Ministerul Energiei a emis joi autorizatia de construire pentru consolidarea sistemului de transport intre Onesti (Bacau) si Isaccea (Tulcea) si inversarea fluxului de gaze pe conducta Isaccea-Negru Voda, proiect care va permite exportul de gaze din Romania spre Bulgaria, potrivit unui comunicat al institutiei.
"Proiectul pe care tocmai l-am autorizat va permite Romaniei sa alimenteze Bulgaria cu gaze naturale din productie proprie, dar si preluarea de catre Transgaz a gazelor din platoul continental al Marii Negre. Beneficiile proiectului se vor simti inclusiv in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze a diferitelor zone ale tarii mai ales pe timpul iernii cand, din cauza temperaturilor scazute, cresc foarte mult consumurile", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, citat in comunicatul remis AGERPRES.
Valoarea totala a lucrarilor este de aproape 17 milioane lei.
De asemenea, pe langa exportul spre Bulgaria, acest proiect va permite si dirijarea unor volume de gaze spre Republica Moldova, potrivit unui document postat pe site-ul Transgaz, operatorul sistemului national de transport.
"Prin implementarea Proiectului, alimentarea Bulgariei poate fi asigurata din Sistemul National de Transport pe culoarul SNT - Onesti - Sendreni - Isaccea - Tranzit 1 - Negru Voda. De asemenea, in cazul preluarii gazelor din platoul continental al Marii Negre in conducta Tranzit 1, se pot asigura simultan alimentarea Bulgariei, alimentarea zonelor deficitare din SNT, precum si... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 15:55
OMV Petrom este in discutii privind exportul in tarile vecine al gazelor care vor fi extrase din Marea Neagra, insa a pierdut licitatia pentru rezervarea de capacitate pe conducta spre Ungaria, a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, intr-o conferinta de presa.
"Pentru atingerea acelui moment de decizie finala de investitie pentru productia de gaze din perimetrul Neptun, pe langa elementele tehnice, operationale, de fiscalitate, generate de mediul din piata de gaze, avem nevoie de a prezenta posibilitatea de monetizare a productiei din Marea Neagra.
Acest proces a inceput, pentru evaluarea potentialului de vanzare a cantitatilor care nu ar putea sa fie vandute in Romania.
In absenta unei cresteri a cererii in Romania, va trebui sa ne cautam optiuni de vanzare si pe alte piete.
Obiectivul nostru este zona de vecinatate a Romaniei, unde putem avea randamentul cel mai bun pentru orice fel de vanzare, nu numai pentru gaze", a precizat Gheorghe.
Pe langa cererea de gaze din tarile din vecinatatea Romaniei, importanta este si capacitatea de transport catre aceste zone, a adaugat ea.
"In aceasta perioada noi purtam discutii si analizam scenarii de vanzare pe astfel de piete din vecinatate, dar ele trebuie sa fie calibrate cu disponibilitatea de interconectivitati intre Romania si pietele potentiale. Nu avem niciun contract incheiat la aceasta ora", a sustinut oficialul OMV Petrom.
Ea a aratat ca fiecare dintre cele doua... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 16:08
Ucraina este interesata sa importe gaze naturale din Romania, pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare, a declarat, marti, Ihor Prokopiv, seful companiei de transport al gazelor naturale, Ukrtransgaz.
"Romania cauta piete de desfacere, in timp ce aceste gaze naturale sunt interesante pentru noi, pentru diversificarea surselor de aprovizionare", le-a declarat jurnalistilor Ihor Prokopiv.
El a explicat ca tara noastra ar putea avea disponibila pentru export in 2016 o cantitate de pana la doua miliarde metri cubi de gaze naturale.
Romania deja exporta gaze naturale in Republica Moldova, stat vecin cu Ucraina. Gazoductul care uneste cele doua tari are o capacitate anuala de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Inca nu exista o alternativa viabila la gazele ...citeste mai departe despre "Ca sa scape cat de cat de Rusia, Ucraina vrea sa importe gaze naturale din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 16:24
Activitatea in Marea Neagra se va inteti in acest an, avand in vedere ca firmele din domeniul energetic vor incepe sa exploateze resursele de acolo, cum ar fi cele din perimetrul Domino, arata analistii companiei de cercetare Wood Mackenzie.
Cantitatea de gaze si petrol descoperita in zona va schimba cu totul dinamica in acest sector, dar si mediul de afaceri.
Romania scapa de "jugul" energetic al Rusiei? In acest an am putea sa nu importam deloc gaze
Volumul resurselor din Marea Neagra se afla cu mult peste cererea populatiei din Romania, asa ca tara noastra ar putea deveni exportator net de gaze naturale, pentru prima data, arata analiza Wood Mackenzie, citata de Offshore Engineer.
Expertii estimeaza rezervele la 17,8 milioane de metri cubi pe zi, in 2020.
Ei sustin ca rezervele din Marea Neagra sunt viabile chiar si in conditiile actuale, cand pretul este mult mai mic fata de anul trecut.
"Gazul din perimetrul Domino poate fi livrat cel mai devreme in 2020, la un... citeste mai departe despre "Toti ochii atintiti pe Marea Neagra: Romania ar putea salva regiunea de "jugul" energetic al Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 07:45
Compania romaneasca Transgaz nu este pregatita din punct de vedere tehnic pentru a livra un volum mare de gaze naturale catre Ucraina, in urmatorii doi ani, potrivit presei de la Kiev.
Societatea a anuntat ca abia in 2016-2017 va fi posibil acest secenariu, informeaza cotidianul Liga, citat de Focus Information Agency.
Pana atunci, compania a mentionat ca va putea sa exporte doar o cantitate infima, adica mai putin de 1% din cantitatea de gaz natural produsa in Romania.
Ucraina cauta alte surse de alimentare cu aceasta resursa, dupa ce a anuntat ca a sistat importurile din Rusia pana in momentul in care va fi negociat un pret rezonabil, ...citeste mai departe despre "Romania nu e pregatita sa livreze gaze naturale Ucrainei - presa de la Kiev" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 12:43
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca a ridicat subiectul unor negocieri directe, fara intermediari, cu partenerii rusi privind exportul de gaze in Romania, in vederea obtinerii unui tarif mai bun, cu ocazia vizitei oficiale de la Moscova.
"Am ridicat tema unor discutii directe, unor negocieri directe cu partenerii rusi, fara intermediari, atunci cand vorbim de contractul de export de gaze in Romania. Si acest lucru evident ca vizeaza pretul", a afirmat Corlatean.
El a avut intalniri la Moscova cu omologul Serghei Lavrov, dar si cu copresedintele partii ruse in Comisia Mixta Interguvernamentala de colaborare economica si tehnico-stiintifica si presedintii Comitetelor pentru Afaceri Externe din Duma de Stat si Consiliul Federatiei.
Ministrul roman a mentionat ca reluarea dialogului politico-diplomatic de nivel inalt Moscova-Bucuresti era necesara si din punctul de vedere al fixarii "unei agende economice solide din care ambele parti sa aiba de castigat", in conditiile in care din schimburile comerciale de 4,4 miliarde dolari inregistrate in 2012, exporturile Romaniei au fost de numai 1,3 miliarde.
"Trebuie sa echilibram aceasta balanta, iar companiile romanesti sa aiba o prezenta tot mai solida si profitabila pe piata Federatiei Ruse", a mai afirmat ministrul Corlatean.
Romania si-a asigurat in 2012 aproape un sfert din consumul intern de gaze prin importuri din sursa Gazprom, la preturi de aproape trei ori mai mari fata de gazele extrase... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 08:40
Rezervele nationale de gaze sunt in pericol sa se termine in urmatorii 15 ani, de aceea Romania nu se afla in situatia de a exporta gaze naturale asa cum s-a vehiculat, a precizat ministrul delegat pentru infrastructura, Dan Sova.
"In acest moment rezervele de gaze ale Romaniei atestate sunt de 98 miliarde de metri cubi si se estimeaza ca in 10-15 ani rezervele nationale se epuizeaza, deci faptul ca am fi in situatia de a exporta gaze e o poveste", a declarat Dan Sova, sambata, la emisiunea "Q&A", de la Antena 3.
Ministrul a afirmat ca, din anul 2008 si pana in prezent, productia nationala de gaze a scazut, astfel ca, daca in urma cu cinci ani se foloseau 15 miliarde de metri cubi in de gaze, astazi utilizam 13 miliarde de metri cubi.
"Din aceasta cantitate de 13 miliarde, necesarul intern este de 10 miliarde din productia interna si 3 miliarde de metri cubi din import, deci nu suntem in masura sa exportam", a explicat Sova. mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 11:14
Romania va putea exporta gaze naturale incepand cu anul 2013, dupa eliminarea restrictiilor tehnice, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu.
"Pana la sfarsitul acestui an se vor incheia toate probele pentru exportul de gaze", a declarat Rodin Traicu, citat de Mediafax.
Exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria si Republica Moldova, sunt in constructie.
Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizata in 2010. Romania are doi producatori mari de gaze, Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura doua treimi din consum. Diferenta este importata prin intermediari din Rusia.
Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori in ultimii ani ca intentioneaza sa exporte gaze.
Realizatea conductelor de export al gazelor a fost una dintre conditiile discutate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In luna august, Bulgaria a inceput constructia conductei de gaze care va permite interconexiunea cu Romania. Lungimea totala a conductei intre Ruse si Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgaresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunare.
Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi
Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 13:10
Guvernul s-a angajat ca va lua toate masurile pentru ca Romania sa poata exporta gaze prin Ungaria pana la sfarsitul anului 2012, se arata in memorandumul de intelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeana (CE), document obtinut de MEDIAFAX. Guvernul va trebui "sa intreprinda toate actiunile necesare pentru a se asigura ca fluxul bidirectional de gaze la granita cu Ungaria este stabilit pana la sfarsitul anului 2012", se arata in memorandum.
Sistemul national de gaze este conectat cu cel ungar prin conducta Arad-Szeged, pusa in functiune in octombrie 2010. Prin acest gazoduct Romania poate acum doar sa importe gaze, insa in urma unor investitii va fi posibil si exportul.
"Tehnic, fluxul de gaz poate fi inversat pana in 2012, astfel incat sa exportam gaze, nu doar sa importam. Termenul din memorandumul cu CE a fost negociat, nu a fost impus", au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei.
Totodata, Executivul va trebui sa prezinte, "in cel mai scurt timp posibil", o foaie de parcus privind exportul de gaze, iar pana la finele anului 2011 sa elimine obstacolele legislative pentru acest obiectiv.
Un alt angajament asumat de Romania vizeaza eliminarea barierelor legislative si tehnice referitoare la comertul cu electricitate si gaze la granita, precum si stabilirea, pana in luna decembrie, a unui sistem "intra-day" de tranzactionare a energiei electrice si gazelor cu Ungaria si Bulgaria.
De asemenea, activitatile de transport al gazelor naturale si... mai mult
Duminica, 15 Mai 2011, ora 12:53