Ministerul Finantelor lanseaza o emisiune de obligatiuni in lei pentru populatie, cu o valoare estimativa de 100 de milioane de lei, oferind o dobanda anuala neimpozabila peste nivelul practicat de banci la depozite.
In plus, Finantele organizeaza o loterie prin care romanii care cumpara titluri de stat pot castiga premii de cate 1.000 de lei, a anuntat, joi, ministrul Finantelor, Anca Dragu, intr-o conferinta de presa,.
Emisiunea face parte din programul Fidelis, de emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice potrivit News.ro.
In iunie 2015, Ministerul Finantelor a lansat prima emisiune de acest tip pentru populatie, cu valoarea nominala a unei obligatiuni de 1.000 de lei.
Emisiunea a avut un succes limitat, populatia cumparand obligatiuni in valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anuntata de 100 de milioane de lei, cu o dobanda anuala de 2,15%.
Spre deosebire de emisiunea de anul trecut, ministerul a facut mai multe modificari menite sa faca titlurile ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor concureaza bancile cu o emisiune de obligatiuni dotata cu premii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Mai 2016, ora 10:39
Romania intentioneaza sa vanda, miercuri, in premiera, eurobonduri cu maturitatea de 20 de ani, in valoare de cel putin un miliard de euro, urmand exemplul Poloniei si Lituaniei care au accesat pietele internationale de obligatiuni.
Tara noastra lanseaza eurobonduri cu maturitatea la 20 de ani la un pret de 250 puncte de baza peste mid swaps (nivel de referinta - n.red.) si bonduri cu maturitatea la 10 de ani la un pret de 200 puncte de baza peste mid swaps, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea ofertei.
Oferta, prima de acest fel derulata de Romania in 2015, este intermediata de Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit SpA.
"Investitorii asteapta de mult timp ca Romania sa revina pe piata. Acestia au indicat ca sunt interesati in maturitati mai lungi si ma astept sa vad o cere buna pentru aceasta emisiune", a declarat Roxana Hulea, analist la Societe Generale SA.
Bloomberg: Infrangerea lui Ponta in ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Ce vrea sa faca Romania in premiera, dupa exemplul Poloniei si Lituaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 15:49
Romania a mandatat HSBC, Raiffeisen Bank International, SG CIB si UniCredit sa pregateasca o emisiune de eurobonduri pe zece ani, transmite Reuters, citand surse bancare.
Romania beneficiaza de un rating 'Baa3' din partea Moody's si de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's si Fitch, transmite Agerpres.
Analistii apreciaza ca obligatiunile Romaniei sunt partial protejate de cresterea increderii investitorilor in gradul de indatorare al tarii, mai scazut decat in multe alte state din UE. Estimarile Comisiei Europene arata ca, in acest an, nivelul datoriei Romaniei va fi de 40% din PIB, fata de 42% din PIB in Suedia, 75% din PIB in Germania, 80% din PIB in Ungaria si o medie de 96% din PIB in zona euro.
Guvernul roman intentioneaza sa vanda eurobonduri in valoare de un miliard de euro inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, a declarat, saptamana trecuta, ministrul Bugetului, Darius Valcov, intr-un interviu citat de Bloomberg. Anterior, directorul general al Trezoreriei statului, Diana Popescu, declara ca vanzarea era programata la finele anului.
Potrivit analistilor, decizia autoritatilor de a urgenta planurile privind accesarea pietelor internationale a fost determinata de teama ca sentimentul investitorilor sa nu se deterioreze dupa alegerile prezidentiale de luna viitoare.
'Riscurile aparute de pe urma alegerilor i-au determinat sa ia in considerare accelerarea procedurilor', a declarat Dumitru Dulgheru, analist la Erste.... mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 08:45
Romania ar fi angajat grupurile bancare BNP Paribas, Citigroup si JP Morgan pentru a fi aranjorii unei emisiuni de obligatiuni pe piata internationala, au declarat surse din piata financiara pentru Reuters.
Este inca incert daca Romania va emite obligatiuni denominate in euro sau in dolari, insa o sursa apropiata planurilor autoritatilor romane a declarat in decembrie pentru Reuters ca a emis o cerere de oferta pentru noi eurobonduri denominate in dolari.
Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in luna octombrie, cand Romania a imprumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro.
Guvernul a anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe Medium Term Notes (MTN), aprobat in 2010 pentru trei ani, a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, si extins astfel incat sa acopere si perioada urmatorilor trei ani, respectiv 2014-2016.
Executivul arata ca, astfel, va fi acoperit necesarul brut de finantare prin emisiuni de titluri pe pietele internationale de capital pentru perioada 2014-2016.
Programul de emisiuni MTN pe piata internationala a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani si cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. In luna iunie, plafonul maxim a fost suplimentat de Guvern cu 1 miliard euro, la un total de 8 miliarde euro, pentru a acoperi necesarul de finantare pe anul 2012.
Romania este evaluata de Moody's cu rating... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 08:28
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 300 de milioane lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitatea reziduala la 33 de luni, potrivit site-ului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Randamentul mediu al titlurilor de stat este de 4,23%, iar rata cuponului este de 6%. Valoarea emisiunii a fost de 300 de milioane lei, iar ofertele bancilor au totalizat 1,828 miliarde lei.
MFP a redeschis luni o emisiune de obligatiuni din aprilie 2011, cu scadenta la cinci ani.
Licitatia de luni va fi urmata marti, 13 august, de o sesiune de oferte necompetitive, fiind vizat un imprumut suplimentar de 30 de milioane de lei. mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 15:16
Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute 3,1 miliarde lei de la banci in luna decembrie, prin opt emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, potrivit prospectelor de emisiune publicate pe site-ul MFP.
Prima licitatie a fost programata luni, 3 decembrie, pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount in valoare de 500 milioane de lei si scadenta la un an, iar a doua joi, 6 decembrie, pentru doua emisiuni de obligatiuni benchmark - una de 100 milioane lei, pe 15 ani, iar a doua de 400 milioane lei, pe doi ani, urmate pe 10 decembrie de o emisiune de certificate pe un an, de 500 milioane de lei.
In data de 13 decembrie va fi organizata licitatie pentru doua emisiuni de obligatiuni, prima in suma de 200 milioane lei si scadenta la cinci ani, si a doua de 400 milioane lei si scadenta la doi ani.
Patru zile mai tarziu va fi organizata o licitatie pentru certificate cu discount, in valoare de 700 milioane de lei si scadenta la un an.
Ultima licitatie din decembrie este fixata pe data de 20, pentru obligatiuni cu scadenta la trei ani, in valoare de 300 milioane de lei. mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 14:04
BCR se asteapta ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa apeleze la finantare internationala inainte de campania electorala care va debuta la inceputul lunii noiembrie, printr-o emisiune de obligatiuni de un miliard de euro euro.
"Cotatia CDS (Credit Default Swap) la cinci ani a scazut semnificativ in ultima perioada (279 puncte), iar acest fapt ar putea determina MFP sa recurga la o finantare de pe piata internationala pentru a-si mari rezerva de lichiditate, conform cerintei FMI.
Se pare ca rezerva de lichiditate trebuie sa acopere patru luni de plata a datoriei sau circa 1-1,4 miliarde euro lunar. Avand in vedere anul electoral, cand depasirile la cheltuieli nu mai reprezinta o surpriza, MFP ar putea accesa finantarea internationala cat de curand, sau oricum inainte de campania electorala care va incepe la inceputul lunii noiembrie", se arata intr-un raport BCR.
Astfel, analistii bancii estimeaza ca administratorii datoriei publice ar putea emite euroobligatiuni in valoare de un miliard euro.
Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 44,64 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern
Analistii BCR estimeaza randamente de 6,8% (piata secundara) la obligatiunile pe cinci ani pentru luna decembrie si un curs de 4,55 lei/euro.... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 16:01
Investitorii straini au subscris o suma de 3,6 miliarde de euro pentru emisiunea de obligatiuni prin care Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe piata externa, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata in anul 2008 (cu scadenta in anul 2018 si cupon de 6,50%) si a atras fonduri de 750 de milioane de euro, la un randament in scadere fata de emisiunea initiala de la 6,69% la 5,10%.
Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse fiind de 3,6 miliarde de euro, demonstrand interesul extrem de mare al investitorilor pentru Romania.
Tranzactia a fost inermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si Unicredit.
Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat marti ca a fost incheiata "cu succes" o emisiune de euro-obligatiuni care majoreaza rezerva valutara a tarii cu 750 milioane euro pe sase ani.
El a sustinut ca Romania este un stat cel putin la fel de credibil ca in urma cu un an, chiar daca s-a imprumutat.
Georgescu a aratat ca in Romania exista un mediu propice pentru atragerea investitiilor straine si ca Executivul a luat masuri pentru a incuraja mediul de afaceri.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a afirmat in urma cu doua saptamani ca institutia vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 16:52
Fitch Ratings a acordat, miercuri, ratingul "BBB-" obligatiunilor in valoare de 1,5 miliarde de dolari emise marti de Romania pe piata americana, calificativul fiind cel atribuit tarii pentru imprumuturile pe termen lung in valuta.
Titlurile au un cupon de 6,75% si au scadenta la 7 februarie 2022, precizeaza agentia de evaluare financiara intr-un comunicat.
Analistii Fitch mentioneaza ca ratingul Romaniei a fost imbunatatit de la "BB+" la "BBB-" la 4 iulie 2011, cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea cresterii economice in teritoriu pozitiv, de evolutia buna a exporturilor, precum si de reducerea deficitului de cont curent si a celui bugetar.
Potrivit Fitch, a fost remarcata o scadere notabila a riscurilor in cazul Romaniei, ceea ce a permis revenirea la ratingul din categoria recomandata pentru investitii. Cu toatea acestea, tara este inca expusa riscurilor de contagiune induse de situatia precara a zonei euro, principalul partener comercial si, de asemenea, zona de provenienta a bancilor ale caror filiale domina sistemul bancar romanesc.
Randamentul obligatiunilor in euro ale Romaniei si costul de asigurare impotriva riscului de default au scazut miercuri, dupa emisiunea de obligatiuni in dolari de marti.
Randamentul obligatiunilor in euro scadente in 2018 a scazut cu 0,18 puncte procentuale, la 6,29% pana la 12:54, ora Bucurestiului, aproape de cel mai mare declin pe parcursul... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 20:47