Importurile de legume au ajuns in Romania, in 2019, la valoare de 516 milioane de euro, cele mai comercializate legume fiind cele congelate, cartofii, morcovii si rosiile, potrivit unui studiu realizat de Cooperativa Tara Mea.
Tot anul trecut, Romania a reusit contra-performanta de a exporta de sase ori mai putine legume decat a importat.
Chiar si in lunile in care legumele autohtone sunt recoltate, Romania a avut cote maxime de importuri. Mai mult, daca ne uitam la topul legumelor importate vedem ca desi Guvernul sustine de mai bine de doi ani fermierii cu sume substantiale, rosiile din afara fac mare concurenta celor din tara.
"N-ar fi nici o problema daca exporturile in aceeasi perioada ar fi mult mai mari decat importurile. Din pacate, producatorii de legume romani, sunt concurati puternic si chiar in plin sezon de importuri. Si nu vorbim neaparat de legume proaspete, ci si de legume congelate, care, in iulie 2019 de exemplu, au avut cea mai mare pondere in total importuri realizate de tara noastra. Se importa de toate, iar cel mai grav, acest lucru se intampla inclusiv in perioadele in care exista marfa romaneasca din abundenta. Ori, cel care sufera, in primul rand, este producatorul roman, care de multe ori ramane cu marfa nevanduta", sustin realizatorii studiului.
Aprilie a fost luna cu importuri de aproape 100.000 de tone de legume
Doar la nivelul lunii iulie 2019, Romania a importat o cantitate de 25.635 tone de legume, in valoare de 20,6 milioane... mai mult
Marti, 07 Iulie 2020, ora 11:21
Plafonarea preturilor, stoparea exporturilor si evaluarea tuturor stocurilor de produse agroalimentare sunt principalele masuri care ar trebui luate in aceasta perioada de criza generata de pandemia de coronavirus, afirma Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) "Gheorghe Ionescu-Sisesti".
"Ma aliniez celor care pun problema plafonarii preturilor la produsele agroalimentare, sustin fara rezerve aceasta masura, pentru a evita o crestere a preturilor in aceasta perioada de criza. Problema produselor agroalimentare trebuie sa fie egala sau cel putin pe locul doi dupa problemele din sanatate. Daca avem numai doua zile de criza de un anumit produs, de paine sau de orice altceva, niciuna din celelalte masuri nu va mai fi valabila. Alimentatia trebuie sa fie un element strategic la acest moment, foarte bine monitorizat si foarte bine dirijat", a declarat, pentru AGERPRES, presedintele ASAS.
De asemenea, Tabara sustine ca la aceasta data ar trebui evaluate toate stocurile de alimente din punct de vedere cantitativ si calitativ, inclusiv ceea ce exista la Rezervele Statului.
"Consider ca trebuie evaluate toate stocurile de alimente cantitative si calitative la aceasta data. La carne, de exemplu, trebuie sa avem inclusiv evaluarea stocurilor de carne in viu, iar la lapte si potentialul de produse lactate. Din pacate, cand o tara devine dependenta de importuri, intotdeauna are o mare nesiguranta. Noi am gresit enorm de-a lungul anilor, cu... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 11:00
Deficitul balantei comerciale in primele 11 luni ale anului trecut a depasit 13,412 miliarde de euro, fiind mai mare cu peste 2,062 miliarde de euro comparativ cu cel inregistrat in perioada similara din 2017, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
In intervalul de referinta, exporturile FOB au insumat 63,133 miliarde de euro, iar importurile CIF au fost de 76,546 miliarde de euro. Astfel, fata de primele 11 luni ale anului trecut, exporturile au crescut in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2018 cu 8,6%, iar importurile cu 10,1%.
Ponderi importante in structura exporturilor si importurilor in primele 11 luni din 2018 sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (47,5% la export si 38% la import) si alte produse manufacturate (32,2% la export si, respectiv, 30,7% la import).
Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri in primele 11 luni din 2018 a fost de 48,573 miliarde de euro la expedieri si de 57,231 miliarde euro la introduceri, reprezentand 76,9% din total exporturi si 74,8% din total importuri.
Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri s-a ridicat la 14,561 miliarde de euro la exporturi si de 19,315 miliarde euro la importuri, reprezentand 23,1% din total exporturi si 25,2% din total importuri.
Conform INS, in luna noiembrie 2018, exporturile FOB au insumat 5,943 miliarde de euro, iar importurile CIF au insumat 7,511 miliarde de euro, rezultand un deficit de 1,567 miliarde de euro.... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 10:44
Deficitul balantei comerciale a crescut cu 31,6% in primele doua luni, comparativ cu perioada similara din 2017, la peste 1,657 miliarde euro, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS).
"In perioada ianuarie-februarie 2018, exporturile au crescut cu 11,6%, iar importurile cu 13,9%, comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2017. In perioada ianuarie-februarie 2018, exporturile FOB au insumat 10,880 miliarde euro, iar importurile CIF au insumat 12,537 miliarde euro.
Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in perioada ianuarie-februarie 2018 a fost de peste 1,657 miliarde euro, mai mare cu 398,1 milioane euro decat cel inregistrat in perioada ianuarie-februarie 2017", se arata in documentul remis, marti, AGERPRES.
Ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse masini si echipamente de transport (48,7% la export si 37,1% la import) si alte produse manufacturate (32,0% la export si respectiv 30,7% la import).
Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri a fost de peste 8,363 miliarde euro la expedieri si de 9,418 miliarde euro la introduceri, reprezentand 76,9% din total exporturi si 75,1% din total importuri.
In ceea ce priveste schimburile extra-UE28 de bunuri, valoarea a fost de 2,516 miliarde euro la exporturi si de 3,119 miliarde euro la importuri, reprezentand 23,1% din total exporturi si 24,9% din total importuri.
In luna februarie 2018, exporturile FOB au insumat... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 09:52
Relatiile bilaterale dintre Romania si Franta au o istorie indelungata, care dateaza de mai bine de 130 de ani, iar vizita lui Francois Hollande, presedintele Hexagonului, in tara noastra este un bun prilej pentru a trece in revista evolutia din ultima vreme a investitiilor si a schimburilor comerciale dintre cele doua state.
Oficialul francez a transmis, marti, ca in Romania exista o cultura in ceea ce priveste matematica, fizica, iar aceasta traditie permite incheierea de parteneriate in domenii precum securitatea cibernetica, cercetare si inginerie regenerabila.
In plus, Hollande va inaugura fabrica Airbus de la Ghimbav, din judetul Brasov.
"Franta este cel de-al treilea furnizor al Romaniei, dar si al treilea client al Romaniei. Schimburile noastre sunt foarte complementare in lantul de valori si in crestere continua. Camera de Comert din Romania sarbatoreste a XX-a aniversare. Circa 450 de companii franceze s-au instalat aici. Majoritatea intreprinderilor cotate la bursa ...citeste mai departe despre "Hollande a venit in Romania: Ce exportam si ce importam din Franta" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Septembrie 2016, ora 15:52
Cheia pentru stimularea exporturilor este cresterea numarului de exportatori, in acest moment doar 15% din firmele care se ocupa de acest domeniu avand capital romanesc, a declarat, vineri, Costin Borc, ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, intr-o conferinta de specialitate.
"Cateodata ne focalizam unde nu trebuie. As vrea sa nu socheze ceea ce spun. Romania nu este un slab exportator, Romania este o tara care numara putini exportatori. Daca vrem sa crestem exportul, trebuie sa crestem acele intreprinderi care pot sa faca export, acele intreprinderi care pot sa concureze pe piata unica. Noi suntem pe locul 53 la nivel mondial la exporturi si pe locul 17 la nivelul Uniunii ...citeste mai departe despre "Ministrul Economiei, cifre socante: Doar 15% dintre exportatori sunt intreprinderi cu capital romanesc" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 16:42
Scandalul Volskwagen ar putea afecta economia din Romania mai mult decat era preconizat initial, iar impactul asupra PIB tarii noastre ar putea fi de 500 de milioane de euro.
"Daca situatia va escalada intr-o criza majora in 2016, dar ramane totusi circumscrisa Germaniei in general si Volkswagen in particular, atunci efectul negativ asupra avansului economiei locale va deveni mai vizibil, de pana la 0,3 puncte procentuale", arata BCR, intr-un raport de cercetare, citat de RFI Romania.
Scandalul Volkswagen: Paguba produsa Romaniei se ridica la 30 de milioane de euro (Video)
Cata incredere mai au romanii in Volkswagen, dupa scandalul emisiilor (Video)
Principalul motiv il reprezinta faptul ca 3 la suta din totalul exporturilor Romaniei reprezinta piese de schimb destinate Germaniei. In acelasi timp, aceste cifre inseamna si ca 39 la suta din totalul pieselor de schimb exportate de tara noasta ajung in Germania.
Chiar si asa, analistii BCR sunt de parere ca, in cel mai rau ...citeste mai departe despre "Scandalul Volkswagen ar putea lovi in economia Romaniei mai mult decat se credea" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 22:41
Antreprenorii romani isi comercializeaza produsele si serviciile pe plan international, inregistrand cele mai mari vanzari in Italia si Austria si cumparand cel mai mult din Polonia, dupa cum indica datele AKCENTA.
Atunci cand vine vorba de exporturi, date oficiale facute publice de Oficiul Italian pentru Statistica arata ca firmele din Romania ocupa pozitia a 10-a intr-un top al principalilor exportatori europeni ale caror bunuri si servicii ajung pe piata italiana.
In ceea ce priveste Austria, datele Statistik.at arata ca business-urile din Uniunea Europeana, inclusiv cele din Romania, au fost responsabile pentru cea mai mare parte a importurilor austriace (37.7MLD Euro dintr-un total de 53.88MLD Euro) de bunuri si servicii in perioada ianuarie-mai a anului curent.
In materie de exporturi, comerciantii romani vand in strainatate mai ales materiale de constuctii, mobila, fructe si legume.
In Italia, produsele de incaltaminte fabricate in Romania sunt cele mai cautate mai cautate, in timp ce Austria importa de la antreprenorii romani produse din sectorul constructiilor metalice.
In acelasi timp, datele Biroului Central pentru Statistici al Poloniei (Central Statistic Office -GUS) arata ca, anul trecut, Romania s-a aflat pe locul 18 in topul principalilor importatori de bunuri si servicii poloneze (in valoare totala de peste 10BLN de zloti). In primul trimestru al anului curent, Romania a avansat un loc, pe 17 (in conditiile in care importurile de bunuri... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 10:59
Tarile emergente din Africa si Asia, dar si din America de Sud, vin cu tot mai multe oportunitati pentru dezvoltarea economica a Romaniei, in conditiile in care criza economica globala a dus la o stagnare sau chiar reducere a relatiilor economice traditionale ale Romaniei cu tarile Uniunii Europene.
Structura balantei comerciale a Romaniei arata ca, desi tarile din Uniunea Europeana sunt in continuare partenerii principali pentru comertul romanesc, exporturile catre aceasta zona au stagnat, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei.
Aceste date, coroborate cu plecarile unor investitori europeni importanti de pe piata romaneasca, precum Nokia sau divizia de brokeraj a ING, arata ca Europa nu are capacitatea sa aduca, cel putin in viitorul apropiat, noi oportunitati importante de dezvoltare economica pentru Romania.
Problemele Europei
Zona euro, dar si alte state europene, se confrunta la randul ei cu efectele crizei economice care au afectat o multitudine de domenii, de la cel bancar, la cel alimentar si auto. Inclusiv sectorul de IT a fost afectat, veniturile IBM din aceasta zona avand o scadere de 9% in acest an fata de 2011.
Intel si IBM, cele mai noi victime ale scaderii pietei de PC-uri
Criza ajunge la fast food. McDonald's relanseaza vanzarile cu oferte promotionale
Salonul Auto de la Paris: Piata europeana va fi neprofitabila in urmatorii ani
In aceste conditii, marile companii de pe piata europeana se concentreaza pe reducerea... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 07:00