Turbinele eoliene reprezinta principala sursa de generare a energiei electrice joi dimineata, acoperind peste un sfert din productia nationala, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, la ora 11:00, eolienele produceau 2.523 MW, adica 27,23% din total.
Ele erau urmate de hidrocarburi - 20%, carbune - 15,9%, nuclear - 15,2%, fotovoltaic - 5% si biomasa - 0,7%.
Consumul national era, la ora mentionata, de 8.786 MW, productia se ridica la 9.351 MW, iar diferenta de 529 MW era exportata.
Administratia Nationala de Meteorologie a emis, miercuri, o atentionare cod galben de vant puternic, valabila pana joi seara pentru 25 de judete ale tarii. mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 11:59
Vantul puternic din ultimele zile a facut ca turbinele eoliene din tara sa functioneze la capacitate maxima, astfel ca vantul este prima sursa de electricitate a tarii noastre, de joi.
In aceste conditii, Romania exporta electricitate masiv, iar preturile in piata coboara, scrie Economica.net.
De joi, de la ora 11:00, turbinele eoliene au fost prima sursa de generare de energie electrica a tarii.
De atunci, eolienele produc constant peste 2.500 MW, atingand chiar si 2.800 MW joi seara la ora 19:00.
Sursa citata precizeaza ca in tara noastra sunt instalate capacitati de circa 3.000 MW, cea ce inseamna ca aproape toate parcurile eoliene au produs energie electrica la capacitate maxima.
Acest lucru a dus si la o scadere semnificativa a preturilor in piata. In Romania preturile au coborat sub cele din Cehia.
In plus, producatorii din Romania au coborat si pretul zonei, in contextul in care pe fiecare interval orar al zilei exportam energie pe granita cu Ungaria. ...citeste mai departe despre "De joi, vantul este prima sursa de electricitate a Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 11:50
Vineri a fost lansata prima editie a Barometrului de securitate energetica din Romania.
Acesta a fost realizat de INSCOP Research la comanda Institutului de Stiinte Politice si Relatii internationale "Ion I. C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI) si a Laboratorului de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS), potrivit unui comunicat de presa remis vineri Ziare.com.
Schimbarile climatice
Potrivit sursei citate, 83,6% dintre romani considera ca schimbarile climatice sunt reale si produc efecte vizibile, in timp ce 11% cred contrariul.
"Rugati sa-si exprime opinia cu privire la sursele de energie care ar trebui incurajate cel mai mult in Romania (doua variante de raspuns posibile), 50,7% dintre respondenti mentioneaza energia produsa de panourile solare (fotovoltaice), 46,3% energia eoliana (produsa de vant), 35% energia produsa de hidrocentrale, 17,5% energia produsa prin arderea deseurilor (biomasa), 16,8% energia produsa prin arderea carbunelui, 11,1% energia produsa prin arderea gazului natural, 11% energia nucleara", potrivit comunicatului.
Economisirea energiei
De asmenea, intrebati referitor la economisirea consumului de energie electrica, 61% dintre respondenti au spus ca este importanta pentru ei, 32,5% ca este importanta, 4,9% putin importanta, 1,4% foarte putin importanta.
Intrebati de ce, 62% au spus pentru ca reduce din costuri, 30,8% au indicat reducerea poluarii si 6,2% confortul personal.
In plus, 51,4%... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 14:11
Vantul puternic din ultimele zile a facut ca turbinele eoliene din tara sa functioneze la capacitate maxima.
Miercuri, cand mare parte din tara s-a aflat sub cod galben de vant, peste o treime din toata energia a fost produsa de astfel de centrale, conform ProTv.
Astfel, energia obtinuta intr-o singura ora de la turbine a fost suficienta pentru a alimenta 4 milioane de gospodarii. Asta inseamna aproximativ 50% dintre gospodariile din Romania.
Productia a fost mai mare decat consumul, astfel ca Romania a exportat excedentul catre tarile vecine.
Amintim ca 18 judete si municipiul Bucuresti s-au aflat, miercuri, sub o avertizare cod galben de vant puternic.
Rafalele au atins frecvent 55 - 65 de kilometri la ora, iar temporar viteza vantului a ajuns si la 75 de kilometri la ora.
De altfel, cea mai mare parte a tarii a fost sub incidenta unei informari meteorolgice de instabilitate atmosferica accentuata, cu averse cu caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina.
Vezi si Vreme extrema in Romania: Autobuz rasturnat de vant langa A2. Vijelia avea 90 km la ora si arata ca o tornada! ...citeste mai departe despre "Romania exporta energia eoliana produsa in urma vantului puternic din ultimele zile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 07:56
Romania figureaza pe locul 12 din 28 in topul european al ponderilor energiei regenerabile utilizate pentru incalzire/racire pe anul 2017, publicat de Eurostat.
Este o pozitionare rara pentru tara noastra, confirmata insa si de locul ocupat in contextul mai larg al utilizarii energiei regenerabile.
Singura umbra in acest tablou o constituie o anumita stagnare inregistrata de acest domeniu (strategic pentru dezvoltarea durabila) in ultimii ani.
Cu o pondere de 26,6%, Romania se afla la egalitate cu Grecia, imediat dupa Bulgaria (29,9%) si la o distanta semnificativa de media UE, situata la doar 19,5%. De remarcat faptul ca locomotiva europeana Germania apare de-abia in ultimul sfert al clasamentului (13,4%) iar "lanterna rosie" este detinuta de Olanda (5,9%).
Trebuie subliniat ca domeniul energiilor regenerabile a cunoscut o evolutie rapida pe parcursul ultimilor ani, media UE de 19,5% din 2017 fiind in 2004 de doar 10,4%, cresterile fiind inregistrate pe toate segmentele, de la sectorul industrial la servicii si in gospodarii. Energia termala captata de pompe de caldura a fost inregistrata ca atare pentru statele care au raportat aceasta sursa.
Pentru referinta, merita amintit ca patru state membre ale Uniunii au ajuns la pondere majoritara in incalzire/racire a energiei regenerabile, toate fiind din nordul continentului si doua din fostul bloc estic: Suedia (69,1%), Finlanda (54,8%), Letonia (54,6%) si Estonia (51,6%).
Citeste mai mult despre O... mai mult
Duminica, 17 Martie 2019, ora 18:46
Romania importa, sambata seara la ora 18:15, un nivel record istoric de energie electrica, cu 31 de MW peste recordul precedent, de 1903 MW.
Acest record a fost inregistrat pe 20 decembrie 2018, imediat dupa adoptarea controversatei Ordonante de Urgenta 114 sau asa numita Ordonanta Teodorovici.
Potrivit profit.ro, asta are loc in ciuda faptului ca nivelul consumului, de 8780 MW, se situa sub maximele anului, de peste 9400 MW, si ca urmare a avariilor inregistrate la mai multe zeci de linii de medie tensiune din zonele din jurul Capitalei (cu consum relativ ridicat), dar si din restul tarii, ca urmare a fenomenelor meteorologice de tip "ploaie inghetata".
Pretul tranzactionat vineri pentru energia livrata sambata la acea ora s-a situat la maximul ultimilor 2 ani - 650 lei/MWh, piata anticipand aceasta evolutie. Aceasta suma e cu doar 30 de lei sub maximul istoric, stabilit in luna februarie a anului 2017.
Nivelul de 1934 MW este cu doar 366 MW sub cel al capacitatii de transport nete disponibile in vederea importului, de 2300 MW, anuntata de Transelectrica pentru aceasta perioada.
Sursa citata mai noteaza ca nivelul ridicat al importurilor de sambata seara este rezultatul intrarii in vigoare a OUG 114, care, prin majorarea costurilor (introducerea taxei de 2% asupra intreg lantului, de la productie la furnizare si distributia) a transformat Romania din exportator in importator net de energie.
Citeste si Desi de obicei are si pentru altii, acum Romania... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2019, ora 16:05
Romania importa cantitati semnificative de energie electrica, de peste 1.900 de MW, marti dimineata, potrivit datelor privind starea sistemului energetic national in timp real, postate pe site-ul Transelectrica.
Astfel, la ora 10:25, consumul national de energie electrica era 9.237 MW, productia, de 7.311 MW, iar importul, de 1.926 MW.
Pe locul intai in topul surselor interne de producere a energiei se afla cele hidro, cu 26,4% din total, urmate de hidrocarburi - 25,8%, carbuni - 25,3%, nuclear - 18,05%, eolian - 2,37%, fotovoltaic - 1,12% si biomasa - 0.84%.
Importurile de energie marti dimineata au depasit inca de la ora 08:00 nivelul de 1.800 de MW.
Citeste mai departe despre "Desi de obicei are si pentru altii, acum Romania importa cantitati foarte mari de energie" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 12:26
Pretul energiei pe piata spot a atins un nivel record miercuri. Astfel, dupa ce s-a scumpit alarmant in ultimele zile, pretul unui MWh a ajuns la nu mai putin de 650 de lei.
De fapt, scumpirile pe piata spot au inceput in urma cu mai multe zile si au fost cauzate de faptul ca in regiune productia de energie este redusa, iar cererea e mare, din cauza frigului.
Cine nu si-a asigurat consumul incheind din timp contracte de livrare plateste acum sume uriase pentru energia cumparata de pe piata spot, unde pretul MWh a ajuns, pe 16 ianuarie, mai intai la 630 de lei si apoi la 650 de lei (pentru energie cumparata astazi si care se va livra maine, pe 17 ianuarie, intre orele 17:00 si 20:00).
In general, insa, furnizorii de energie nu se alimenteaza doar din piata spot, ci apeleaza si la alte modalitati de a se aproviziona.
Pentru Romania situatia este, insa, una delicata in conditiile in care - daca greva minerilor de la CE Oltenia nu inceteaza - ar putea fi nevoita sa cumpere energie din piata spot, afectata de aceste scumpiri majore.
Cu stocurile de carbune pe care le mai are, CE Oltenia mai poate livra energie doar pana la jumatatea saptamanii viitoare. Si chiar daca greva ar inceta mai devreme, oricum parte din stocurile de carbune ale CE Oltenia s-au consumat si cu greu ar mai putea fi refacute de durata iernii. Iar asta reprezinta o vulnerabilitate in plus pentru alimentarea Romaniei cu energiei electrica.
Motivul: situatii neprevazute - cum ar fi o... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 15:05
Romania trebuie sa isi extinda capacitatea de interconectare in domeniul electricitatii pentru o mai buna exploatare a unitatilor de generare a energiei, arata Comisia Europeana, care remarca existenta unui excedent de productie pe piata locala, concomitent cu o capacitate redusa de exporturi.
Mentinerea capacitatii actuale de productie a energiei electrice necesita imbunatatirea conditiilor de export, se arata intr-un raport al Comisiei privind progresul statelor UE in stabilirea unei piete energetice integrate.
De asemenea, autoritatile romane trebuie sa asigure transpunerea "corecta si completa" a directivelor EU incluse in Pachetul 3 Energie, sa finalizeze procesul de liberalizare a preturilor la gaze si electricitate si sa imbunatateasca mediul competitional pe segmentul de retail, potrivit documentului.
Comisia noteaza ca liberalizarea preturilor la energia electrica pentru consumatorii industriali a fost incheiata in decembrie 2013, in timp ce pentru consumatorii casnici procesul va fi finalizat pana in decembrie 2017.
"Numarul consumatorilor care si-au schimbat furnizorul de electricitate de la demararea procesului a crescut constant, depasind 19.000 la finele anului trecut. Cu toate acestea, rata de transfer pe segmentul de retail ramane foarte scazuta, de numai 0,03% la finalul anului 2012", se arata in raport.
Cati furnizori sunt disponibili pe piata de retail de electricitate
Doar 62 de furnizori sunt activi pe piata de retail de... mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 10:01