Romania spera sa inceapa o revolutie a gazelor de sist, dupa ce a observat succesul lor in SUA, insa productia tarii se indreapta in directia gresita.
Estul Europei depinde in mare parte de Rusia pentru energie si aceasta dependenta vine cu unele riscuri politice. Mai multe tari spera sa schimbe aceasta situatie insa au diverse rate de succes, scrie, intr-o analiza, The Christian Science Monitor.
Romania se pregateste sa organizeze primul summit pe tema gazelor si petrolului la Bucuresti in martie 2016, in speranta ca va atrage companii internationale importante. Guvernul roman incearca sa pozitioneze evenimentul ca o oportunitate de a ajuta Uniunea Europeana sa caute si sa obtina securitate energetica prin dezvoltarea de noi surse.
Gaze de sist extrase cu apa de la toaleta
Romania, spre deosebire de unii vecini ai sai, e mai putin dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia pentru consumul intern. Desi 100% din gazul importat vine din Rusia, aceste importuri ...citeste mai departe despre "Poate Romania sa puna capat dependentei de gaze rusesti? - The Christian Science Monitor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 08:55
Comisia Europeana a adoptat miercuri o recomandare care permite exploatarea gazelor de sist in Europa cu conditia respectarii "principiilor comune" minime, in special a normelor sanitare si a celor pentru protectia mediului.
In pofida recomandarilor organizatiilor pentru protectia mediului si ale Parlamentului European, Comisia Europeana a refuzat sa impuna norme juridice constrangatoare privind explorarea si exploatarea gazelor de sist.
"Gazele de sist suscita sperante in unele regiuni ale Europei, dar si preocupari. Comisia raspunde solicitarilor formuland principii minime pe care statele membre sunt invitate sa le urmeze in scopul de a tine cont de aspectele ecologice si sanitare si pentru a oferi companiilor de exploatare si investitorilor previzibilitatea necesara", a explicat comisarul UE pentru Mediu, Janez Potocnik.
Recomandarile Bruxellesului sunt "total insuficiente pentru protejarea locuitorilor si mediului de riscurile asociate extractiei acestor hidrocarburi", a reactionat organizatia Prientenii Pamantului, denuntand "lipsa de curaj" a Uniunii Europene, care "nu a luat masuri concrete in acest domeniu".
"O locatie pentru exploatarea gazelor de sist nu va putea fi selectata decat daca evaluarea riscurilor demonstreaza ca fracturarea hidraulica nu antreneaza eliberarea directa a substantelor poluante in panzele freatice", recomanda CE.
De asemenea, statele vor trebui sa se asigure ca instalatiile pentru exploatarea gazelor de sist sunt construite... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 17:46
Extractia gazelor de sist va avea o contributie la economia tarii de 2% din PIB si va reduce pretul gazelor pe piata cu 15 - 25%, a declarat, vineri, Ionut Purica, expert pe energie in cadrul Academiei Romane, prezent la o conferinta pe tema gazelor de sist.
El este unul dintre autorii studiului "Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale - potential si valorificare', realizat de 43 de experti din cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
Purica a aratat ca, daca Romania va trece la etapa extractiei gazelor de sist in 2019 - 2020, va ajunge exportator de gaze la orizontul anilor 2025.
"In prezent, factura de import de gaze ajunge la 1,5% din PIB, comparabil in momentul de fata cu bugetul de la Aparare, de exemplu. Insa, daca vom exporta, vom ajunge de fapt sa primim in plus 0,5% intrari in PIB. Deci, o contributie de 2% din PIB in total", a explicat Purica.
In ceea ce priveste pretul, surplusul de gaze va aduce o scadere de 15 - 25% a tarifelor la gaze, a mai spus el.
"Cu aceasta scadere de pret, vom putea asista la o reindustrializare, in conditiile in care industria energofaga inca are o pondere mare in PIB-ul tarii: ma refer la industria metalurgica, de aluminiu, ingrasaminte, petrochimie. Nu mai vorbim de consumatorii rezidentiali", a argumentat Purica.
Potrivit acestuia, in perimetrele pe care le detine Chevron, ar putea fi infiintate 19.000 de locuri de munca, directe si indirecte.
"In SUA, spre... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 16:13
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca este in favoarea exploatarii gazelor de sist, dar pentru a se concretiza proiectele in aceasta privinta ar fi fost necesara o mai buna comunicare a Guvernului, dar si sprijin din partea opiniei publice.
Liderul PNL a fost intrebat, la Digi 24, care este optiunea sa in cazul exploatarii gazelor de sist.
"Am o optiune de mult (...) Am o optiune deschisa in sensul in care, in general vorbind, daca Romania vrea sa fie puternica, atat cat poate ea fi - Romania puternica nu a fost doar un slogan al USL, ci un concept din marele proiect USL - atunci ea trebuie sa-si caute, sa-si identifice, sa-si valorifice resursele, de la resursele umane pe care le are in special in populatia tanara, pana la resursa naturala. Cum, cand, ce fel, astea sunt chestiuni asupra carora, bineinteles, trebuie sa discutam cu foarte mare seriozitate. Dar pentru mine nu a fost niciodata o intrebare", a raspuns Antonescu.
La solicitarea moderatorului, liderul PNL a confirmat ca este favorabil exploatarii gazelor de sist.
Totusi, el a precizat ca trebuie indeplinite conditiile "standard ale zonei civilizate", atat in ceea ce priveste conditiile economice, cat si cele de mediu.
"De asemenea, in conditiile in care acest lucru este acceptat si sustinut de o parte semnificativa, coplesitoare daca se poate, din opinia publica. Cu alte cuvinte, acest al meu, sau al lui ViVictor Pontasau al presedintelui, este doar primul pas, nu si... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 09:46
Romania vrea sa "muste" o bucata din zona exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra pentru a extrage titei si gaze de sist, titreaza cotidianul bulgaresc Standart.
Publicatia citeaza o declaratie a primarului orasului Sabla, Raina Bardareva, care afirma ca o estacada ce delimiteaza zonele economice ale Bulgariei si Romaniei se darama, iar proiectul pentru renovare, in valoare de circa 3,8 milioane de euro, a fost suspendat.
Daca problema nu va fi solutionata, sute de pescari bulgari risca sa ramana fara ocupatie deoarece autoritatile romane profita de ocazie pentru a retine vasele de pescuit bulgaresti care patrund in zona economica a Romaniei, mai scrie ziarul.
Primarul Sablei, Raina Bardareva, a comentat marti pentru Agerpres ca titlul si afirmatiile publicate de cotidianul Standart sunt mult exagerate. "Eu nu mi-as permite niciodata sa comentez un subiect care tine de diplomatie", a spus Bardareva.
Ea afirma ca nu este prima data cand ziarista care a semnat articolul ii implica numele intr-un scandal. "Am sunat-o sa intreb de ce a scris asta, iar ea mi-a raspuns ca asa suna mai atractiv pentru cititori", a declarat doamna primar.
Raina Bardareva a mai spus ca renovarea estacadei este o problema interna pentru Bulgaria si in nici un caz o problema in relatiile bilaterale cu Romania care, in opinia ei, sunt foarte bune.
Edilul a mai spus ca in acest sezon estival zona orasului Sabla este preferata de mii de turisti romani. Le place foarte mult aici,... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 16:14
Ministrul Mediului, doamna Rovana Plumb, a sustinut zilele trecute ca explorarea gazelor de sist in Romania nu prezinta niciun risc pentru ca aceasta se face ca si in cazul explorarii gazelor conventionale, si nu prin fracturare hidraulica, si a precizat ca a dat aviz de mediu pentru explorarea in zona Dobrogea.
Prin aceasta declaratie, doamna ministru se pozitioneaza diametral opus fata de ceea ce sustinea doar cu cateva luni in urma, in perioada campaniei electorale.
Atunci, in contextul unei largi opozitii populare impotriva inceperii exporarilor, USL a promis ca daca va prelua guvernarea va interzice orice activitate in acest domeniu.
Oricum, prin decizia de incepere a explorarilor, actuala guvernare isi pierde din credibilitate dar este interesant de stiut daca in cele cateva luni care au trecut de la alegeri s-a beneficiat de informatii noi si studii aprofundate care sa schimbe radical pozitia ministerului sau, pur si simplu," la razboi ca la razboi", adica la alegeri poti sa spui vrute si nevrute caci orice mijloc populist este bine venit daca iti aduce voturi.
Explorarea este al fel de riscanta ca exploatarea
Ultimii ani se remarca in intrega lume printr-o atentie sporita acordata gazelor de sist. Doua au fost motivele. Primul este economic : exploatarile din Statele Unite ale Americii au pierdut din profitabilitate datorita fluctuatiilor negative ale pretului pe piata mondiala si a obligativitatii investitiilor in conducte si statii de... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 09:42
Dupa o serie de balbaieli politice si proteste de strada in Vaslui, exploatarea gazelor de sist incepe sa fie acceptata de la cel mai inalt nivel pana la autoritatile locale. Cum s-a ajuns de la proteste la o vizita Chevron la Vaslui?
Reprezentantii Chevron Romania au organizat, miercuri, la Vaslui o dezbatere publica in care au prezentat o parte din strategia de viitor a companiei in ceea ce priveste explorarea si exploatarea gazelor de sist din Romania.
Vizita reprezentantilor Chevron vine la un an dupa ce in aceasta regiune au existat o serie de proteste de strada impotriva exploatarii gazelor de sist in Vaslui.
Primul care si-a schimbat parere in ceea ce priveste gazele de sist a fost chiar premierul Victor Ponta. Daca dupa ce a fost numit in functie, in luna mai, a instituit un moratoriu in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, premierul si-a schimbat pozitia. Practic, Guvernul a suspendat toate operatiunile pana in luna decembrie 2012.
Dupa doar o luna, Ponta si-a schimbat opinia. Ponta a declarat ca exploatarea gazelor de sist ar putea aduce Romaniei independenta energetica.
Moratoriul impus de guvernul Ponta a adus liniste si la nivel local, dupa ce in Vaslui au existat o serie de proteste impotriva acestui tip de exploatari. Acum aproximativ un an de zile, peste 5.000 de persoane au manifestat in Barlad, proteste sustinute si de autoritatile locale. In plus, a fost lansata o petitie semnata de 2.000 de persoane impotriva exploatarii... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 07:50
Romania se afla printre cele mai bine plasate foste tari comuniste din Europa care viseaza sa scape de dependenta de gazul rusesc, in conditiile in care descoperirea noilor depozite de gaze de sist face ca solutia sa se afle la o aruncatura de bat.
Concernul american Chevron doreste sa inceapa forarea pentru exploatarea gazului de sist in apropierea orasului Barlad, in timp ce mai multe organizatii neguvernamentale au organizat proteste - inaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie - prin care cer o interdictie nationala a exploatarii gazelor de sist, comenteaza joi agentia de presa Reuters, intr-un amplu comentariu de la Bucuresti.
Analistii economici, continua Reuters, sunt de parere ca depozitele de gaz de sist, adaugate la rezervele de gaze conventionale, ar putea transforma Romania intr-o tara cu dependenta zero de resursele energetice externe.
Moratoriul actual asupra exploatarii gazelor de sist ar putea fi ridicat, dupa scrutin, adauga Reuters, care mentioneaza ca Uniunea Social Liberala (USL), a premierului de stanga Victor Ponta, care probabil va forma viitorul guvern, inca nu si-a clarificat pozitia privind exploatarea gazelor de sist.
Si alte formatiuni politice au manifestat retinere in a-si dezvalui intentiile cu privire la acest subiect, de teama sa nu piarda sprijinul electoratului in plina campanie pentru alegeri.
"In cele din urma va trebui luata o decizie. Noi speram ca aceasta decizie nu va fi una care sa consolideze aceasta... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 13:48
Senatul Romaniei a respins, la 21 iunie, cu o larga majoritate, propunerea legislativa privind interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist prin fracturare hidraulica, marcand astfel o schimbare radicala a Partidului Social Democrat (PSD) al premierului Victor Ponta, care a introdus proiectul de lege in luna martie.
Gazele de sist sunt un combustibil fosil "neconventional", care se gaseste in fisuri si fracturi naturale subterane. Pana recent, nu a existat nicio metoda de transport in siguranta al lor la suprafata.
Cu toate acestea, prin pomparea de apa, nisip si substante chimice in formatiuni de roca, la presiune inalta, printr-o tehnica cunoscuta sub numele de fracturare hidraulica sau "fracking", companiile energetice cred ca au gasit o parte din raspunsul la problemele de securitate energetica ale Europei.
Pro si contra gazelor de sist
Metoda ramane intens controversata, din cauza posibilelor riscuri legate de mediu, printre care o poluare a apelor subterane si emisii mai mari de gaze cu efect de sera comparativ cu gazele traditionale.
Pentru sustinatorii exploatarii, gazele de sist reprezinta o sursa pana acum neexploatata si binevenita de energie alternativa la combustibilii fosili traditionali. In prezent, continentul depinde de gazul importat din Rusia, iar disputele dintre Moscova si Ucraina au dus la intreruperi ale livrarilor in perioade de iarna, in ultimii ani.
In SUA, gazele de sist reprezinta deja 16% din productia de gaze... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 12:16