Din 1 ianuarie 2021 consumatorii casnici și cei comerciali au șansa de a-și alege un furnizor energie electrică și gaze naturale pe care îl preferă, în funcție de consumul mediu și de ofertele jurnizorilor din piață. Transferul de la un furnizor la altul este posibil datorită liberalizării complete a pieșei de electricitate, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). De aceea, este important ca fiecare persoană să compare ofertele mai multor companii și să o aleagă pe cea care răspunde cel mai bine nevoilor lor.
În ceea ce îi privește pe consumatorii care au rămas în piaţa reglementată, acesțtia trebuie să știe că au la dispoziție două variante: fie să rămână cu vechile contracte şi să plătească automat preţuri de serviciu universal, care vor fi mai mari cu un procent între 13 și 26%, fie să încheie alte contracte în piaţa liberă. Un aspect demn de menționat este acela că nu este vorba doar despre cel mai mic preț, ci despre alegerea prețului corect în funcție de tipul de consum care există și de profilul de consumator.
Există câteva aspecte foarte importante de urmărit atunci când se face evaluarea unui furnizor de energie electrică sau a unui furnizor gaze naturale.
Prețul stabil
Atât consumatorii casnici, cât și cei non-casnici trebuie să acorde o atenție sporită prevederilor contractuale care se... mai mult
Joi, 09 Septembrie 2021, ora 13:40
Institutul Naţional de Statistică a informat joi, 12 august, că în primele șase luni ale acestui an consumul final de energie electrică a crescut
Creșterea ar fi de 7% în comparație cu perioada similară a anului trecut, pe fondul unei majorări cu 8,3% a consumului populaţiei.
"Consumul final de energie electrică în această perioadă a fost de 27594,3 milioane kWh, cu 7,0% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 4,3%, iar consumul populaţiei a crescut cu 8,3%. Exportul de energie electrică a fost de 3587,3 milioane kWh, în creştere cu 1037,1 milioane kWh. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3039,4 milioane kWh, în creştere cu 186,2 milioane kWh", se arată în comunicatul INS.
În perioada ianuarie - iunie 2021, resursele de energie primară au crescut cu 9,1%, iar cele de energie electrică s-au majorat cu 9,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Principalele resurse de energie primară au totalizat 16,65 milioane de tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 1,39 milioane tep faţă de perioada 1.I-30.VI.2020.
Producţia internă a însumat 9,38 milioane tep, în creştere cu 299.400 tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 7,27 milioane tep.
Resursele de energie electrică au fost de 34,22 miliarde kWh, în creştere cu 3,04 miliarde kWh, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020.... mai mult
Joi, 12 August 2021, ora 10:58
Energia electrica ar putea fi folosita pentru incalzirea locuintelor, inlocuind gazele naturale sau pacura, a declarat marti pentru Mediafax ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Folosirea electricitatii pentru incalzire este una dintre concluziile discutiilor privind noua strategie energetica a Romaniei, a afirmat Nicolescu.
La recensamantul din anul 2011 au fost inregistrate 8,45 milioane de locuinte, din care 4,58 milioane in orase si 3,87 milioane in mediul rural.
Cheltuielile lunare ale unei persoane pentru locuinta, apa, electricitate, gaze si altii combustibili se ridica la aproximativ 130 de lei, reprezentand 17% din cheltuielile totale, reiese din datele Institutului National de Statistica.
Romania se confrunta cu o supracapacitate de productie a electricitatii
Romania se confrunta cu o supracapacitate de productie a electricitatii, in contextul scaderii consumului.
Unitatile de productie a electricitatii din Romania totalizeaza circa 20.000 MW, in timp ce pentru consum nu sunt utilizati decat 6-7.000 MW.
Anul trecut, consumul de energie a scazut cu 4,5% fata de 2012.
Proiectul unei noi strategii energetice ar urma sa fie prezentat publicat la inceputul lunii noeimbrie, dar termenul ar putea fi extins pentru dupa alegerile prezidentiale. mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 12:36
1Ministrul roman al Economiei, Constantin Nita, si omologul sau albanez au agreat miercuri un contract de export de energie din Romania spre Albania in valoare de un miliard de euro pe an, au declarat, joi, surse guvernamentale.
"Ministrul Economiei, Constantin Nita, a negociat si a batut palma cu omologul sau albanez pentru un contract de un miliard de euro pe an. Contractul prevede exportul unei cantitati de 2,5 TWh de electricitate pe an", au spus sursele mentionate.
Potrivit acestuia, detalii despre contract, precum si sursele de provenienta a energiei urmeaza sa fie discutate in perioada imediat urmatoare.
Consumul Romaniei de electricitate a fost anul trecut de 49,6 TWh, potrivit rapoartelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
Prin urmare, cantitatea de energie care va merge la export in Albania echivaleaza cu 5% din consumul Romaniei din 2013.
In acelasi timp, productia de energie a tarii a fost de 55,7 TWh anul trecut.
Diferenta dintre productie si consumul intern a fost reprezentata de consumul propriu tehnologic al centralelor si retelelor si de exporturile de energie.
Romania a exportat 2,47 TWh de energie electrica, in 2013
Anul trecut, Romania a exportat 2,47 TWh de energie electrica, mai arata datele oficiale ale ANRE.
Miercuri, ministrul Economiei, Constantin Nita, s-a intalnit cu Arben Ahmetaj, ministrul Dezvoltarii Economice, Comertului si Antreprenoriatului din Albania, potrivit unui comunicat al... mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 11:47
Unitatile disponibile pentru productia de energie electrica din Romania au capacitati de peste 21.000 MW, si de aceea in Romania nu mai sunt necesare investitii in proiecte noi de productie, in conditiile in care consumul zilnic la nivel national este asigurat de capacitati de 8.000-9.000 MW.
"Nu este nevoie reala de investitii in capacitati noi de productie a energiei. Avem capacitati de peste 21.000 MW disponibile", a declarat joi Carmen Neagu, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, la un seminar pe tema energiei, citat de Mediafax.
Neagu a adaugat ca, pentru sistemul energetic national, energia hidro este foarte importanta, iar Transelectrica, operatorul sistemului energetic national, "este gata oricand sa sprijine energia hidro".
"Hidroelectrica ne da un mare avantaj pentru ca ne ofera o solutie extraordinara pentru reglaj", a spus ea.
Neagu: Proiectele energetice mai vechi de zece ani sunt inutile
Neagu a apreciat ca orice proiect energetic mai vechi de zece ani, precum este cel al hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, din judetul Cluj, este inutil.
"Se tot vorbeste de Tarnita. Daca decizia pentru un proiect depaseste 10 ani, investitia devine inutila", a afirmat ea.
Proiectul hidrocentralei Tarnita a fost initiat in timpul regimului comunist, dar inca nu a fost inceput. Guvernul considera acest proiect esential pentru sistemul energetic national.
Romania are nevoie de o strategie energetica transguvernamentala si... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 15:44
Compania CEZ Romania este interesata sa participe la o privatizare sau la orice forma de vanzare a activelor societatii Electrica, reprezentantii companiei exprimandu-si interesul fata de autoritatile romane, a declarat marti presedintele directoratului grupului CEZ in Romania, Jan Veskrna, la o conferinta de presa.
"Noi am intentionat sa participam la privatizare sau la orice forma de vanzare a activelor societatii Electrica, nu a venit din partea Ministerului Economiei. Noi am intrebat daca este ceva in strategia pentru anii urmatori in acest sens. iar raspunsul autoritatilor a fost unul foarte general, ca Romania nu se concentreaza pe reevaluarea companiilor de stat. De atunci insa, acest aspect a inceput sa se schimbe odata cu inlocuirea managementului companiilor de stat. In perioada Guvernului Ungureanu s-a creat o echipa de specialisti care sa se ocupe de aceste aspecte si atunci am fost incurajati sa ne exprimam intentia. Nu am primit niciun raspuns, niciun plan de actiuni concrete. In momentul in care va exista o decizie de vanzare, voi lua avionul catre Praga (sediul central al CEZ) pentru a stabili conditiile. Autoritatile sunt in urma pentru ca tot timpul se produc schimbari", a declarat Jan Veskrna.
Reprezentantul CEZ a precizat ca in ceea ce priveste datoriile CFR, acestea au fost aduse la zero. mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 16:13
Romania s-ar putea confrunta, in 2020 - 2025, cu o supracapacitate de productie a electricitatii, astfel ca investitia de patru miliarde de euro in reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda ar putea fi inoportuna, potrivit unui studiu privind sectorul energetic national.
"Planul national de investitii (...) ar putea conduce la realizarea unei supracapacitati instalate in sistem de circa 2.700 MW la nivelul anului 2020. (...) Aceasta supracapacitate care ar putea exista la inceputul etapei 2021-2025 ridica semne de intrebare asupra oportunitatii realizarii la acea data a unitatilor 3 si 4 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda", se arata intr-un studu asupra prioritatile noii strategii energetice a Romaniei.
Studiul a fost elaborat de Anton Vladescu, reprezentant al Consiliului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, si de Valeriu Binig, director pentru programe de energie in compania de consultanta Deloitte.
Sistemul energetic national este format din grupuri energetice care cumuleaza circa 20.000 MW instalati, din care functioneaza unitati de aproximativ 16.000 MW. Companiile cu cele mai mari capacitati instalate sunt Hidroelectrica (peste 6.000 MW), Nuclearelectrica (1.400 MW) si complexele energetice din Oltenia (circa 3.000 MW in total).
Planul national de investitii prevede ca pana in 2020 investitiile necesare in sectorul energetic cumuleaza 6,72 miliarde de euro. Din aceasta suma, companiile controlate de stat, prin... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 17:53
E.ON Romania a anuntat miercuri ca pagubele provocate de inundatiile si alunecarile de teren care au avut loc in judetele din Moldova se ridica la 9,3 milioane de lei, fiind afectati in total peste 250 de kilometri din reteaua de distributie a energiei electrice, din 279 de localitati, potrivit Newsin. "Cele mai mari pagube produse la sistemul de distributie a energiei electrice au fost inregistrate in judetul Suceava, unde pentru inlocuirea sau remedierea instalatiilor distruse sau afectate, precum si pentru asigurarea alimentarii cu energie electrica a consumatorilor in conditii optime sunt necesare investitii de aproximativ 6 milioane de lei.
Totodata, si in judetul Bacau au fost inregistrate pagube importante, investitiile necesare ridicandu-se la circa 3 milioane de lei", au precizat reprezentantii companiei.
E.ON Moldova Distributie a demarat un program de investitii prioritare in retelele de energie electrica din zonele afectate ce vizeaza asigurarea functionarii optime a sistemului de distributie a energiei electrice.
Acest program de investitii se va derula pana la sfarsitul acestui an si va fi ajustat in functie de gradul de uzura a retelelor de energie electrica.
De asemenea, la nivelul companiilor E.ON din Romania a fost initiata o campanie interna de strangere de fonduri prin donatii facute direct de angajatii grupului, fonduri care vor fi destinate achizitionarii de bunuri prioritare sinistratilor.
La finalizarea campaniei, Grupul E.ON va dubla suma... mai mult
Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 14:21
Romania a inregistrat consum record de energie electrica in noaptea de luni spre marti, de 9.300MW, din cauza gerului, a declarat marti directorul general al transportatorului national de electricitate Transelectrica, Adrian Baicusi, in cadrul unei conferinte la Ramnicu Valcea, potrivit NewsIn."In noaptea de 25 spre 26 ianuarie, Romania a inregistrat un consum record de electricitate, de 9300 MW.
Consumul obisnuit este de 6800-7500 MW pe zi. Ca urmare a vremii extreme, consumul a fost mai mare", a precizat Adrian Baicusi.
Potrivit reprezentantilor Transelectrica, consumul de energie electrica al Romaniei pe 2009 s-a ridicat la 55,19 TWh.
mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 15:11