Ministerul Energiei a emis joi autorizatia de construire pentru consolidarea sistemului de transport intre Onesti (Bacau) si Isaccea (Tulcea) si inversarea fluxului de gaze pe conducta Isaccea-Negru Voda, proiect care va permite exportul de gaze din Romania spre Bulgaria, potrivit unui comunicat al institutiei.
"Proiectul pe care tocmai l-am autorizat va permite Romaniei sa alimenteze Bulgaria cu gaze naturale din productie proprie, dar si preluarea de catre Transgaz a gazelor din platoul continental al Marii Negre. Beneficiile proiectului se vor simti inclusiv in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze a diferitelor zone ale tarii mai ales pe timpul iernii cand, din cauza temperaturilor scazute, cresc foarte mult consumurile", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, citat in comunicatul remis AGERPRES.
Valoarea totala a lucrarilor este de aproape 17 milioane lei.
De asemenea, pe langa exportul spre Bulgaria, acest proiect va permite si dirijarea unor volume de gaze spre Republica Moldova, potrivit unui document postat pe site-ul Transgaz, operatorul sistemului national de transport.
"Prin implementarea Proiectului, alimentarea Bulgariei poate fi asigurata din Sistemul National de Transport pe culoarul SNT - Onesti - Sendreni - Isaccea - Tranzit 1 - Negru Voda. De asemenea, in cazul preluarii gazelor din platoul continental al Marii Negre in conducta Tranzit 1, se pot asigura simultan alimentarea Bulgariei, alimentarea zonelor deficitare din SNT, precum si... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 15:55
Ucraina este interesata sa importe gaze naturale din Romania, pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare, a declarat, marti, Ihor Prokopiv, seful companiei de transport al gazelor naturale, Ukrtransgaz.
"Romania cauta piete de desfacere, in timp ce aceste gaze naturale sunt interesante pentru noi, pentru diversificarea surselor de aprovizionare", le-a declarat jurnalistilor Ihor Prokopiv.
El a explicat ca tara noastra ar putea avea disponibila pentru export in 2016 o cantitate de pana la doua miliarde metri cubi de gaze naturale.
Romania deja exporta gaze naturale in Republica Moldova, stat vecin cu Ucraina. Gazoductul care uneste cele doua tari are o capacitate anuala de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Inca nu exista o alternativa viabila la gazele ...citeste mai departe despre "Ca sa scape cat de cat de Rusia, Ucraina vrea sa importe gaze naturale din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 16:24
Compania romaneasca Transgaz nu este pregatita din punct de vedere tehnic pentru a livra un volum mare de gaze naturale catre Ucraina, in urmatorii doi ani, potrivit presei de la Kiev.
Societatea a anuntat ca abia in 2016-2017 va fi posibil acest secenariu, informeaza cotidianul Liga, citat de Focus Information Agency.
Pana atunci, compania a mentionat ca va putea sa exporte doar o cantitate infima, adica mai putin de 1% din cantitatea de gaz natural produsa in Romania.
Ucraina cauta alte surse de alimentare cu aceasta resursa, dupa ce a anuntat ca a sistat importurile din Rusia pana in momentul in care va fi negociat un pret rezonabil, ...citeste mai departe despre "Romania nu e pregatita sa livreze gaze naturale Ucrainei - presa de la Kiev" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 12:43
Romania va exporta gaze naturale numai dupa ce consumul intern va fi acoperit de productia autohtona, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Oficialul sustine ca exporturile de gaze din tara noastra vor putea fi posibile doar in functie de cererea de pe piata interna, iar prioritate are acoperirea consumului national, altfel vom fi nevoiti sa aducem volume mai mari de gaze din import.
Totodata, Departamentul pentru Energie are in plan refacerea calendarului de liberalizare a pretului gazelor in favoarea producatorilor si a marilor consumatori, avand in vedere noile evolutii de pe aceasta piata, a mai spus ministrul, adaugand ca o decizie in acest sens va fi luata in vara.
El a mai afirmat ca a renuntat pe moment la ideea reorganizarii producatorilor de energie in companii care sa utilizeze un mix de resurse, intrucat actionarii minoritari ai producatorilor s-au opus acestui plan.
Nita a mai vorbit in interviu si despre relatiile energetice dintre Romania si Rusia, precum si despre modificarile ce vor fi aduse in acest an in legislatia din domeniul petrolului si gazelor.
Cum arata in prezent sistemul energetic romanesc si cum vreti sa arate dupa reorganizare?
Arata mult mai bine decat in momentul in care l-am preluat. In primul rand, in urma unor masuri pe care le-am luat pentru eficientizarea activitatii, astfel incat toate unitatile din energie sa fie profitabile, lucru care se si intampla de altfel. Majoritatea companiilor sunt... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 14:45
Rezervele nationale de gaze sunt in pericol sa se termine in urmatorii 15 ani, de aceea Romania nu se afla in situatia de a exporta gaze naturale asa cum s-a vehiculat, a precizat ministrul delegat pentru infrastructura, Dan Sova.
"In acest moment rezervele de gaze ale Romaniei atestate sunt de 98 miliarde de metri cubi si se estimeaza ca in 10-15 ani rezervele nationale se epuizeaza, deci faptul ca am fi in situatia de a exporta gaze e o poveste", a declarat Dan Sova, sambata, la emisiunea "Q&A", de la Antena 3.
Ministrul a afirmat ca, din anul 2008 si pana in prezent, productia nationala de gaze a scazut, astfel ca, daca in urma cu cinci ani se foloseau 15 miliarde de metri cubi in de gaze, astazi utilizam 13 miliarde de metri cubi.
"Din aceasta cantitate de 13 miliarde, necesarul intern este de 10 miliarde din productia interna si 3 miliarde de metri cubi din import, deci nu suntem in masura sa exportam", a explicat Sova. mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 11:14
Romania ar putea deveni exportator net de gaze pana in anul 2020, dupa descoperirile importante din acest an, care ar plasa rezervele romanesti din Marea Neagra la 600 de miliarde de metri cubi, a declarat seful diviziei romane a Sterling Resources, Marc Beacom.
"Este cel mai atractiv an de pana acum pentru explorare si foraj in sectorul romanesc al Marii Negre. Presupun ca vom vedea descoperiri majore, cu toate sapaturile care vor avea loc in 2013", a declarat Beacom, directorul general al diviziei romanesti a companiei canadiene Sterling Resources, intr-un interviu acordat Bloomberg la Sofia.
Pentru exploatarea rezervelor de 600 miliarde de metri cubi previzionate de Beacom va fi nevoie de investitii de pana la 30 miliarde de dolari, potrivit managerului Sterling, care citeaza un studiu efectuat de compania de consultanta Purvin & Gertz.
Cheltuielile operationale necesare pentru productie ar putea ajunge la 25 miliarde de dolari, a afirmat el. Totodata, guvernul roman ar urma sa incaseze 45 miliarde de dolari din taxe si redevente pe parcursul exploatarilor, anticipeaza Beacom.
OMV pune conditii pentru gazul din Marea Neagra
"Este practic o apreciere estimativa, iar pana cand vom incepe sa foram si sa dovedim rezervele nu vom sti despre cat este vorba, suntem intr-o etapa preliminara", a adaugat el.
Cand va incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra?
Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 12:29
Romania va putea exporta gaze naturale incepand cu anul 2013, dupa eliminarea restrictiilor tehnice, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu.
"Pana la sfarsitul acestui an se vor incheia toate probele pentru exportul de gaze", a declarat Rodin Traicu, citat de Mediafax.
Exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria si Republica Moldova, sunt in constructie.
Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizata in 2010. Romania are doi producatori mari de gaze, Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura doua treimi din consum. Diferenta este importata prin intermediari din Rusia.
Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori in ultimii ani ca intentioneaza sa exporte gaze.
Realizatea conductelor de export al gazelor a fost una dintre conditiile discutate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In luna august, Bulgaria a inceput constructia conductei de gaze care va permite interconexiunea cu Romania. Lungimea totala a conductei intre Ruse si Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgaresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunare.
Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi
Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 13:10
Nabucco Gas Pipeline International a inaintat sambata consortiului Sah Deniz II o oferta pentru exportul gazelor naturale din Azerbaidjan prin conducta care va face legatura intre Turcia si Austria tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, potrivit Mediafax."Suntem increzatori ca Nabucco ofera cea mai buna ruta pentru exportul gazelor naturale din Azerbaijan si alte surse. Nabucco este proiectul european emblematic in coridorul de gaze naturale din Europa de Sud-Est. Este viabil din punct de vedere comercial si competitiv.
Sprijinul politic si stabilitatea au fost acordate prin intermediul unui tratat valabil 50 de ani, semnat de catre toate cele cinci tari de tranzit, precum si prin acordurile bilaterale de sprijin ale proiectului. Nabucco ofera beneficii atat pentru furnizori, cat si pentru transportatori", a declarat, intr-un comunicat, Reinhard Mitschek, managing director Nabucco Gas Pipeline International.
Principalii actionari ai consortiului Sah Deniz sunt BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franta, 10%), LukAgip (societate mixta formata de Eni-Italia si Lukoil-Rusia, 10%).
Potrivit Financial Times, BP analizeaza constructia unui gazoduct de 1.300 de kilometri care sa transporte gaze naturale din Azerbaidjan catre Europa tranzitand trei tari, printre care si Romania, proiect care ar concura Nabucco.
Gazoductul Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale -... mai mult
Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 15:54
Statul roman trebuie sa blocheze, printr-o lege, intentia OMV de a transforma Romania in al treilea exportator de gaze naturale, considera deputatul Iulian Iancu (PSD), presedintele Comisiei de industrii si servicii, citat de NewsIn.PSD va sustine in Parlament un proiect de lege care prevede ca exportul de gaze naturale al Romaniei sa fie interzis pana cand sursele de import al gazelor nu va fi diversificat.
"Anuntul facut de compania OMV de a transforma Romania in al treilea exportator de gaze naturale din Europa va genera un efect dramatic asupra populatiei, o serie de efecte in lant cu riscuri imprevizibile asupra Romaniei in ansamblu", a declarat Iancu, marti, intr-o conferinta de presa.
Iulian Iancu a sustinut necesitatea instituirii interdictiei atata vreme cat Romania importa gaze naturale dintr-o singura tara, Rusia, iar Gazprom intentioneaza sa creasca pretul la 500-570 dolari mia de metri cubi, fapt care, conform estimarilor pesedistului, va duce la o crestere a pretului la consumatorul final de circa 40%.
In conditiile in care OMV si-ar concretiza intentia de a creste exporturile de gaz romanesc, cresterea totala ar putea fi de 70-80%.
De asemenea, social-democratii acuza Guvernul ca nu intreprinde nimic pentru a limita cresterea preturilor la carburanti, desi a primit semnale de la Bruxelles ca o asemenea masura ar beneficia de acordul institutiilor europene.
In consecinta, PSD va sustine un alt proiect prin care se va stabili un pret minimal si unul... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 17:42