Investitorii in energia regenerabila si producatorii din acest domeniu sunt revoltati de faptul ca Guvernul a decis sa mentina un nivel scazut al cotei obligatorii, sustinand ca masura, bazata pe calcule neactualizate, va falimenta firmele si "va arunca in haos" industria.
"La sfarsitul anului trecut, in cadrul COP21, 186 de tari au ajuns la un acord istoric si anume sa lupte impotriva emisiilor de CO2 si sa isi concentreze eforturile pentru a sustine energia produsa din surse regenerabile.
In acest timp, Romania continua sa promoveze o politica prin care statul doreste falimentarea producatorilor de energie din surse regenerabile care azi asigura circa 20% din consumul de energie electrica la nivel national", se arata intr-un comunicat al asociatiilor care reprezinta investitorii in energia regenerabila din Romania - RWEA, PATRES, RPIA si ArmHE.
Acestea amintesc ca la propunerea ANRE, Guvernul a luat decizia de a pastra pentru al treilea an la rand cota obligatorie de energie ...citeste mai departe despre "Producatorii "verzi" avertizeaza: Romania ingroapa energia regenerabila - Statul provoaca haos" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 15:10
Numarul unitatilor care produceau energie verde a ajuns, in 2013, la 559, in timp ce productia totala de energie din surse regenerabile s-a situat la peste 22,3 TWh, cu o instalatie de 4.350 MW, a declarat, joi, in cadrul editiei a XXII-a a Conferintelor Focus Energetic, Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Romania a facut progrese in pas accelerat si daca ne uitam pe cifre vedem ca productia totala de energie verde a fost, in 2013, de peste 22,3 TWh, cu o putere instalata in unitatile de productie de 4.350 MW. In perioada 2006-2008, in primul meu mandat la Ministerul Mediului, am promovat Harta soarelui si a vantului, un instrument care s-a dovedit un prim pas important in deciziile publice in dezvoltarea acestui sector. Rezultatele nu au intarziat sa apara si, la finele anului 2009, aveam deja 31 de instalatii care produceau energie din surse regenerabile, fara centralele mari", sustine Attila Korodi.
De aici, putem vorbi de un adevarat boom. In 2011 erau 82 de instalatii, in 2012 s-a ajuns la 151, iar la finele anului trecut existau 559 de unitati de producere a energiei verzi. La sfarsitul anului 2012, erau functionale 14 instalatii pe biomasa, 73 pe eolian si 77 de unitati din surse hidro.
De departe, cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o sectorul de productie din surse fotovoltaice.
Daca in 2012 era functionale 41 astfel de unitati, la nivelul anului trecut se inregistrau 395 de instalatii fotovoltaice. Ponderea... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 13:16
Sistemul de promovare a energiei regenerabile in Romania, stabilit prin Legea nr. 220/2008, se afla inca in perioada de juniorat in comparatie cu alte sisteme de promovare similare din tari cu traditie in acest sector, cum ar fi Germania, Olanda sau Franta.
Cu toate acestea, putem spune ca, pana in momentul de fata, sistemul de promovare a avut o existenta dinamica, caracterizata prin modificari succesive ce au fost precedate de o perioada relativ lunga de inaplicabilitate, apreciaza EY Romania.
Ultima modificare a sistemului de promovare a avut loc in vara anului 2013
Ultima modificare a sistemului de promovare a avut loc in vara anului 2013 cand, dupa schimbarea Guvernului si, evident, a strategiei, Legea a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 (OUG 57/2013).
Aceste modificari au venit pe fondul presiunilor facute la cel mai inalt nivel de catre reprezentantii marilor consumatori industriali ce au invocat scaderea competitivitatii datorita costurilor mari cu energia electrica generate de sistemul de promovare a energiei regenerabile. Este evident faptul ca Guvernul Romaniei s-a aflat intr-o situatie cel putin dificila avand de jonglat cu interesele marilor consumatori industriali ce genereaza un numar important de locuri de munca in economie, precum si incasari la buget, pe de-o parte iar, pe de alta parte, cu interesele investitorilor in sectorul energiei regenerabile ce au adus investitii semnificative in Romania, in plina... mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 12:36
Tarile din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, ar putea constata in timp ca au dirijat resursele putine pe care le au in directii gresite, cum ar fi energiile alternative, fata de alte state care au avut viziune si au decis sa expoalteze gaze de sist, obtinand energie ieftina si relansand industria.
"Probabil vom constata in timp ca am dirijat si resursele putine pe care le aveam in directii complet grestite noi in Uniunea Europeana gen energiile alternative. Iata ca descoperim ca cei care s-au uitat mai departe si s-au gandit ca mai bine scot gaze de sist si fac energie ieftina si reusesc sa-si relanseze industria si s-o aduca acasa, in timp ce noi avem niste energii minunate care ne ofera un aer foarte curat si posibilitatea extraordinara de a cumpara fiecare curatator de cartofi din orice alta tara decat dintr-o tara a Uniunii Europene", a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu la un seminar pe tema capitalului uman.
El a aratat ca Romania, ca si celelalte tari din Uniunea Europeana, are inca obsesia anului 2020 si obiectivele trasate pentru acest orizont prin Agenda Lisabona.
"Uniunea Europeana l-a ratat pe 2020, Agenda Lisabona a fost ratata pentru ca toate angajamentele de dezvoltare si finantare a cercetarii s-au blocat ca urmare a crizei economice, n-au mai fost bani. 2020 este ratat", a spus Olteanu.
Viceguvernatorul BNR s-a intrebat retoric daca o economie poate functiona in conditiile directionarii gresite a resurselor, spunand ca daca pana in... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 15:07
Reducerea schemei de sprijin pentru proiectele in energie regenerabila ar putea duce la scaderea investitiilor in acest domeniu, iar cetatenii ar urma sa suporte costurile litigiilor cu statul, sustin jucatorii din piata.
Multe proiecte din energia regenerabila s-au realizat cu imprumuturi de la banci, iar unele societati au nevoie de credite pentru a se finanta si extinde.
"Bineinteles ca reducerea schemei de sprijin pentru energia fotovoltaica atrage dupa sine scaderea investitiilor. Pe de alta parte, tocmai declaratiile in contradictoriu si incerte din parte Guvernului cu privire la cadrul legislativ au determinat blocarea sistemului bancar din Romania. Adica, timp de 3 luni de zile, au fost refuzate finantari in acest domeniu", a declarat pentru Ziare.com Claudia Almajanu, director executiv al firmei de panouri fotovoltaice Solana Investment.
Citeste mai multe despre Mai putini bani de la stat pentru energia verde - dar romanul tot plateste mai mult? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 09:20
Guvernul roman a decis sa reduca ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile, o decizie care potrivit expertilor risca sa afecteze o industrie in plina crestere care a atras investitii de miliarde de euro, arata AFP.
Conform actului normativ adoptat marti, recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Premierul Victor Ponta a declarat ca prin schema de ajutor adresata populatiei se doreste gasirea liniei de mijloc care sa permita castiguri pentru cei care investesc in energii regenerabile, dar si dezvoltarea industriei.
La randul sau, ministrul Energiei, Constantin Nita, considera ca schema actuala de sprijinire a producatorilor de energii regenerabile este cea mai generoasa din toata Uniunea Europeana si acest lucru are un impact negativ asupra gospodariilor si asupra consumatorilor industriali.
Reactia industriei
Insa, pentru presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), Ionel David, adoptarea acestui text "marcheaza sfarsitul unui vis frumos si al unei industrii de varf", care dupa 2010 a atras investitii de trei miliarde de euro .
Datorita pozitiei sale privilegiate, Romania are un potential de productie a energiei eoliene de 14.000 de megawati, sustin mai multe studii. Insa pana in prezent capacitatea instalata este de 2.100 MW, dintre care jumatate a fost pusa in functiune in 2012.
"Este echivalentul... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 10:15
Subventiile pentru energiile regenerabile maresc pana la cote insuportabile costurile de productie in industrie, iar scaderea acestora provoaca pierderi investitorilor in sisteme ecologice. In plus, administratorii sistemului energetic sunt obligati sa faca echilibristica intre sursele clasice si cele "curate".
Romania si-a asumat la nivelul Uniunii Europene sa atinga un procentaj de energie regenerabila in consumul total de 24% in 2020. Prin legea interna, autoritatile din Romania si-au stabilit sa atinga, pana in 2020, un procent de energie electrica regenerabila de 38%, netinand insa cont de realitatile economice din tara. Astfel, Romania a devenit un El Dorado al investitorilor in energie regenerabila, dar si un iad pentru industriasi, care sunt obligati sa suporte, prin majorari de preturi, costurile pentru aceste surse.
Schema actuala de sprijin din Romania este cea mai generoasa din toate statele membre UE. Numai pentru acest an, schema prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca de la stat certificate de 500 de milioane de euro.
Daca pentru producatorii de energie verde subventia este bine-venita, pentru industriasi inseamna costuri suplimentare de productie care pot duce chiar la inchiderea unor fabrici. Pentru exemplificare, mentionam ca numai la Alro Slatina s-au inregistrat costuri de 22 de milioane de euro cu energia regenerabila, din totalul facturat de 66 de milioane de euro pentru energia consumata in 2012 de catre producatorul de... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:56
Vega este primul hotel din Romania care implementeaza "Eco-Hotel Management System", sistem de management auditat anual de catre TUV-Rheinland Romania, subsidiar al celei mai mari organizatii de inspectie si certificare din Germania.
Prin parteneriatul incheiat cu Enel Energie, hotel Vega a achizitionat produsul Energie Verde, energie provenita exclusiv din surse regenerabile, care sprijina semnificativ reducerea emisiilor de CO2.
In locul consumului de energie electrica practicat pana acum, hotelul Vega va consuma exclusiv energie electrica regenerabila
Enel Energie este un furnizor de energie electrica al carui proces de achizitie si de vanzare de energie regenerabila este auditat de un organism independent si respecta prevederile standardelor de calitate, mediu si sanatate, ISO 9001, 14001 si respectiv OHSAS 18001. mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 15:59
Pretul pentru energia electrica ar putea scadea, in urma implementarii unei legi privind reducerea schemei de sprijin acordata producatorilor de energie regenerabila la jumatate, potrivit specialistilor.
In schimb, investitorii care au alocat miliarde de euro pentru diverse proiecte de energie verde, in special eoliana, isi vor recupera banii mai greu decat anticipasera, iar unii ar putea renunta la investii.
"In prezent, este foarte clar ca certificatele verzi sunt, in mod transparent, puse pe factura de energie electrica. Daca se injumatateste numarul lor, evident ca pretul lor, care e de la 27 la 55 de euro/certificat, ajunge factura sa scada", a explicat expertul in energie Ionut Purica.
Romania are o schema de sprijin pentru energia verde foarte generoasa in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana, ceea ce a si atras investitori straini numerosi.
Citeste mai multe despre subventiile la energia verde pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 18:21