exporturile romanesti au inregistrat in 2013 un avans anual de 12%, dupa o relativa stagnare in anul anterior. Cu toate acestea, companiile exportatoare romanesti prezinta riscuri comerciale semnificative, care se pot rasfrange mai departe asupra partenerilor de afaceri locali.
Exporturile au reprezentat unul dintre principalii factori care au sustinut cresterea economica din ultima perioada. Revirimentul acestora este specific tarilor in curs de dezvoltare intr-o perioada post criza, cand cererea dinspre tarile dezvoltate cunoaste o schimbare de structura. Mai exact, intr-o perioada de criza, consumatorii au tendinta generala de inlocuire a bunurilor superioare sau de lux cu produse inferioare, mai ieftine sau cu o valoare adaugata mai mica.
Acest specific a marcat si evolutia exporturilor romanesti pe parcursul anului 2013, in conditiile in care acestea au fost puternic dependente de industria auto, iar destinatiile au fost cu precadere in tarile dezvoltate. Astfel, dupa o relativa stagnare in anul 2012, exporturile au inregistrat in 2013 un avans anual de 12% (crestere reala, serie bruta), devansand importurile care au crescut cu doar 2%.
Avansul exporturilor indica o dezvoltare comerciala a firmelor autohtone exportatoare
Avansul exporturilor, pe fondul unei tendinte generalizate de depreciere a monedei locale, ne indica o dezvoltare comerciala semnificativa a firmelor autohtone exportatoare. In ciuda acestui fapt, este necesara chestionarea... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 12:19
Piata ruseasca ofera exportatorilor romani oportunitati de afaceri similare cu cele din zona comunitara, gratie unui acord incheiat cu Kazakhstan si Armenia, care uniformizeaza conditiile specifice pe care le solicita aceste tari.
Rusia poate fi un partener de afaceri dificil si imprevizibil, insa chiar si asa, interesul oamenilor de afaceri romani este in crestere pentru aceasta destinatie, datorita puterii de absorbtie a pietei, prea putin atinsa de criza economica. Pe de alta parte, in contextul unui an al recordurilor in ceea ce priveste exporturile Romaniei, concurenta este tot mai apriga in zona comunitara, o piata care inca se reface dupa socurile economice din ultimii ani.
In primele noua luni ale anului, valoarea totala a exporturilor Romaniei s-a ridicat la 36,5 miliarde de euro, din care 25,5 miliarde de euro au reprezentat expedierile intracomunitare de bunuri, iar 11 miliarde de euro cele extracomunitare. Este primul an de dupa Revolutie, in care ponderea exporturilor in Europa scade sub 70% din total, potrivit datelor INS.
Numarul exportatorilor a scazut fata de anii trecuti, de la 21.071 in 2012, la 18.325 de firme in 2013, dintre care 15.421 au exportat in UE, iar 6.199 in afara zonei comunitare.
Principalii parteneri europeni la export au fost in 2013 Germania (19%), Italia (11,7%), Franta (6,8%), iar din afara zonei comunitare, Turcia (5,4%), Federatia Rusa (2,8%) si SUA (1,8%), urmand Ucraina, Republica Moldova si Serbia.
Rusia isi face... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 12:30
Romania se afla pe locul 13 in lume la exportul de mobila, pe locul 28 la productie si pe locul 48 la consumul de piese de mobilier, a anuntat, miercuri, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurica Sereny.
"Conform datelor oferite de Centrul Italian pentru Studii Industriale (CSIL), Romania se afla pe locul 13 in lume la exportul de mobila, pe locul 28 la productie si pe locul 48 la consumul de piese de mobilier. Clasarea tarii noastre pe un loc inferior la consum este determinata de puterea de cumparare redusa a populatiei. Tocmai din acest motiv, in Romania se cumpara in special mobila ieftina, de provenienta chinezeasca sau turceasca, si mai putin mobilierul de clasa medie, care ajunge in general la export. Exista, insa, si o cerere destul de mare pentru mobila foarte scumpa, stil, destinata mai ales amenajarii palatelor si conacelor", a declarat Sereny.
Potrivit acesteia, valoarea importurilor de mobila este de 351,2 milioane de euro, in timp ce valoarea exporturilor se ridica la 1,421 miliarde de euro.
"Un fenomen interesant care se remarca in ultima perioada este acela al importului de mobilier second-hand din piele, din tari precum Germania sau Danemarca. In industria mobilei din tara noastra lucreaza 55.000 de oameni, la care se adauga si locurile de munca de pe orizontala, mai ales cele din sectorul transporturilor", a adaugat presedintele APMR.
In opinia Auricai Sereny, autoritatile din domeniu trebuie sa puna accent... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 14:51
Companiile germane se bazeaza in tot mai mare masura pe piata din Statele Unite, in contextul recesiunii din zona euro si incetinirii din China, iar exporturile peste ocean reprezinta un element critic pentru cresterea economica a Germaniei, potrivit unei analize a Wall Street Journal (WSJ).
Trendul este subliniat de datele economice recente, inclusiv de cresterea increderii investitorilor germani in economie in luna iulie, dupa trei luni consecutive de declin.
"In SUA are loc o renastere pentru companiile germane", comenteaza pentru WSJ Andreas Rees, economist la UniCredit Frankfurt.
Exporturile catre SUA, a doua mare piata externa pentru Germania dupa Franta, au crescut in primele patru luni cu 3,5% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor UniCredit.
In acelasi timp, livrarile catre Franta au coborat cu 1,2%, iar exporturile catre China cu 2%. China este pe locul 5 in topul pietelor de export pentru Germania. Exporturile germane catre China au crescut constant dupa criza financiara asiatica de la sfarsitul anilor '90.
Exporturile reprezinta 40% din economia germana, care genereaza o treime din Produsul Intern Brut al zonei euro, find de departe cea mai mare putere economica a Europei.
Expertii BGA, un grup patronal care reprezinta 60.000 de companii germane cu activitati in zona comertului, anticipeaza ca exporturile catre SUA vor creste cu 15% in acest an, la o cifra de afaceri de circa 100 miliarde euro, aproape de... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 12:57
Productia agricola mai buna estimata pentru acest an in Romania va ajuta la echilibrarea unor riscuri generate in cazul exporturilor de cererea mai redusa din Italia, potrivit unui raport al grupului bancar austriac Erste.
"Consideram ca riscurile rezultate dintr-o posibila deteriorare a cererii externe din Italia vor fi echilibrate de productia agricola mai buna comprativ cu anul trecut", se arata intr-un raport al grupului.
Erste isi mentine estimarea de crestere economica de 1,1% pentru Romania in acest an.
Italia este una dintre cele mai importante piete de export pentru Romania.
Potrivit datelor statistice, Italia este a doua piata de export pentru Romania, dupa Germania.
In primele 11 luni din 2012, Germania a fost prima destinatie pentru livrarile la extern ale companiilor din Romania, cu 18,8% din total exporturi, urmata de Italia, cu 12,2%, si Franta, cu 7%.
Valoarea exporturilor Romaniei in Italia a scazut cu 5,4% in primele 11 luni ale anului trecut, la 5,1 miliarde de euro. Livrarile catre Germania s-au situat la 7,86 miliarde de euro. mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 16:14
Exporturile in zona euro au crescut pentru a doua luna consecutiv, mai ales datorita Germaniei, pe masura ce companiile incep sa se orienteze catre tarile emergente pentru a compensa cererea in scadere de acasa.
Exporturile celor 17 tari din zona euro au inregistrat o crestere de 2,4% fata de luna mai, cand au castigat doar 0,4%, arata statisticile UE. Importurile au stagnat in aceasta perioada, iar excedentul comercial s-a marit la 10,5 miliarde de euro de la 6,8 miliarde euro, scrie Bloomberg.
Economia Europei s-a contractat cu 0,2% in al doilea trimestru al anului, dupa ce masurile de austeritate au impins sase tari membre in recesiune, inclusiv Italia si Spania. Pe masura ce consumatorii casnici, dar si cei comerciali, incep sa reduca din cheltuieli, exportatorii incep sa se bazeze pe pietele asiatice pentru a-si creste veniturile.
"Zona euro trece printr-o recesiune moderata. Dinamica de crestere economica globala a incetinit, dar exporturile vor continua sa sustina cresterea pana la un anumit punct in a doua jumatate a anului", a spus Alexander Krueger, economist sef al Bankhaus Lampe KG.
Exporturile Germaniei au crescut cu 6,6% in iunie, pana la 40,9 miliarde de euro, in timp ce importurile au avansat cu 1,5%. In Italia, exporturile au crescut cu 2 procente in aceasta perioada, in timp ce in Franta si Spania avansul a fost de doar 1%, respectiv 1,4%.
Economia zonei euro s-ar putea contracta cu 0,2% in al treilea trimestru inainte de a reveni pe... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 14:20
Romania poate fi un furnizor important de produse ecologice pentru piata germana, una dintre cele mai mari consumatoare din lume de astfel de produse, au apreciat parlamentarii germani in intalnirea avuta cu reprezentatii Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania".
"Parlamentarii germani au cerut informatii despre agricultura ecologica din Romania si despre exporturile realizate in UE pe acest segment".
"Germania este unul dintre cei mai mari consumatori de produse bio din lume si apeleaza la importuri din China pentru asigurarea consumului intern, desi ar prefera sa importe dintr-o tara din UE. In opinia lor, Romania poate fi un furnizor important de produse ecologice pentru piata germana", a declarat marti seara presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania", Marian Cioceanu.
Acesta a precizat ca deputatul Friedrich Ostendorf a devenit membru de onoare al Asociatiei Bio Romania pentru initierea si demersurile facute in vederea adoptarii legislatiei de separare a agriculturii ecologice de cea referitoare la Organismele Modificate Genetic (OMG).
"Am cerut sprijin parlamentarilor germani pentru a putea sa incepem si noi demersurile pentru avea o astfel de lege in Romania", a precizat Marian Cioceanu.
Piata interna a produselor ecologice a inregistrat anual o crestere constanta de 20%, desi consumul de produse ecologice reprezinta doar 1% din totalul alimentelor. Suprafetele din agricultura ecologica din... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 10:32