Romania are ca obiectiv, in 2019, depasirea cifrei de 1 miliard de euro la exporturile catre China, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA), transmis vineri AGERPRES.
Reducerea deficitului comercial in relatia bilaterala Romania - China a fost una dintre temele abordate de partea romana in cadrul celei de-a XXVII-a Sesiuni a Comisiei Inter-guvernamentale romano-chineze de Cooperare Economica, organizata in China.
"Cele doua parti au stabilit un grup de lucru pentru imbunatatirea relatiilor comerciale. In acest format, se va face o analiza a barierelor aplicate exporturilor Romaniei catre China, cu obiectivul de a depasi cifra de 1 miliard de dolari, la exporturi, in 2019", se mentioneaza in comunicatul citat.
Potrivit ministerului de resort, Stefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, care se afla in China pentru o vizita oficiala ale carei scopuri principale sunt reducerea deficitului comercial si promovarea Romaniei ca destinatie de investitii, s-a intalnit vineri cu Ren Hongbin, ministru adjunct al Comertului.
Cei doi oficiali au semnat protocolul sesiunii din acest an a Comisiei Inter-guvernamentale romano-chineze de Cooperare Economica, prin care sunt stabilite liniile directoare ale colaborarii bilaterale pana la urmatoare sesiune. Principalele domenii abordate au fost energia, infrastructura, tehnologia informatiei si comunicatiilor, tehnologiile avansate,... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 17:13
Antreprenorii romani isi comercializeaza produsele si serviciile pe plan international, inregistrand cele mai mari vanzari in Italia si Austria si cumparand cel mai mult din Polonia, dupa cum indica datele AKCENTA.
Atunci cand vine vorba de exporturi, date oficiale facute publice de Oficiul Italian pentru Statistica arata ca firmele din Romania ocupa pozitia a 10-a intr-un top al principalilor exportatori europeni ale caror bunuri si servicii ajung pe piata italiana.
In ceea ce priveste Austria, datele Statistik.at arata ca business-urile din Uniunea Europeana, inclusiv cele din Romania, au fost responsabile pentru cea mai mare parte a importurilor austriace (37.7MLD Euro dintr-un total de 53.88MLD Euro) de bunuri si servicii in perioada ianuarie-mai a anului curent.
In materie de exporturi, comerciantii romani vand in strainatate mai ales materiale de constuctii, mobila, fructe si legume.
In Italia, produsele de incaltaminte fabricate in Romania sunt cele mai cautate mai cautate, in timp ce Austria importa de la antreprenorii romani produse din sectorul constructiilor metalice.
In acelasi timp, datele Biroului Central pentru Statistici al Poloniei (Central Statistic Office -GUS) arata ca, anul trecut, Romania s-a aflat pe locul 18 in topul principalilor importatori de bunuri si servicii poloneze (in valoare totala de peste 10BLN de zloti). In primul trimestru al anului curent, Romania a avansat un loc, pe 17 (in conditiile in care importurile de bunuri... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 10:59
Negocierile romano-chineze pentru dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sunt aproape de finalizare, procedurile de realizare a investitiilor respectand legislatia din Romania aliniata la normele europene in domeniu, a anuntat joi, la Tulcea, vicepremierul Liviu Dragnea.
'Cel mai important este proiectul de realizare a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, iar negocierile sunt aproape de finalizare. Maine (vineri, n.r.), ma voi intalni, la Bucuresti, cu presedintele companiei nucleare din China. Colegii din grupul inter-ministerial au facut o treaba foarte buna si cred ca in perioada urmatoare se vor face anunturile de rigoare. Procedurile prin care se vor realiza aceste investitii vor respecta legislatia romaneasca si cea europeana', a afirmat Dragnea.
Un alt proiect important discutat de autoritatile romane cu partea chineza vizeaza centrala de Rovinari, ale carei lucrari sunt programate sa inceapa in luna octombrie, alte doua investitii in acelasi domeniu facand de asemenea obiectul negocierilor romano-chineze.
'Asteptam totodata de la Ministerul Transporturilor proiectul de hotarare de guvern care sa legifereze memorandumul semnat pentru trenul de mare viteza, iar linia aeriana Bucuresti-Beijing are toate procedurile aprobate. Acum se negociaza orarul de zbor', a mai spus vicepremierul Liviu Dragnea.
Romania va exporta carne de porc in China
El a adaugat ca in domeniul zootehnic, negocierile dintre cele doua tari urmeaza sa se concretizeze in... mai mult
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 09:06
Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti constituie proiecte in care sunt asteptate investitii chineze, iar sperata venire a China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, ar facilita acest lucru, a declarat ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a opinat Doru Costea.
In cazul in care oamenii de afaceri romani ar opta pentru investitii in China, ambasadorul spune ca ei ar trebui sa se orienteze catre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a afirmat Doru Costea, admitand insa ca Romania poate contribui mai degraba cu know-how, in timp ce resursele ar trebui sa fie asigurate de partea chineza.
Domnule ambasador, s-a vorbit, dupa vizita premierului Victor Ponta in China,... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 13:05
Exporturile Romaniei ar trebui reorientate catre tari din afara Uniunii Europene, precum Uniunea Sovietica, tarile arabe sau China, piete care au fost pierdute in ultimii ani, avand in vedere problemele existente in zona euro, considera economistii din domeniul bancar.
"In cazul in care continuam sa exportam direct in Europa va merge tot mai prost, trebuie sa ne gandim la exporturi extra-UE si sa gasim alte piete importante", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
El a aratat ca, daca in anul 1991 ponderea exporturilor Romaniei catre Uniunea Europeana era de 44,3%, in 2011 aceasta a crescut la 71,1%, in timp ce exporturile catre tarile din fosta Uniune Sovietica si-au diminuat ponderea de la 23% la 6%, iar pentru tarile arabe de la 4% la 2%.
Dumitru a explicat ca Romania ar putea recupera aceste piete printr-un parteneriat prin care sa promoveze produsele lor pe piata romaneasca, in schimbul accesului pe pietele lor.
Opinia lui Dumitru este sustinuta si de economistul-sef al Garanti Bank, Rozalia Pal, care apreciaza ca Romania ar trebui sa se orienteze spre zone precum China sau Statele Unite ale Americii, identificand un potential de crestere din partea pietelor externe.
"Dorim orientarea de crestere spre cerere externa, dar exista cerere in conditiile in care depindem 70% de UE? In momentul de fata nu ne ajuta zona euro pentru comert, trebuie sa ne orientam catre piete din afara Uniunii... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 07:54
Romania ar putea incheia, in luna octombrie, un acord cu China referitor la investitiile care ar putea fi sustinute de partea chineza in agricultura romaneasca si reactivarea exporturilor de carne de porc.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii din Romania se vor intalni, miercuri, cu cei au Ministerului Apelor din China pentru a semna un prim acord.
In luna octombrie, o delegatie chineza formata din responsabili la nivel national pe partea de control si inspectii va veni in Romania pentru a incheia un acord privind investitiile viitoare in tara noastra, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
China vrea sa achizitioneze din Romania material genetic de reproductie de la taurine, carne de porc si de pasare, miere, vinuri rosii, lana de oaie si piei de animale.
Exporturile catre China vor avea ca obiect produsele finite
"Chinezii sunt mari consumatori de carne de porc si pasare, singurul amendament al lor pe acest tip de exporturi fiind legat de trasabilitatea produsului din punct de vedere al epizootiilor. Au trimis un chestionar care trebuie completat de Autoritatea Veterinara din Romania in perspectiva exportului carnii de porc. De asemenea, chinezii vor majorarea exporturilor de miere din Romania, de la o valoare de 100.000 de euro la 500.000 de euro", a precizat Botanoiu.
Sistemul de irigatii din Romania ar putea fi imbunatatit prin investitii chineze
Statul chinez este interesat si de implementarea... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 14:45
Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie, subiectul fiind discutat in intalnirea avuta, joi, de premierul Mihai Razvan Ungureanu cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.
Intalnirea a fost organizata la Varsovia, unde premierul Ungureanu participa la o reuniune de lucru a prim-ministrilor din tarile central si est-europene cu premierul chinez, Wen Jiabao, cu prilejul lucrarilor Forumului Economic "Polonia-Europa Centrala-China".
"A fost o discutie axata pe oportunitatile economice pe care le pot fructifica cele doua tari. Partea romana a venit cu o lista care cuprinde atat propuneri concrete pentru partea chineza, cat si directii strategice de investitie.
Trebuie sa remarcam deschiderea partii chineze pentru a analiza aceste propuneri si a le impartasi ulterior departamentelor speciale. In acelasi timp, exista o propunere agreata, prin care partea chineza sa vina cu un mecanism de finantare pentru diverse proiecte in parteneriat romano-chinez", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
El a aratat ca oficialii romani spera sa echilibreze balanta comerciala cu statul chinez si sa dezvolte relatiile turistic-culturale, sa identifice noi oportunitati de studii pentru romani in China si sa deschida piata romaneasca "pentru tot ce inseamna investitii chineze".
Surse oficiale au declarat ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:53
Majoritatea analistilor economico-politici se grabesc sa puna flori pe mormantul statelor dezvoltate si ridica in slavi China, pe care o vad deja prima super-putere a lumii. Ceea ce uita specialistii este ca economia Chinei se bazeaza doar pe productie si aproape deloc pe inovatie, care, in fond, inseamna progres.
Economia planificata, combinata cu o crestere a cererii pe piata interna, vor asigura propagarea ecuatiei pret-valoare, un atu al Chinei in raport cu statele dezvoltate.
Totusi, China nu vrea sa fie un magazin de dulciuri.
Combinatia dintre preturile mici si performantele bune explica de ce marci chinezesti precum TCL, Huawei, Haier sau Midea inregistreaza un succes fulminant pe pietele emergente.
China, fabrica mondiala
Corporatiile chinezesti, majoritatea sustinute de stat, au plecat la o adevarata vanatoare de branduri, patente si tehnologie care sa le consolideze pozitia pe piata de origine. Pe partea de fabricatie, imbunatatirea calitatii si eficientizarea productiei, combinata cu imensa forta de munca, vor asigura mult timp pozitia Chinei de "fabrica mondiala".
Probleme de adaptare
Totusi, chinezii inca n-au o pozitie dominanta, pentru ca mai trebuie sa treaca ceva ani pana cand vor ajunge la nivelul statelor puternic industrializate.
Cel mai important obstacol in calea cuceririi lumii economice nu tine de vreo decizie politica. Pur si simplu, chinezii se pricep de minune sa fabrice, dar n-au absolut nicio treaba cu inovatia.... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 18:50
In cadrul unei intrevederi avute cu o delegatie a Republicii Populare Chineze, Traian Basescu a pus accent pe importanta unei prezente mai active a exportatorilor romani din China, potrivit NewsIn. Traian Basescu a primit, la Palatul Cotroceni, o delegatie condusa de catre Li Changchun, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez. Potrivit unui comunicat de presa remis de Administratia Prezidentiala, i n cadrul convorbirilor a fost evocat stadiul relatiilor bilaterale romano - chineze, punandu-se accentul pe intensificarea relatiilor de prietenie traditionale dintre cele doua state, cat si pe amplificarea cooperarii la nivel politic si economic.
"Seful statului si-a exprimat speranta ca relatiile economice bilaterale se vor dezvolta pe masura nivelului dialogului politic. De asemenea, a subliniat importanta unei prezente mai active si intense a exportatorilor romani in China. In acest context, inaltul demnitar chinez l-a asigurat pe presedintele Traian Basescu de interesul companiilor chineze de a investi in Romania, cu precadere in proiecte din domeniul energetic si cel al infrastructurii. Totodata, a fost inmanat sefului statului roman un mesaj din partea presedintelui Republicii Populare Chineze, Hu Jintao, in care se subliniaza importanta consolidarii relatiei bilaterale", se arata in comunicatul Presedintiei.
In cadrul convorbirilor au fost discutate si aspecte legate de perspectivele relatiei Uniunea... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 10:04