Cel mai complex sistem de "supraveghere orizontala" creat pana acum la nivelul Uniunii Europene este in vigoare incepand cu data de 20 mai 2019. Este vorba de sistemul de trasabilitate a produselor din tutun menit sa combata traficul si evaziunea fiscala din acest domeniu.
Comisia Europeana a acordat Romaniei un ragaz pana la 31 decembrie 2019 pentru ca acest sistem sa devina complet operational si pe teritoriul sau.
Ce presupune sistemul de trasabilitate?
Fiecare pachet de tigarete produse sau destinate pietei europene va fi identificat printr-un marcaj de trasabilitate numit "identificator unic", ce va contine informatii privind locul, data productiei precum si destinatia pachetului respectiv. Identificatorul unic permite ca toate pachetele de produse din tutun introduse pe piata sa fie inregistrate si urmarite pe intreg teritoriul UE.
Sistemul de trasabilitate este aplicabil produselor fabricate in UE inclusiv celor destinate exportului. De asemenea, sistemul este aplicabil produselor din tutun ce nu sunt produse in UE, dar sunt destinate a fi puse in libera circulatie pe aceasta piata.
In cazul importului de produse din tutun, obligatia aplicarii identificatorului unic apare inainte de efectuarea formalitatilor vamale de punere in libera circulatie. Asadar, in lipsa unui astfel de identificator, produsele din tutun provenite din tari terte Uniunii Europene nu pot patrunde pe piata.
Toate miscarile de astfel de produse sunt supuse inregistrarii de la... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 10:52
Este de notorietate ca evaziunea fiscala este masiva in economii/societati cu institutii slabe, in care respectul fata de lege este distorsionat si de o relatie defectuoasa intre stat si cetatean.
Plata mult sub prevederi legale a obligatiilor fiscale (impozite si taxe) este de pus in relatie cu functionarea unui sector subteran vast, ce include activitati certate cu legea.
Veniturile fiscale din Romania se situeaza de ani buni la cca 28% din PIB, unul dintre cele mai scazute niveluri in Uniunea Europeana. Economia subterana autohtona are o dimensiune dintre cele mai mari (raportata la PIB) in UE - intre 25-30%.
Chiar daca admitem ca in tari mai putin dezvoltate zona subterana a economiei si evaziunea fiscala sunt mai mari decat in societati cu institutii puternice si cu respect fata de lege, cifrele din Romania trebuie sa intrige pe cat mai multi si sa provoace reactii mai ferme din partea celor care au in grija treburile si interesele publice.
Evaziunea fiscala este de ...citeste mai departe despre "Evaziunea fiscala loveste in robustetea economiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 Octombrie 2016, ora 12:32
Romania este campioana europeana la evaziunea din TVA, iar acest fenomen ingrijorator e in crestere de la an la an.
In 2014, Fiscul din tara noastra a colectat doar 63% din suma estimata, arata datele Eurostat citate de Digi 24.
Asta inseamna ca evaziunea este de 37% - cea mai mare dintre statele membre, in conditiile in care media la nivelul UE este de 14%, iar in unele tari (precum Suedia, unde TVA e de 25%) autoritatile colecteaza 99% din ce datoreaza firmele catre stat.
Problema este ca neplata taxelor poate fi un avantaj competitiv pentru firmele ce fac evaziune in raport cu cele corecte.
Consiliul Fiscal arata ca TVA aduce 60% din evaziunea din tara noastra. Fenomenul este atat de ingrijorator incat, daca cinci firme fac evaziune si una isi plateste taxele, cea din urma are toate sansele ...citeste mai departe despre "Romania e campioana europeana la evaziunea din TVA" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Septembrie 2016, ora 12:34
Lupta impotriva terorismului si combaterea somajului sunt domeniile in care UE ar trebui sa intervina mai mult, considera majoritatea romanilor, dar si ceilalti cetateni ai statelor membre, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, publicat vineri si comandat de catre Parlamentul European.
In cadrul cercetarii, cetatenii din UE, inclusiv romanii, au fost intrebati daca ei considera ca in anumite domenii, 15 la numar, sunt necesare mai multe sau mai putine actiuni comune la nivel european.
"Majoritatea romanilor considera ca UE ar trebui sa intervina mai mult in toate cele 15 domenii despre care au fost chestionati, in special in combaterea somajului (82%) si lupta impotriva terorismului (82%), in lupta impotriva evaziunii fiscale (79%) si in abordarea migratiei (75%) ", se precizeaza intr-un comunicat al Parlamentului European remis Ziare.com.
Totusi, doar 19% dintre participantii romani la studiu au spus ca riscul unui atac terorist este ridicat in tara noastra, in timp ...citeste mai departe despre "Ce vor romanii de la UE: Sa faca mai multe in lupta cu terorismul si combaterea somajului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 17:26
Premierul Victor Ponta a trecut cu bine peste votul motiunii de cenzura impotriva guvernului sau, in contextul acuzatiilor de coruptie, care insa pun insa in discutie statutul Romaniei in Uniunea Europeana, sustine o agentie de presa rusa.
Prezenta unor asemenea acuzatii au adus in discutie aderarea Romaniei la UE, cu ingrijorari privind guvernarea tarii, relateaza Sputnik News.
Motiunea a picat, Guvernul ramane in functie - ce scrie presa externa: Ponta supravietuieste cu usurinta votului
Asa cum era de asteptat, premierul Ponta a supravietuit motiunii de cenzura depusa de grupurile de opozitie. De altfel, opozitia fata de conducerea lui Ponta a crescut in ultimele luni, premierul fiind urmarit penal pentru acuzatii de evaziune fiscala, spalare de bani si fals in inscrisuri. In ceea ce priveste conflictul de interese, infractiune pe care Ponta ar fi comis-o in calitate de premeir, colegii deputati ai prim-ministrului au respins cererea DNA de incuviintare a urmarii ...citeste mai departe despre "Presa rusa: Suspiciunile la adresa lui Ponta ridica semne de intrebare privind statutul Romaniei in UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 18:23
CE estimeaza, intr-un studiu publicat joi, ca, in 2012, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din cauza nerespectarii legislatiei privind TVA sau a necolectarii acestei taxe, Romania fiind statul UE cu cel mai mare deficit de incasare a TVA, cu 44% din veniturile preconizate (8,8 miliarde de euro).
Un studiu al Comisiei Europene privind deficitul de incasare a Taxei pe Valoarea Adaugata arata ca, in 2012, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din cauza nerespectarii legislatiei privind TVA sau a necolectarii acestei taxe. Aceasta suma reprezinta 16% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre, Cipru nefiind inclus in studiu din cauza lipsei unor date, potrivit Mediafax.
Cele mai mici deficite de incasare a TVA au fost inregistrate in Olanda si Finlanda (5% din veniturile preconizate) si Luxemburg (6%).
Cele mai mari deficite de incasare a TVA au fost in Romania (44% din veniturile din TVA preconizate), Slovacia (39%) si Lituania (36%).
Grecia a inregistrat cea mai semnificativa imbunatatire intre 2011 (9,1 miliarde de euro) si 2012 (6,6 miliarde de euro), dar continua sa fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de incasare a TVA (33%), precizeaza Comisia Europeana.
In Romania, deficitul de incasare a TVA a scazut usor in 2012, la 8,8 miliarde de euro, fata de 8,9 miliarde de euro in 2011, dar in termeni procentuali a ramas la 44% din veniturile preconizate.
In acelasi timp, in 2012 veniturile din TVA au fost de 11,2... mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 15:50
Romania are una dintre cele mai scazute poveri fiscale din Uniunea Europeana /UE/, dar teoria ca taxele cele mai mici duc la evaziunea cea mai mica nu se aplica, din pacate, Bulgariei si Romaniei, a declarat joi, la finalul sedintei de guvern, premierul Victor Ponta.
"Din pacate, teoria ca taxele cele mai mici duc la evaziunea cea mai mica nu se aplica in cazul Bulgariei si Romaniei. Bulgaria este apreciata ca avand o economie neagra mai mare chiar decat Romania. Cred ca e ceva mult mai complex (...) E vorba de educatie, sistem de control, pe care incercam sa le rezolvam in timp", a spus primul ministru.
Datele privind bugetul pe 2014 prezentate joi de seful Executivului arata ca veniturile bugetare in Romania se vor situa la 32,9% din PIB, comparativ cu media veniturilor bugetare din UE de 46% din PIB.
Potrivit lui Ponta, Romania are una dintre cele mai scazute poveri fiscale din UE si, implicit, printre cele mai mici venituri din Uniune. mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 19:29
Romania a pierdut 10,3 miliarde de euro in 2011 din TVA necolectat, reprezentand diferenta dintre veniturile teoretice si cele inregistrate de stat, si ocupa prima pozitie in randul statelor UE dupa ponderea acestor sume in PIB, potrivit unui document al Comisiei Europene obtinut de Le Monde.
Romania, Grecia si Letonia sunt tarile cu cele mai mari pierderi din TVA neincasat raportate la PIB, scrie cotidianul francez Le Monde . Grecia a pierdut 9,8 miliarde de euro in 2011, iar Letonia 1 miliard de euro.
In cazul Romaniei, veniturile neincasate se situeaza la 7,86% din PIB de 131,3 miliarde de euro aferent anului 2011, in timp ce in Grecia reprezinta 4,7% din PIB de 208,5 miliarde de euro, transmite Mediafax.
La nivelul UE, sumele neincasate totalizeaza circa 193 de miliarde de euro, reprezentand 1,5% din PIB de 12.669 miliarde de euro al Uniunii in anul 2011.
Cele mai mari pierderi, in functie de valoare, sunt inregistrate de marile economii ale UE. Italia are pierderi de 36,1 miliarde de euro (2,3 % din PIB), Franta de 32,2 miliarde de euro (1,6%), Germania de 27 miliarde de euro (1%), Marea Britanie de 19,5 miliarde de euro (1,1%) si Spania de 15,2 miliarde de euro (1,45%).
Romania se situeaza imediat dupa cele mai mari cinci economii UE in privinta valorii TVA necolectat, dupa Spania. In timp ce Romania a avut in 2011 un PIB de 131,3 miliarde de euro, economia Spaniei a totalizat 1.046,3 miliarde de euro.
In vara anului 2010, Guvernul de la Bucuresti a... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 08:29
Romania ocupa locul al doilea in UE in privinta evaziunii fiscale, 42% dintre sumele taxabile fiind nedeclarate, fata de 51% in Italia, potrivit datelor Asociatiei Contribuabililor Italieni, preluate de agentia bulgara de presa Novinite. Bulgaria ocupa locul al treilea in clasament, cu o cota de 38% a veniturilor nedeclarate, urmata de Estonia (37%) si Slovacia (32%), informeaza Novinite.
La polul opus, Suedia are o rata a veniturilor nedeclarate de numai 8%, urmata de Belgia (10%) si Marea Britanie (12%).
Studiul este bazat pe date furnizate de autoritatile impotriva evaziunii fiscale din statele membre UE. mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 17:21