Romania intentioneaza sa vanda, miercuri, in premiera, eurobonduri cu maturitatea de 20 de ani, in valoare de cel putin un miliard de euro, urmand exemplul Poloniei si Lituaniei care au accesat pietele internationale de obligatiuni.
Tara noastra lanseaza eurobonduri cu maturitatea la 20 de ani la un pret de 250 puncte de baza peste mid swaps (nivel de referinta - n.red.) si bonduri cu maturitatea la 10 de ani la un pret de 200 puncte de baza peste mid swaps, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea ofertei.
Oferta, prima de acest fel derulata de Romania in 2015, este intermediata de Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit SpA.
"Investitorii asteapta de mult timp ca Romania sa revina pe piata. Acestia au indicat ca sunt interesati in maturitati mai lungi si ma astept sa vad o cere buna pentru aceasta emisiune", a declarat Roxana Hulea, analist la Societe Generale SA.
Bloomberg: Infrangerea lui Ponta in ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Ce vrea sa faca Romania in premiera, dupa exemplul Poloniei si Lituaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 15:49
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 599,8 milioane lei prin certificate cu scadenta la 12 luni, la un randament mediu de 6,07% pe an, sub cel acceptat la operatiunea de luni, pentru ceritifacte la opt luni.
Finantele vor sa vanda certificate de trezorerie de 600 milioane lei
Cererea totala a fost de 1,98 miliarde de lei, mult peste valoarea programata, de 600 milioane lei.
Finantele au mai vandut certificate la un an la inceputul lunii august, de 700 milioane lei, la un randament inferior, de 5,66%. In schimb, la inceputul saptamanii, Trezoreria a atras prin titluri la opt luni 931,1 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an.
Ulterior, administratorii datoriei publice au redeschis marti emisiunea de euroobligatiuni pe zece ani lansata in 2008, reusind sa atraga 750 milioane euro la un randament de 5,1%. Ofertele au totalizat 3,6 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mult decat valoarea atrasa,jumatate din eurobonduri fiind preluate de investitori din Marea Britanie, Austria si Germania.
Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 19:32
Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe pietele externe prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15%.
Ministerul Finantelor a redeschis marti o emisiune de obligatiuni pe pietele externe, cu intentia de a atrage cel putin 500 de milioane de euro.
Finantele vor sa atraga 500 milioane de euro
"A fost un real succes, am incheiat astazi o emisiune de eurobonduri in urma careia la Finante vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin aceasta emisiune se va majora rezerva valutara. Obligatiunile sunt pe sase ani, cu o dobanda cuprinsa intre 5,1% si 5,15%", a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuala a ambasadorilor.
Ministrul Finantelor a afirmat ca dobanda ceruta de investitori pentru obligatiunile emise de Romania este in scadere, in conditiile in care in perioada similara a anului trecut, statul a reusit sa plaseze obligatiuni de 1,5 miliarde de euro pe cinci ani cu o dobanda de 5,25%.
Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de Romania in aceasta dimineata a fost ridicata, Ministerul Finantelor reusind sa adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro.
Finantele au anuntat initial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situatiei, redus apoi la 5,1%.
Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit.
Guvernul a aprobat sambata emisiunea de... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:36
Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele internationale au scazut la minime record, datorita planurilor Ministerului Finantelor de a emite in urmatoarele doua luni titluri denominate in euro pentru a reface rezervele.
Randamentul eurobondurilor romanesti cu scadenta in 2018 a scazut cu noua puncte de baza, reprezentand 0,09 puncte procentuale, la 4,852%, cel mai redus nivel de inchidere din iulie 2010, cand titlurile au intrat la tranzactionare.
Randamentul titlurilor in dolari cu maturitatea la zece ani este neschimbat, la 5,63%, cel mai scazut nivel de la intrarea pe piata, in ianuarie, potrivit datelor Bloomberg.
Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa emita in urmatoarele doua luni obligatiuni in euro pe pietele externe, a declarat saptamana trecuta scretarul de stat in MFP, Enache Jiru.
Rezervele MFP au scazut la 3,3 miliarde euro in iulie, de la 4,9 miliarde euro in aprilie, in urma rascumpararii datoriilor de stat ajunse la maturitate si finantarii deficitului bugetar.
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru august vanzarea de titluri de stat pe piata interna de 2,5 miliarde de lei, din care a atras numai 1,4 miliarde lei.
In iunie, MFP a imprumutat de asemenea 1,4 miliarde lei, fata de nivelul de 3,5 miliarde lei prevazut in planul de finantare, iar in iulie ministerul a atras 1,6 miliarde lei din tinta de 2,25 miliarde lei.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,93 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 14:31
Romania vrea sa vanda eurobonduri pe pietele externe in urmatoarele doua luni pentru a-si finanta deficitul bugetar, dupa ce luna aceasta a esuat de trei ori in incercarea de a vinde obligatiuni pe piata interna, in conditiile in care disputele politice au crescut costurile de creditare.
Ministerul de Finante urmareste pietele in mod saptamanal pentru a vinde obligatiuni denominate in euro peste hotare, a declarat joi secretarul de stat al Ministerului Finantelor Publice, Enache Jiru.
MFP a respins joi toate ofertele pentru pentru o emisiune de obligatiuni, in valoare de peste 44 milioane de euro (200 de milioane de lei) cu scadenta in 2016, considerandu-le la un nivel neacceptabil al pretului ofertat, transmite Bloomberg.
"Cu o anumita marja de siguranta, pot sa va spun cu siguranta ca vom emite eurobonduri in urmatoarele doua luni. Monitorizam pietele si purtam constant discutii cu investitorii, al caror interes incepe sa creasca", a declarat Enache Jiru.
"Faptul ca am respins toate ofertele nu afecteaza finantarea deficitului bugetar sau a datoriei publice. Continuam sa avem o rezerva adecvata de finantare si suntem hotarati sa o pastram pe termen scurt", a mai spus secretarul de stat.
In ultimele doua luni, Romania a vandut mai putine obligatiuni decat si-a propus din cauza disputelor politice dintre premierul Victor Ponta si presedintele suspendat Traian Basescu. Aceste dispute au condus la cresterea randamentelor cerute de investitori si la... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 11:20
Bancile romanesti ar trebui sa emita obligatiuni ipotecare pentru a-si finanta portofoliile de credite si a-si echilibra activele pe maturitati mai lungi, Romania fiind singura tara din UE care nu are inca o astfel de emisiune, a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Oprescu a aratat ca desi Romania are cel mai redus stoc de credite ipotecare relativ la PIB (5,6%) din UE, soldul de 7,7 miliarde euro este suficient pentru a trece la emisiuni de obligatiuni ipotecare, fiind superior portofoliului de la care statele din regiune au inceput astfel de operatiuni.
In opinia presedintelui Alpha Bank, care ocupa si pozitia de vicepresedinte ARB, emisiunile contribuie la extinderea maturitatii pasivelor, permitand bancilor echilibrarea adecvata a portofoliului de active cu maturitati lungi si ofera stabilitate surselor de finantare, deci implicit cresterea predictibilitatii profilelor de maturitate.
De ce sunt importante
Obligatiunile ipotecare permit emitentului sa-si diversifice baza de investitori, atat ca geografie, cat si ca tip de investitor, iar sursa de finantare s-a dovedit rezilienta, chiar si in vremuri de instabilitate financiara, datorita faptului ca performanta obligatiunilor ipotecare este conectata la performanta obligatiunilor de stat din tara emisiunii si mai putin la performanta emitentului.
Soldul obligatiunilor ipotecare la nivel eruopean a urcat pana la 1.700 de miliarde euro la finele anului trecut, iar cei mai mari emitenti de... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 16:55
Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni peste hotare in trimestrul trei din 2012 si sa reduca emiterea de bonduri pe plan intern, dupa nivelul record din primele trei luni ale anului, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Cristian Sporis, transmite Bloomberg.
Statul din Europa de Est, care s-a imprumutat pe plan intern cu suma record de 26 miliarde de lei (7,5 miliarde de dolari) in primul trimestru din 2012, isi mentine planurile de a emite obligatiuni de 2,5 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pe pietele mondiale in acest an, in functie de conditiile de pe piete, a explicat Cristian Sporis.
Vanzarile de obligatiuni si bonduri de Trezorerie au crescut in primul trimestru din 2012 cu peste 50% comparativ cu anul trecut deoarece reducerea salariilor si majorarea taxelor au sporit optimismul investitorilor privind Romania, al doilea cel mai sarac membru al UE. Anul acesta Romania a vandut peste hotare obligatiuni de 2,25 miliarde de dolari.
Dupa ce a atins nivelul record scazut de 4,4625% in aprilie, randamentul pentru obligatiunile Romaniei in dolari cu scadenta in 2015 a urcat la 5,119% din cauza speculatiilor privind iesirea Greciei din zona euro.
Prima de risc a Romaniei a crescut cu 12,25%
Prima de risc a Romaniei (Credit Default Swap) a crescut cu 12,25%, in doar zece zile - de la 351 puncte in 7 mai 2012 la 394 puncte in 16 mai 2012, se arata intr-o analiza realizata vineri de lector univ. dr. Andreea Paul in baza... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 11:44
Reprezentanti ai Ministerului de Finante si ai BNR au plecat vineri spre SUA pentru a le prezenta investitorilor americani oferta Romaniei. Este vorba de o emisiunie de obligatiuni in dolari pe care statul intentioneaza sa le lanseze pana la sfarsitul lunii noiembrie cu scopul de a strange un miliard de dolari, daca americanii se simt "atrasi" de potentialul de investire in Romania.
Statul roman testeaza in prezent terenul american, incercand sa isi asigure finantare pe termen lung. In opinia analistilor intervievati de Business 24, Romania are toate sansele sa capteze atentia americanilor si, de ce nu, sa ii convinga ca merita sa investeasca in Romania.
"Economia romaneasca pare sa se stabilizeze la o rata de crestere, cu toate ca este scazuta, iar gradul de indatorare e destul de scazut. In plus, din punct de vedere al bugetului, lucrurile nu arata rau - se asteapta ca in 2013 sa ajungem pe excedent. Romania pare destul de safe", a declarat Radu Hanga, presedinte BT Asset Management.
In opinia sa, vizita autoritatilor romane in SUA reprezinta o incercare de a face un pas inainte cu toate ca Romania este vazuta ca o tara cu risc ridicat din cauza legaturilor pe care aceasta le are cu Grecia pe filiera bancara.
Presedintele KTD Invest, Iulian Panait, spune ca statul roman nu trebuie sa se resemneze cu eticheta care i-a fost pusa si "sa se intinda pe jos asteptand ca lucrurile sa devina mai bune". De aceea, vizita in SUA in scopul atragerii de investitori... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:30
Uniunea Europeana (UE) lanseaza joi o emisiunea de obligatiuni in valoare de 4,6 miliarde de euro, cu scadenta la sapte ani, pentru a finanta programul de sprijin destinat Irlandei si imprumutul acordat Romaniei, potrivit AFP, preluat de Mediafax.Ne asteptam la o cerere destul de puternica. Ramane de vazut daca va fi la fel de ridicata ca in ianuarie", mentioneaza BNP Paribas, una dintre bancile care intermediaza emisiunea.
UE a lansat la inceputul lunii ianuarie o prima emisiune destinata finantarii programului de ajutor destinat Irlandei.
In luna noiembrie a anului trecut, autoritatile irlandeze au convenit cu UE si Fondul Monetar International (FMI) un program de ajutor de 85 de miliarde de euro, alocarea fondurile fiind esalonata pe parcursul a mai multor ani.
Pana la sfarsitul acestui an sunt asteptate inca doua sau trei emisuni de obligatiuni ale UE, prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate Financiara, o facilitate de 60 de miliarde de euro destinata sprijinirii statelor cu probleme ale balantei de plati si care foloseste drept garantie bugetul anual al UE.
Mecanismul este folosit si pentru acordarea de asistenta unor state membre precum Romania, Ungaria sau Letonia, care primesc ajutor prin acorduri de imprumut cu FMI si UE. mai mult
Joi, 17 Martie 2011, ora 13:56