Pentru ca anul se apropie de final si un nou deceniu este pe cale sa inceapa, echipa motorului de cautare pentru calatorii momondo a creat o harta interactiva care arata ce spun datele despre topurile, tendintele si preturile turismului practicat de romani in 2019.
Acest studiu scoate la iveala orasele cele mai ieftine si pe cele mai populare, aflate atat intre granitele Europei, cat si in afara acestora. In plus, analiza specialistilor de la momondo arata tarile fata de care interesul romanilor a crescut semnificativ in anul acesta, dezvaluind astfel viitoarele trenduri de calatorie.
Cele mai populare destinatii: Roma, Londra si Barcelona in topul clasamentului
Marile capitale europene raman fruntase in topul preferintelor romanilor, care aleg sa isi petreaca vacantele pe pamanturile Romei, Londrei sau Barcelonei mai mult decat in oricare alt colt de lume. Viena, Milano, Paris si Atena urmeaza indeaproape metropolele italiana, englezeasca si spaniola, iar preturile medii care nu depasesc 150 Euro pentru zborurile dus-intors explica, in parte, aceste prime 10 preferinte ale romanilor.
Tendintele de cautare scot la iveala inclinatia romanilor pentru aventura si diversificare
In 2019, calatorii romani se arata mai mult decat curiosi sa cunoasca tari indepartate granitelor Europei. Peisajele desertice tipice Orientului Mijlociu, pamanturile incarcate de istorie si prezenta uneia dintre cele sapte minuni ale lumii au asezat Iordania pe locul intai in topul... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 10:02
Luna ianuarie nu a fost una buna pentru leu, comparativ cu euro. Moneda europeana a crescut treptat, astfel ca saptamanile trecute a batut record dupa record.
PSD a profitat de aceasta depreciere a leului si a iesit la rampa acuzand in mai multe randuri Banca Nationala a Romaniei ca este vinovata de cresterea puternica a euro.
De ce s-a devalorizat insa leul? Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a explicat pentru Ziare.com ca exista mai multe cauze, printre care: cresterea mare de importuri in luna decembrie, diferenta mare dintre exporturi si importuri pe parcursul intregului an 2018, imprumuturile statului roman de pe pietele externe, dar si "taxa pe lacomie".
Astfel, precizeaza el, acuzatiile social democratilor nu au nicio acoperire, acestia incercand doar sa scape de povara deprecierii leului.
"Acuzatiile fac parte din joc, in sensul ca sunt foarte multe incercari ale unor autoritati de a-si lua din spinare povara ca ar avea ceva raspunderi in legatura cu deprecierea leului", ne-a declarat Adrian Vasilescu.
Sa luam, insa, pe rand cauzele care au dus euro la un nivel record:
1. Importurile mari din luna decembrie
In luna decembrie a anului trecut a existat un cosum mare din import, mai ales la alimente, acesta fiind unul dintre motivele care au facut ca leul sa se deprecieze in luna ianuarie.
"O cauza pentru ce se intampla acum este luna decembrie. A fost o luna de consum mare din importuri. A fost... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 00:00
Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a scazut in luna noiembrie, fata de luna anterioara, cu 4,1 puncte, pana la valoarea de 44,3 puncte, din cauza scaderii ambelor componente ale indicatorului, arata datele publicate vineri de CFA Romania.
Analistii CFA (Chartered Financial Analyst) estimeaza o rata anuala a inflatiei de 4,23% in urmatoarele 12 luni.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca).
In luna noiembrie, fata de luna anterioara, indicatorul a scazut cu 4,1 puncte, pana la valoarea de 44,3 puncte.
Fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul a crescut cu 0,2 puncte. Ambele componente ale indicatorului au contribuit la aceasta evolutie.
"Astfel, indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 7 puncte, pana la valoarea de 55,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 4,1 puncte) . Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 2,6 puncte pana la valoarea de 38,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul anticipatiilor a crescut cu 2,4 puncte) ", se arata in comunicat.
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala) . Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 10:33
Guvernul va adopta o Ordonanta ce vizeaza infiintarea comisiei pentru aderarea Romaniei la zona euro, din conducerea careia vor face parte premierul si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a anuntat miercuri premierul Viorica Dancila, in deschiderea sedintei de Guvern.
Dancila a subliniat ca, desi s-a vorbit despre trecerea la moneda euro, Romania nu a avut niciodata o perioada stabilita pentru acest moment.
"Consider ca adoptarea monedei euro este cel mai important proiect dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE). In consecinta, printr-o OUG, vom infiinta Comisia Nationala de fundamentare a planului national de adoptare a monedei euro. Aceasta comisie va avea rolul de a pregati calendarul de intrare a Romaniei in mecanismul unic de aderare la zona euro, precum si actiunile necesare pentru pregatirea economica, dar si a societatii romanesti pentru acest pas important", a declarat Dancila.
Premierul a spus ca, pentru a se asigura o larga reprezentativitate, Comisia va reuni reprezentanti ai administratiei guvernamentale, ai administratiei publice locale, ai mediului academic, al Presedintiei, ai organizatiilor non-guvernamentale si ai confederatiilor patronale si sindicale.
"Va fi o larga reprezentare, astfel incat sa putem sa avem o dezbatere corecta, care sa ne permita luarea celor mai bune decizii. Aceasta comisie va fi condusa de doi co-presedinti, primul-ministru si presedintele Academiei Romane, si doi vice-presedinti, guvernatorul Bancii... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 14:47
In opinia fostului presedinte Traian Basescu, Romania ar trebui sa anunte la summit-ul de la Roma din 25 martie ca va adera la zona euro de la 1 ianuarie 2019, alegand in felul acesta sa opteze pentru scenariul trei avansat de presedintele CE, Jean-Claude Juncker, in discursul acestuia despre viitorul Uniunii, potrivit caruia "cei care doresc mai mult realizeaza mai mult".
"Eu cred ca din cele cinci scenarii, pe care le enumar: 'continuam pe acelasi drum', deci mergem pe Tratatul de la Lisabona, al doilea este 'accent exclusiv pe piata unica', ceea ce inseamna golirea UE de orice continut (...) al treilea 'cei care doresc mai mult realizeaza mai mult', foarte posibil, al patrulea 'mai putin, dar mai eficient', nu se poate, Uniunea nu poate fi foarte eficienta prin natura ei, dar merge inainte ca un elefant pe care nu-l poti opri si merge in baza Tratatului de la Lisabona in care poti sa faci si mai mult daca vrei.
Si, cel de-al cincilea scenariu 'mult mai mult impreuna', asta inseamna Uniunea Statelor Europene. Sa ai un singur ministru de Externe, sa ai un Guvern cu decizie pentru toate tarile, sa ai salariu unic, sa ai impozite unice, deci asta e viitorul la care trebuie sa visam", a declarat Traian Basescu, duminica seara, la Romania TV, comentand discursul recent al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, cu privire la viitorul Uniunii Europene.
Presedintele PMP a adaugat ca, in opinia sa, se va merge pe "scenariul trei (...) - cei care doresc mai... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 07:55
Anul 2019 a devenit o tinta nefezabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, din cauza faptului ca anuntarea obiectivului nu a fost urmata de o foaie de parcurs clara, sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.
"2019 nu a fost neaparat, la momentul anuntarii sale, o tinta imposibila. Noi am calificat-o drept una foarte ambitioasa si am laudat aptitudinile de ancora pentru politicile publice. 2019 a devenit tot mai mult o tinta nefezabila pe masura ce anuntarea ei nu a fost urmata de elaborarea unui plan de actiune si de punerea sa in practica.
Relansarea discutiei in aceasta vara de catre presedintele Romaniei poate crea premisele unei asemenea constructii institutionale.
(...) Desigur, vedem si cealalta fata a monedei: discutiile publice despre legislatie care sa duca la derapaje bugetare, prin care criteriile de convergenta nominala sa fie si ele incalcate, ne indeparteaza de un asemenea obiectiv", a explicat joi Olteanu in cadrul ...citeste mai departe despre "Adopta Romania euro in 2019? BNR, tot mai sceptica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 12:23
Avem planuri mari, un nou proiect de tara - trecerea la euro in 2019, ceea ce presupune o aliniere la niste standarde si o economie competititiva care sa sustina aceste standarde.
E bine ca tintim sus, e bine ca avem ambitii. Dar cine sa ne aduca la standard? Cine sa ne aseze la masa economiilor euro? Premierul Ponta spune ca pentru indeplinirea obiectivului e nevoie de consens politic. Consens pentru ce? Pentru ce avem acum?
Realitatea ne-a izbit saptamana aceasta dintr-un raport al Curtii de Conturi: in doi ani de zile, 2013 si 2014, Guvernul Ponta a indatorat Romania cu 12 miliarde de euro, datoria publica fiind cu aproape 23% mai mare in decembrie 2014 fata de decembrie 2012. Raportata la PIB, datoria publica a crescut de la 40,4% in 2012, la 44,1% in 2014.
Avand in vedere ca pragul considerat de alerta prevazut in tratatul de la Maastricht este de 60% din PIB, am putea spune ca nu e nimic grav. Realizam ca este, de fapt, extrem de grav daca ne uitam la trend, foarte ...citeste mai departe despre "Asa vom ajunge in zona euro?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Mai 2015, ora 07:51
Obiectivul de adoptare a euro in 2019, foarte ambitios, are in spate ratiuni politice si strategice, dar privit din punct de vedere strict economic pare nerealist, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in cadrul unei conferinte dedicata sistemului bancar al viitorului.
"Romania si-a fixat un obiectiv foarte ambitios pentru adoptarea euro - 2019. Sunt ratiuni politice, strategice, in spate, mai degraba decat ratiuni economice. Daca privim lucrurile din punct de vedere strict economic, desi nu este posibil, 2019 pare o tinta nerealista. Ca sa ajungem acolo, avem nevoie de un road-map care sa ne conduca spre acel obiectiv ambitios, care sa ne permita sa acceleram reformele structurale, care sa ne conduca la o crestere economica foarte rapida", a explicat Dumitru.
El sustine ca, in materie de convergenta catre zona euro, Romania a ajuns la un PIB pe locuitor de 47% fata de media din Germania si Franta, in timp ce Estonia si Letonia, cele mai sarace tari care au intrat in zona euro, aveau un PIB pe locuitor de 60% din referinta mentionata. "Pentru a ajunge la un nivel similar, Romania ar trebui sa aiba o convergenta foarte rapida, cu o crestere economica de cel putin 4% - 5% pe an. Suntem departe in momentul de fata", a mai spus Ionut Dumitru.
Presedintele Consiliului Fiscal este de parere ca perspectivele de crestere economica se imbunatatesc, iar estimarile pentru acest an sunt de 3,5%, considerate pesimiste in conditiile in care anul... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 14:42
Moneda europeana ar putea fi adoptata si acum de Bucuresti si zona Ilfov din punct de vedere al dezvoltarii, insa "toata Romania" trebuie sa intre in zona euro, aderarea la moneda europeana fiind o decizie politica importanta, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El a adaugat ca pentru intrarea in zona euro este nevoie ca toate aspectele sa fie analizate profund pentru a nu aparea mai multe dezavantaje decat avantaje, conform Mediafax.
"Intrarea intr-un bloc monetar inseamna nu numai alt nivel de dezvoltare, ci si de omogenitate a economiei, a societatii, care se atinge mai greu intr-o economie mai mare. Intr-o tara baltica, unde populatia o gasesti in capitala si inca vreo doua orase, concentratia este foarte mare. Daca am lua zona Bucurestiului si Ilfovului, au un nivel de dezvoltare similar cu zona Lisabona sau Berlin. Bucurestiul s-ar putea integra foarte repede in zona euro, dar la 30 de kilometri de Bucuresti se afla acest loc minunat care se numeste Las Fierbinti, dar la peste 100 de kilometri de Bucuresti se gasesc locuri mai putin placute si trebuie sa intre si ele in zona euro, nu numai Bucurestiul", a declarat Isarescu, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti la implinirea a 150 de ani de educatie superioara moderna.
El a aratat ca aderarea la zona euro este o decizie politica importanta si a apreciat consensul politic in privinta unei orizont de aderare al presedintelui si premierului, care au indicat... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 17:00